formoza58 Napisano 24 Marzec 2021 Autor Share Napisano 24 Marzec 2021 Jw. 6 PL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mag-da_022 Napisano 26 Marzec 2021 Share Napisano 26 Marzec 2021 On 15.12.2020 o 17:21, formoza58 napisał: Z uroczystości koronacji Pani Jazłowieckiej 9 lipca 1939 roku. Jako gość podpułkownik z nieznanym emblematem na lewym rękawie kurtki mundurowej. Odznaka pamiątkowa 6 PL, więc może jego dowódca ppłk. dypl. pil. Franciszek Haberek. Tyle, że nie widzę oznak oficera dyplomowanego.. Skąd posiadasz takie zdjęcia i informacje? To jest brat mojego pradziadka i szukam na jego temat zdjęć i informacji. Pilnie proszę o odpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 27 Marzec 2021 Autor Share Napisano 27 Marzec 2021 14 godzin temu, mag-da_022 napisał: Skąd posiadasz takie zdjęcia i informacje? Kadry zdjęć z koronacji Pani Jazłowieckiej w Jazłowcu, w lipcu 1919 roku, pochodzą z mojego archiwum pułkowego. Natomiast informacji o oficerze lotnictwa uczestniczącym w tych uroczystościach nie mam. Chyba bardziej zorientowani są Koledzy uczestniczący w próbach identyfikacji . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mag-da_022 Napisano 29 Marzec 2021 Share Napisano 29 Marzec 2021 On 27.03.2021 o 11:25, formoza58 napisał: Kadry zdjęć z koronacji Pani Jazłowieckiej w Jazłowcu, w lipcu 1919 roku, pochodzą z mojego archiwum pułkowego. Natomiast informacji o oficerze lotnictwa uczestniczącym w tych uroczystościach nie mam. Chyba bardziej zorientowani są Koledzy uczestniczący w próbach identyfikacji . Pozdrawiam Czy wszystkie te zdjęcia możesz wysłać mi na maila ? To mój adres mag-da_022@wp.pl Widziałam w komentarzach że, wynikła dyskusja czy to ppłk. Haberek i potwierdzam to on, był zastępcą dowódcy 6 pułku w Lwowie. Kiedy 17 września 1939 r. wkroczyli rosjanie to stryj uciekł samolotem do Rumunii następnie do Francji, kolejno do Wielkiej Brytanii. Natomiast dowódca pułku został zamordowany w Katyniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koloman Napisano 30 Marzec 2021 Share Napisano 30 Marzec 2021 Jeśli się można walnąć w nazwisku to walną: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otton1 Napisano 31 Marzec 2021 Share Napisano 31 Marzec 2021 18 godzin temu, Koloman napisał: Jeśli się można walnąć w nazwisku to walną: Jak by kto był ciekawy gdzie zamieszczono tą informację to podaję: "KurWar" z 03.09.1931 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 25 Kwiecień 2021 Autor Share Napisano 25 Kwiecień 2021 Z Allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 29 Kwiecień 2021 Share Napisano 29 Kwiecień 2021 Co prawda fotka nie pochodzi z lat 1921 - 1939 , ale grzechem by było o Nim zapomnieć . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manierkarz Napisano 29 Kwiecień 2021 Share Napisano 29 Kwiecień 2021 Wrzucam zdjęcia mojego wujka z czasów jego służby wojskowej. Wujek latem 1939 odbywał jeszcze obowiązkową służbę wojskową. Zdjęcie pochodzi z 3 Pułku Lotniczego. Rozpoznają może Panowie któregoś z oficerów - pozwoliłoby to zawęzić przydział do konkretnego pododdziału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manierkarz Napisano 29 Kwiecień 2021 Share Napisano 29 Kwiecień 2021 Tutaj zdjęcia z lata 1939 - musiałbym sprawdzić datę na odwrocie, ale wydaje mi się, ze sierpień. Widoczna grupa żołnierzy oraz także kilku oficerów z 3 pułku lotniczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 29 Kwiecień 2021 Share Napisano 29 Kwiecień 2021 3 godziny temu, Manierkarz napisał: Wrzucam zdjęcia mojego wujka z czasów jego służby wojskowej. Wujek latem 1939 odbywał jeszcze obowiązkową służbę wojskową. Zdjęcie pochodzi z 3 Pułku Lotniczego. Rozpoznają może Panowie któregoś z oficerów - pozwoliłoby to zawęzić przydział do konkretnego pododdziału. Oficerowie wg mnie nie są z personelu latającego - naziemny, techniczny. Nie ma szans na rozpoznanie, tym bardziej na drugim zdjęciu (kąpiel). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 18 Maj 2021 Autor Share Napisano 18 Maj 2021 Rok 1934... Bajan i Pokrzywka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 18 Maj 2021 Autor Share Napisano 18 Maj 2021 1932 rok... Karpiński i Rogalski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 19 Maj 2021 Autor Share Napisano 19 Maj 2021 Z Allegro. 3 PL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 19 Maj 2021 Autor Share Napisano 19 Maj 2021 Jw. ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 19 Maj 2021 Autor Share Napisano 19 Maj 2021 Jw. ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koloman Napisano 21 Maj 2021 Share Napisano 21 Maj 2021 Dowódca 3.Pułku Lotniczego płk pil.Camillo Perini. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 22 Maj 2021 Share Napisano 22 Maj 2021 Pierwszy z lewej - ppłk obs.pil. Tadeusz Jarina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 22 Maj 2021 Share Napisano 22 Maj 2021 Następny z 3.PL - ppłk obs. Edward Karaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koloman Napisano 24 Maj 2021 Share Napisano 24 Maj 2021 W przedwojennej prasie krajowej znalazłem taką notatkę: Cytat ,,DZIENNIK BYDGOSKI’", środa, dnia 6 października 1926 r. Nr 23^ Warszawa, 5, 10. (Tel. wł.) W ręce posterunku K. O. P. w Małopolsce Wschodniej oddał się lotnik sowiecki oficer Eugenjusz Karzyński. Zbiegł on w 1923 roku do Rosji jako podchorąży V Baonu aeronautycznego. Korzystając obecnie z urlopu, postanowił wrócić do kraju. Karzyński opowiada, że w tej samej szko le, w której był na kursie artyleryjskim w Moskwie, znajdował się jakże b. porucznik K, O. P. Mączyński, którego aresztowano za sprzyjanie sowietom. Kalczyńskiego odesłano do władz wyższych. Czy wiadomo coś więcej na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 31 Maj 2021 Autor Share Napisano 31 Maj 2021 Z Allegro... Toruńska szkoła latania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 14 Czerwiec 2021 Autor Share Napisano 14 Czerwiec 2021 Z 1925 roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 14 Czerwiec 2021 Autor Share Napisano 14 Czerwiec 2021 Rok 1936... Skarżyński i Bajan w męskim uścisku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 14 Czerwiec 2021 Autor Share Napisano 14 Czerwiec 2021 Franciszek Żwirko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 14 Czerwiec 2021 Autor Share Napisano 14 Czerwiec 2021 1933 rok... Cukier krzepi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi