Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
6 minut temu, bjar_1 napisał:

Miło mi. Ja wczoraj miałem imieniny ;)

No to obaj mamy przechlapane. Może za pół wieku da się włączyć 10 kwietnia jakieś radio, czy cuś (pewnie wtedy będzie jakieś inne cuś), żeby nie było w nim ani słowa wiadomo, o czym... :-|

Napisano

Je....

Po pierwsze primo- nie miałem racji pisząc o "dyskusjach' Waszyngton-Kijów...

Po drugie primo- nie miałem powodu zastanawiać się na działaniami Moskwy..

Po trzecie primo... sprawdź, na jakie kwoty SPRZEDAŻY pojawiły się w ostatnich dniach umowy wojskowe Waszyngton-Kijów...

Po kolejne primo- sprawdź, jak potężne pieniądze krążą między podmiotami z UE czy "cywilizowanego" Świata a Rosją jako krajem docelowym...

No, możesz także sprawdzić, jak potężne pieniądze zarobili pośrednicy między Rosją a przedostatnim odcinkiem przewodu pokarmowego w Polsce... w wielu, wielu branżach...

Napisano
24 minuty temu, Czlowieksniegu napisał:

Je....

Po pierwsze primo- nie miałem racji pisząc o "dyskusjach' Waszyngton-Kijów...

Jeśli chodzi o te amerykańskie naciski na Ukraińców i dyskusje między obu państwami na temat wstrzymania ataków na ruskie rafinerie to tutaj dopiero trwa „dziwna wojna”. Kowboje oficjalnie się wypierają, a inne źródła jak najbardziej twierdzą, że jakiś wysoki rangą US urzędnik naciskał na to i nadal naciska. Mówiąc po dziennikarsku - „wierzę wyłącznie w wiadomości zdementowane”.

Napisano
2 godziny temu, Jedburgh_Ops napisał:

Może wreszcie po tym kowboje odtniutniają się od Ukraińców z powodu wyniszczania przez nich sektora rafineryjnego dziczy.

Swoją drogą - co za... nawet trudno nazwać to amerykańskie coś... draństwo?/hipokryzja?/bezwględność?/merkantylizm po trupach?... żeby przeliczać ludzkie, ukraińskie, życie na baryłki ropy.

Autor tego rysunku z postu Bodzia jak widać myśli tak, jak ja. Giną ludzie na Ukrainie, tracą domy, najbliższych i cały dorobek życia, a oszalały konsumpcjonizm wyje, żeby mu z tego powodu nie psuć dobrego nastroju.

image.thumb.png.fd6f79970dbc8d4b72afe93c40bcdb32.png

Napisano

Европарламент отказался подписывать финансирование Совета ЕС, пока Украине не дадут 7 систем "Patriot"

Решения бывшего премьера Бельгии поддержали 515 евродепутатов, против 62.

Napisano
3 godziny temu, Jedburgh_Ops napisał:

Jeśli chodzi o te amerykańskie naciski na Ukraińców i dyskusje między obu państwami na temat wstrzymania ataków na ruskie rafinerie to tutaj dopiero trwa „dziwna wojna”. Kowboje oficjalnie się wypierają, a inne źródła jak najbardziej twierdzą, że jakiś wysoki rangą US urzędnik naciskał na to i nadal naciska. Mówiąc po dziennikarsku - „wierzę wyłącznie w wiadomości zdementowane”.

Alianckie naloty na fabrykę benzyny syntetycznej w moim mieście jako miejsce strategicznie ważne dla zatrzymania Niemców.

Przez całą wojnę na hydrierwerke politz zrzucili tysiące bomb, w tym największe konwencjonalne jakie mieli. Do dziś ziemia tym naćkana jak dobra kasza skwarkami...

Bombardowania fabryki w latach 1940–1945:[2]

• 4/5 września 1940 – 12 Niemców zabitych, 15 słowackich robotników rannych;
  • 14/15 października 1940;
  • 26/27 października 1940;
  • 20 kwietnia 1944;
  • 29 maja 1944 – 123 zabitych, spłonął częściowo obóz Pommernlager;
  • 7 lipca 1944;
  • 8/9 sierpnia 1944;
  • 21 sierpnia 1944;
  • 25 sierpnia 1944;
  • 4/5 września 1944;
  • 7 października 1944;
  • 21 grudnia 1944 – zniszczono całkowicie wieś Kołpin-Langenstücken;
  • 13 stycznia 1945 – w przeciągu 14 minut 250 samolotów zrzuciło 1600 bomb lotniczych, 6 min powietrznych i bomby z opóźnionym zapłonem;
  • 8 marca 1945 – ostatni nalot na fabrykę.
Napisano
Teraz, Jedburgh_Ops napisał:

Ktoś coś wie?

Pytałem dwóch zawodników ze St-wic, coś faktycznie puknęło, ale nic nie wiadomo. Może jakieś dzieciaki bawiły się np. 10 kg ANFO.

Napisano
31 minut temu, bjar_1 napisał:

Pytałem dwóch zawodników ze St-wic, coś faktycznie puknęło, ale nic nie wiadomo. Może jakieś dzieciaki bawiły się np. 10 kg ANFO.

Może dzieciaki strzelały z kaliflorku

Napisano
Godzinę temu, karpik napisał:

Alianckie naloty na fabrykę benzyny syntetycznej w moim mieście jako miejsce strategicznie ważne dla zatrzymania Niemców.

Przez całą wojnę na hydrierwerke politz zrzucili tysiące bomb, w tym największe konwencjonalne jakie mieli. Do dziś ziemia tym naćkana jak dobra kasza skwarkami...

Bombardowania fabryki w latach 1940–1945:[2]

• 4/5 września 1940 – 12 Niemców zabitych, 15 słowackich robotników rannych;
  • 14/15 października 1940;
  • 26/27 października 1940;
  • 20 kwietnia 1944;
  • 29 maja 1944 – 123 zabitych, spłonął częściowo obóz Pommernlager;
  • 7 lipca 1944;
  • 8/9 sierpnia 1944;
  • 21 sierpnia 1944;
  • 25 sierpnia 1944;
  • 4/5 września 1944;
  • 7 października 1944;
  • 21 grudnia 1944 – zniszczono całkowicie wieś Kołpin-Langenstücken;
  • 13 stycznia 1945 – w przeciągu 14 minut 250 samolotów zrzuciło 1600 bomb lotniczych, 6 min powietrznych i bomby z opóźnionym zapłonem;
  • 8 marca 1945 – ostatni nalot na fabrykę.

Absolutnie trzymam z Ukraińcami. Nie słuchać żadnych kowbojów. Walić w ruskie rafinerie, ile tylko wlezie, a szczególnie w te postawione na zachodnich technologiach, których - w razie uszkodzenia/zniszczenia - dzicz już nie odtworzy. W związku z tym ograniczenia na rynku sprzedaży paliw dla cywilów już w dziczy są. Dla wojska na razie nie, ale trzeba stosować zasadę kropla drąży kamień.

Napisano (edytowane)
20 minut temu, bjar_1 napisał:

Tutaj Świętokrzyskie, tu się z pierdółek nie strzela. 

Moja żona pracuje w jednym pokoju z dziewczyną ze Starachowic i ona podpytuje żonę, czy ja coś wiem, co tak walnęło, a dziś w końcu media coś zaczynają o tym pisać. Na tym filmiku to faktycznie nieźle walnęło.

I nikt niczego nie wie. Nawet pediatra. Chyba, że wie...

Edytowane przez Jedburgh_Ops
Napisano (edytowane)
30 minut temu, Jedburgh_Ops napisał:

Absolutnie trzymam z Ukraińcami. Nie słuchać żadnych kowbojów. Walić w ruskie rafinerie, ile tylko wlezie, a szczególnie w te postawione na zachodnich technologiach, których - w razie uszkodzenia/zniszczenia - dzicz już nie odtworzy. W związku z tym ograniczenia na rynku sprzedaży paliw dla cywilów już w dziczy są. Dla wojska na razie nie, ale trzeba stosować zasadę kropla drąży kamień.

Też tak uważam , napier... ze wszystkiego , we wszystko i jak najczęściej. Lotniska , rafinerie , zakłady produkcyjne , rurociągi , porty , mosty na dużych rzekach , elektrownie , węzły kolejowe , podstacje transformatorowe , tamy , wały przeciwpowodziowe ,  a nawet napier ... w słupy przesyłu WN (mały dron w szczyt słupa i awaria na kilka dni, a jak przyjadą naprawiać , to im rozp... ten naprawczy samochodzik , to będą musieli jeździć furmankami i naprawiać sznurkiem i kombinerkami)

Edytowane przez Cypis
  • Super 2
  • Tak trzymać 1
Napisano

Cytat z ruskich po dzisiejszym zniszczeniu elektrowni 

"Jednocześnie warto zwrócić uwagę na humanitarność działań Sił Zbrojnych Rosji. Cios został zadany nie w srogą zimę, ale w czasie, gdy to, co się działo, powodowało mniej niedogodności dla ludności cywilnej."

Napisano

Cele jakie dzisiaj zostały uderzone 

- Elektrociepłownia Trypilska.

- Charków, CHPP-3.

- Charków, zakład nazwany na cześć. Malysheva, warsztat nr 510 i budynek nr 400.

- Czuguew (obwód charkowski). Magazyn centralny amunicji inżynieryjnej jednostki wojskowej A-2467.

- Charków, fabryka Turboatomów. Odlewnia i budynek KEMZ.

- Stryj (obwód lwowski), punkt poboru gazu nr 2.

- Susk (obwód rówieński). 1448 Centralna Baza Broni Artyleryjskiej.

- Czerwonograd (obwód lwowski). 72. odrębny batalion mechanizacyjny Sił Zbrojnych Ukrainy.

- Czerwonograd (obwód lwowski), podstacja „Czerwonograd-2” 110/35/6 kV.

- Odessa, podstacja 330/110/10 kV „Usatovo”.

Napisano
Godzinę temu, bjar_1 napisał:

Jebło mocno, aż w chałupie słyszałem.Późna godzina, ciemno, cisza to się i hałas poniósł, nic czym by miasto żyło bardziej niż kolejnym wypadkiem na pewnym sławnym starachowickim "rondzie" Ktoś się najpewniej bawił czymś grubszym w ognisku, albo za dużo dołożył.Nic nowego 🙂

Np takim czymś... https://www.radom.lasy.gov.pl/aktualnosci/-/asset_publisher/1M8a/content/niebezpieczne-wojenne-pamiatki-w-lasach-starachowickich

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie