Czlowieksniegu Napisano 18 Sierpień 2023 Autor Napisano 18 Sierpień 2023 Je... Jakiś czas temu wkleiłem aktualną listę światowych korporacji, które nie przestały działać w Rosji i/lub nie przestały do Rosji eksportować swoich produktów... Same tuzy o miliardowych obrotach- jest nawet jedna.. ukraińska firma, co "tylko" potwierdza, że to dość dziwna wojna jest...
Jedburgh_Ops Napisano 18 Sierpień 2023 Napisano 18 Sierpień 2023 Godzinę temu, bodziu000000 napisał: Szkoda było nafty lotniczej (którą Ukraina dostaje od nas i od Zachodu), żeby wysyłać tego Mi-17 do tego grilla.
MarekA Napisano 18 Sierpień 2023 Napisano 18 Sierpień 2023 5 minut temu, Jedburgh_Ops napisał: Szkoda było nafty lotniczej (którą Ukraina dostaje od nas i od Zachodu), żeby wysyłać tego Mi-17 do tego grilla. A nie był to orkowy Mi-17?
MarekA Napisano 18 Sierpień 2023 Napisano 18 Sierpień 2023 https://twitter.com/ian_matveev/status/1692577168470032491
Jedburgh_Ops Napisano 18 Sierpień 2023 Napisano 18 Sierpień 2023 4 minuty temu, MarekA napisał: A nie był to orkowy Mi-17? Ma ukraińskie pasy szybkiej identyfikacji. Chyba że ruski CSAR robi sobie siupy i maluje się tak samo...
szutnik Napisano 18 Sierpień 2023 Napisano 18 Sierpień 2023 43 minuty temu, Czlowieksniegu napisał: co "tylko" potwierdza, że to dość dziwna wojna jest... A przepraszam, która wojna była "inna"?
MarekA Napisano 18 Sierpień 2023 Napisano 18 Sierpień 2023 2 godziny temu, Jedburgh_Ops napisał: Ma ukraińskie pasy szybkiej identyfikacji. Chyba że ruski CSAR robi sobie siupy i maluje się tak samo... Jo, nie zauważyłam. Ta wojna jest "dziwna". Ostatnio spotkałem się z opinią że ukraińskie czołgi jeżdżą na rosyjskiej ropie. Czy oni o tym wiedzą?
Jedburgh_Ops Napisano 19 Sierpień 2023 Napisano 19 Sierpień 2023 14 godzin temu, Czlowieksniegu napisał: Je... Szwajcaria a propos i exilibris wojny na Ukrainie zdążyła już chyba wszystkie akrobacje uskutecznić: - w ramach neutralności zablokował reeksport swojej produkcji zbrojeniowej* - blokady majątków Rosjan są niezgodne ze szwajcarską konstytucją - eksportować na kosmiczną skalę medykamenty do Rosji, jako... pomoc humanitarną i wspomożenie tamtejszych cywili - itp itd * później uznano, że taki reeksport nie narusza zasady neutralności... Dla pełnej jasności – kowboje lepsi od Szwajcarii nie są. Albo są tak naiwni, że aż zęby swędzą. Tzw. oświadczenie końcowego użytkownika to papierek-czysta fikcja, a tylko eksporter i importer puszczają do siebie oko. Dlatego kompletnie, ale to kompletnie nie wierzę w skuteczność embarga na technologie wojskowe do Rosji, które to embargo niby miało być zaostrzone po 24 lutego 2022. Tak, jak byłem technologiem od wojskowych półprzewodników mając do czynienia z ww. RFNowską maszyną, która nie miała prawa znaleźć się tam, gdzie się znalazła, ale dzięki Szwajcarii się znalazła, to tak samo miałem do czynienia z najdoskonalszym amerykańskim przyrządem pomiarowym pracującym przy produkcji tych półprzewodników w bardzo specyficznych i dość ekstremalnych warunkach bardzo konkretnego wąskiego odcinka technologicznego. Producenta ponownie litościwie zmilczę, jak wcześniej. Urządzenie spokojnie przeniknęło przez system embarga COCOM. Dlatego np. nie mogę się nadziwić, że Amerykanie oferują Indiom F/A-18E. Indiom przeżartym na wskroś ruską agenturą. Ale to tak na marginesie.
Jedburgh_Ops Napisano 19 Sierpień 2023 Napisano 19 Sierpień 2023 W dniu 18.08.2023 o 09:34, bodziu000000 napisał: Mam nadzieję, że przy okazji będzie to dobra nauczka dla polskich trepów twierdzących, że F-16 nie mogą lądować na DOL-ach, bo strach, że coś zassają do silnika ze względu na nisko umiejscowiony wlot. Na trzech kontynentach F-16 lądują na DOL-ach i wszystko jest okay, a tylko polskie trepy twierdzą, że F-16 nigdzie nie lądują na DOL-ach i skasowały ćwiczenia DOL, co jest głupotą maksymalną, jako że w razie „W” całe SP RP będą musiały - jak na Ukrainie - w kwadrans wynieść się na DOL-e i muszą ich być setki, a nie jak w Polsce kilkanaście, a i to teoretycznych, bo nie konserwowanych. Poniżej F-16 na DOL-u w RFN Wszystkie ukraińskie F-16 będą operowały oczywiście z DOL-i, jak cale ukraińskie lotnictwo wojskowe w czasie tej wojny. Ciekawe, czy Ukraina wraz z tymi F-16 dostanie także maszyny lotniskowe do czyszczenia pasów? Byłoby dziwne, gdyby nie dostała. I również ciekawe. czy doposaży się ukraińskie F-16 w lądowy odpowiednik haka pokładowego, bo jest taka możliwość i są na świecie takie F-16 w państwach, w których przywiązuje się olbrzymią wagę do ćwiczeń DOL i to nie na luksusowych autostradach, ale na podrzędnych drogach, gdzie ląduje się jak na lotniskowcu przy użyciu lin gumowych na drodze i haka pokładowego w F-16.
MarekA Napisano 19 Sierpień 2023 Napisano 19 Sierpień 2023 26 minut temu, Jedburgh_Ops napisał: , a nie jak w Polsce kilkanaście, a i to teoretycznych, bo nie konserwowanych. Nie jestem tego taki pewien. Kilka tygodni temu przejechałem przez DOL Wielbark. Był w dobrym stanie i widoczne były ślady opon pozostawione przez lądujące samoloty.
formoza58 Napisano 19 Sierpień 2023 Napisano 19 Sierpień 2023 I wyszła w eter ruska propagandowa " fujara". To sa niby Polacy strzelający do sojuszników... https://www.o2.pl/informacje/rosjanie-udawali-polskich-zolnierzy-jest-wideo-6932184928529312a
Rekomendowane odpowiedzi