fala Napisano 21 Grudzień 2019 Share Napisano 21 Grudzień 2019 3 godziny temu, balans napisał: Odkąd Królową Polski została pewna Żydówka, Polska stała się krainą cudów. Nie wiedziałeś o tym? A królem jej syn, kraina cudów i wiecznego szczęścia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 22 Grudzień 2019 Autor Share Napisano 22 Grudzień 2019 https://poznan.onet.pl/kalisz-41-letni-mezczyzna-wpadl-do-grobowca/c6phh35 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 28 Grudzień 2019 Share Napisano 28 Grudzień 2019 Ciekaw jestem jak Balans to wytłumaczy;) https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/swiat/1936818,1,putin-odgrzewa-propagandowa-wojne-z-polska.read Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 28 Grudzień 2019 Autor Share Napisano 28 Grudzień 2019 Ale kacap pieprzony. Zdechnie kiedyś to bydlę czy nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 28 Grudzień 2019 Share Napisano 28 Grudzień 2019 Przepraszam, ale w czym problem? Do jednego z koryt zostali wybrani pacjenci, którzy obiema rękoma i nogami zapewne, podpisaliby się pod jakimś sojuszniczym układem z Moskwą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fala Napisano 28 Grudzień 2019 Share Napisano 28 Grudzień 2019 https://www.fakt.pl/wydarzenia/polityka/posel-pis-ukryl-to-w-swoim-zyciorysie-strzelal-do-robotnikow/le243zk?utm_source=Interakcja&utm_medium=Share&utm_campaign=BigShare&fbclid=IwAR0a9BpupXUsU4EFLFgNAwYrzSWm4_mL8ftoJo1ZozFaXSFQWw32WQlV_Twslajd-5# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toska Napisano 28 Grudzień 2019 Share Napisano 28 Grudzień 2019 1 godzinę temu, fala napisał: https://www.fakt.pl/wydarzenia/polityka/posel-pis-ukryl-to-w-swoim-zyciorysie-strzelal-do-robotnikow/le243zk?utm_source=Interakcja&utm_medium=Share&utm_campaign=BigShare&fbclid=IwAR0a9BpupXUsU4EFLFgNAwYrzSWm4_mL8ftoJo1ZozFaXSFQWw32WQlV_Twslajd-5# Dżizes.... Po fotkach myślałem że to Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koloman Napisano 29 Grudzień 2019 Share Napisano 29 Grudzień 2019 Czepiacie się - strzelał ślepakami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dago2 Napisano 29 Grudzień 2019 Share Napisano 29 Grudzień 2019 Strzelał, ale się z tego nie cieszył... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 29 Grudzień 2019 Share Napisano 29 Grudzień 2019 W dniu 28.12.2019 o 08:12, Tyr napisał: Ciekaw jestem jak Balans to wytłumaczy;) https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/swiat/1936818,1,putin-odgrzewa-propagandowa-wojne-z-polska.read Znowu wywołujesz mnie do tablicy, a ja nie robię tu za dyżurnego rusofila. Ja tylko na stare lata przestałem kierować się emocjami, a stałem się pragmatykiem. I jako pragmatyk widzę, że mając takie położenie geograficzne, można na nim całkiem nieźle zarabiać na handlu i tranzycie [jak to robią inni, dużo bogatsi od nas], albo takie położenie geograficzne może być przekleństwem, jak w naszym przypadku. Bo my mamy ten głupi zwyczaj, że wrogów szukamy sobie blisko, a przyjaciół daleko, czyli powtórka z 1939 roku. Na szczęście dla nas, w odróżnieniu od tamtych czasów, nikt nie zamierza nas zbrojnie najeżdżać [może za wyjątkiem UPAiny, ale oni mają na razie zajęcie na wschodzie], bo nikomu do szczęścia nie są potrzebne nasze najnowsze technologie zbijania palet drewnianych i seryjnej produkcji krasnali ogrodowych. Co nie znaczy, że taka "wojna na historię" z Rosją, którą żeśmy zresztą sami wywołali, nie ma przełożenia na negatywne skutki dla nas, tym bardziej, że Rosja ma bardzo dobre relacje z Żydami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 29 Grudzień 2019 Share Napisano 29 Grudzień 2019 23 minuty temu, balans napisał: ja nie robię tu za dyżurnego rusofila Nie bądź taki skromny... Politykę historyczną putin zaczął od rehabilitacji kacapskiego systemu rad i za głównego wroga zrobił na własny wewnętrzny użytek Polskę. I niekoniecznie jest naszą winą, że nie uznaliśmy ich za wyzwolicieli a za kontynuatorów najazdu z 1939 i zaborców. Putin chciałby, żeby w szkołach europejskich uczono jego wersji historii i każda inna narracja budzi u niego alergię. Usilnie próbujesz tłumaczyć, że polityka historyczna to coś czego nie powinniśmy robić. Zobacz sobie, żydów, ruskich a teraz nawet niemiaszki się za nią wzięli. Różnica miedzy naszą polit. historyczną a wyżej wymienionych jest taka, że nasza oparta jest na prawdzie historycznej a ich na celach polityczno-finansowych... Najbardziej putin pojechał po nas ale po innych też. Oddźwięk w EU i na świecie jest i niekoniecznie pozytywny dal putina. Nawet Zeman (rusofil) zrobił woltę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 29 Grudzień 2019 Autor Share Napisano 29 Grudzień 2019 Teraz, Tyr napisał: nasza oparta jest na prawdzie historycznej np. tym sztandarowym przykładem prawdy historycznej jest lansowana obecnie epopeja BŚ przez front, teleportaż normalnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 29 Grudzień 2019 Share Napisano 29 Grudzień 2019 Chyba było wyjaśniane w odrębnym wątku, że przypisywanie kolaboracji BŚ, czy wbrew faktom przedstawianie przyłączenia Zaolzia to wygodne dla putinowskiej narracji wrzutki polskojęzycznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 29 Grudzień 2019 Autor Share Napisano 29 Grudzień 2019 Aha, to już w epoce akowcy musieli pracować dla Putina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 29 Grudzień 2019 Share Napisano 29 Grudzień 2019 no może nie z putinem co stalinem... Wilno, Lwów ale na dobre im nie wyszło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 29 Grudzień 2019 Autor Share Napisano 29 Grudzień 2019 Racja, z Hitlerem lepiej wychodziło, bo i do Amerykanów można było nawiać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 29 Grudzień 2019 Share Napisano 29 Grudzień 2019 Ci z AK co zostali byli mordowani, wywożeni i zsyłani więc chyba masz rację: lepiej było nawiać... Ten czarną legendę o kolaboracji dorobili im drugi wróg-sowieci ze swoimi "polskim" zausznikami. No chyba, że uważasz ich za wyzwolicieli...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 29 Grudzień 2019 Autor Share Napisano 29 Grudzień 2019 Ja ich za takowych nie uważam, a Ty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 29 Grudzień 2019 Share Napisano 29 Grudzień 2019 No chyba widać, że nie... Zresztą jak BŚ. Poglądy AK o tym, żeby nie traktować jak wrogów zostały brutalnie zweryfikowane... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 29 Grudzień 2019 Share Napisano 29 Grudzień 2019 Godzinę temu, Tyr napisał: Nie bądź taki skromny... Politykę historyczną putin zaczął od rehabilitacji kacapskiego systemu rad i za głównego wroga zrobił na własny wewnętrzny użytek Polskę. I niekoniecznie jest naszą winą, że nie uznaliśmy ich za wyzwolicieli a za kontynuatorów najazdu z 1939 i zaborców. Putin chciałby, żeby w szkołach europejskich uczono jego wersji historii i każda inna narracja budzi u niego alergię. Usilnie próbujesz tłumaczyć, że polityka historyczna to coś czego nie powinniśmy robić. Zobacz sobie, żydów, ruskich a teraz nawet niemiaszki