Skocz do zawartości

Wojna w Syrii i sytuacja na Bliskim Wschodzie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
44 minuty temu, Koloman napisał:

P.S.

Na jakiej podstawie należy przyjąć, że rakiety trafiły tam gdzie miały?

A skąd wiesz kolego, że trafili tam gdzie planowali? W związku z tym skąd wiesz gdzie planowali trafić?

Łatwo wywnioskować - osiągnęli maksymalny efekt przy minimum kosztów.

4 godziny temu, Czlowieksniegu napisał:

S Co, poza eskalacją i kolejną debilną reakcją DT, która spotkałaby się z akceptacją Waszyngtonu i mieszkańców USA, przyniosłoby zabicie kilku czy kilkunastu amerykańskich żołnierzy? Tylu, to za podpuszczeniem, Teheranu, dowolna tambylcza milicja wybije "z nudów" i ku pamięci.

Tylu to zapewne ginie w wypadkach drogowych .

• Odpowiedzi 121
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
2 godziny temu, Koloman napisał:

Jak to dobrze, że jest na forum osoba wprowadzona w tajniki polityki władz irańskich i zna zasady tej gry politycznej.

To nie moja koncepcja,  pożyczyłem ją od analityka z defence24.

43 minuty temu, Koloman napisał:

A skąd wiesz kolego, że trafili tam gdzie planowali? W związku z tym skąd wiesz gdzie planowali trafić?

Odwracając  pytanie skąd u Ciebie taka pewność że rozrzut był tak koszmarny ?

Po prostu odpowiedź Iranu miała na celu w 100 % przynieść efekt pijarowski i broń Boże sprowokować USA do prawdziwej wojny. Tak w ogromnym skrócie - mam nadzieję że mi  to uproszczenie wybaczysz ( bo sporo pominąłem, wiem). A ile mam racji - zobaczymy...

Napisano
2 godziny temu, takafura napisał:

Po prostu odpowiedź Iranu miała na celu w 100 % przynieść efekt pijarowski i broń Boże sprowokować USA do prawdziwej wojny.

Tak, z tym się zgadzam całkowicie; żadna tam finezyjna gra, po prostu efekt pijarowski. W dużej mierze też i na użytek wewnętrzny - musieli odpowiedzieć w sposób zdecydowany i przekonywujący te manifestujące tłumy

2 godziny temu, takafura napisał:

Odwracając  pytanie skąd u Ciebie taka pewność że rozrzut był tak koszmarny ?

Ależ skąd, nie uważam rozrzutu za koszmarny. Biorąc pod uwagę efekt (j.w.) to był całkowicie wystarczający - byle tylko trafić w bazę. 

Pewnie nikt szczegółowo nie wybierał celów - pięknym byłaby np. ta grupa smigłowców (kosztowo dotkliwa strata).

Napisano

Żeby znowu się nie okazało, że jakaś ruska bateria buk lub inny tor nie pobłądziła w drodze do koszar...

Napisano

Nie.... w tą stronę.

O jakości stosunków polsko-irańskich dowodzi konferencja w Warszawie w lutym ubiegłego roku.
Gdzie za jednym zamachem udało nam się popsuć układy z dwoma państwami, które same ze sobą mocno się zwalczają.

Napisano
16 godzin temu, Tyr napisał:

Żeby znowu się nie okazało, że jakaś ruska bateria buk lub inny tor nie pobłądziła w drodze do koszar...

Raczej ukraińska...

Napisano

No co ty...? Zaczęło się od zajęcia przez Achemenidów  Medii i utworzenia na jej terenach Imperium Perskiego...;)

Napisano

Balans zamiast obrażać  się na dogmaty historyczne przyznając  "krzywy ryjek" -  idź się wyślizgać  w wątku 

Skądinąd nie wiem czemu od razu na dołek. Czyżby ktoś lubił, jak go oskarżają o holokaust???

Napisano
1 godzinę temu, Koloman napisał:

chodziło o dowódcę korpusu medycznego?

Nie, chodziło o generała, który walnie przyczynił się do pokonania PI w Iraku [jego milicje obroniły Bagdad] i w Syrii. Nie po to Amerykanie z Saudami przez lata zbroili, szkolili i finansowali ISIS, Al-Kaidę i inne skrajne ugrupowania, aby im jakiś irański generał przeszkadzał w obaleniu Asada i zrobieniu jeszcze większego bajzlu na Bliskim Wschodzie w interesie Izraela oczywiście.  Do  tego Amerykanom zupełnie nie przeszkadzało to, że finansowani przez nich terroryści seryjnie obcinali głowy chrześcijanom, szyitom, alawitom, jazydom i Europejczykom, którzy wpadli w ich ręce...

Napisano
Godzinę temu, Tyr napisał:

Balans zamiast obrażać  się na dogmaty historyczne przyznając  "krzywy ryjek" -  idź się wyślizgać  w wątku 

Mogłeś się trochę bardziej wysilić z tymi "dogmatami", więc możesz sam się teraz [cyt.] wyślizgać. Ale jak koniecznie chcesz wiedzieć co o tym sądzę, to Ci odpowiadam - to myśmy sami rozpętali tą wojnę z Rosją na historię, bo na taką poważniejszą z nimi to nas nie stać. Było nam to potrzebne jak dziura w moście, no to się teraz nie dziw, że sami żeśmy przy okazji oberwali odłamkami, bo tacy krystaliczni jak np. Banaś to też nie jesteśmy. Rosja to światowe mocarstwo, z którym nawet USA musi się liczyć, a nasze zyganie do nich jest zupełnie niepoważne, tak jak ta cała nasza polityka jagiellońska i to trójmorze. Mając takie położenie geograficzne jak nasze, to można na tym się bogacić na tranzycie i handlu, albo można wymachiwać szabelką do wielkiego kraju, w zamian za poklepanie po plecach przez Wielkiego Wuja, dla którego zresztą tak naprawdę nic nie znaczymy.

P.S. Właśnie Irak poprosił Koalicję, a więc i polskie wojska, aby opuściły ich kraj, ale nie zamierzają, a więc stały się automatycznie WOJSKAMI OKUPACYJNYMI. Za kilka lat zapewne będziesz tu udowadniał, że Polska z okupacją Iraku nic wspólnego nie miała...

Napisano

Masz rację. O my niewdzięcznicy. Powinniśmy się zastanowić i przyznać , że:

Dokonaliśmy rozbiorów rosji, tłumiliśmy tam bestialsko powstania, mordowaliśmy, zsyłaliśmy im elity i polonizowaliśmy brutalnie. Okradaliśmy ich  w ów czas i desantowaliśmy litwaków... Najechaliśmy ich w 20-tym i 39-tym rozpętując drugą wojnę światową. Pomordowaliśmy im oficerów w Katyniu*... To przecież rosjanie i inne sowiety przyniosły nam wolność, niezawisłość,  demokrację i dobrobyt.  Ostatnio, to nawet wycyckaliśmy ich na maxa na dostawach gazu... No i w końcu trzeba przyznać, że to wszystko przez to, że byliśmy sojusznikiem hitlera;)

Balans jedź do sajuza, jeśli tam nie jesteś, pobuduj dom kup se samochody jakie tylko chcesz, znajdź kochankę albo kilka i nie rozśmieszaj ludzi...;)

Ale mimo wszystko podziwiam za "pożyteczność"  lub kawał dobrej nikomu niepotrzebnej płatnej roboty;)

Napisano
Godzinę temu, Tyr napisał:

Masz rację. O my niewdzięcznicy...

Nie bardzo wiem co chcesz tym wpisem udowodnić? Bo normalne kraje żyją teraźniejszością i przyszłością, a nie rozpamiętywaniem tego, co miało miejsce 80, 100, 250 i więcej lat temu. Wiem, że my do normalnych krajów nie należymy, ale to nie powód do tego, aby wszczynać z Rosją wojnę o historię. Bo jeżeli już mamy z nimi toczyć wojnę, to najlepiej o Królewiec, który najpierw obiecał nam Stalin, ale zmienił zdanie i zamienił go na Szczecin [ten ostatni nam się nie należał, bo leży na lewym brzegu Odry].

Ale my wybraliśmy wojnę z Rosją na historię, no i jak na tej wojnie wyszliśmy? Ano tak:

1. Świat się dowiedział, że ZSRR był współodpowiedzialny za wybuch wojny.

2. Polska wzięła udział wraz z Hitlerem w rozbiorze Czechosłowacji.

3. Polski ambasador namawiał Hitlera do rozwiązania kwestii żydowskiej.

Jak myślisz co Świat sobie zapamięta z tej naszej historycznej wojny z Rosją i dlaczego tylko ten 3-ci punkt? Tym bardziej, że przyjaciół i sojuszników żadnych nie mamy [USA pomijam, bo oni traktują nas zupełnie przedmiotowo, podobnie zresztą jak Kurdów].

P.S. I nie wysyłaj mnie do Rosji, bo ja Ciebie nie wysyłam do Izraela, tym bardziej, że wiem, że to Twój drugi dom...

Napisano

No faktycznie zaczęliśmy - nasza wina, że bezczelne ohydne i kłamliwe słowa ciulów negujemy? I drugie faktycznie; lepiej bulić 30 %  drożej za gaz ale za to mieć  błogą świadomość, że wspaniałomyślnie pozwalamy się przyjaciołom  bogacić i zbroić...

Napisano

Trump jest zakochany w Izraelu i rodzinnie z nim powiązany, więc zniszczy każdego wroga żydów albo co najmniej maksymalnie osłabi. Ale dopiero po wyborach.

Napisano
20 minut temu, Tyr napisał:

No faktycznie zaczęliśmy - nasza wina, że bezczelne ohydne i kłamliwe słowa ciulów negujemy? I drugie faktycznie; lepiej bulić 30 %  drożej za gaz ale za to mieć  błogą świadomość, że wspaniałomyślnie pozwalamy się przyjaciołom  bogacić i zbroić...

Zamiast się pienić jak proszek IXI, to przekonaj rządzących aby wysłali na Moskwę nasz reprezentacyjny szwadron kawalerii, przy wsparciu 2-3 naszych elitarnych batalionów kapelanów wojskowych. A teraz może wróćmy do tematu tego wątku...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie