Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
2 godziny temu, MarekA napisał:

Właśnie o to mi chodzi: po wynikach oceniamy że to była głupota. Ja uważam że głupotą są takie oceny. To jest wojna. Wysłanie doborowych, świetnie wyszkolonych i wyposażonych oddziałów z doskonale przygotowanym i realizowanym planem walki nie gwarantuje sukcesu. Finał może być taki jak w/w przypadkach.

A może to takie szczury , typu wysyłamy małe oddziały uzbrojone w nową broń , żeby ruscy skupili się na tym obszarze , bo jak nowy sprzęt to tu będzie główne natarcie . A tak naprawdę uderzenia wyjdą z innej strony. Tak jak było z Chersoniem . Ruscy przewidywali atak od najbliższej strony (od Odessy) , a uderzenie poszło z najdalszego końca terenu

Napisano

Jak na razie, to Rosjanie chwalą się szeroko że zdołali pokryć ogniem artylerii jedną grupę ukraińskiego zmechu, uszkodzić czołg i kilka BWP. Ukraińcy trzymają dosyć ścisłą blokadę informacyjną. Osobiście trzymałbym emocje na wodzy i oczekiwał na szerszy strumień danych.

Napisano
1 hour ago, Erih napisał:

Jak na razie, to Rosjanie chwalą się szeroko że zdołali pokryć ogniem artylerii jedną grupę ukraińskiego zmechu, uszkodzić czołg i kilka BWP. Ukraińcy trzymają dosyć ścisłą blokadę informacyjną. Osobiście trzymałbym emocje na wodzy i oczekiwał na szerszy strumień danych.

No "z dzisiaj podobno" są też filmiki z uszkodzonym Leo2a6 (nie wiadomo w jakim stopniu), jednym wysadzonym M2 i kilkoma uszkodzonymi i porzuconymi. Płaczą ludzie że szkoda im było wysyłać ten sprzęt. No to niech płaczą, większość "specjalistów" nie rozumie że udokumentowane przez ruskich straty Ukraińców nad którymi się spuszczają na telegramach to nawet nie jest batalion zmechu a trzeba brać pod uwagę że to filmiki z dwóch dni. Dzisiaj widziałem też filmiki z tym leo2a4 z wczoraj, zgubił gąski ale poza tym całkiem ok, myślę że w szybkim czasie naprawialny. Nie popadajmy w paranoję i poczekajmy na jakiekolwiek informacje inne niż ruskie kanały telegrama bo to średnio wiarygodne źródło.

Napisano

Wiadomo , nikt nie oczekiwał , że zachodni sprzęt będzie niezniszczalny. To może być część jakiegoś planu , bo na niektórych kanałach ukraińskich też pokazują te straty.

Napisano
8 godzin temu, Cypis napisał:

A może to takie szczury , typu wysyłamy małe oddziały uzbrojone w nową broń , żeby ruscy skupili się na tym obszarze , bo jak nowy sprzęt to tu będzie główne natarcie . A tak naprawdę uderzenia wyjdą z innej strony. Tak jak było z Chersoniem . Ruscy przewidywali atak od najbliższej strony (od Odessy) , a uderzenie poszło z najdalszego końca terenu

Na obecnym etapie nie ma o kombinować i tak nie odgadniemy co się tam dzieje. Co do strat. Na miejscu ukraińskiego dowódcy wolał bym np. stracić 10 Leopardów niż 100  żołnierzy. Czołgi można zastąpić innymi, życia ludzkiego nie da się zastąpić.

Napisano

ЗСУ завдали ракетного удару по штабу, де у квітні проводив нараду Путін, — OSINT-аналітик

Як повідомляють, мова йде про штаб Угрупування військ «Схід» Нацгвардії РФ на Арабатській стрілці (Херсонська область), куди прилетіли ракети Storm Shadow рано вранці.

ЗМІ пишуть, що під удар потрапив сам Сальдо. Чекаємо офіційну інформацію.

IMG_20230610_151013_375.jpg

IMG_20230610_151013_057.jpg

IMG_20230610_151013_491.jpg

Napisano

Coraz bardziej jestem przekonany , że Kachowka to jednak robota Ukraińców ,

- zalanie pierwszej linii obrony ruskich ,

- niby teren nie do przebycia , więc ruscy przesuwają rezerwy na kierunek zaporoski , gdzie mają już problemy z obroną ,

- a za 2-3 dni może się okazać , że z okolic Chersonia pójdzie silny atak na Krym i Enerhodar.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie