Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Samozestrzał?

„W rejonie Zaporoża rozbił się ukraiński wojskowy samolot transportowy An-26”

Samolot odbył lot techniczny. Upadł w rejonie Wołniańskim.

W wyniku katastrofy są ofiary, poinformowała regionalna administracja wojskowa."

Napisano
1 godzinę temu, karpik napisał:

Samozestrzał?

Zapewne wykluczyć tego nie można.

Ukraińcy już na początku wojny wyrażali z jednej strony radość, że mają bardzo dużo MANPADSów, ale z drugiej strony wyrażali olbrzymie obawy związane z tym, że tysiące tych rakiet trafiło z konieczności w ręce kompletnych amatorów. Wątpliwe, aby był czas na egzaminowanie tych ludzi ze znajomości sylwetek statków powietrznych, a co gorsza one są prawie w stu procentach identyczne po obu walczących stronach, więc tym bardziej powinno się tych broni używać dopiero po uzyskaniu w systemie łączności potwierdzenia, że w danym sektorze nie ma własnych samolotów lub śmigłowców.

Niby łączność Ukraińcy mają dużo lepszą, niż ruscy, bo kodowaną i w dużym stopniu NATOwską, ale licho wie, jak to działa na poziomie gościa stojącego w szczerym polu z MANPADSem.

Nawet gdyby MANPADSy rozdać wyłącznie (czysta teoria) dziennikarzom lotniczym, spotterom i innym fanom lotnictwa wybitnie znającym sylwetki wojskowych statków powietrznych to też nie można by wykluczyć tragicznej pomyłki i użycia rakiety przeciwko własnemu statkowi powietrznemu.

Ruscy też podczas tej wojny sami sobie zestrzelili własny samolot, więc takie rzeczy się zdarzają.

Napisano

Warto na chwilę oderwać się od militarki i wczuć się w aspekty psychologiczne, socjologiczne, społeczne i kulturowe tej wojny, a więc posłuchać bardzo mądrego prof. Mikołaja Iwanowa i jego spojrzenia jako człowieka Wschodu.

Iwanow mówi jasno - „to nie jest wojna Rosji z Ukrainą; to jest wojna barbarzyństwa z cywilizacją”, czyli mówi to wszystko, co my na tym forum, choć może z dwoma wyjątkami.

Napisano

„Nowoczesne” rosyjskie pociski manewrujące są wyposażone w elektronikę opracowaną w latach 60. ubiegłego wieku

▪Pociski X-101 były produkowane od 1999 do 2013 roku. RosSMI zgłosił je jako duma najnowszej precyzyjnej rosyjskiej broni.

▪To prawda, że wynik użycia rakiet Ch-101 przez najeźdźców podczas działań wojennych na Ukrainie podważył deklarowaną skuteczność. Podstawa podzespołów elektronicznych okazała się bardzo daleka od nowoczesności.

▪Przeprowadzona przez ukraińskich ekspertów analiza systemów naprowadzania i nawigacji pocisków manewrujących Ch-55 oraz ich modyfikacji Ch-555 i Ch-101 wykazała, że w latach 1960-1970 opracowano „nowoczesne” jednostki naprowadzania. i zostały wyprodukowane przez Woroneżską Fabrykę Komponentów Radiowych, Mińską Fabrykę Integralną i inne przedsiębiorstwa Związku Radzieckiego.

▪Również w „najnowszych” rakietach stosowany jest system nawigacji PGI-2M. Opracowany w 1977 roku.

▪Większość pocisków X-101 wystrzelonych na terytorium Ukrainy nie trafiła w zamierzone cele.

Armia z kartonu. To tylko potwierdza , że w przemyśle zbrojeniowym liczył się pseudo efekt. Korupcja , nagrody za wprowadzanie "nowego" uzbrojenia , a wszystko na poziomie 20-30 lat za zachodem. Chyba w najbliższym czasie będzie więcej dziwnych pożarów biur konstrukcyjnych i biur fabryk uzbrojenia.

Napisano

Propagandowy ukraiński kanał Gruz200 zamieścił ciekawą informację. Zbadano elementy rakiet manewrujących Ch-101 (przenoszonych przez bombowce strategiczne), które Rosja wprowadziła do arsenału w 2013 r. jako broń wysokiej celności.
https://www.konflikty.pl/aktualnosci/wiadomosci/nowa-bron-dla-rosyjskiego-lotnictwa/

Ukraińcy odnaleźli w nich bloki elektroniki systemów naprowadzania i nawigacji produkcji ZSRR, pochodzące z dużo wcześniejszych lat '60 i '70. Twierdzą przy tym, że większość wystrzelonych Ch-101 nie trafiło w żadne cele.

M.

Napisano

Dron Phoenix Ghost dla Ukrainy może - wystartować pionowo - latać przez ponad sześć godzin w poszukiwaniu lub śledzeniu celu - działać w nocy przy użyciu czujników podczerwieni i - jest skuteczny przeciwko średnio opancerzonym celom

Napisano
21 minut temu, Cypis napisał:

Armia z kartonu. To tylko potwierdza , że w przemyśle zbrojeniowym liczył się pseudo efekt. Korupcja , nagrody za wprowadzanie "nowego" uzbrojenia , a wszystko na poziomie 20-30 lat za zachodem. Chyba w najbliższym czasie będzie więcej dziwnych pożarów biur konstrukcyjnych i biur fabryk uzbrojenia.

Gdzieś już kiedyś wspominałem, że na przełomie zmiany ustrojowej uprawiałem dwa zawody - jeden ściśle związany z lotnictwem, drugi z branżą elektroniczną. W tej drugiej (tam, gdzie pracowałem) funkcjonowały linie technologiczne, maszyny i urządzenia pomiarowe szwajcarskie, RFN-owskie i amerykańskie. Ruskie komisje wojskowe, które przyjeżdżały do nas na zapoznanie się z konkretnymi produktami były wstrząśnięte jakością polskich podzespołów, które - nawiasem mówiąc - nawet w PRL były eksportowane do francuskiej filii IBM. To, co my robiliśmy w zwyczajnej państwowej Unitrze było dla ruskich wojskowych niewyobrażalne. I tak samo niewyobrażalnej jakości był dla ruskich wojskowych polski kwarc syntetyczny produkowany w polskim CNPME (Centrum Naukowo-Produkcyjne Materiałów Elektronicznych) - dziś to się zwie CEMAT. Na szczęście Polska bardzo strzegła tego kwarcu i ruskim go nie eksportowała, a jest to jeden z kilku najlepszych kwarców syntetycznych świata.

Cały prymitywizm „drugiej armii świata”, jej nędza umysłowa i naukowo-techniczna wychodzą teraz i skrzeczą na cały świat.

To, co teraz się dzieje na Ukrainie powinno zmieść z powierzchni ziemi pożytecznych idiotów-polskich publicystów wojskowych, apologetów rosyjskiej techniki wojskowej, a szczególnie jednego takiego publicystę.

Napisano

Przepraszam, ale na przykład ruskie nie ukrywały, że wszystkie inwestycje w zespoły F1 i w ogóle w zaawansowany sport samochodowy mają na celu pozyskanie technologii produkcji wysokiej klasy produktów z włókna węglowego, ponieważ rosyjska technologia jest na poziomie lat 80-tych na zachodzie. Także nie tylko armia z kartonu, ale w ogóle przemysł z kartonu.

Napisano

A po Naddniestrzu (oby nie) przyjdzie czas na Mołdawię z jej siły zbrojne , które liczą wg. różnych źródeł 4-17 tys. żołnierzy i 60 tys. rezerwistów.

Napisano
35 minut temu, Merill_Marauder napisał:

Przepraszam, ale na przykład ruskie nie ukrywały, że wszystkie inwestycje w zespoły F1 i w ogóle w zaawansowany sport samochodowy mają na celu pozyskanie technologii produkcji wysokiej klasy produktów z włókna węglowego, ponieważ rosyjska technologia jest na poziomie lat 80-tych na zachodzie. Także nie tylko armia z kartonu, ale w ogóle przemysł z kartonu.

Mam amerykańskie wojskowe rzeczy kompozytowe z II wojny i są one w normalnym stanie; nic się nie rozwarstwia, nic się nie rozkleja, nic nie jest zwichrowane, wszystko zachowuje zaprojektowaną geometrię i stan techniczny. A wszystkie te rzeczy były używane i nikt się z tym nie pieścił.

Byłem za to wstrząśnięty, kiedy po raz pierwszy zobaczyłem polskie MiG-i-29, gdy w 1991 r. pojechałem do 1.  PLM.

Napisano
6 minut temu, Jedburgh_Ops napisał:

Byłem za to wstrząśnięty, kiedy po raz pierwszy zobaczyłem polskie MiG-i-29, gdy w 1991 r. pojechałem do 1.  PLM.

Ale, że co ? Że takie ładne i podobne do F-16 ?

Napisano
21 minut temu, Cypis napisał:

A po Naddniestrzu (oby nie) przyjdzie czas na Mołdawię z jej siły zbrojne , które liczą wg. różnych źródeł 4-17 tys. żołnierzy i 60 tys. rezerwistów.

Pisałem ostatnio, że Orban sprzedał Węgry Rosji.

Wygląda na to, że fiutin napadając na Ukrainę, miał już w planie wstąpić, odebrać swój nabytek.

Pisałem wtedy też, że z Węgier będą startować rakiety na Polskę...

Napisano
1 godzinę temu, Cypis napisał:

Francuzi chcą dostarczyć Ukrainie działa samobieżne CAESAR , a Niderlandy PzH2000

Oni wszyscy chcą, tyle, że to jest potrzebne na cito i juz powinno pracować na Ukrainie. Niemcy tez chca, a tymczasem, " dozbrajają" się w termo kalesony...

Masz może aktualną mape działań na dziś?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie