Skocz do zawartości
  • 0

Hełmy do identyfikacji oryginalności (M38, Pikelhauba, M18)

Cronos

Pytanie

Witam. Dostałem w spadku po członku rodziny jego kolekcję. Co do paru hełmów mam trochę wątpliwości. Jednak wiem że zbierał starocie od bardzo dawna, a część przywiózł w latach 90tych jak pracował w Holandii (M38 ponoć znalazł na strychu remontowanego domu). Hełm NSKK i Pikielhauba są mocno podejrzane, M18 kawaleryjski też jakiś dziwny... Ale kto by to podrabiał? Mogę porobić dokładniejsze zdjęcia szczegółów, pomierzyć co trzeba.

Pozdrawiam

IMG_20221011_155737_289.jpg

IMG_20221011_155748_917.jpg

IMG_20221011_155808_026.jpg

IMG_20221011_155824_341.jpg

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
  • 0

Pytanko w celach poznawczych - na jakiej podstawie stwierdzacie, że pierwszy na zdjęciach m38 to współczesna replika? Jakie szczegóły/elementy na to wskazują? Nie jestem specjalistą od hełmów, ale jak dla mnie ten m38 wygląda naprawdę dobrze (przynajmniej skorupa) i ja z cała pewnością bym się oszukał. Dlaczego zatem bym się oszukał?

• 0

To ja się wtrącę, że o ile reszta hełmów jest podejrzana i wygląda jarmarcznie, to co do M38 wiem (jak już pisałem) że został znaleziony w Holandii jak wujek pracował tam na remontach, czyli max do początku lat 2000. Nie wiem czy wtedy już klepano kopie. Mogę zapodać jakieś konkretniejsze zdjęcia, ponieważ zależy mi na potwierdzeniu czy jest autentyczny czy bublem. 

Co do M18 kawaleryjskiego, dowiedziałem się że "produkują" takie w Afganistanie na bazie oryginalnych dzwonów, ale to wyczytane info z innego forum.

• 0

Niestety, wielu się nabiera na takie triki, jak strychowa znajdka z miejsc, gdzie operowali Fallschirmjägers.

Jak nie dać się oszukać?

Można oczywiście posiłkować się wskazówkami z netu, np. takimi jak te:

https://www.warrelics.eu/forum/fallschirmja-ger-helmet-forum/m38-fallschirmjager-helmet-authentication-761010/

Ale zasada jest prosta, jak w przypadku każdego fantu:  jeśli zapali Ci się choć jedna czerwona lampka - odpuść.

W przypadku tego zbioru, czerwone lampki migają jak kontrolki w elektrownii jądrowej w Czernobylu...  W

• 0

Zgadzam się, że zdecydowana większość zbioru to lipa, chwilami wręcz groteskowa (ostatnim nakryciem głosy, bo hełmem bym tego nie nazwał, nie powstydziłby się właściciel baru błękitna ostryga). Upierał się jednak będę, że M38 wygląda dobrze i bez twardych technicznych argumentów (a takie nie padły) nie rzucę kamieniem, że to lipa. Oczywiście sam słyszałem wielokrotnie różne historie mające legalizować/ubarwiać pochodzenie danego przedmiotu, jednak sam znam też przykłady, że ktoś coś kolekcjonował i większość to były kopie, jednak wśród nich również stuprocentowe oryginały, od których kolekcja się zazwyczaj zaczynała (a potem już zbieracz szedł w ilość, nie jakość).

• 0

Nie znam się na hełmach-ale potrzeba konkrety. A nie ja coś mi śmierdzi lipą. Lipa bo to to i to. I tyle. Spotkałem się z przypadkiem że ktoś wrzucił tu na forum blachę jakąś mega rzadką. Wszyscy uuu lipa mówili. A blacha lipna nie była. Wykopek z miejsca walk, nie wykopek bo tak na allegro napisali tylko na prawdę podjęta z ziemi.