Cypis Napisano 20 Sierpień 2023 Share Napisano 20 Sierpień 2023 1 godzinę temu, Czlowieksniegu napisał: Cypis "Zapomniałeś dodać , że również po to...." Bardziej ambicjonalnie, niż realnie... Zwłaszcza, że spory kawałek Afryki mają już pod siebie ułożony- patrz np pucz w Nigerii... Wiem, że wg Johna Kirby'ego nie ma na to dowodów podobno, ale nie chce mi się wierzyć, że Kreml w ten czy inny sposób nie będzie starał się, może przy okazji, czegoś ugrać. Inna sprawa, że w Afryce powoli mamy zmierzch wpływów imperiów kolonialnych- Francja, a duuuży skok do przodu np Chin... No o rozpychaniu się Chin to można wiele napisać , najważniejsze to to , że kredytują wielkie inwestycje , którymi zarządzają poprzez własnych managerów , a państwo gdzie coś tam wybudowano nie jest w stanie spłacić kredytu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 20 Sierpień 2023 Share Napisano 20 Sierpień 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, Landszaft napisał: Cypis i jedburgh o ile na lotnictwie nie jestem specem to się nie wypowiadam bo kretynizmów tu już jest sporo a ja nie chcę być do nich zaliczany , choć niejaki komunista-pisowski Mirosław stara się ciągle mnie tam wcisnąć ale jego akurat mam tam gdzie się plecy kończą . Ale wy jak widać na prawie kosmicznym się znacie i doskonale wiecie co które państwo chce i co głosi. To tak jak Antarktyda już jest pokrojona , podzielona i.. co z tego wynika ??? . Niestety obecnie podpisane prawa przez wszystkie kraje w tym przez Rosję i Chiny do terytoriów na księżycu czy innych planetach nie mają racji bytu w prawach własnościowych " co kiedyś się na pewno zmieni . Ta , baju , baju , to tak jak z wysepkami na morzu Południowo-chińskim , chinole na nie swoim kawałku skały budują bazę i od tego momentu twierdzą , że wszystko wokół tej skały (na 50-100 mil) jest ich (razem z bogactwami naturalnymi na i pod dnem) . I mają wszystkich w pompie , a jak się komuś nie podoba to może się poskarżyć do ONZ , Watykanu , Boga , Mahometa czy innej instancji (niepotrzebne skreślić) albo morze dostać fangę. I tak samo będzie z księżycem , Marsem i innymi miejscami , do których kiedyś dolecą. a co do Arktyki "Na Biegun Północny w ramach operacji „Arktika-2007” pożeglował statek „Akademik Fiodorow”, ubezpieczany przez atomowy lodołamacz „Rossija”. Tak przetransportowano tam dwa batyskafy „Mir”. Na miejscu załadowano do nich załogę i dwójkę deputowanych do Dumy, po czym opuszczono na dno Oceanu Arktycznego. W kulminacyjnym momencie operacji, tj. 10 stycznia 2008 r. mechaniczne ramię wbiło w podmorskie dno przy Biegunie Północny wykonaną z tytanu flagę Federacji Rosyjskiej. Tym gestem Kreml okazał całemu światu, iż rości sobie prawo do całego szelfu kontynentalnego aż po biegun." No i takie tam bajdurzenie "Ria Novosti dodaje, że Arktyka należała do Rosji, zanim USA, Kanada czy Finlandia w ogóle zaczęły istnieć. " więc , kto im zabroni twierdzić , że w XVI-XVII wieku Car zatwierdził ,że księżyc jest rosyjski i pewnie jeszcze przedstawią na to dokumenty , zapiski i nagrania. Edytowane 20 Sierpień 2023 przez Cypis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 20 Sierpień 2023 Share Napisano 20 Sierpień 2023 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 20 Sierpień 2023 Share Napisano 20 Sierpień 2023 7 godzin temu, Cypis napisał: Нидерланды поставят Украине 42 самолёта F-16, заявил Зеленский после разговора с премьером этой страны. To zgodnie z informacjami , że szkolenia zaczęło 6 pilotów , będzie 8 samolotów na jednego wyszkolonego pilota. Jedburgh_ops , to chyba trochę więcej niż w standardach NATO A nawet lepiej. Za Onetem z godziny 20.45 → „To ważny dzień dla Ukrainy. Dania i Holandia zadeklarowały, że przekażą Ukrainie swoje myśliwce F-16. Najpierw premier Holandii Mark Rutte przekazał, że Kijów dostanie 42 samoloty, kilka godzin później Dania zadeklarowała przekazanie 19 myśliwców”. Czyli mamy 61 F-16AM/BM i opowieść o sześciu ukraińskich bidulkach, co to ledwo anderstend w lengłydżu, ale będą uczeni latania i walczenia nimi. Naprawdę żal mi attaché wojskowego Ukrainy w Polsce, że na pewno widzi te bzdury medialne ośmieszające częściowo Ukrainę i jej Siły Powietrzne, a częściowo tych, którzy taki system informacyjny wokół „F-16 dla Ukrainy” wymyślili. Opery w Oparach Nafty Lotniczej JP-8 odsłona kolejna. Gwarantuję, że ta symfonia andronów przejdzie do historii wojskowego public affairs. Pięć uczelni wyższych NATO uczy tego fachu i ta opera będzie idealnym tematem na magisterki, a może i doktoraty, bo to przecież nie koniec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 20 Sierpień 2023 Share Napisano 20 Sierpień 2023 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 20 Sierpień 2023 Share Napisano 20 Sierpień 2023 Ukraina dostała tylko 60 czołgów Leopard, zamiast obiecanych kilkuset Gospodarka Ukrainy się łamie. Dramatycznie zła sytuacja Zełenskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 20 Sierpień 2023 Share Napisano 20 Sierpień 2023 14 minut temu, bodziu000000 napisał: Piękny, dobry, mocny cios. Dzicz bezskutecznie poluje na ukraińskie Su-24M, a sami oberwali koncertowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 20 Sierpień 2023 Share Napisano 20 Sierpień 2023 W dniu 19.08.2023 o 11:22, MarekA napisał: Nie jestem tego taki pewien. Kilka tygodni temu przejechałem przez DOL Wielbark. Był w dobrym stanie i widoczne były ślady opon pozostawione przez lądujące samoloty. To nie są ślady kół samolotowych, ale driftersów. Na DOLu Wielbark ostatnie lądowanie miało miejsce w PRL. Na tym DOLu odbywają się (oficjalnie) zloty motocyklistów oraz (nielegalnie) wyścigi samochodów i tylko stąd te ślady opon po driftersach. W ubiegłym roku miały być pierwsze w III RP operacje lotnicze z DOLu Wielbark, ale w ostatniej chwili zostały anulowane. W tym roku DOL Wielbark jest zamknięty dla ruchu samochodowego od 18 września do 3 października. Niby mają wtedy być lądowania i starty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 21 Sierpień 2023 Share Napisano 21 Sierpień 2023 Cypis to że Ruscy wbili w dno fanę to co to zmieniło ??? . Teraz biegun północny to prawnie Rosja !!!. I wszystkie kraje się na to zgodziły ?? . Jest różnica między roszczeniem a zajęciem czy nie ma ???. Wiesz kilkadziesiąt lat temu Rosjanie zdobyli Berlin i należy obecnie do Rosji ??? , a może ja coś nie wiem . Byłem parę lat temu w Berlinie , starałem się po rosyjsku gawarit i echo . Ruskim się Berlin nie spodobał ??. Chiniole tak samo zaczęli na morzu żółtym wysepkę z piasku sypać a po ponad 1,5 roku zrobiło się echo . Tak im ta wysepka wyszła jak nam bloki energetyczne w Ostrołęce .Stety Pacyfik daje sobie radę z głupotą chińską, przyrody i żywiołów nie powalisz. To tak jak w pewnym wierszyku "...i choćby przyszło miliard Chińczyków i każdy zjadłby miliard klopsików i srali by potem przez miliard lat to nie zasrali by kraju Rad..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 21 Sierpień 2023 Share Napisano 21 Sierpień 2023 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekA Napisano 21 Sierpień 2023 Share Napisano 21 Sierpień 2023 7 godzin temu, Jedburgh_Ops napisał: To nie są ślady kół samolotowych, ale driftersów. Widziałeś czy wiesz? Ja widziałem i wiem jak wyglądają ślady opon po drifcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 21 Sierpień 2023 Share Napisano 21 Sierpień 2023 18 godzin temu, Cypis napisał: Нидерланды поставят Украине 42 самолёта F-16, заявил Зеленский после разговора с премьером этой страны. To zgodnie z informacjami , że szkolenia zaczęło 6 pilotów , będzie 8 samolotów na jednego wyszkolonego pilota. Jedburgh_ops , to chyba trochę więcej niż w standardach NATO Urealnienie. Kmdr por. Wiesław Goździewicz należy do mikroskopijnej grupy polskich profesjonalnych, precyzyjnych i odpowiedzialnych komentatorów wojny na Ukrainie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 21 Sierpień 2023 Share Napisano 21 Sierpień 2023 Z Wielbarku nic ostatnio nie latało, nie było żadnych ostrzeżeń nawigacyjnych. Faktycznie ma odbyć się ćwiczenie od 25. do 29. września, czekam na opublikowanie SUP 93/23 do AIP Poland, może w nim będzie więcej zajawek. Driftersi to zabawne określenie :) Ślady są po prostu od palenia gumy w jeździe samochodem/moto na wprost, a nie od „driftu.” Każdy DOL przyciąga miłośników bezsensownego niszczenia opon w swoim pojeździe. M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 21 Sierpień 2023 Share Napisano 21 Sierpień 2023 Marek Meissner powiedział dziś, że na F-16 szkoli się 16 ukraińskich pilotów. Skąd to wiadomo? Jak zawsze - „wiem, ale nie powiem”. Osintowcy to zawsze drugi megaloman i pyszałek bartosiak - „rozmawiałem z pewnym generałem”, „rozmawiałem z pewnym wysokim rangą urzędnikiem”, „rozmawiałem z pewnym oficerem wywiadu”, „brałem udział w pewnym spotkaniu”... itd., itp. Ukrainian F-16 Combat Proficiency At Scale Not Likely Before 2027, Air Force General Says Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 21 Sierpień 2023 Share Napisano 21 Sierpień 2023 W dniu 20.08.2023 o 13:02, Jedburgh_Ops napisał: Wg Marka Meissnera w tym tygodniu Ukraińcy zestrzelili cztery Ka-52 - nie dwa, jak mamy na forum. Czy to prawda? Nie wiem. A dziś dodał, że piąty - uszkodzony w powietrzu - ponoć rozbił się przy lądowaniu. Bodziu - do boju Jak by się dało to sprawdzić na jakichś kanałach Xowych, czy innych to byłoby super, bo 5 straconych Ka-52 w kilka dni to byłaby gruba sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 21 Sierpień 2023 Autor Share Napisano 21 Sierpień 2023 źródło https://dorzeczy.pl/opinie/472383/wojna-na-ukrainie-budzisz-to-mit-ze-rosjanie-sa-slabi.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 21 Sierpień 2023 Share Napisano 21 Sierpień 2023 10 minut temu, Czlowieksniegu napisał: źródło https://dorzeczy.pl/opinie/472383/wojna-na-ukrainie-budzisz-to-mit-ze-rosjanie-sa-slabi.html Człowieku Śniegu, czy śniegu dla ochłody zabrakło w moim ulubionym zacnym Wrocku? Czy może w zacnym Wrocku są teraz gorsze upały niż w mojej wsi? Pokazywanie wizerunku powyższego menedżera rolnictwa i bohatera zarówno Od Rzeczy, jak i internetowej telewizyjki Republika obraża inteligencję ameb. Nikt poważny z tym „geopolitycznym” fantastą nie chce rozmawiać. Czy widziałeś podcast z jego szefem ze Strategy & Future (w skrócie s-f, czyli w skrócie idealnym) bartosiakiem, jak ów piszczy i domaga się „poważnej rozmowy” z ministrem obrony narodowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 21 Sierpień 2023 Autor Share Napisano 21 Sierpień 2023 Je.... Punkt wyjścia jest taki, że "Od rzeczy" jest medium skrajnie mocno prorządowym i udaje, że obiektywnym w dodatku. Znaczy się, że: - nie widzą, co drukują, zwłaszcza, że to tak trochę onucami czuć? - widzą, ale zgrywają się z poniekąd antyukraińskimi działaniami przewodniej partii narodu? - widzą i