dago2 Napisano 12 Listopad 2019 Napisano 12 Listopad 2019 Nic militarnego. Element koła starego wozu. Nie pamiętam jak to sie fachowo nazywa.
sp7mfu Napisano 14 Listopad 2019 Napisano 14 Listopad 2019 Nie wiem skąd wziąłeś niektóre znaczenia. Przykładowo swat to nie rodzina ale osoba wykonująca określone zajęcie czyli kojarzenie małżeństw: https://pl.wikipedia.org/wiki/Swat Ale wydaje się, że odbiegliśmy od piasty wozu...
predi888 Napisano 12 Listopad 2019 Napisano 12 Listopad 2019 Zawsze zapamiętywałem to jako "bukwa" ale to chyba zła nazwa
toyotomi Napisano 12 Listopad 2019 Napisano 12 Listopad 2019 Czołem. Lub - bukso - zależy od regionu. pzdr. stani
hipolit-O4 Napisano 12 Listopad 2019 Napisano 12 Listopad 2019 Spotkałem sie z nazwą kunus lub konus.
bogdan76 Napisano 16 Listopad 2019 Napisano 16 Listopad 2019 W dniu 13.11.2019 o 21:43, Tomek.L napisał: Bardzo dużo nazw narzędzi przyszło do nas z wraz z nimi, często przenosząc formę fonetyczną lub "spolszczoną fonetyczną", najczęściej z za zachodniej granicy. częśc z nich została wyparta rodzimymi nazwami, część funkcjonuje w naszym języku w formie spolszczonej: mutra - nakrętka waserwaga - poziomica śrubstak - imadło śrubokręt - wkrętak śruba mesel - przecinak luft - komin cug - ciąg, przeciąg bormaszyna - wiertarka borowanie = wiercenie flaszka... I można tę listę rozwijać. Zapewne szprycha, kubeł, szyb-szyba-szyber to również nazwy przejęte z innych języków, podobnie jak komputer czy dysk/dyskietka. wracając do przedmiotu z tego tematu - w moich rodzinnych stronach to buks albo buksa, koła buksują = ślizgają się. Czyżby Zamojszczyzna
czestar Napisano 12 Listopad 2019 Napisano 12 Listopad 2019 U mnie mówi się buksa,tak jak Stani pisze.
Erih Napisano 16 Listopad 2019 Napisano 16 Listopad 2019 Zaraz zaraz a może nie chodzi o swata a o swaka? To też jest stopień pokrewieństwa.
herkemur Napisano 14 Listopad 2019 Napisano 14 Listopad 2019 Mylisz się kolego. Tam gdzie jeżdżę na wieś, okolice Częstochowy, mianem swata określa się rodziców zięcia oraz synowej. To słowo ma nie tylko jedno znaczenie. Podejrzewam że wzięło się to z tego iż zazwyczaj ojciec zięcia i synowej byli swatami w znaczeniu jakie Ty podałeś. https://pl.wikipedia.org/wiki/Relacja_rodzinna Cytat z powyższego linku z wikipedii: "Rodzice zięcia i synowej bywają w niektórych regionach Polski określani jako swat i swatowa (swachna, swacha)."
Erih Napisano 14 Listopad 2019 Napisano 14 Listopad 2019 Hekemur, zapewne dlatego że to właśnie te osoby szły w swaty. W moich okolicach, swatanie to była określona czynność, podejmowana niezależnie od więzi rodzinnych- swatem/swatką mogła być równie dobrze osoba niespokrewniona. Aczkolwiek na ogół swatania podejmowała się najbliższa rodzina.
herkemur Napisano 15 Listopad 2019 Napisano 15 Listopad 2019 Własnie to napisałem wyżej. Przypomniało mi się że starsi ludzie w okolicy o której wyżej pisałem używają jeszcze innych określeń z tej tabelki. Na pewno nie raz słyszałem słowo świekra i zełwa ale dopiero teraz wiem co to znaczy. Wcześniej myślałem że to jakieś obraźliwe określenia:)
toyotomi Napisano 13 Listopad 2019 Napisano 13 Listopad 2019 Czołem. W dniu 12.11.2019 o 16:17, predi888 napisał: Zawsze zapamiętywałem to jako "bukwa" ale to chyba zła nazwa Niekoniecznie zła - regionalne / gwarowe określenia techniczne są różnorakie. Kiedyś miałem w rękach książkę - świetnie napisaną - o technicznym słowniku Galicji Wschodniej. Chciałem ją kupić - nie udało się. Za żadne pieniądze właściciel nie chciał jej oddać - a szkoda. pzdr. stani
Erih Napisano 13 Listopad 2019 Napisano 13 Listopad 2019 21 minut temu, toyotomi napisał: Czołem. Niekoniecznie zła - regionalne / gwarowe określenia techniczne są różnorakie. Kiedyś miałem w rękach książkę - świetnie napisaną - o technicznym słowniku Galicji Wschodniej. Chciałem ją kupić - nie udało się. Za żadne pieniądze właściciel nie chciał jej oddać - a szkoda. pzdr. stani Chyba te gwarowe określenia "techniczne" to najtrwalsze ślady dawnych, zróżnicowanych dialektów języka polskiego, niesłusznie wypartych i zdezintegrowanych przez tzw literacką polszczyznę.
toyotomi Napisano 13 Listopad 2019 Napisano 13 Listopad 2019 Czołem. 9 minut temu, Erih napisał: Chyba te gwarowe określenia "techniczne" to najtrwalsze ślady dawnych, zróżnicowanych dialektów języka polskiego, niesłusznie wypartych i zdezintegrowanych przez tzw literacką polszczyznę. W pełni się zgadzam. Gwarowy język techniczny - pomału - przechodzi w zapomnienie - duża strata. Kaszubi wiedzieli co robią - i zadbali o to aby ich język nie przepadł. Przecież język to jeden z elementów tożsamości, grupy społecznej, regionu, czy też nacji. pzdr. stani
Czlowieksniegu Napisano 15 Listopad 2019 Napisano 15 Listopad 2019 Który jechał wozem z buksem.... Matko i córko...
toyotomi Napisano 15 Listopad 2019 Napisano 15 Listopad 2019 Czołem 3 godziny temu, Czlowieksniegu napisał: Który jechał wozem z buksem.... Mógł również jechać wozem na lograch....ale to inna konstrukcja piasty koła. pzdr. stani
Tomek.L Napisano 13 Listopad 2019 Napisano 13 Listopad 2019 Bardzo dużo nazw narzędzi przyszło do nas z wraz z nimi, często przenosząc formę fonetyczną lub "spolszczoną fonetyczną", najczęściej z za zachodniej granicy. częśc z nich została wyparta rodzimymi nazwami, część funkcjonuje w naszym języku w formie spolszczonej: mutra - nakrętka waserwaga - poziomica śrubstak - imadło śrubokręt - wkrętak śruba mesel - przecinak luft - komin cug - ciąg, przeciąg bormaszyna - wiertarka borowanie = wiercenie flaszka... I można tę listę rozwijać. Zapewne szprycha, kubeł, szyb-szyba-szyber to również nazwy przejęte z innych języków, podobnie jak komputer czy dysk/dyskietka. wracając do przedmiotu z tego tematu - w moich rodzinnych stronach to buks albo buksa, koła buksują = ślizgają się.
predi888 Napisano 13 Listopad 2019 Napisano 13 Listopad 2019 Cytat śrubstak - imadło zawsze myślałem że śrubstak to po prostu śrubokręt a tak przy okazji, ma ktoś zdjęcie lub opis gdzie to było w wozie? W kole czy na osi i trzymało koło?
Pytanie
markowaw
Czy ktoś ma pojęcie co to może być?
25 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.