Jedburgh_Ops Napisano 6 Czerwiec 2022 Share Napisano 6 Czerwiec 2022 Godzinę temu, Czlowieksniegu napisał: Je... Ale przecież napisali prawdę :-) Po prostu w "przebywa u rodzin" nie napisali jakich-czyich-itp... U nas, na przykład, stanowiąc rodzinę 2+2 i przyjęliśmy nie swoją rodzinę 1+2... A bardziej serio- wystarczy popatrzeć, jaka jest ilość, bardzo często błagalnych w treści, ogłoszeń o poszukiwaniach mieszkania, czy choćby jednego pokoju... Draństwo ogólne, nie tylko systemu, polega na tym, że np. w mojej wsi pod wpływem wojny i migracji ucieczkowej Ukrainek z dziećmi za byle norę do zamieszkania żąda się 6 k/mies., czego tutaj nigdy nie było, bo byle co do mieszkania można było wynająć już od ~2 k. A teraz z dnia na dzień 6 k. I skąd Ukrainka-uciekinierka z choćby tylko jednym dzieckiem ma wziąć 6 k/mies., ~1,5 k/mies. na czynsz, media i inne stałe opłaty mieszkaniowe i jeszcze chociaż ~1,5 k na najskromniejsze utrzymanie siebie i dziecka? No skąd? Ukrainki z magisterkami i doktoratami zasuwają teraz w Polsce jako pracownice fizyczne, harują jak woły, a i tak nie wystarcza im na utrzymanie siebie i dzieci. Szczęściary dostają przelewy z Ukrainy, jeśli mąż jeszcze nie w wojsku, albo nie zginął, albo jeszcze są rodzice z jakimiś zasobami finansowymi. Ale nie wszystkie mają takie szczęście. Sam znam Ukrainki z obecnej fali uchodźstwa wojennego harujące za jakieś grosze w magazynach i aż opuchnięte od ciężkiej pracy, a i tak z biedą wystarcza im (albo i nie) na utrzymanie siebie i dziecka. Ukraińska szkoła w Warszawie robi, co może, żeby choć odrobinę pomagać finansowo jakimiś stypendiami, ale to wszystko tylko kroplówka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 6 Czerwiec 2022 Share Napisano 6 Czerwiec 2022 Je... "Draństwo ogólne, nie tylko systemu, polega na tym, że..." Zaufaj mi, że nie dotyczy to "tylko" Twojej wsi.., ale zapewne dzieje się wszędzie, od Bałtyku do Tatr, wzdłuż i w poprzek... Z jednej strony można to zrozumieć, ale z drugiej strony gryzie się z rozsnuwanymi oficjalnymi wizjami... Dla mnie "hitem" nie są pojedyncze pokoje po 2 tys, ale sytuacje, gdy oferowane jest mieszkanie z -nastoma piętrowymi łóżkami, gdzie może dobrze czuliby się budowlańcy w delegacji, ale nie rodziny z dziećmi. Przy okazji ceny zaczynają się od 10 tys wzwyż... Nie znam kraju na Świecie, który byłby logistycznie przygotowany na taką hekatombę i uchodźców liczonych w miliony, ale jakoś poza chwilowymi noclegowniami działającymi bardziej dzięki wolontariuszom i samorządom, nie słyszałem, aby Państwo jako instytucja "coś" zaproponowało. A to, że w katolickiej i miłosiernej momentalnie pojawiły się hieny, które brały 40 złotych dziennie w ilościach hurtowych, robiąc na tym ordynarne wały na dziesiątki czy setki tysięcy "tylko" potwierdza słowa Marszałka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 6 Czerwiec 2022 Share Napisano 6 Czerwiec 2022 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 6 Czerwiec 2022 Autor Share Napisano 6 Czerwiec 2022 Pitu pitu. Palić orków. VID_20220606_174240_665.mp4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 6 Czerwiec 2022 Share Napisano 6 Czerwiec 2022 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 6 Czerwiec 2022 Autor Share Napisano 6 Czerwiec 2022 VID_20220606_174722_593.mp4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 6 Czerwiec 2022 Autor Share Napisano 6 Czerwiec 2022 VID_20220606_175002_897.mp4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 6 Czerwiec 2022 Autor Share Napisano 6 Czerwiec 2022 "W wyniku błędu w obliczeniach MANPADS Sił Zbrojnych Ukrainy wczoraj został zestrzelony Su-27 Sił Powietrznych Ukrainy. Potwierdzają to zdjęcia z miejsca katastrofy." