Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
9 hours ago, karpik napisał:

Czlowieku - każesz mi dyskutować

Broń Boże.

Jednak jak się nie odpowiada na proste pytania rozmówcy, wrzuca się drwiny i insynuacje to nie jest dyskusja.

Co do tematów zastępczych to pełna zgoda. Choć przyznaję że jestem odrobinę zdziwiony brakiem komentarzy o punktowym zastosowaniu stanu wyjątkowego wobec mediów - wyłączenie sygnału, milicja, wynajęte  łyse karki i wszystko na podstawie uchwały Sejmu. PiS to chociaż ustawę dorobił aby media publiczne zawłaszczyć.

Napisano
12 minut temu, Janko Muzykant napisał:

Broń Boże.

Jednak jak się nie odpowiada na proste pytania rozmówcy, wrzuca się drwiny i insynuacje to nie jest dyskusja.

Co do tematów zastępczych to pełna zgoda. Choć przyznaję że jestem odrobinę zdziwiony brakiem komentarzy o punktowym zastosowaniu stanu wyjątkowego wobec mediów - wyłączenie sygnału, milicja, wynajęte  łyse karki i wszystko na podstawie uchwały Sejmu. PiS to chociaż ustawę dorobił aby media publiczne zawłaszczyć.

Niereformowalny. Odpowiadasz na cytat wyrwany z kontekstu. To też jest manipulacja. 

Napisałem ci wcześniej prosto i jasno.

Nie rozumiesz- twój problem.

Udajesz, że nie rozumiesz-twój problem.

Co do ustaw. Nie ma ich tylko przez pissowskiego pachołka. Będą za 500 dni.

• Super 2
Napisano
4 minutes ago, karpik napisał:

Co do ustaw. Nie ma ich tylko przez pissowskiego pachołka. Będą za 500 dni.

500 dni czekania na drugiego Komorowskiego ? Współczuję.

Rozumiem że będę mógł go bez docinek nazywać go peowskim pachołkiem ? Dzięki.

Teraz zauważyłem problem - to przez 500 dni będą rządzić nie za pomocą ustaw a uchwał i petycji Sejmu ?

Napisano
6 minut temu, Janko Muzykant napisał:

Teraz zauważyłem problem - to przez 500 dni będą rządzić nie za pomocą ustaw a uchwał i petycji Sejmu ?

Mam nadzieję, że oprócz tego policją i prokuratorami.

• Super 1
  • Haha 1
Napisano
Just now, karpik napisał:

Policją ? A co się stało pismilicją ??

Bo neo-KRS znikł po tym jak niewłaściwych posłów zastąpił Gasiuk-Pihowicz z dietą kilkunastu tyś. zł. To nie ma juz milicji ? Co za ulga.

Napisano (edytowane)
3 hours ago, Janko Muzykant napisał:

Policją ? A co się stało pismilicją ??

Skończyła się razem z generałem bazooką i jego towarzystwem ale nie bój nic, emerytów też można sądzić. I daruj sobie te niskich lotów prowokacje bo są tak samo żałosne jak cały twój piss i jego 499 dniowy już pachołek.

Nic mnie tak nie wkur... denerwuje jak beton intelektualny który uważa się za intelektualistę wysokich lotów a z każdym zabraniem głosu jedynie uświadcza wszystkich dookoła w przekonaniu że jest zwykłym... nawet nie wiem jak to nazwać? popychadłem? debilem? ofiarą tego co mu wpajano? Nie mam ochoty z Tobą pisać, dyskutować, odpowiadać na zaczepki. Nie cytuj mnie i nie licz na reakcję.

Edytowane przez PAULUS_pl
Napisano
8 hours ago, PAULUS_pl napisał:

beton intelektualny który uważa się za intelektualistę wysokich lotów a z każdym zabraniem głosu jedynie uświadcza wszystkich dookoła w przekonaniu że jest zwykłym... nawet nie wiem jak to nazwać? popychadłem? debilem? ofiarą tego co mu wpajano? Nie mam ochoty z Tobą pisać, dyskutować, odpowiadać na zaczepki. Nie cytuj mnie i nie licz na reakcję.

Nie będzie mi Pan mówił co mam pisać, cytować, myśleć.

Podpowiem tylko z życzliwości, że zamiast tego manifestu który kosztował Pana tyle wysiłku wystarczy napisać  osiem gwiazdek i już wiadomo co w duszy gra.

I zgadł Pan, nie liczę na reakcję - są dość schematyczne i symptomatyczne na tym forum.

Napisano
13 hours ago, karpik napisał:

Powstało jeszcze jedno ciało w ramach klubu KO, Roman Giertych został wiceszefem klubu KO ds. rozliczeń PiS i kontaktu z rządem.

Czy PiS obawia się zespołu stworzonego przez Giertycha?

„Bardzo, panie redaktorze, w tej chwili bierzemy udział w masowych szkoleniach, jak na pstryknięcie palcami zemdleć i znaleźć się na terenie Włoch” - zażartował na wizji Piotr Król, poseł PiS

• Hmmmm 1
  • Słabe 1
Napisano
4 minuty temu, Janko Muzykant napisał:

Powstało jeszcze jedno ciało w ramach klubu KO, Roman Giertych został wiceszefem klubu KO ds. rozliczeń PiS i kontaktu z rządem.

Czy PiS obawia się zespołu stworzonego przez Giertycha?

„Bardzo, panie redaktorze, w tej chwili bierzemy udział w masowych szkoleniach, jak na pstryknięcie palcami zemdleć i znaleźć się na terenie Włoch” - zażartował na wizji Piotr Król, poseł PiS

Nie trzeba pstrykać. Zero jak tylko zobaczył słupki 15 października to raka dostał. Kamińskiemu wystarczyło zabrać butelkę.

• Haha 2
Napisano
3 minuty temu, Czlowieksniegu napisał:

wieden.jpg

Dlatego nie powinni go wypuszczać. W dniu ułaskawienia postawić nowe zarzuty i zatrzymać w więzieniu. Podejrzenie matactwa i ucieczki( do pałacu 🤫)

Napisano
19 godzin temu, Czlowieksniegu napisał:

wieden.jpg

Może "prezydent" powinien raz posłuchać Polaków w sprawie pobłażania przestępcom:

"57 proc. respondentów twierdzi, że nie powinno do tego dojść i udzieliło odpowiedzi "nie".

17,8 proc. ankietowanych opowiedziało się za ułaskawieniem Kamińskiego i Wąsika.

25,2 proc. badanych nie ma zdania w tej sprawie."

Napisano

Ta sytuacja wydaje się być bardzo skomplikowana i obarczona historycznymi kontrowersjami. Grecja domaga się od Niemiec reparacji w wysokości 290 mld euro za szkody wojenne związane zarówno z I, jak i II wojną światową, zawłaszczenie artefaktów archeologicznych oraz dobra kultury. Niemcy nie chcą słyszeć o tym temacie, argumentując, że zgodnie z traktatem z 1990 roku zamykają kwestię reparacji.

Polska z kolei jest gotowa przyłączyć się do żądań Greków. W Polsce i Grecji parlamenty zajęły się tą sprawą, a przygotowanie obszernego raportu trwało kilka lat. W raporcie obliczono straty wojenne i szacowane odszkodowania, obejmujące m.in. zniszczenia infrastruktury, wymuszone kredyty, straty państwa związane z zawłaszczeniem surowców oraz straty w sektorze produkcyjnym. Przewidziano również odszkodowania dla ofiar zbrodni wojennych i ich krewnych.

Reparacje mogą także stać się tematem dyskusji politycznej, zwłaszcza w związku z nadchodzącymi wyborami parlamentarnymi w Grecji. Premier Aleksis Cipras podjął decyzję o przedterminowych wyborach w obliczu porażki skrajnie lewicowej SYRIZY w wyborach do Parlamentu Europejskiego. Niektórzy komentatorzy traktują sprawę reparacji jako element wewnętrznej konfrontacji politycznej.

Sytuacja jest dalece skomplikowana i wydaje się, że temat reparacji będzie w przyszłości obarczony zarówno aspektami historycznymi, jak i politycznymi.

Napisano

Orsza - jak byś traktował kraj który podpisuje z tobą traktat w którym ty się czegoś zrzekasz i on się czegoś zrzeka , po czym po paru latach ten kraj jednak stwierdza że ty prawidłowo się zrzekłeś i nie masz nic do gadania ale on stwierdza że on jednak swoje zrzeczenie ma w dupie i żąda od ciebie kasy ??? .  Nie przypomina Ci to traktatu Budapesztańskiego gdzie 4 kraje stwierdziły że jak 5 kraj odda broń atomową ponad 1000 głowic to są gwarantami jego niepodległości i niezawisłości a potem jeden z tych sygnatariuszy stwierdza ze ma to w dupie i napada ten kraj. To są efekty niedotrzymywania zawartych porozumień i tylko kretyn może twierdzić że to jest dobre. Niestety my się dwukrotnie tego zrzekliśmy raz w latach 50 pod naciskiem ZSRR , drugi raz samoistnie i z pełna świadomością w roku 1990, więc powinniśmy raz na zawsze zawrzeć pysk bo tylko pokazujemy że jesteśmy narodem który nie potrafi dotrzymać umów i którego nie powinno się przez to traktować jak partnera lub kogoś odpowiedzialnego. To nie do Niemiec możemy mieć żal a do samych siebie i takich polityków jakich wybraliśmy wtedy którzy nas tak potraktowali instrumentalnie. Powinniśmy raczej tych co podpisali traktat z Niemcami zażądać OD NICH I ICH RODZIN WYPŁAT ODSZKODOWAŃ wtedy może politycy by bardziej racjonalnie traktowali politykę a nie medialnie.

• Tak trzymać 1
Napisano

Orsza- w którym roku się urodziłeś? Żeby się nie okazało, że Twój Akt urodzenia nie ma mocy prawej pytam...
Bo jak tniemy PRL, to tniemy....

PS Powyższe nie dotyczy faktu reparacji, a sposobu ich udowadniania...- wcale a wcale nie uważam, że Niemcy nie są winni II WŚ i wszystkich jej konsekwencji...

Napisano
3 hours ago, Landszaft napisał:

Orsza - jak byś traktował kraj który podpisuje z tobą traktat w którym ty się czegoś zrzekasz i on się czegoś zrzeka , po czym po paru latach ten kraj jednak stwierdza że ty prawidłowo się zrzekłeś i nie masz nic do gadania ale on stwierdza że on jednak swoje zrzeczenie ma w dupie i żąda od ciebie kasy ??? .  Nie przypomina Ci to traktatu Budapesztańskiego gdzie 4 kraje stwierdziły że jak 5 kraj odda broń atomową ponad 1000 głowic to są gwarantami jego niepodległości i niezawisłości a potem jeden z tych sygnatariuszy stwierdza ze ma to w dupie i napada ten kraj. To są efekty niedotrzymywania zawartych porozumień i tylko kretyn może twierdzić że to jest dobre. Niestety my się dwukrotnie tego zrzekliśmy raz w latach 50 pod naciskiem ZSRR , drugi raz samoistnie i z pełna świadomością w roku 1990, więc powinniśmy raz na zawsze zawrzeć pysk bo tylko pokazujemy że jesteśmy narodem który nie potrafi dotrzymać umów i którego nie powinno się przez to traktować jak partnera lub kogoś odpowiedzialnego. To nie do Niemiec możemy mieć żal a do samych siebie i takich polityków jakich wybraliśmy wtedy którzy nas tak potraktowali instrumentalnie. Powinniśmy raczej tych co podpisali traktat z Niemcami zażądać OD NICH I ICH RODZIN WYPŁAT ODSZKODOWAŃ wtedy może politycy by bardziej racjonalnie traktowali politykę a nie medialnie.

Niezdrowo jest mieszać politykę międzynarodową z moralnością. Ci co to robią swego czasu nawoływali abyśmy jako Polska i NATO w sumie tez przyłączyli się do ratowania Ukrainy. I to tak w 100 %. Z powodów moralnych, bo giną i cierpią cywile, dzieci.

Druga sprawa to szanse na uzyskanie jakiejś kasy od Niemców. Polska faktycznie czegoś tam się zrzekła - reparacji, tak ? Pytanie czy zrobiła to według wymogów prawa 100 % skutecznie.

Teraz mowa o zadośćuczynieniu. Nie znam się zupełnie, ale wiem że jak mi sklep udowodnił że gwarancja tego nie obejmowała to im rura zmiękła na hasło rękojmia. Pisze o tym żeby pokazać że prawo to nie sprawa 0 lub 1 a coś bardzo złożonego i często zagmatwanego.

Wiem że to wszystko to tylko bicie piany bo jak zachowają się Niemcy można wnioskować po sprawie więźnia obozu pana Karola Tendery.

Napisano

Janko...

Skoro nie chcesz/nie potrafisz, to podpowiem...
Ale na początek, sprawdź, czym cytowany prof. Roszkowski, różni się "in plus" od różnej maści politruków..

Historyk Wojciech Roszkowski wyjaśnił, w jaki sposób Polska miała rozliczyć się z Niemcami za wojenne straty:

"Zgodnie z uchwałami poczdamskimi Polska miała (...) otrzymywać odszkodowania za pośrednictwem ZSRR. Kreml orzekł, że z sum należnych Polsce trzeba odliczyć 6 mld dolarów jako różnicę w wartości majątku nabytego przez Polskę na zachodzie i utraconego na wschodzie.

Gdy Mikołajczyk zaznaczył, że Rosjanie wywieźli z Ziem Odzyskanych większość majątku ruchomego i inwenta­rza, Mołotow stwierdził, że wartość tych urządzeń wyniosła tylko 500 mln dola­rów. Kreml zgodził się odstąpić Polsce ze swej części reparacji 15 proc. wszystkich dostaw z radzieckiej strefy okupacyjnej i 15 proc. majątku z zachodnich stref okupacyjnych Niemiec".

Ustęp 5 wspomnianego oświadczenia głosił, że "dla uregulowania problemu niemieckiego i w uznaniu, iż Niemcy w znacznym stopniu uregulowały swoje zobowiązania z tytułu odszkodowań wojennych, rząd Polski zrzeka się z dniem 1 stycznia 1954 roku spłaty odszkodowań wojennych na rzecz Polski".

A później pomyśl, jakie konsekwencje, dla RP miałoby nieuznanie ciągłości prawnej po PRL...

PS Mam świadomość, że jeśli ty problem reparacji czy zadośćuczynienia rozpatrujesz na poziomie gwarancji i/lub rękojmi za niezgodność (?) towaru (?), to daleko nie dojedziemy...

Napisano
11 minutes ago, Czlowieksniegu napisał:

PS Mam świadomość, że jeśli ty problem reparacji czy zadośćuczynienia rozpatrujesz na poziomie gwarancji i/lub rękojmi za niezgodność (?) towaru (?), to daleko nie dojedziemy...

Wiedziałem, wiedziałem że Pan się do tego przypierdzieli. To pokazuje pewien automatyzm tępienia nieprawomyślnych dyskutantów czyli wszystkich z poza kółka wzajemnej adoracji.

Problem reparacji nie ma oczywiście nic wspólnego gwarancją czy rękojmią. To tylko przykład na złożoność prawa.

Pytanie: dlaczego nie staraliśmy się o reparacje a zadośćuczynienie ? Bo droga do reparacji ( tak jak u mnie z lodówką gwarancja)  była zamknięta więc uzyskałem to samo z innych paragrafów.

Napisano

Janko...

"Wiedziałem, wiedziałem że Pan się do tego przypierdzieli. To pokazuje pewien automatyzm tępienia nieprawomyślnych dyskutantów czyli wszystkich z poza kółka wzajemnej adoracji."

Kolejny z Syndromem oblężonej twierdzy?
Zacytowałem, bo mnie ubawiło do łez porównanie reparacji/zadośćuczynienia z problemem gwarancji/rękojmi...

I nie brnij dalej- "droga do reparacji ( tak jak u mnie z lodówką gwarancja)  była zamknięta więc uzyskałem to samo z innych paragrafów", bo później się dziwisz, że mało poważnie jesteś traktowany. Co dla odmiany, próbujesz ubrać w "automatyzm tępienia nieprawomyślnych dyskutantów czyli wszystkich z poza kółka wzajemnej adoracji."

PS

"opinia drogiej kancelarii prawnej specjalizującej się w prawie międzynarodowym"

Mogę śnurek?

Napisano
2 hours ago, Janko Muzykant napisał:

Pisze o tym żeby pokazać że prawo to nie sprawa 0 lub 1 a coś bardzo złożonego i często zagmatwanego.

2 hours ago, Czlowieksniegu napisał:

Kolejny z Syndromem oblężonej twierdzy?
Zacytowałem, bo mnie ubawiło do łez porównanie reparacji/zadośćuczynienia z problemem gwarancji/rękojmi...

Ani z Pana moderator, ani prowokator.

Ja piszę o złożoności prawa, podaję żartobliwą acz prawdziwą drobną analogię a Pan uderza w wysokie i histeryczne tony.

Kolejny raz coś mi się tu wmawia, wystarczy przeczytać to zdanie które napisałem.

Napisano
6 minut temu, Czlowieksniegu napisał:

Janko...

PS

"opinia drogiej kancelarii prawnej specjalizującej się w prawie międzynarodowym"

Mogę śnurek?

Tak było napisane w komentarzu na wPolityce. Nie wystarcza Ci to śnieżny?

Napisano

karpik- no nie, nie bardzo. Serio poznam merytoryczny przyczynek przygotowany przez " opinia drogiej kancelarii prawnej specjalizującej się w prawie międzynarodowym"...

Bo jak rozumiem najważniejsze znaczenie, dla kamaryli, miało to "drogiej"... :-)