Skocz do zawartości

Wojna na Ukrainie vol. 5

Rekomendowane odpowiedzi

22 godziny temu, formoza58 napisał:

Jeszcze przed rozpoczęciem rosyjskiej inwazji na Ukrainę, ambasador USA przy ONZ Bathsheba Nell Crocker informowała Michelle Bachelet, Wysoką Komisarz Narodów Zjednoczonych do spraw Praw Człowieka, że Rosja tworzy listy osób przeznaczonych do zabicia lub wysyłki do obozów. Miało to miejsce na początku lutego, trzy tygodnie przed rozpoczęciem wojny. Na liście znaleźli się ukraińscy politycy, działacze społeczni, rosyjscy i białoruscy opozycjoniści, artyści oraz ludzie nauki.

Informacja wyciekła do mediów 17 lutego, tydzień przed rosyjskim atakiem. Po pięciu tygodniach walk, kiedy Ukraińcy odbili zajęte wcześniej przez Rosjan miasta, okazało się, że listy nie tylko powstały, ale rosyjscy żołnierze sukcesywnie wykreślali z nich kolejne nazwiska. W Buczy zginęło ponad 300 osób. Głównie liderów lokalnej społeczności. We wsi Motyżyn wraz z całą rodziną zamordowano sołtys Olgę Suchenko”.

Czekać ich będą wnikliwe przesłuchania, jak wpadną do niewoli. Ręka będzie świerzbiła, ale trzeba ich zeznań...

https://wiadomosci.wp.pl/masakra-w-buczy-brygada-ma-dostac-zadania-specjalne-6754949916035712a

Orkom mało głów , to wysyłają, żeby powalczyli przed smiercią. Zamiast zutylizować świadków.

46 minut temu, formoza58 napisał:

Ta kolumna zniszczonych przez artylerie ukraińską w pierwszych dniach agresji, była chyba powodem wścieklości  i zemsty orków na mieszkańcach miasta.

Zemsta za zemstę. Ponieważ w Buczy było także WDW (czyli spadochroniarze), więc Alfa wybiła do nogi batalion spadochroniarzy, zapewne bez brania jeńców.

W dniu 1.04.2022 o 13:52, Cypis napisał:

Chyba nie było , niby atak helikopterów na Biełgorod

Twierdzi się, że był polski akcent w tym udanym ataku. Ukraińcy od lat kupowali w PCO systemy noktowizyjne dla wojsk lądowych i lotnictwa, w tym te tzw. PNVG, czyli gogle dla pilotów do nocnego latania. Zatem twierdzi się, że dzięki naszym goglom z PCO tak dobrze spisały się oba te Mi-24.

54 minuty temu, formoza58 napisał:

Jak średniowieczni rabusie...

jak sredniowieczni rabusie.jpg

Jedyne zdjęcie z „szabru” Amerykanów, jakie znam z Iraku, to amerykański żołnierz z Garandem, bo ładna była sztuka w dobrym stanie, więc egzemplarz kolekcjonerski.

A ta mongoloidalna ruska dzicz to mogę się założyć, że wyrywa nawet co porządniejsze haczyki do ręczników.

17 godzin temu, Landszaft napisał:

Les a co ma piernik do wiatraka ??. Widzę że usilnie przekręcasz fakty , co ma wojna Ukraińców do twojego stwierdzenia że jak sam zaznaczyłeś i stwierdziłeś że jesteś infantylny , brak Ci obiektywizmu , jesteś bezkrytyczny, naiwny fanatyczny , zaślepiony i łatwowierny . Sam zaznaczyłeś że ci to stwierdzenie pasi , że taki jesteś !! . Więc nie przyczepiaj mi łatki do jakiej ja się ze wszech miar nie przyznaję. To twoje słowa !!! nie moje i proszę nie lawiruj teraz jak sam wlazłeś do szamba i stwierdzasz że ci miło.

Są pewne, uniwersalne wartości ważne dla każdego człowieka pod każdą szerokością geograficzną, i nie jest istotne czy jest Polakiem, Ukraińcem czy Australijczykiem. Wśród tych wartości, jedną z ważniejszych jest poszanowanie i duma z własnego narodu i kraju. To dlatego sportowcy słuchając Mazurka Dąbrowskiego nie wstydzą się łez i to dlatego Ukraińcy walczą i giną w obronie ojczyzny, bezkrytyczni, zaślepieni i fanatyczni. Ale ty tego nie jesteś w stanie zrozumieć, bo dla ciebie ojczyzna to szambo a Polacy, to dzicz paplająca się w gównie.

To jest mój kraj i dla niego mogę być zaślepiony, bezkrytyczny, fanatyczny, infantylny i co tam jeszcze chcesz. Dlatego, Landszaft odpieprz się od mojego kraju, poszukaj sobie innego, jest ich ze 200 na pewno coś sobie znajdziesz.

18 godzin temu, bjar_1 napisał:

Ale tylko te już nie oddychające.

Świat na głowie staje, ale trzymam z ministrem Glińskim. Wy...ć z Polski z ruską kulturą. Na co nam „Jezioro łabędzie”, gdy dziś już wiadomo, że ukraińscy cywile są żywcem rozjeżdżani przez ruskie czołgi, a gwałcone są 10-letnie dziewczynki. Won z cywilizacji łacińskiej! I to raz na zawsze.

19 godzin temu, Jedburgh_Ops napisał:

Brawo Landszaft 👏

Poproś tego obłąkańca, żeby opisał zbrodnie WP przeciwko Ukraińcom zanim nastąpiły zbrodnie Ukraińców przeciwko nam.

Pomijając knajacki język kogoś ze zrytą psyche, odniosę się do "zbrodni WP".

Otóż dawno temu miałem za sąsiada kogoś, kto przed wojną służył w KOP. No i wspominał, że jak Ukraińcy spalili jakiś dwór, lub dokonali sabotażu [np na kolei], to wpadali do takiej ukraińskiej wioski i kolbami karabinów walili po palcach stóp [mało kto miał buty]. No i wtedy słyszeli "Pane ne bij". Ale jak to się ma do tego co wyście zrobili Polakom na Wołyniu? Nijak!

Ale powtórzę co pisałem już tu wcześniej - teraz tam trwa wojna i nie czas na rozliczenia co kiedyś było, a za co nigdy nas nie przeprosiliście. Należy zrobić wszystko, aby tą wojnę przerwać. Bo oprócz cierpienia ludzi, to jak potrwa dłużej, będzie globalny kryzys, a ceny paliwa, energii i żywności poszybują w górę jak rakieta. U nas już jest drożyzna, a za chwilę będzie bieda. A jak pojawi się bieda, to skończy się empatia, a zaczną się konflikty...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie