Skocz do zawartości

Wojna na Wschodzie vol. 1/12

Rekomendowane odpowiedzi

23 minuty temu, Cypis napisał:

Cele jakie dzisiaj zostały uderzone 

- Elektrociepłownia Trypilska.

- Charków, CHPP-3.

- Charków, zakład nazwany na cześć. Malysheva, warsztat nr 510 i budynek nr 400.

- Czuguew (obwód charkowski). Magazyn centralny amunicji inżynieryjnej jednostki wojskowej A-2467.

- Charków, fabryka Turboatomów. Odlewnia i budynek KEMZ.

- Stryj (obwód lwowski), punkt poboru gazu nr 2.

- Susk (obwód rówieński). 1448 Centralna Baza Broni Artyleryjskiej.

- Czerwonograd (obwód lwowski). 72. odrębny batalion mechanizacyjny Sił Zbrojnych Ukrainy.

- Czerwonograd (obwód lwowski), podstacja „Czerwonograd-2” 110/35/6 kV.

- Odessa, podstacja 330/110/10 kV „Usatovo”.

Znamienne, że nie niszczą najważniejszego celu wojskowego w Charkowie - akademii sił powietrznych Ukrainy. Najwyraźniej będą szturmować Charków i chcą mieć to lotnisko i całą tę bazę do ich potrzeb we w miarę jednym kawałku.

2 minuty temu, bjar_1 napisał:

Powodzenia życzę ;)

Ja też.

Wszystkie sztandarowe dla nauk wojskowych szturmowania miast i walki w terenie zurbanizowanym typu Ortona, Hue i inne takie to miniaturowe piwo bezalkoholowe w porównaniu do tego, co dzicz będzie miała w Charkowie.

Edytowane przez Jedburgh_Ops

8 minut temu, Jedburgh_Ops napisał:

rano służby policji przeszukały tereny leśne od osiedla Leśna Enklawa po hałdy Kopania Majówka IV pod kątem ewentualnych działań pirotechnicznych.  Nie znaleziono jednak żadnych śladów tego rodzaju aktywności.

Śmiech na sali, do owej hałdy jest jakiś kilometr i tyle sprawdzili.Za hałdą jest jeszcze z 7km lasu.

Je....

"na zachodnich technologiach, których - w razie uszkodzenia/zniszczenia - dzicz już nie odtworzy. W związku z tym ograniczenia.."

Tak, pod warunkiem, że nie znajdzie się dowolnie duża liczba chętnych, którzy potrzebne importowane elementy dostarczą w oryginałach, a w ostateczności równoważne zamienniki. W najgorszej dla Moskwy sytuacji, będzie musiała wielokrotność poprzednich cen zapłacić, tym bardziej, że tambylczy organizatorzy też nie zrobią tego za czapkę śliwek...
Ale, że się uda w komplecie lub większości przypadków, to nie wątpię.

Paliwo?
Są informacje, że paliwa na rynku cywilnym brakuje już od jakiegoś czasu- jedna z wersji mówi, że nie tyle, że już teraz jest z nim problem aż tak duży, ale zapasy są tworzone na lato/wakacje, gdy podaż rośnie i przy dodatkowych brakach wynikających ze zniszczenia rafinerii/ograniczenia produkcji, lud się ... zirytuje, że na daczę i wakacje nie ma jak jechać.

bjar....

"Najwyraźniej będą szturmować Charków ..."

Niby tak, z naciskiem na niby- umocnienia na podejściach zaczęto kilka tygodni temu wykonywać...

10 minut temu, Jedburgh_Ops napisał:

Ja też.

Wszystkie sztandarowe dla nauk wojskowych szturmowania miast i walki w terenie zurbanizowanym typu Ortona, Hue i inne takie to miniaturowe piwo bezalkoholowe w porównaniu do tego, co dzicz będzie miała w Charkowie.

Z ruskiego forum

"Do ofensywnej operacji na Charkowie rosyjskie dowództwo potrzebuje dodatkowych ogromnych sił. Szacunki dotyczące liczebności grupy hipotetycznie zdolnej do zajęcia Charkowa są różne, eksperci wojskowi najczęściej mówią o 300 tysiącach osób. Dlaczego dokładnie tak dużo?

Rosyjska grupa żołnierzy „Zachód”, działająca na kierunkach Kupjanskim i Limańskim na wschód od Charkowa, liczy 80–90 tys. personelu wojskowego. Od ponad roku toczy długotrwałe… walki na linii frontu o szerokości około 110 km. Około 35 tys. żołnierzy rozmieszczonych jest w grupach przygranicznych w obwodach Biełgorodu, Kurska i Briańska – zajmują się głównie odpieraniem ataków formacji ochotniczych walczących pod auspicjami Sił Zbrojnych Ukrainy.

Bezpośredni atak na miasto takie jak Charków jest bezcelowy; potrzebna jest także głęboka osłona z flanek. Konieczne jest rozmieszczenie połączeń na ogromną odległość - od zachodu obwodu Biełgorodu do rzeki Oskol, a to wynosi co najmniej 260 km. Stąd liczby 300 tys. – biorąc pod uwagę zapewnienie przewagi liczebnej podczas operacji ofensywnej."

Piszą też , że ogólnie na początku chcą tymi siłami odciąć Charków od reszty Ukrainy i czekać .

17 minutes ago, Jedburgh_Ops napisał:

Znamienne, że nie niszczą najważniejszego celu wojskowego w Charkowie - akademii sił powietrznych Ukrainy. Najwyraźniej będą szturmować Charków i chcą mieć to lotnisko i całą tę bazę do ich potrzeb we w miarę jednym kawałku.

Ich szkoła ma jedenaście lotnisk. Z pewnością nie mogą się doczekać dwunastego.😂

Teraz, vis1939 napisał:

Śmiech na sali, do owej hałdy jest jakiś kilometr i tyle sprawdzili.Za hałdą jest jeszcze z 7km lasu.

Siedzisz? Jak nie, to usiądź. Dalej będą sprawdzać prawdziwi fachowcy spod znaku wykrywki i saperki.

430782671_446972354363165_2916846532818955348_n.png

Cypis...

"Cele jakie dzisiaj zostały uderzone...."

W wyliczance brakuje jeszcze, np, Zaporoża i Motor Sicz + Progress...

Dwa- jak komuś się nudzi i znów mi nie wierzy, może sprawdzić dane, zapewne przybliżone i obciążone błędami, ile g...a Rosjanie wysłali w tamte strony i ile udało się ukraińskiemu OPL zneutralizować zanim osiągnęły cel. I.. miodu nie ma, niestety.
A jak poszuka dalej, to znajdzie UKRAIŃSKIE informacje/źródła, że to i tak dość sporo się udało zneutralizować, bo powoli w tamtym rejonie sensowna/konkretna OPL przestaje, z kilku powodów istnieć... Pomijając, że
S-300 i Iskander-M dolatują szybciej niż OPL wejdzie w stan pełnej gotowości.

Cypis...

"Do ofensywnej operacji na Charkowie.."

Ale... po co?

Nie wiem, ilu mieszkańców teraz liczy Charków, kilka lat temu było ich c.a. 1,5 mln. Ktoś ma pomysł, w jaki sposób zorganizować, obojętnie w jakim standardzie, życie np 1 mln osób tuż przy linii frontu, przy trwającym 24/7 ostrzale/nalotach, bez działających sieci energetycznych, wodociągów, itp i mocno ograniczonych dostawach wszystkiego z innych rejonów Ukrainy?

Serio ktoś uważa, że nie ma "gdzieś" nie ma planów B, C, itd łącznie z oddaniem pola Rosjanom?

13 minut temu, bjar_1 napisał:

Siedzisz? Jak nie, to usiądź. Dalej będą sprawdzać prawdziwi fachowcy spod znaku wykrywki i saperki.

Mocne, ale to było do przewidzenia 😀 To jest poziom misji skarb, więc mordę wsadzą wszędzie żeby zaistnieć.

5 minut temu, vis1939 napisał:

Mocne, ale to było do przewidzenia 😀 To jest poziom misji skarb, więc mordę wsadzą wszędzie żeby zaistnieć.

A co to będzie, jak znajdą ruską rakietę? Bardowie przez wieki będą o nich śpiewać. Już nie będzie, że miła pani podczas jazdy konnej znalazła ruską rakietę, która to miła pani chce być anonimowa (albo musi być, bo tak ją służby nastraszyły)...

22 minuty temu, Czlowieksniegu napisał:

Cypis...

"Cele jakie dzisiaj zostały uderzone...."

W wyliczance brakuje jeszcze, np, Zaporoża i Motor Sicz + Progress...

Dwa- jak komuś się nudzi i znów mi nie wierzy, może sprawdzić dane, zapewne przybliżone i obciążone błędami, ile g...a Rosjanie wysłali w tamte strony i ile udało się ukraińskiemu OPL zneutralizować zanim osiągnęły cel. I.. miodu nie ma, niestety.
A jak poszuka dalej, to znajdzie UKRAIŃSKIE informacje/źródła, że to i tak dość sporo się udało zneutralizować, bo powoli w tamtym rejonie sensowna/konkretna OPL przestaje, z kilku powodów istnieć... Pomijając, że
S-300 i Iskander-M dolatują szybciej niż OPL wejdzie w stan pełnej gotowości.

Cypis...

"Do ofensywnej operacji na Charkowie.."

Ale... po co?

Nie wiem, ilu mieszkańców teraz liczy Charków, kilka lat temu było ich c.a. 1,5 mln. Ktoś ma pomysł, w jaki sposób zorganizować, obojętnie w jakim standardzie, życie np 1 mln osób tuż przy linii frontu, przy trwającym 24/7 ostrzale/nalotach, bez działających sieci energetycznych, wodociągów, itp i mocno ograniczonych dostawach wszystkiego z innych rejonów Ukrainy?

Serio ktoś uważa, że nie ma "gdzieś" nie ma planów B, C, itd łącznie z oddaniem pola Rosjanom?

właśnie o to chodzi , Charków ma być odcięty , ale nie frontalnie atakowany . Zniszczenie infrastruktury krytycznej ma za zadanie skłonić jak najwięcej ludzi do wyjechania do zachodniej Ukrainy lub dalej . A potem otoczenie miasta , pozorowane ataki , żeby jak najbardziej osłabić obronę (z amunicji , zapasów , ludzi itp.) . Generalnie skłonienie miasta do poddania się. 

Mogę się oczywiście mylić, ale ździebko nie wierzę, że Charków mógłby być ot tak oddany za friko dzikim. To polityczna pętla na szyję obecnej ekipy rządzącej Ukrainą. To przecież drugie co do wielkości miasto ukraińskie, a przynajmniej takie było przed wojną. Muszą być przynajmniej jakieś pozory jego obrony, choćby na użytek polityczny.

Cypis...

"właśnie o to chodzi..."

Czekaj, wróć... bo to ni cholery nie pasuje, kwestia czy się uda, do narracji, że Rosja kaput, Kijów już za moment na Placu Czerwonym, itp...

Czyli, jeśli plan Kremla na tym polega i się, tfu tfu, powiedzie, to... spora część wpisów krytykujących moje/Je... przewidywania bardzo brzydko się zestarzeje, niestety...

4 minuty temu, Czlowieksniegu napisał:

Cypis...

"właśnie o to chodzi..."

Czekaj, wróć... bo to ni cholery nie pasuje, kwestia czy się uda, do narracji, że Rosja kaput, Kijów już za moment na Placu Czerwonym, itp...

Czyli, jeśli plan Kremla na tym polega i się, tfu tfu, powiedzie, to... spora część wpisów krytykujących moje/Je... przewidywania bardzo brzydko się zestarzeje, niestety...

nie bardzo rozumiem do czego pijesz , ja podaję tylko to co wymyślają sobie ruscy . 

Ni chuja się z tym nie identyfikuję , i czekam na defiladę Ukraińców na placu czerwonym 

Edytowane przez Cypis

Je...

"Mogę się oczywiście mylić, ale ździebko nie wierzę, że..."

Bo to pierwsza? Bo ostatnia? No dobra, może być ostatnia....- kwestia, czy dla ratowania N Ukraińców na wschodzie, odpowiedzialni wezmą wszystko na siebie, czy tak jak w Bachmucie czy Awdijce do ostatniego momentu będą odwlekać, mamiąc gawiedź...

"Muszą być przynajmniej jakieś pozory jego obrony,..."

To ja Ci na tacy, w tym momencie, podaję te "pozory"...
- Zachód nas zostawił...
- zdrajcy, szpiedzy, hochsztaplerzy, korupcja...
- w trosce o zdrowie i życie ludności...
- najważniejsze jest przetrwanie, aby naród się odrodził...
- część społeczeństwa miała w nosie wojnę- patrz problemy z poborem...
- mogę być winny, a teraz [...] na jacht na Florydzie...

Więcej mi się nie chce- mam dość duży temat porozkładany na biurku- ktoś musi pracować...

Cypis...

"nie bardzo rozumiem do czego pijesz..."

Od dobrych trzydziestu lat nie piję alkoholu, że o herbacie nie wspomnę...

Piszę, że w Twojej rosyjskoźródłowej wklejce jest i obiektywizm ( wielkość sił potrzebnych ) i sens ( obejście ), i przewidywanie ( jak osłonić skrzydła )...

A to może dowodzić, że ktoś, nawet na poziomie jakiegoś forum, zaczął myśleć, a to słabo dla U. wróży, niestety....

"..czekam na defiladę Ukraińców na placu czerwonym  ..."

W 2022 roku przeciętne trwanie życia mężczyzn w Polsce wyniosło 73,4 roku...

bjar...

A widzisz, wcale :-)

Chyba nigdy nie miałem tyle zabawnych sytuacji "przy kieliszku" niż przez te dobre trzydzieści lat... Ja wiem, że Ty już wtedy tego nie rejestrujesz, ale nap... goście to klasa sama w sobie- nigdy w takich akcjach nie uczestniczyłem jak "teraz"...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie