Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
10 hours ago, Cypis napisał:

Kurwa , chore , pisdowcy wprowadzili zakaz fotografowania różnych obiektów i za to możesz iść do paki ,  a ten baran wrzuca taką mapkę . Dureń czy ruski agent .

Oczywiście żartuje , ale to pokazuje ich debilizm , za zdjęcie wojskowej garkuchni możesz nawet iść do pierdla , ale jak jesteś pisdowcem to możesz pokazać mapę dyslokacji wojsk i jest ok.

Zdajesz sobie oczywiście sprawę, że mapy satelitarne dowolnego obszaru możesz kupić komercyjnie i taka mapa tak naprawdę nie ma żadnego znaczenia?

Napisano
Czepiali się wszyscy K9 a tutaj jest większy skandal:
Na stronie DSCA zawisło nasze zapytanie o zakup radiostacji z amerykańskiego Harrisa w tym radiostacji plecakowych (AN/PRC-117) i doręcznych (AN/PRC-152, AN/PRC-163).
Część prawdopodobnie jest dla Specjalsów a część do...Wisły.
Może ktoś mi wyjaśnić czemu kupujemy za prawie miliard PLN (max wartość 255 mln USD) radiostacje w USA skoro gdyński Radmor produkuje takie same, polskie i z krajową kontrolą COMP@N zaś w Ożarowie robi PERAD 6010?!
Tak zaraz ktoś napisze że te PRC-177 to pewnie G z kanałem UHF Sat i dlatego. Słodko, ale 98% ich funkcjonalności mają polskie Compa@ny z RADMORu a do tego w kraju jest kontrola produktu, serwis, części, obsługa, szkolenie itp. Czyli to co decyduje o 80% kosztów Life Cycle Cost.

409828231_357040407011041_3851707030075872207_n.jpg

Napisano
2 godziny temu, Merill_Marauder napisał:

Zdajesz sobie oczywiście sprawę, że mapy satelitarne dowolnego obszaru możesz kupić komercyjnie i taka mapa tak naprawdę nie ma żadnego znaczenia?

A jaki sens ma wprowadzony przez deficyt intelektualny zakaz fotografowania?

Napisano (edytowane)
4 godziny temu, Merill_Marauder napisał:

Jesteś tego pewien? Wyjaśnij więc dlaczego ten DOL wygląda tak a nie inaczej:

https://maps.app.goo.gl/Z5oh2EXN5eTW6U5v8

Edytowane przez MarekA
Napisano (edytowane)
20 minut temu, Czlowieksniegu napisał:

Widzę takie "coś"...

DOL_Wielbark_202206.jpg

wielbark_dol_2925.jpg

A nie powinieneś widzieć.

Ten DOL to wyżyny kompromitacji umysłowości polskiego MON i SP. Dla dopełnienia tego kabaretu zabrakło na nim jeszcze tylko wieży kontroli lotów.

Edytowane przez Jedburgh_Ops
Napisano
2 godziny temu, bjar_1 napisał:
Czepiali się wszyscy K9 a tutaj jest większy skandal:
Na stronie DSCA zawisło nasze zapytanie o zakup radiostacji z amerykańskiego Harrisa w tym radiostacji plecakowych (AN/PRC-117) i doręcznych (AN/PRC-152, AN/PRC-163).
Część prawdopodobnie jest dla Specjalsów a część do...Wisły.
Może ktoś mi wyjaśnić czemu kupujemy za prawie miliard PLN (max wartość 255 mln USD) radiostacje w USA skoro gdyński Radmor produkuje takie same, polskie i z krajową kontrolą COMP@N zaś w Ożarowie robi PERAD 6010?!
Tak zaraz ktoś napisze że te PRC-177 to pewnie G z kanałem UHF Sat i dlatego. Słodko, ale 98% ich funkcjonalności mają polskie Compa@ny z RADMORu a do tego w kraju jest kontrola produktu, serwis, części, obsługa, szkolenie itp. Czyli to co decyduje o 80% kosztów Life Cycle Cost.

409828231_357040407011041_3851707030075872207_n.jpg

Nie wypowiadam się o radiostacjach Radmoru dla lądówki, bo się na nich nie znam i nigdy nie miałem z nimi do czynienia.

Za to miałem do czynienia z radiostacjami Radmoru dla lotnictwa. Są bez zarzutu, by nie powiedzieć, że niejednokrotnie rewelacyjne.

Napisano

Nie żebym próbował kogoś bronić, ale akurat specialsi tyle współdziałają z szóstką czy deltą że dość logiczne jest, że w razie czego chcą mieć dokładnie ten sam sprzęt. Więc to jest jakieś chociaż odrobinę sensowne wytłumaczenie.

Napisano
8 hours ago, Merill_Marauder napisał:

Może w końcu ktoś sobie przypomni, że zakup uzbrojenia za granicą powinien wiązać się z offsetem? Coś o czym płaszczakowi chyba nikt nie powiedział przez osiem lat?

A może Bumarowi pozwolą spawać podwozia do Krabów (takie moje ciche marzenie), co może spowodować, że będa ciutkę lepsze niż te z HSW?

Żeby ktoś sobie o tym przypomniał, będzie musiał coś kupić.
HSW na pewno nie skonsumuje całego tortu. Tym bardziej,że ten tort robi się całkiem spory.  Wiele zależy od zasobów finansowych i czasu, w którym wojsko będzie chciało otrzymać nowy sprzęt. Jeżeli chęć szybkich dostaw będzie duża, szanse Koreańczyków wzrosną. Przeniesienie linii produkcyjnej do Gliwic i uruchomienie produkcji nie odbędzie się w miesiąc.

Napisano (edytowane)
1 hour ago, Czlowieksniegu napisał:

Podobny do Leoparda. Nie wiedziałem, że Koreańczycy robią coś takiego.

Apeluję, żeby przynajmniej starać się trzymać tematu.

Edytowane przez M81
Napisano

M81

Ja wiem, że Człowiek z obłędem w oczach otwarcie powiedział, co myśli (?) o offsecie i podobnych wymaganiach, nie musisz mi przypominać.

"Apeluję, żeby przynajmniej starać się trzymać tematu. "

W przeciwieństwie do wiernych i wyznawców, którzy bezkrytycznie chwalą zakupy ex-ministra, właśnie to robimy... Podpowiedz, z ciekawości pytam, czy-co-kwoty-zasady mamy jako offset z jego zakupów, także w Korei...

Napisano
4 godziny temu, Jedburgh_Ops napisał:

Nie wypowiadam się o radiostacjach Radmoru dla lądówki, bo się na nich nie znam i nigdy nie miałem z nimi do czynienia.

Ja to się dziwię że nikt z Zachodu tej firmy jeszcze nie wykupił. Bo produkty mają naprawdę świetne.

Napisano
6 minut temu, Erih napisał:

Ja to się dziwię że nikt z Zachodu tej firmy jeszcze nie wykupił. Bo produkty mają naprawdę świetne.

Papierek, że jestem pilotem czegokolwiek mam od roku 1979 i już od tego roku znam radiostacje Radmoru. Już wtedy biły na głowę wszystkie inne radiostacje z demoludów, a ruskie to... nawet szkoda gadać. A w następnych dekadach było tylko lepiej i lepiej.

WB musiałoby upaść na głowę, żeby odsprzedać komuś z zagranicy swoje udziały w Radmorze.

Napisano

Jedburgh_Ops, nie wiem czy wiesz, jakie ceny osiąga dziś jeden ze wzmacniaczy Radmor, konkretnie 5100. za taki amplitunerek w stanie "do odnowienia" możesz mieć całkiem wypasioną wieżę Onkyo albo innego Marantza z podobnych lat.

I nie jest to na zasadzie "kupuję bo polskie".

A co do sprzedaży, to miałem na myśli lata dziewięćdziesiąte, kiedy wszystko było na sprzedaż za symboliczną złotówkę.

Napisano
1 hour ago, Czlowieksniegu napisał:

M81

Ja wiem, że Człowiek z obłędem w oczach otwarcie powiedział, co myśli (?) o offsecie i podobnych wymaganiach, nie musisz mi przypominać.

"Apeluję, żeby przynajmniej starać się trzymać tematu. "

W przeciwieństwie do wiernych i wyznawców, którzy bezkrytycznie chwalą zakupy ex-ministra, właśnie to robimy... Podpowiedz, z ciekawości pytam, czy-co-kwoty-zasady mamy jako offset z jego zakupów, także w Korei...

Jeżeli robicie to zamieszczając zdjęcie Leoparda w temacie poświęconym Korei, oznacza to iż Seul leży gdzieś nad Szprewą.

A co do offsetu odpowiedź uzyskał już nieoceniony Paweł Bejda
https://zbiam.pl/mon-wyjasnia-kwestie-braku-offsetu-przy-zakupach-w-republice-korei/