Skocz do zawartości

Wojna na Wschodzie vol. 1/12

Rekomendowane odpowiedzi

bodziu...

"Destruction of the..." i pozostałe... tylko jakie ma to-to znaczenie*, nawet x 100 w porównaniu do "listy Cypisa" sprzed paru godzin?
Poza PR i podniesieniem na duchu, dość niewielkie...

* pomijając może 2S3 Akatsiya... i bardziej dostępność niż czysto finansowy koszt...

Nie wiem dlaczego się emocjonujecie
Że w kieleckiem rok w rok jakiś zagrzebany złom traci stabilność i nieco hałasuje ...Jest to na tyle częste że miałem filmik kamer przemysłowych z podobnego wydarzenia .
Słup pyłu i ziemi na 20 metrów w górę a dołek jakieś 0,5 x 0,5 metra .Powodzenia w poszukiwaniach :)))
Znacznie ciekawszą alternatywą jest upadek meteorytu .

Tymczasem tak sobie myślę... czytam... i coraz bardziej mi tu zalatuje... Starym dobrym Sun Tzu, czy jak tam się gościa pisze. Może być że do końca roku będzie bardzo pozamiatane.

3 minuty temu, Erih napisał:

coraz bardziej mi tu zalatuje... Starym dobrym Sun Tzu...

Cały czas to tu piszę. :-)

4 minuty temu, Erih napisał:

...czy jak tam się gościa pisze.

Sun Zi według obecnie obowiązującego przekładu Roberta Stillera.

1 minutę temu, Jedburgh_Ops napisał:

Sun Zi według obecnie obowiązującego przekładu Roberta Stillera.

Tyle już transkrypcji widziałem że mi się merdają.

Generalnie szykuję kabanosy i piwo, najbliższe miesiące zapowiadają się "ciekawie" i zapewne grubo będzie się działo.

Yeti, to że według pewnych teorii transcendentnych a metafizycznych mam przerąbane, to ja wiem 😉 a nawet jestem wielostronnie do tego przygotowany 😡.

A i tak (offtopicznie) pewnemu panu od oberżniętej bancalki nie odpuszczę. Ponoć do 3 razy sztuka.

8 minut temu, Czlowieksniegu napisał:

Erih...

"..mam przerąbane.." skoro Ty tak traktujesz moją ofertę, to.. idę z psem na spacer...

Tylko posprzątaj po pupilu. Mam nieszczęście mieć garaż koło lokalnego weta, i z tej przyczyny alergię na pieseły.

13 godzin temu, Erih napisał:

Tymczasem tak sobie myślę... czytam... i coraz bardziej mi tu zalatuje... Starym dobrym Sun Tzu.

Cała ukraińska wojna dronowa przeciwko ruskiej infrastrukturze to nic innego, jak zasada Sun Zi: „Atakuj wroga, kiedy nie jest na to przygotowany. Pojawiaj się tam, gdzie on się ciebie nie spodziewa”.

Mieliśmy tu wczoraj pewną kontrowersję co do tego, jakie będą losy Charkowa, na którym ruskiej dziczy zależy, bo to już słychać i widać.

Wygląda na to, że u nas tutaj za Sun Zi robi Człowiek Śniegu :-) Z tego, co wczoraj pisał o potencjalnym rozwoju wydarzeń co do Charkowa, to najpierw wdrożyłby (z punktu widzenia ruskich) tę zasadę Sun Zi:

Otoczonemu wrogowi musisz pozostawić jedną drogę wyjścia”.

Zasada stosowana prawie zawsze i wszędzie podczas II w.ś., np. przez maczkowców w Bredzie.

A potem wygląda na to, że (z punktu widzenia ruskich) Człowiek Śniegu wdrożyłby (tak przynajmniej prognozuje) kolejną zasadę Sun Zi:

Bywają drogi, którymi iść nie należy. Bywają wojska, których nie należy atakować. Bywają miasta, których nie należy zdobywać. Bywają tereny, o które się nie należy ubiegać”.

I jeszcze kolejną:

Najgorsze jest obleganie twierdzy. Warowne miasta należy atakować tylko wtedy, kiedy nie ma innego wyjścia”. A dzicz to wyjście niby ma – wziąć Charków głodem, brakiem mediów, groźbą wybuchu jakiejś epidemii na skutek braku higieny itp.

W przemyśleniach o przyszłych losach Charkowa tutaj Człowiek Śniegu tak jakby współgra z kolegą Cypisem. :-) Czyli że nie będzie epickich walk ulicznych w Charkowie, miasto częściowo będzie wzięte głodem, a częściowo dostanie szansę na ewakuację jakąś jedną drogą zgodnie z Sun Zi.

Jestem wielkim fanem Sun Zi, ale w przypadku Charkowa nie zgadzam się z Człowiekiem Śniegu. Oddanie Charkowa bez walki skończy się dla Zełenskiego i jego ekipy co najmniej ichnim trybunałem stanu, a może i kodeksem karnym z artykułu o zdradzie stanu. A w stanie wojny pieszczot z takiego artykułu by nie było. Mogę się oczywiście mylić, bo mało co jest na tej wojnie przewidywalne, ale tak mi się wydaje.

1 godzinę temu, bodziu000000 napisał:

Mariusz Marszałkowski: „Elektrownia Trypilska została zniszczona przy użyciu nowych pocisków w rosyjskim arsenale - Ch-69 czyli odpowiedników 🇺🇸 JASSM”.

Gdzie „odpowiedników” tam odpowiedników, bo na pewno nie pod każdym względem. Nie wiem, kto to Mariusz Marszałkowski, ale takie rzeczy powinni pisać ludzie o większym pojęciu.

Od razu widać, jakie małe powierzchnie sterowe ma ten cruise, jak wszystkie ruskie cruise'y. Dlatego one są pociskami „manewrującymi” tyle o ile, co zresztą widać na mapach-wykresach torów ich dolotów do ukraińskich celów. Każdy zakręt takiego cruise'a jest na rozwleczonym planie wycinka okręgu o promieniu dziesiątków kilometrów.

A wystarczy spojrzeć na filmiki z lotu amerykańskich cruise'ów i jak dynamicznie one mogą manewrować. To jest zupełnie inna, nieosiągalna dla dzikich liga. Wystarczy zresztą spojrzeć, jak duże powierzchnie sterowe mają JASSMy, bo o to też tutaj chodzi, albo nawet głównie o to, żeby robić dla wrogiej opl bardzo szybkie i bardzo zmienne w czasie zmyłki co do celu ataku.

Dlatego niech Mariusz Marszałkowski powstrzymuje się od takich komentarzy.

bodziu...

"Jak informują 🇺🇦 elektrownia Trypilska została zniszczona przy użyciu nowych pocisków w rosyjskim arsenale - Ch-69 czyli odpowiedników 🇺🇸 JASSM. ..."

Nie jest to możliwe, mam na myśli nie nazwę, a same możliwości techniczne, w kilku wcześniejszych wpisów kilku Użytkowników....

C.d. opery mydlanej:
https://tech.wp.pl/ukraincy-maja-problemy-chodzi-o-f-16,7016081670634304a

Zgodnie z ostatnimi doniesieniami Ukraińcy mają otrzymać nadchodzącego lata w pierwszym transferze sześć maszyn

Szczególnie trudno jest przejść ze starych samolotów z czasów radzieckich, którymi latali Ukraińcy, na nowoczesny samolot czwartej generacji, jakim jest F-16
(to o tych, którzy mają już doświadczenie)

nie wszyscy z przybywających do baz NATO Ukraińców mają wystarczające przeszkolenie z podstaw lotnictwa
(to o młodzikach)

Cavoli zwraca też uwagę na drugą trudność, z którą mierzą się Ukraińcy. Mowa o znajomości języka angielskiego

Rodżier ent ałt.

M.

Edytowane przez beaviso

3 godziny temu, Jedburgh_Ops napisał:

a częściowo dostanie szansę na ewakuację jakąś jedną drogą zgodnie z Sun Zi.

Temu (wg. ruskich) służą obecne działania tj. ataki na infrastrukturę krytyczną i propaganda dt. ataku. Cywile w strachu mają opuścić Charków , a zostaną tylko obrońcy , ludzie niezdolni i niechcący ewakuacji oraz zwolennicy fiutina (których w Charkowie i okolicach wg. ruskich jest całkiem sporo).

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie