Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
On 15.12.2020 o 17:21, formoza58 napisał:

Z uroczystości koronacji Pani Jazłowieckiej 9 lipca 1939 roku.

Jako gość podpułkownik z nieznanym emblematem na lewym rękawie kurtki mundurowej. Odznaka pamiątkowa 6 PL, więc może jego dowódca ppłk. dypl. pil. Franciszek Haberek. Tyle, że nie widzę oznak oficera dyplomowanego..

lot plk 6pl 7.JPG

lot plk 6pl.JPG

lot plk 6pl2.JPG

Skąd posiadasz takie zdjęcia i informacje? To jest brat mojego pradziadka i szukam na jego temat zdjęć i informacji. Pilnie proszę o odpowiedź. Pozdrawiam

Napisano
14 godzin temu, mag-da_022 napisał:

Skąd posiadasz takie zdjęcia i informacje?

Kadry zdjęć  z koronacji Pani Jazłowieckiej w Jazłowcu, w lipcu 1919 roku, pochodzą z mojego archiwum pułkowego. Natomiast informacji o oficerze lotnictwa uczestniczącym w tych uroczystościach nie mam. Chyba bardziej zorientowani są Koledzy uczestniczący w próbach identyfikacji .

Pozdrawiam

Napisano
On 27.03.2021 o 11:25, formoza58 napisał:

Kadry zdjęć  z koronacji Pani Jazłowieckiej w Jazłowcu, w lipcu 1919 roku, pochodzą z mojego archiwum pułkowego. Natomiast informacji o oficerze lotnictwa uczestniczącym w tych uroczystościach nie mam. Chyba bardziej zorientowani są Koledzy uczestniczący w próbach identyfikacji .

Pozdrawiam

Czy wszystkie te zdjęcia możesz wysłać mi na maila ? To mój adres mag-da_022@wp.pl 

Widziałam w komentarzach że, wynikła dyskusja czy to ppłk. Haberek i potwierdzam to on, był zastępcą dowódcy 6 pułku w Lwowie. Kiedy 17 września 1939 r. wkroczyli rosjanie to stryj uciekł samolotem do Rumunii następnie do Francji, kolejno do Wielkiej Brytanii. Natomiast dowódca pułku został zamordowany w Katyniu.

Napisano
18 godzin temu, Koloman napisał:

Jeśli się można walnąć w nazwisku to walną:

p0001.png

Jak by kto był ciekawy gdzie zamieszczono tą informację to podaję: "KurWar" z 03.09.1931

• 4 weeks later...
Napisano

Wrzucam zdjęcia mojego wujka z czasów jego służby wojskowej. Wujek latem 1939 odbywał jeszcze obowiązkową służbę wojskową. Zdjęcie pochodzi z 3 Pułku Lotniczego. Rozpoznają może Panowie któregoś z oficerów - pozwoliłoby to zawęzić przydział do konkretnego pododdziału.

33461CE9-D522-4E78-8DB7-067DAE47E620.png

31550D8B-530D-4577-B86F-B088CB71C8CB.png

Napisano
3 godziny temu, Manierkarz napisał:

Wrzucam zdjęcia mojego wujka z czasów jego służby wojskowej. Wujek latem 1939 odbywał jeszcze obowiązkową służbę wojskową. Zdjęcie pochodzi z 3 Pułku Lotniczego. Rozpoznają może Panowie któregoś z oficerów - pozwoliłoby to zawęzić przydział do konkretnego pododdziału.

33461CE9-D522-4E78-8DB7-067DAE47E620.png

31550D8B-530D-4577-B86F-B088CB71C8CB.png

Oficerowie wg mnie nie są z personelu latającego - naziemny, techniczny. Nie ma szans na rozpoznanie, tym bardziej na drugim zdjęciu (kąpiel).

• 3 weeks later...
Napisano

W przedwojennej prasie krajowej znalazłem taką notatkę:

Cytat

,,DZIENNIK BYDGOSKI’", środa, dnia 6 października 1926 r. Nr 23^

Warszawa, 5, 10. (Tel. wł.) 
W ręce posterunku
K. O. P. w Małopolsce Wschodniej
oddał się lotnik sowiecki oficer
Eugenjusz Karzyński. Zbiegł on w 1923
roku do Rosji jako podchorąży V Baonu
aeronautycznego. Korzystając obecnie