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 6 Czerwiec 2022 Autor Share Napisano 6 Czerwiec 2022 https://wiadomosci.wp.pl/rosjanie-stracili-w-niedziele-dwoch-generalow-w-zasadzce-mial-zginac-takze-gen-roman-bedrnikow-6776909795473984a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 6 Czerwiec 2022 Share Napisano 6 Czerwiec 2022 2 minuty temu, karpik napisał: "W wyniku błędu w obliczeniach MANPADS Sił Zbrojnych Ukrainy wczoraj został zestrzelony Su-27 Sił Powietrznych Ukrainy. Potwierdzają to zdjęcia z miejsca katastrofy." Pisałem o tym w którymś z pierwszych ukraińskich „Vol.”, bo sami Ukraińcy tego się obawiali i jasno o tym mówili - za dużo ręcznych systemów p-lot trafiło do rąk kompletnych amatorów i Ukraińcy bardzo obawiali się, że będzie dochodziło do zestrzeleń własnych statków powietrznych. Ale w wojennej propagandzie winę zwala się na „błąd w obliczeniach MANPADSa”. Tylko że nie na mocy „błędu w obliczeniach” ten MANPADS sam się podniósł z ziemi, sam się zarzucił na ludzkie ramię, sam sobie nacisnął cyngiel. Zawiodło to, o czym też pisałem wiele tygodni temu. Do takich strzelanek manpadsowych musi być idealny przepływ informacji co do tego, w którym sektorze latają nasi i w związku z tym nie wolno nawet dotknąć się do MANPADSa. A jednocześnie musi być idealny system informacji, w którym sektorze nie lata nic naszego, a wtedy walimy z MANPADSów na całego do wszystkiego, co lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 6 Czerwiec 2022 Share Napisano 6 Czerwiec 2022 Godzinę temu, Czlowieksniegu napisał: Je... "Draństwo ogólne, nie tylko systemu, polega na tym, że..." Zaufaj mi, że nie dotyczy to "tylko" Twojej wsi.., ale zapewne dzieje się wszędzie, od Bałtyku do Tatr, wzdłuż i w poprzek... No pacz pan, a w mojej wsi ludzie jakieś naiwne, połowę domu (2 pokoje po ok 30 metrów, wielka kuchnia i łazienka, osobne WC) dziewuchy z południa Ukrainy mają za 1000PLN plus media w/g zużycia, i jeszcze "dej pan", znaczy "dej pan skopać kawałek ogródka, bo ceny u was bogate a pomidory i ogórki najlepsze swoje". No i plan żeby w końcu pociąć i wywieźć szkielety tuneli szklarniowych poszedł się paść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 6 Czerwiec 2022 Share Napisano 6 Czerwiec 2022 Erih... i szacunek... Szkoda, że w duuużej liczbie innych przypadków jest całkiem odwrotnie. Sam woziłem dary w Polskę, gdzie pół wsi "coś" o widłach wspominało, a drugie nie tylko karmiło, ale się zastanawiało, czy i gdzie jeszcze można kolejną rodzinę z Ukrainy "upchnąć". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 6 Czerwiec 2022 Share Napisano 6 Czerwiec 2022 Yeti, u mnie na wsi jest tylu bogatych emerytów, że choćby ukraińskich fizjoterapeutek spłynęło i wielokrotnie więcej, to wszystkie robotę znajdą z pocałowaniem ręki. A i lokale się znajdą, może nie wypasione apartamenty, ale i nie kurna chata. Tyle że nie w mieście, a właśnie na prowincji (chociaż dziouchy wydają się sobie cenić właśnie wiejskie klimaty, byle by było dostępne sensowne łącze z internetem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 6 Czerwiec 2022 Autor Share Napisano 6 Czerwiec 2022 Jakaś propaganda, ale wybuch ładny. VID_20220606_201111_420.mp4 VID_20220606_201111_420.mp4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 6 Czerwiec 2022 Share Napisano 6 Czerwiec 2022 Wieża na orbicie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 6 Czerwiec 2022 Autor Share Napisano 6 Czerwiec 2022 To specjalnie dla Ciebie jak lubisz. VID_20220606_210025_240.mp4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 6 Czerwiec 2022 Share Napisano 6 Czerwiec 2022 No, ja jestem od latania. Dzięki! Druga na orbicie. Może jakiś system satelitarny budują...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 6 Czerwiec 2022 Share Napisano 6 Czerwiec 2022 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 6 Czerwiec 2022 Share Napisano 6 Czerwiec 2022 Taki wiersz, napisany przez nieznanego autora, niemal jako przepowiednia, w lecie 1939 roku... Gdzie Moskal nogę stawi Tam ziemia sto lat krwawi. Gdzie Moskal wodę pije Tam źródło sto lat gnije. Gdzie Moskal tchnie trzy razy Tam na sto lat zarazy. Gdzie Moskal rękę poda Tam już przepadła zgoda. Bo wszystko mu przeszkadza Nad czym nie jego władza: Źle żaby w stawie rechcą Bo po sowiecku nie chcą. I ptak go w lesie gniewa Bo po sowiecku nie śpiewa. Choćbyś co miał lat tysiąc Jego jest, gotów przysiąc. Mocnych oszuka, zgrabi, A zdusi tych co słabi. By w niebo była droga Obdarłby nawet Boga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanW Napisano 6 Czerwiec 2022 Share Napisano 6 Czerwiec 2022 I taki wierszyk był: " sierp i młot, młot i sierp - to jest nasz radziecki herb. Chcesz to siej, chcesz to kuj, tak czy siak dostaniesz chuj" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
takafura Napisano 6 Czerwiec 2022 Share Napisano 6 Czerwiec 2022 4 godziny temu, Czlowieksniegu napisał: A to, że w katolickiej i miłosiernej momentalnie pojawiły się hieny, które brały 40 złotych dziennie w ilościach hurtowych, robiąc na tym ordynarne wały na dziesiątki czy setki tysięcy "tylko" potwierdza słowa Marszałka... No pacz, a ja mam potwierdzone info że te hieny to sami niekatolicy byli. Napisz jeszcze że uchodźców to wyłacznie działacze KOD i Strajku Kobiet przyjęli. Że bzdura ? Nieważne, będzie pasować do mądrości i niezaprzeczalnych "faktów" jakie tu są prezentowane... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 6 Czerwiec 2022 Share Napisano 6 Czerwiec 2022 https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/putin-ukrywa-smierc-waznego-generala-rosja-stracila-dwoch-jednego-dnia/mplydk9,79cfc278 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
takafura Napisano 6 Czerwiec 2022 Share Napisano 6 Czerwiec 2022 W dniu 22.05.2022 o 19:22, Czlowieksniegu napisał: "Der Spiegel" o oczekiwaniach rządu PiS ws. pomocy Niemiec w uzupełnieniu zasobów Wojska Polskiego W przeciwieństwie do Czech, Polska nie chce zadowalać się starszymi czołgami (...). W rozmowach z Niemcami domagano się, aby polskie zapasy czołgów - opróżnione w wyniku dostaw do Ukrainy - zostały zastąpione najnowszym typem niemieckich czołgów Leopard... Wojna informacyjna trwa na wielu frontach... "Polska szuka możliwości nabycia czołgów Leopard 2 w związku z przekazaniem znacznej ilości wozów typu T-72 Ukrainie w ramach pomocy wojskowej. Rozmowy z Niemcami utknęły jednak w martwym punkcie. „Der Spiegel" pisał, że powodem miało być zainteresowanie Polski jedynie czołgami w najnowszej wersji. Informacje płynące ze Szwajcarii, mówiące wprost o wnioskowaniu przez Warszawę o czołgi w wariancie Leopard 2A4 świadczą jednak o tym, że Polska brała pod uwagę także pozyskanie starszych Leopardów." https://defence24.pl/sily-zbrojne/co-z-leopardami-dla-polski-szwajcaria-mowi-nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
srbm Napisano 6 Czerwiec 2022 Share Napisano 6 Czerwiec 2022 Kluczową kwestią jest nie wersja czołgów ale to czy są one wrakami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
takafura Napisano 6 Czerwiec 2022 Share Napisano 6 Czerwiec 2022 5 minut temu, srbm napisał: Kluczową kwestią jest nie wersja czołgów ale to czy są one wrakami. Ja tylko wskazałem jak twardą politykę prowadzą Niemcy - odmowę uzasadnili publicznie kłamstwem jakoby domagaliśmy się wyłącznie wersji A10 czy jeszcze nowszej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi