Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
18 minut temu, Spirit of Warsaw napisał:

Wszystko pasuje, jest Pantera i nawet Tygrysek..  

@.thumb.jpg.6347dd014b1d5d16f79ca5884ea79507.jpg

Absurd tego bólu pupy jest przeabsurdalny:)Przecież macie co chcieliście i co Wasz bożyszcze "załatwił" :)

• 2 weeks later...
Napisano

Komu się będzie chciało - i będzie miał możliwość - to może jutro przymocować zooma do lustrzanki i być może uda mu się cyknąć Husarza w powietrzu. Tylko trzeba być w odpowiednich miejscach...

W piątek 12 czerwca między 9:45 a 10:35 mieszkańcy trzech miast powinni patrzyć uważnie w górę, bo pojawią się nad nimi samoloty F-35, które wchodzą do wyposażenia sił powietrznych. Takie orientacyjne godziny przelotu Husarzy nad Westerplatte, warszawską Cytadelą i Wawelem.

Napisano

Z zamiłowania do lotnictwa i szacunku do szachownicy spróbuję szczęścia - ale tam gdzie mam bliżej i może zobaczę ich niżej - podjadę pod EPGD z założeniem, że może zajdą normalnie "cywilnym" szlakiem, zrobią low-pass, a po nim zbudują zaplanowany manewr do wyjścia nad Westerplatte. Dla rejonu EPGD wydany jest NOTAM o możliwych zakłóceniach w ruchu in/outbound.

M.

Napisano

Jako esteta ja chyba zooma nie przypnę do aparatu. Ten samolot jest potwornie brzydki, że ręce - mnie przynajmniej - opadają. Doceniam, że jest ciekawy, dobry, skuteczny, ale brzydota tego wynalazku jest jak dla mnie ponad miarę.

Napisano

Może ktoś się orientuje jaka może być wysokość przelotowa między punktami? Bo będę jutro tak na oko pod tą linią, jakby przeciągnąć z Cytadeli na Wawel:D

Napisano
2 godziny temu, Cronos napisał:

Może ktoś się orientuje jaka może być wysokość przelotowa między punktami? Bo będę jutro tak na oko pod tą linią, jakby przeciągnąć z Cytadeli na Wawel:D

Może być bardzo różnie, bo to kwestia, czy władza będzie miała jakiś odpał pod deklem i czy będzie chciała świecić blaskiem odbitym od F-35, czy nie? Jeśli będzie propaganda „silnych, zwartych, gotowych” to mogą lecieć i na 800 metrach; jak będzie względna normalność pod deklem władzy to mogą lecieć na wysokości 1500-2000 metrów.

Napisano (edytowane)

Strefy do tego lotu nad miastami (Gdańsk, Warszawa, Kraków, Łódź) są od poziomu GND do 3200 metrów. Czyli po przelocie wznoszenie do tych ok. 3000 metrów na wyjście ze strefy, a po trasie pewnie 5000-8000 metrów, jak krajowe rejsowe. Co to dla nich nabrać w 2 minuty...

M.

Edytowane przez beaviso
Napisano (edytowane)

Mogę się oczywiście mylić, ale nie spodziewałbym się standardowych procedur w tym przypadku. Jak by mieli lecieć na 3000 m żeby cokolwiek „pokazać” to dla gawiedzi lepiej iść na lody w tym czasie niż na to patrzeć, bo to zawracanie głowy, a nie pokazanie Polakom czegokolwiek.

Licho wie, jak będzie. Zobaczymy. Może forumowicze coś cykną.

Edytowane przez Jedburgh_Ops
Napisano
51 minut temu, Jedburgh_Ops napisał:

Mogę się oczywiście mylić, ale nie spodziewałbym się standardowych procedur w tym przypadku. Jak by mieli lecieć na 3000 m żeby cokolwiek „pokazać” to dla gawiedzi lepiej iść na lody w tym czasie niż na to patrzeć, bo to zawracanie głowy, a nie pokazanie Polakom czegokolwiek.

Licho wie, jak będzie. Zobaczymy. Może forumowicze coś cykną.

Strefa to wąski prostokąt z obiektem „zainteresowania” w centrum, długość ok. 30 Mm. Mają czas aby się zniżyć, wykonać przelot na wys. defiladowej i po nim nabrać w strefe do górnej granicy, 3200 m (10,500 ft). A po trasie to już jak ich puszczą w cywilnej przestrzeni, pewnie tak jak LOT lata ;)

M.

Napisano

Przelotowa GDN-WAW na 24,000 ft, czyli tak jak sądziłem. Jedyne co to ich usłyszałem na radio, ale nad lotniskiem nie przywitali się. Byli punktualnie nad Westerplatte.

Lot jako TIGER01, symbolicznie.

M.

Napisano
2 minuty temu, bjar_1 napisał:

Gdzieś tam w oddali było słychać pomruk inny niz przy pasażerach. Nic nie widziałem. A Ty w Wawie jak?

Ja niestety nijak, bo ja nie emeryt i muszę budować PKB tutejszej krainy. Zaraz zapytam zamieszkałą ze mną osobę, która też musi budować to samo, ale pracuje w takim miejscu, że jak jest defilada nad Wisłą to z tarasu jej biura widać co leci.

Napisano

Ja też nie emeryt, ale dziś 2 zmiana. Ogólnie koło Nadarzyna ledwo było słychać, gówno a nie przywitanie. Znad Warszawy, sądząc po dźwięku, poleciały w kierunku Pruszkowa. 

Napisano (edytowane)
4 minuty temu, bjar_1 napisał:

...gówno a nie przywitanie.

Coś w tym jest. Moja ww. osoba zawsze widzi/słyszy z tarasu jej biura, jak jest jakiś paradny przelot nad Wisłą, a tym razem ani widu ani słychu.

Edytowane przez Jedburgh_Ops
Napisano

Z Gdańska są filmiki na lokalnym portalu. F-16 prowadzący dwa F-35, drugi F-16 nieco z boku (polski szyk zawsze ma jakiegoś odstającego, nie wiem o co kaman, ale nigdy nie widziałem równej formacji.)

Przelot paradny chyba na 1500 ft, 450m, żadnych nawrotów. W strefie ruch wstrzymany, na lotnisku w Gdańsku pasażerski czekał na zezwolenie zajęcia pasa, bo trwała operacja w powietrzu. Dopiero jak się odmeldowały z gdañskiej kontroli i przeszły na obszarową, to dostał zgodę. Wojsko lata, reszta stoi :)

M.

Napisano
1 godzinę temu, Jedburgh_Ops napisał:

Lecą nisko, jak przewidywałem w jednej z wersji.

image.thumb.jpeg.246812fe3b70f5dd128d0db52ee00c23.jpeg

To z dnia przylotu, pod koniec maja. Trzy sztuki plus asysta F-16.

Widziałem kolejne fotki z dzisiaj i teraz rozumiem, że ten odstający F-16 to pewnie dwumiejscowy, wiozący kogoś, kto strzelał foty dokumentujące przelot szyku 1+2. No nic, odrobię sobie jak zaczną normalne szkolenie, wówczas będą odwiedzać porty lotnicze (szesnastki na początku przylatywały nader często.) Poza tym 2 lata temu widziałem holenderskie w Malborku, pod płotem, fakt że piękne nie są, ale huczały należycie, choć starty bez dopalacza (12,500 daN maksymalnego ciągu bez dopalania to tyle ile R-29 w MiGu-23 z dopalaniem... A z dopalaniem 19,100 daN, no silniki te F-35 mają naprawdę potężne.)

M.