Skocz do zawartości

Zakupy z Korei Południowej

Cypis

Rekomendowane odpowiedzi

15 hours ago, Edmundo napisał:

Czekaj, linkujesz artykuł o WZL-4 (silniki), a my rozmawiamy o WZL-2, których uprawnienia (D- Level) de facto potwierdzają podlinkowane przez Ciebie artykuły, więc nie rozumiem o co chodzi.

Godzinę temu, Merill_Marauder napisał:

Czekaj, linkujesz artykuł o WZL-4 (silniki), a my rozmawiamy o WZL-2, których uprawnienia (D- Level) de facto potwierdzają podlinkowane przez Ciebie artykuły, więc nie rozumiem o co chodzi.

Chodzi o to że dawne WZL Nr 4 od 2019 r. są częścią WZL Nr 2 S.A.

Dalej nie chce mi się wałkować tematu F-16, Gripenów i Caracali (mrzonkach o eksporcie tychże z Polski itd). To jest temat o zakupach sprzętu z Korei Południowej i może do tego powróćmy.

Edytowane przez Edmundo

Dalej uważam, że na tego typu zakupy każdorazowo powinien być ogłoszony przetarg, choćby po to aby uzyskać lepszą cenę i lepsze warunki offsetu.

Ale jak ten FA-50 będzie u nas montowany, a później remontowany, a przy tym uzyskamy udział w łańcuchu dostaw, to niech sobie już będzie. Acz na samolot bliskiego wsparcia, jak to ktoś tu sugerował, raczej się nie nadaje, bo przy braku opancerzenia będzie bardzo wrażliwy na ostrzał z ziemi.

Godzinę temu, Edmundo napisał:

Dalej nie chce mi się wałkować tematu F-16, Gripenów i Caracali (mrzonkach o eksporcie tychże z Polski itd).

Kiedy Caracale do dzisiaj się sprzedają i to od Singapuru po Brazylię i Meksyk, nie wspominając już o ich wersji cywilnej. Więc gdzie gdzie tu mrzonki?

1 godzinę temu, balans napisał:

Acz na samolot bliskiego wsparcia, jak to ktoś tu sugerował, raczej się nie nadaje, bo przy braku opancerzenia będzie bardzo wrażliwy na ostrzał z ziemi.

Ale balans misje bliskiego wsparcia to nie misje szturmowe, troszkę mylisz pojęcia. Obecnie bliskie wsparcie wykonują F-16 i "ślepe" Su-22. A z FA-50 to zasadniczo chodzi żeby właśnie odciążyły w tych zadaniach nasze F-16 i "starocie" Su-22 (które kończą się w 2025 r.) Zadania dla FA-50 doskonale  przedstawił w wywiadzie gen. Nowak (link był podany wcześniej). Zresztą jakie to miałeś po II wś samoloty opancerzone (nie liczę IŁ-2 czy też IŁ-10) poza wyspecjalizowanym A-10 i Su-25 ale to były samoloty innej klasy. Przecież przez "szereg długich" lat rolę bliskiego wsparcia a nawet szturmowe w Polsce zapewniały LiM-6 a na Zachodzie takie samoloty jak Jaguar, Harrier, Alpha Jet, Hawk,  Fiat G.91 czy też AMX te ostatnie służące do chwili obecnej we Włoszech i Brazylii.

Edytowane przez Edmundo

16 godzin temu, balans napisał:

Po pierwsze jw, a po drugie mielibyśmy dziś 50 śmigłowców z czego prawie połowa w wersjach specjalistycznych + pewnie eksport

Mrzonki właśnie w kontekście ich eksportu. I tyle. Więcej nie wypowiadam się w temacie Caracali i Gripenów. Temat dawno jest zamknięty i nie wróci.

Edytowane przez Edmundo

58 minutes ago, Edmundo napisał:

Zresztą jakie to miałeś po II wś samoloty opancerzone (nie liczę IŁ-2 czy też IŁ-10) poza wyspecjalizowanym A-10 i Su-25 ale to były samoloty innej klasy

Chociażby A-1 Skyraider?

Poza tym dlaczego mielibyśmy się ograniczać do opancerzonych? O roli samolotu na polu walki decyduje jego wyposażenie, a nie fakt czy jest opancerzony, czy nie.

1 godzinę temu, Merill_Marauder napisał:

Chociażby A-1 Skyraider?

Merill, wybacz nie pomyślałem tak jak i zapewne o kilku innych w tym o Ił-102😉.

Poza tym dlaczego mielibyśmy się ograniczać do opancerzonych? O roli samolotu na polu walki decyduje jego wyposażenie, a nie fakt czy jest opancerzony, czy nie.

Zgadzam się i o tym wcześniej odpisałem balansowi.

FA-50 Block 10 na chwilę obecną przenosi pociski AGM-65, bomby kierowane  GBU-12 i GBU-38 JDAM oraz zwykłe Mk82 a FA-50 Block 20 "ponoć" ma mieć możliwość "odpalania" zasobników AGM-154 JSOW, bomb GBU-10 i bomb SDB. Plus nowoczesna avionika w tym Link-16 i nieco leciwy radar ELTA EL/M-2032 a od Block 20 radar AN/APG 83 (klasa sama w sobie). A i jeszcze zasobnik AN/AAQ-33. Na wszelakie misje bliskiego wsparcia i nie tylko wystarczy.

P.S. Nie wspomniałem o pociskach p-p i zasobnikach z npr (o tych nic nie wiem).

Edytowane przez Edmundo

Panowie, jak myślicie, ruszy coś w temacie pocisków przeciwradiolokacyjnych w najbliższym czasie, czy też dopiero przy okazji zakupów pod F-35 ? A może wcale ?

Jaką nazwę proponujecie dla polskich F-35 ? Sokół już jest (choć to śmiglak), Jastrząb jest (choć to właściwie Sokół), Bielik jest, to co zostaje ?

Według mnie tylko jedna nazwa, adekwatna do możliwości tego samolotu i jeszcze dużo więcej niźli tylko to.

Edytowane przez Edmundo

26 minut temu, bjar_1 napisał:

Tyle, że orłosępy nie występują na terenie Polski.

Sęp i Kondor też nie występują, a były takie, nawet podwodne. Rosomaki też nie występują, chyba że w ZOO w Chorzowie.

Lubimy egzotyczne nazwy, ot co.

Edytowane przez ptasznik

3 godziny temu, Edmundo napisał:

Mrzonki właśnie w kontekście ich eksportu.

A mieliśmy nie dyskutować na temat wiary...

A wracając do zakupu FA-50, to jeżeli za tym pójdą dla naszego przemysłu nowe technologie i nowe miejsca pracy, to przestanę się czepiać. A jeżeli nic z tego nie będzie, to znaczy, że zmarnowaliśmy kolejną okazję.

1 godzinę temu, Edmundo napisał:

Jaką nazwę proponujecie dla polskich F-35 ? Sokół już jest (choć to śmiglak), Jastrząb jest (choć to właściwie Sokół), Bielik jest, to co zostaje ?

Tak w temacie nazw:

"wśród niemieckich zbrodni wojennych jest i ta, że skurczybyki zaklepały najlepsze zwierzęce nazwy ( Tygrys. Pantera, Gepard, Puma). Naszemu wojsku zostały same frajerskie gatunki, mamy więc wyrzutnie rakietowe Homar i Langusta lub granatnik komar. To poniżające"

19 hours ago, Edmundo napisał:

Panowie, jak myślicie, ruszy coś w temacie pocisków przeciwradiolokacyjnych w najbliższym czasie, czy też dopiero przy okazji zakupów pod F-35 ? A może wcale ?

Nie absolutnie, chociaż może jednak tak. W końcu ostatnio HARM stał się mocno medialny, a u nas lubią zakupy medialne, więc może w końcu ktoś coś. Inna sprawa, że najpierw warto byłoby jeszcze wyszkolić pilotów w taktyce "Wild Weasel" który praktycznie nigdy w Polsce nie była stosowana i jest praktycznie nieznana.

Inna sprawa, że najpierw warto byłoby jeszcze wyszkolić pilotów w taktyce "Wild Weasel" który praktycznie nigdy w Polsce nie była stosowana i jest praktycznie nieznana.

Zgadzam się. Ciekawe jak byli szkoleni piloci Su-22M4 dla których to samolotów zakupiono pewną partię pocisków Ch-25MP. Swoją drogą kiedy te pociski zostały wycofane ? Gdzieś, coś, kiedyś mi się obiło o uszy ale nie pamiętam.

21 godzin temu, Edmundo napisał:

FA-50 Block 10 na chwilę obecną przenosi pociski AGM-65, bomby kierowane  GBU-12 i GBU-38 JDAM oraz zwykłe Mk82...

Aby użyć bomb Mk82 to należy najpierw nadlecieć nad cel, zapewne na bardzo niskim pułapie, a nad celem zrobić tzw. "górkę". Natomiast bomby kierowane można użyć z większej odległości, ale i z większego pułapu. A przy tym należy posiadać jakieś środki rozpoznania. A jak na razie takich nie posiadamy...

Aby użyć bomb Mk82 to należy najpierw nadlecieć nad cel, zapewne na bardzo niskim pułapie, a nad celem zrobić tzw. "górkę".

To F-16 z Mk82 albo Su-22 z FAB robią to inaczej od FA-50 ?

A przy tym należy posiadać jakieś środki rozpoznania. A jak na razie takich nie posiadamy...

Najlepiej od razu wskoczyć w rozpoznanie satelitarne, tak ?

Balans ten Twój powyższy post to w ogóle o czym jest ?

2 godziny temu, Merill_Marauder napisał:

Widziałeś kiedykolwiek zdjęcie naszego Su-22M4 z podwieszonym zasobnikiem Wjuga, bo ja nie. Nawet nie słyszalem o zastosowaniu tego zasobnika i szkolenia z jego użycia,

Dlatego zadałem powyższe pytanie. Ale foty z podwieszonymi pod polskie "Suki" Ch-25MP lub prezentowanymi z całym asortymentem uzbrojenia to widziałem, tylko gdzie ? W grę wchodzi albo "stare" LAI albo PKL albo ?

Edytowane przez Edmundo

15 minut temu, Edmundo napisał:

Najlepiej od razu wskoczyć w rozpoznanie satelitarne, tak ?

Balans ten Twój powyższy post to w ogóle o czym jest ?

Tyle pieniędzy zmarnowano, że ze 2-3 satelity były w naszym zasięgu. Ale ja akurat miałem na myśli drony, ale takie z prawdziwego zdarzenia, a nie te wypuszczane z ręki.

O FA-50 jako samolocie bliskiego wsparcia...

Godzinę temu, balans napisał:

Ale ja akurat miałem na myśli drony, ale takie z prawdziwego zdarzenia

Przecież są zakupione TB2, na razie cztery zestawy (po 6 bsl), pierwszy już w tym roku, może będą RQ-9 a F-16 też mają "niezłe" zasobniki rozpoznawcze (choć jest ich tylko kilka sztuk), o KKR-1 przenoszonym przez Su-22 nie ma co pisać, ale napisałem gwoli ścisłości. Zresztą nie wszystko bazuje na "wzrokowym" rozpoznaniu powietrznym i nie wszystko musi pochodzić z naszych środków rozpoznania, rozumiesz o czym piszę.

Edytowane przez Edmundo