przez przypadek (?) przedstawili oficjalnie obowiązującą wersję? W sumie może tak być, patrząc jakie, m.in. one, "artykuły" drukowali po zwycięstwie Bidena i kogo cytowali. Wiem, wiem, pamiętam, że USA to nasz (?) jedyny* (?) sojusznik (?).... * pomijając San Escobar i Koreę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 21 Sierpień 2023 Share Napisano 21 Sierpień 2023 55 minut temu, Czlowieksniegu napisał: ...i Koreę... Łapka tego „sojusznika” wyciągnie się po USD i KRW tak, że jeszcze nasze pra-, pra-, pra-, prawnuki zawyją ze zgrozy do Księżyca za obłąkańcze zakupy płaszczaka partii piss. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 21 Sierpień 2023 Share Napisano 21 Sierpień 2023 (edytowane) 14 godzin temu, Landszaft napisał: Cypis to że Ruscy wbili w dno fanę to co to zmieniło ??? . Teraz biegun północny to prawnie Rosja !!!. I wszystkie kraje się na to zgodziły ?? . Jest różnica między roszczeniem a zajęciem czy nie ma ???. Wiesz kilkadziesiąt lat temu Rosjanie zdobyli Berlin i należy obecnie do Rosji ??? , a może ja coś nie wiem . Byłem parę lat temu w Berlinie , starałem się po rosyjsku gawarit i echo . Ruskim się Berlin nie spodobał ??. Chiniole tak samo zaczęli na morzu żółtym wysepkę z piasku sypać a po ponad 1,5 roku zrobiło się echo . Tak im ta wysepka wyszła jak nam bloki energetyczne w Ostrołęce .Stety Pacyfik daje sobie radę z głupotą chińską, przyrody i żywiołów nie powalisz. To tak jak w pewnym wierszyku "...i choćby przyszło miliard Chińczyków i każdy zjadłby miliard klopsików i srali by potem przez miliard lat to nie zasrali by kraju Rad..." Gratuluję takiego "zachodniego" podejścia do tematu . Nawet wojna w Ukrainie nie podważyła u ciebie życzeniowego myślenia i wiary , że każdy na świecie jest szlachetny i prawy. A państwa , które działają w myśl faktów dokonanych tylko na to liczą. Takie małe przypomnienie , w roku 2014 zielone ludziki , uzbrojone w karabiny , działa , helikoptery , samoloty , okręty i czołgi kupione w sklepie z karabinami , działami , helikopterami , samolotami , okrętami i czołgami zajęły Krym , Donbas i Ługańsk , razem jakieś 60 tys km2. Potem ludziki poprosiły o pomoc Rosję , zrobili referendum i zostali włączeni do Rosji . I co zrobił zachód i ONZ , praktycznie nic , powtórzę NIC . Memorandum budapesztańskie , do kosza . Rezolucje ONZ , do kosza (bo sprzeciw Rosji i Chin) . Sankcje , gówno warte , np. Orlen do dziś kupuje paliwo od rosji . To są działania państwa , które ma za nic prawo i działa na zasadach faktów dokonanych. Edytowane 21 Sierpień 2023 przez Cypis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Der Panzerfahrer Napisano 21 Sierpień 2023 Share Napisano 21 Sierpień 2023 2 godziny temu, Jedburgh_Ops napisał: Człowieku Śniegu, czy śniegu dla ochłody zabrakło w moim ulubionym zacnym Wrocku? Czy może w zacnym Wrocku są teraz gorsze upały niż w mojej wsi? Pokazywanie wizerunku powyższego menedżera rolnictwa i bohatera zarówno Od Rzeczy, jak i internetowej telewizyjki Republika obraża inteligencję ameb. Nikt poważny z tym „geopolitycznym” fantastą nie chce rozmawiać. Czy widziałeś podcast z jego szefem ze Strategy & Future (w skrócie s-f, czyli w skrócie idealnym) bartosiakiem, jak ów piszczy i domaga się „poważnej rozmowy” z ministrem obrony narodowej? Reszta postu moderatora nie wzbudzila nawet cienia watpliwosci.... zachowanie je....dings.... nie zdziwi mnie nawet jesli pisze z poziomu.... cytuje"ameby".... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_breslau Napisano 21 Sierpień 2023 Share Napisano 21 Sierpień 2023 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi