Jedburgh_Ops Napisano 11 Wrzesień 2023 Napisano 11 Wrzesień 2023 6 minut temu, bodziu000000 napisał: Ukraińcy na dekady zostaną Mistrzami Świata w lotach koszących w warunkach bojowych. Kiedyś w latach zimnej wojny RAF wysyłał swoich kozaków do Belize, żeby tam ćwiczyli kosiaki, ale to był maleńki pikuś w porównaniu do tego, jak latają Ukraińcy podczas tej wojny. Chociaż są słuchy, że odbyły się już pierwsze ćwiczenia brytyjskich Apaczy w lotach koszących pod wpływem doświadczeń z wojny na Ukrainie.
Jedburgh_Ops Napisano 11 Wrzesień 2023 Napisano 11 Wrzesień 2023 20 minut temu, pawel_breslau napisał: Zdecydowanie. Ciekawe, czy w tych akcjach wzięła udział ta jakaś polska super łódź dla ukraińskich specjalsów wodnych, na którą organizował zbiórkę gen. Skrzypczak i łódź została kupiona. Z tego, co było o tej łodzi mówione, to jakiś kosmos, żadne tam zwyczajne RIBy. Gdyby ktoś znalazł jakieś info o tym to mile widziane tutaj.
Jedburgh_Ops Napisano 11 Wrzesień 2023 Napisano 11 Wrzesień 2023 32 minuty temu, Czlowieksniegu napisał: https://wiadomosci.onet.pl/bialystok/polskie-bieda-wojsko-na-granicy-z-bialorusia-jedzenie-kupujemy-w-biedronce/bplpnyd?utm_source=tw_wiadomosci&utm_medium=social&utm_campaign=onetsg_fb Ale że co? RTV nie słucha? Było masełko do chlebka obiecane w tych tygodniach dla wojska? Było obiecane tylko w szpitalach.
Cypis Napisano 11 Wrzesień 2023 Napisano 11 Wrzesień 2023 18 minut temu, Jedburgh_Ops napisał: Ciekawe, czy w tych akcjach wzięła udział ta jakaś polska super łódź dla ukraińskich specjalsów wodnych, na którą organizował zbiórkę gen. Skrzypczak i łódź została kupiona. Z tego, co było o tej łodzi mówione, to jakiś kosmos, żadne tam zwyczajne RIBy. Gdyby ktoś znalazł jakieś info o tym to mile widziane tutaj. Ta łódź , to miała być Iron 707 , 7 miejscowa , prędkość około 40-50 węzłów. Używaną z 2023 roku można kupić już za 200-240 tys. w Holandii lub Niemczech. Nowa od dealera w Niemczech 76 tys. euro.
Jedburgh_Ops Napisano 11 Wrzesień 2023 Napisano 11 Wrzesień 2023 16 minut temu, Cypis napisał: Ta łódź , to miała być Iron 707 , 7 miejscowa , prędkość około 40-50 węzłów. Używaną z 2023 roku można kupić już za 200-240 tys. w Holandii lub Niemczech. Nowa od dealera w Niemczech 76 tys. euro. Dzięki. Teraz już nie przywołam tego podcastu, bo nie zapisuję takich rzeczy, ale słuchałem z olbrzymim zainteresowaniem (bo się na tym nie znam), jak zachwalano tę łódź, na którą gen. Skrzypczak zbierał pieniądze, że ona taka super hiper i że RIBy wysiadają przy niej. Ale generał mówił, że ona jest polskiej produkcji - prawda to? Czy coś mu się pozajączkowało?
Cypis Napisano 11 Wrzesień 2023 Napisano 11 Wrzesień 2023 (edytowane) Godzinę temu, Jedburgh_Ops napisał: Dzięki. Teraz już nie przywołam tego podcastu, bo nie zapisuję takich rzeczy, ale słuchałem z olbrzymim zainteresowaniem (bo się na tym nie znam), jak zachwalano tę łódź, na którą gen. Skrzypczak zbierał pieniądze, że ona taka super hiper i że RIBy wysiadają przy niej. Ale generał mówił, że ona jest polskiej produkcji - prawda to? Czy coś mu się pozajączkowało? To może on mówił o jakiejś innej , ta o której ja piszę jest raczej Szwedzka w kooperacji z Austryjakami https://www.ironboats.com.au/ Edytowane 11 Wrzesień 2023 przez Cypis
Cypis Napisano 11 Wrzesień 2023 Napisano 11 Wrzesień 2023 Z walkami o Opytne , to jakieś jaja są . Podobno Ukraińcy podwiesili pod duży balon lub balony , ogromną flagę ukraińską . Ruskie nie wytrzymały i zaczęli strzelać do tego zestawu . Przez co wskazali swoje pozycje , a dalej to już Ukraińcy zaczęli walić po tych pozycjach i do części miejscowości weszli potem jak w masło . Takie tam frontowe opowieści z mchu i paproci
Czlowieksniegu Napisano 11 Wrzesień 2023 Autor Napisano 11 Wrzesień 2023 bodziu... Opytne: "To nie pierwszy raz, kiedy Rosjanie giną na froncie od ognia rosyjskiej artylerii. Ale ten przypadek jest szczególnie przerażający. Nikt nie rozumie, jak można było pomylić naszych z wrogiem. Teraz toczy się postępowanie, winni, mam nadzieję, zostaną ukarani" vs komentarz: "Skoro zostaną ukarani, to następnym razem dobrze się zastanowią czy atakować taką grupę. A wtedy faktycznie niech to będzie grupa Ukraińców. " Ja to szanuję :-)
Jedburgh_Ops Napisano 11 Wrzesień 2023 Napisano 11 Wrzesień 2023 10 minut temu, Cypis napisał: Podobno Ukraińcy podwiesili pod duży balon lub balony , ogromną flagę ukraińską . Tak było - podwiesili pod ciąg balonów. Na X jest filmik z tym wydarzeniem, ale nie pamiętam, na czyim kanale.
bodziu000000 Napisano 11 Wrzesień 2023 Napisano 11 Wrzesień 2023 8 minut temu, Jedburgh_Ops napisał: podwiesili pod ciąg balonów. Na X jest filmik z tym wydarzeniem, ale nie pamiętam, na czyim kanale. Już to wrzucałem, ale dla przypomnienia......
Jedburgh_Ops Napisano 11 Wrzesień 2023 Napisano 11 Wrzesień 2023 (edytowane) Według ukraińskich ekspertów piloci Sił Zbrojnych Ukrainy zaczną wykonywać misje bojowe na amerykańskich myśliwcach F-16 już tej zimy. Jednak prognozy partnerów zachodnich nie są już tak optymistyczne „Ekspertów” ci dostatek. Jak dla mnie to szaleństwo. Jeśli lotnictwo czegoś człowieka uczy, to olbrzymiej pokory i tego, że cudów nie ma. A Ukraińcy proszą się o guza w kabinie F-16. I jeszcze bzdury w tym artykule w rodzaju - „Dzięki amerykańskim myśliwcom F-16 Ukraińcy będą mieli przewagę w powietrzu”. Otóż nie, koledzy Ukraińcy, nie będziecie mieli „przewagi w powietrzu”, bo nie do tego służy F-16 w Europie i nigdy do tego nie służył. Edytowane 11 Wrzesień 2023 przez Jedburgh_Ops
Jedburgh_Ops Napisano 11 Wrzesień 2023 Napisano 11 Wrzesień 2023 (edytowane) 4 godziny temu, pawel_breslau napisał: Zdecydowanie. Ukraińscy specjalsi odbili „Wieże Bojkowskie” Chyba to jest potwornie ryzykowne, żeby siedzieć na tych platformach. Dzicz nie odpuści, a prędzej zastosuje zasadę „ja nie będę miał, ale i ty nie będziesz miał”. Trochę trudno uwierzyć, żeby dzicy nie wysłali przeciwko tym wieżom jak nie Su-34, to jakichś cruise'ów... Edytowane 11 Wrzesień 2023 przez Jedburgh_Ops
Jedburgh_Ops Napisano 11 Wrzesień 2023 Napisano 11 Wrzesień 2023 51 minut temu, Jedburgh_Ops napisał: Według ukraińskich ekspertów piloci Sił Zbrojnych Ukrainy zaczną wykonywać misje bojowe na amerykańskich myśliwcach F-16 już tej zimy. Jednak prognozy partnerów zachodnich nie są już tak optymistyczne „Ekspertów” ci dostatek. Jak dla mnie to szaleństwo. Jeśli lotnictwo czegoś człowieka uczy, to olbrzymiej pokory i tego, że cudów nie ma. A Ukraińcy proszą się o guza w kabinie F-16. I jeszcze bzdury w tym artykule w rodzaju - „Dzięki amerykańskim myśliwcom F-16 Ukraińcy będą mieli przewagę w powietrzu”. Otóż nie, koledzy Ukraińcy, nie będziecie mieli „przewagi w powietrzu”, bo nie do tego służy F-16 w Europie i nigdy do tego nie służył. „Zdaniem cytowanego przez WSJ emerytowanego dowódcy sił armii amerykańskiej w Europie, Bena Hodgesa, Amerykanie są »nadmiernie zaniepokojeni znajomością języka angielskiego przez Ukraińców, którzy muszą latać samolotem, a nie umieć czytać Szekspira«”. Będą z tego wszystkiego jaja, ale to już nie nasze polskie zmartwienie. Nasi piloci - z gigantycznym doświadczeniem na F-16 - grzecznie ostrzegali i ostrzegają...
Czlowieksniegu Napisano 11 Wrzesień 2023 Autor Napisano 11 Wrzesień 2023 I znów... jakąś większą liczbę przepustek wydali?
Jedburgh_Ops Napisano 11 Wrzesień 2023 Napisano 11 Wrzesień 2023 (edytowane) 30 minut temu, Czlowieksniegu napisał: I znów... jakąś większą liczbę przepustek wydali? Aż 3 generalskie gwiazdki dostał od partii piss. Facet albo zwariował, albo odwdzięcza się teraz partii i przyłącza się do kampanii wyborczej. Tak to jest w państwie autorytarnym. A gen. bryg. Ireneusz Nowak to lepszy? Jak się odwdzięcza partii piss za generalską gwiazdkę? Publicznie, w wywiadzie, bez żadnego wstydu samolocik FA-50 nazywa „myśliwcem”. Zachwala archaiczne kpr pow-pow AIM-9L, jakie Polska ma dostać do tych „myśliwców”. Facet albo zwariował, jak powyższy, albo znowu i on czołobitnie dziękuje partii za generalską gwiazdkę. Wiesz, kiedy ostatni raz walczył w powietrzu AIM-9L? Na Falklandach. Jest to kpr niezdolny do naprowadzenia się na gazy wylotowe silników turbowałowych i turbośmigłowych. Edytowane 11 Wrzesień 2023 przez Jedburgh_Ops
Rekomendowane odpowiedzi