Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

"Agencja podaje, że Warszawa chciała przekazać na inwestycję 2 mld dol., co już przez koronawirusa miało być wielką inwestycją, jednak dla Stanów Zjednoczonych to za mało. Co więcej, Waszyngton chce wzmocnionego immunitetu prawnego, na przykład w sytuacjach, w których żołnierze USA byliby oskarżani o... zbrodnie na polskiej ziemi. Polska nie chce się na to zgodzić."

A jak wspominałem, co ma miejsce w Japonii, to się rwetest podniósł...

Napisano

W necie pełno o "oswobodzicielach" a osobiście słyszałem bardzo, ale to bardzo mnóstwo;) relacji z pierwszej ręki. 

Bjar nie wmawiaj co ja bym chciał...

Napisano

Marcin- wiem, wiem, uciekło Ci, ale w tym wątku piszemy o sukcesie przewodniej partii narodu, porównywalnej, co najmniej, ze zwycięstwem 1:27 a już dawno odtrąbionym.

Jeśli czujesz wewnętrzną potrzebę, zawsze możesz założyć wątek o A.Cz. i dlaczego się na terenie naszej socjalistycznej Ojczyzny po 1944 wzięła... Wydaje się odpowiednie, aby zacząć od ustaleń Wielkiej Trójki, czyli także poprzedników Człowieka z pomarańczą na głowie.

Napisano
Teraz, Tyr napisał:

Bjar nie wmawiaj co ja bym chciał...

Pytam, nie wmawiam.

A odnośnie wyzwolicieli to gdzie? Jaki rejon? U mnie to był spokój. Kulki sprzedawali szkopskim jeńcom i tyle. Ludzi nie tykali w sumie.

Napisano
14 minut temu, Tyr napisał:

To odnośnie komuchów-górali z rządu lubelskiego i późniejszych też się tyczy?

Przynajmniej gwarantowali nam swoją obecnością naszą granicę zachodnią, którą RFN nie uznawało. A co gwarantuje nam USrael, oprócz realizacji S.447? Bo jak myślisz, że USmani z tego zrezygnowali, to jesteś bardzo naiwny.

Napisano
34 minuty temu, balans napisał:

Tylko głupcy zapraszają do swojego kraju okupantów i jeszcze im za okupacje płacą miliardy dolarów.

Japonia, Wielka Brytania, Korea, Niemcy, Włochy a ostatnio Australia do takich głupców Polska powinna dołączyć.

Napisano (edytowane)

Bjar nie słyszałeś opowieści po wichurach, że Nimce to to kuluralniejsze byli? A ruskie rabowali i gwałcili... Jest opisanych dużo przypadków starć między WP tym ludowym a ruskimi, którzy rabowali, zabijali i gwałcili. Były nawet procesy. Dezercja z szeregów WP i przechodzenie do lasu też z czegoś wynikała i mała nie była.

A i pamiętaj, że ruscy wyzwalali nas w 20 wieku 3 razy;)

Edytowane przez Tyr
Napisano
Teraz, Tyr napisał:

Bjar nie słyszałeś opowieści po wichurach, że Nimce to to kuluralniejsze byli? A ruskie rabowali i gwałcili... Jest opisanych dużo przypadków starć między WP tym ludowym a ruskimi, którzy rabowali, zabijali i gwałcili. Były nawet procesy. Dezercja z szeregów WP i przechodzenie do lasu też z czegoś wynikała i mała nie była.

Pewnie, że słyszałem takie opowieści. Jednak w moim rejonie nie zdarzyło się bym słyszał o ruskich gwałcicielach. A rabował na wsi każdy - od Pol, SS, przez WH, AL, AK, NSZ po AC i NKWD ? 

Napisano

Wiem, że wiary masz poważny deficyt ale przyjmij do wiadomości, że od zakończenia wojny, nawet tej zimnej, minęły dziesiątki lat gdyby w interesie tych państw leżało usunięcie wojsk USA, to już dawno wróciłyby do Stanów. Tak się nie stało, bo USA dają gwarancję, która przeliczalna jest na mld $. Wojna się skończyła ale są nowe zagrożenia, które bez obecności wojsk USA wystawiają te kraje na duże ryzyko obrony przed znacznie silniejszym przeciwnikiem. 

Napisano
3 minuty temu, bjar_1 napisał:

Pewnie, że słyszałem takie opowieści. Jednak w moim rejonie nie zdarzyło się bym słyszał o ruskich gwałcicielach. A rabował na wsi każdy - od Pol, SS, przez WH, AL, AK, NSZ po AC i NKWD ? 

To nie słyszałeś o działaniach SS-Division "Neu-Turkistan" chyba w twoim regionie działali i nie zajmowali się tylko rabunkiem.

Napisano
Teraz, les05 napisał:

To nie słyszałeś o działaniach SS-Division "Neu-Turkistan" chyba w twoim regionie działali i nie zajmowali się tylko rabunkiem.

Te muzułmańce w Polsce to chyba tylko Powstanie Warszawskie.

Napisano

11 minut temu, bjar_1 napisał:

Te muzułmańce w Polsce to chyba tylko Powstanie Warszawskie.

Działali i wcześniej choć w mniejszych jednostkach, pacyfikowali wsie od Sandomierza po Puławy.

Napisano

Odnośnie obecności Sowietów w Polsce, to pomijając okres wojny i zaraz powojenny, to spotkałem się z opinią ludzi, którzy sobie sąsiedztwo ich baz chwalili. Bo nieźle żyli z handlu z nimi - przeważnie za wódkę kupowali od nich złoto, aparaty fotograficzne, benzynę itp.

A odnośnie baz amerykańskich w innych krajach, to niekoniecznie są dobrowolne. Bo taki Irak niedawno chciał im podziękować i usłyszał, że nie wyjdą, bo nie mają na to ochoty. Filipiny też ich chciały ostatnio wyprosić z kraju, ale nagle zmieniły zdanie...