się za nią wzięli. Różnica miedzy naszą polit. historyczną a wyżej wymienionych jest taka, że nasza oparta jest na prawdzie historycznej a ich na celach polityczno-finansowych... Najbardziej putin pojechał po nas ale po innych też. Oddźwięk w EU i na świecie jest i niekoniecznie pozytywny dal putina. Nawet Zeman (rusofil) zrobił woltę. A co nas obchodzi rosyjska polityka historyczna "na własny wewnętrzny użytek"? My też uprawiamy politykę historyczną na własny wewnętrzny użytek. Problem w tym, że to myśmy zaczęli z tego robić międzynarodowy użytek, a nie Rosja. I na tym polu oberwaliśmy wizerunkowo na własne życzenie zresztą, bo wyszliśmy na antysemitów. W cywilizowanych krajach historią zajmują się historycy, a nie politycy, od których oczekuje się, że zajmą się przyszłością i rozwojem kraju, a nie rozdrapywaniem starych ran. To tylko Rosja - z kultem WWO, który ma budować poczucie dumy narodowej. Polska z kultem mesjanizmu i wiecznym poczuciem krzywdy, który nie bardzo wiem co ma budować, oprócz pretensji do całego świata i pomajdanowa UPAina, która państwowym kultem Bandery i UPA, próbuje stworzyć nową świadomość społeczeństwa, wyróżniają się od wszystkich innych. Tych normalnych. Odnośnie Zemana, to faktycznie się wnerwił, a poszło o upamiętnienie inwazji z 1968 roku. W tym przypadku myślę, że Rosjanie zupełnie bez sensu strzelili sobie w stopę, ale to ich problem. I jeszcze odnośnie BŚ - myślę, że jest możliwy kompromis, po prostu nie nazywajmy ich kolaborantami, bo bardziej tu pasuje określenie "szorstka przyjaźń" z hitlerowcami, a i to tylko przez kilka ostatnich miesięcy [pomijając współpracę z Gestapo paru takich]. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 29 Grudzień 2019 Share Napisano 29 Grudzień 2019 A to nas obchodzi, że jak się putin rozpędzi to będzie swoim i światu wmawiał, że Katyń to nie ich wina. To że 2 wś nie ich wina już wmawia... 20 minut temu, balans napisał: W cywilizowanych krajach historią zajmują się historycy, a nie politycy Ale żeś se w stopę strzelił;) A to z "szorstką przyjaźnią" to chyba użyłeś jako eufemizmu? Ja to nazwę, że tonący brzytwy się chwyta a oni zagrali na płonnych nadziejach Niemców i wygrali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 29 Grudzień 2019 Share Napisano 29 Grudzień 2019 14 minut temu, Tyr napisał: A to nas obchodzi, że jak się putin rozpędzi to będzie swoim i światu wmawiał, że Katyń to nie ich wina. To że 2 wś nie ich wina już wmawia... Ale żeś se w stopę strzelił;) A to z "szorstką przyjaźnią" to chyba użyłeś jako eufemizmu? Ja to nazwę, że tonący brzytwy się chwyta a oni zagrali na płonnych nadziejach Niemców i wygrali. Ad. 1 - Putin za Katyń przeprosił, Jelcyn zresztą też. Tylko za Wołyń nas nikt nie przeprosił. Ad. 2 - Wygrali, ale wyszli na świnie. Ja ich postępowanie zresztą rozumie, ale żeby robić z nich bohaterów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 29 Grudzień 2019 Share Napisano 29 Grudzień 2019 8 minut temu, balans napisał: Ad. 2 - Wygrali, ale wyszli na świnie. Oficjalna wersja Kremla? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 29 Grudzień 2019 Share Napisano 29 Grudzień 2019 1 minutę temu, Tyr napisał: Oficjalna wersja Kremla? Może tam w Tel Awiwie nie wiecie o tym, ale Kreml się na ten temat jeszcze nie wypowiadał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 29 Grudzień 2019 Share Napisano 29 Grudzień 2019 Balans do kogo wy piszecie? Bo jak do mnie to walneliście jak łysy grzywką o kant kuli;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.