Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
21 godzin temu, KayFranz napisał:

Wczoraj właśnie o czymś takim myślałem.
Czytałem sobie drugi tom "Polskie Wojska lotnicze..." Niestrawskiego, patrzyłem na ilustracje i stwierdziłem, że pomimo, wydawałoby się, dużej liczby fotografii - bo w sumie jest ich 97 - to żadna nie przedstawia większej wartości. Zero odcieni szarości, szczegółów, rozmyte, często sylwetka to wielka ciemna plama, twarzy nie da się rozpoznać. W publikacjach Niestrawskiego (bo i nie tylko tej) materiał foto jest tak słaby, że wynikają z tego właśnie takie "kwiatki". Nie wiem, czy on ma archiwum w postaci skanów słabej jakości, kserówek czy innych technik, ale sporo fotografii z tamtej książki (i z pierwszego tomu też) znam w lepszej jakości.

W pełni się zgadzam z powyższym ale chodzi również, a może przede wszystkim nie o jakość drukowanych zdjęć ale o błędne ich opisy firmowane przez autora lub MLP w Krakowie czyli specjalistów, znawców tematu z tytułami naukowymi !

Wielki wstyd, bo o ile można wytłumaczyć tzw. literówki to takich byków już nie...

Napisano
W dniu 14.09.2020 o 08:09, Sedco Express napisał:

W nowo wydanej (Przemyśl 2020) książce M. Niestrawskiego  "III.Dywizjon Lotniczy w obronie Lwowa w sierpniu 1920 roku" na str. 130 z dużym rozbawieniem przeczytałem opis zamieszczonego zdjęcia, które jak zaznaczono pochodzi ze zbiorów Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie !

Znajdujemy tam informację o godle pilota w postaci głowy zająca (!) umieszczonym na jednym z Oeffagów D.III 13.EM

Piękny malunek orła zrywającego się do lotu zamieniono na jakiegoś szaraka !? Wielki wstyd !!!

To nie jedyna "wpadka" w tej publikacji - str. 39 - błędna identyfikacja lotników związanych z 6.Eskadrą Lwowską (vide dział "sylwetki lotników 1920-1939")

PS - na zdjęciu por.pil. Ludwik Patalas

13.EM Oeffag D.III.png

razem porównanie orzel.png

Korekta mojego błędnego opisu osoby - na zdjęciu to ppor.pil. Edmund Norwid-Kudło a nie por.pil. Ludwik Patalas.

Napisano
9 godzin temu, Sedco Express napisał:

Korekta mojego błędnego opisu osoby - na zdjęciu to ppor.pil. Edmund Norwid-Kudło a nie por.pil. Ludwik Patalas.

18 godzin temu, Sedco Express napisał:

Wielki wstyd, bo o ile można wytłumaczyć tzw. literówki to takich byków już nie...

Na forum to błędny opis można poprawić - w wydrukowanej książce już nie.

Napisano
W dniu 15.09.2020 o 08:30, Sedco Express napisał:

W pełni się zgadzam z powyższym ale chodzi również, a może przede wszystkim nie o jakość drukowanych zdjęć ale o błędne ich opisy firmowane przez autora lub MLP w Krakowie czyli specjalistów, znawców tematu z tytułami naukowymi !

Jeśli chodzi o jakość drukowanych fotografii to często cofamy się do czasów PRL-u, gdzie do druku używano najczęściej

najgorszy papier na którym fotografie wychodziły koszmarnie. Przypomnijcie sobie Koledzy książki z serii "Biblioteczka

Skrzydlatej Polski" - zamieszczone w nich fotografie to były plamy o różnych stopniach jasności bez widoku jakichkolwiek szczegółów.

Jeśli chodzi o firmowanie opisów fotografii to napewno nie firmuje tego MLP w Krakowie - bo kto to ma robić i po co.

Tych fotografii mają dziesiątki jeśli nie setki tysięcy. W różnej formie: luzem, jako tematyczne czy personalne kolekcje, albumy.

Jak fotografie są opisane na odwrocie lub podpisane w albumie to wszystko gra. Jak nie, to w zasadzie pozostają anonimowe - muzeum nie zajmuje się identyfikacjami. Archiwizuje je w stanie otrzymanym i tyle.

Tak więc za opisy fotografii odpowiedzialny jest wyłącznie autor publikacji w której zostały zamieszczone.

Podobnie autor odpowiedzialny jest za błędy ortograficzne lub gramatyczne - nie ma już w redakcjach korektorów,

którzy sprawdzali tekst i wyłapywali byki. Teraz redakcja czy wydawnictwo dostaje najczęściej CD lub DVD z opracowaniem.

Jak przed drukiem przepuszczą je przez program korektorski (rzadko to sie zdarza) to jest szansa wyłapania byków, jak nie to idzie do druku w formie otrzymanej.

Napisano

"Jeśli chodzi o firmowanie opisów fotografii to na pewno nie firmuje tego MLP w Krakowie - bo kto to ma robić i po co."

To jeszcze bardziej pogrąża  autora -  błędnym opisem firmując zdjęcia z MLP wg statusu (m.in) placówki naukowej, podważając jej wiarygodność.

Napisano

Lotnictwo to mnie mało interesuje ale sprawy rzetelności opracowań, publikacji, opisów (w tym zdjęć) itp. już tak.

Dlatego zabieram głos w tym temacie w tej sprawie.

17 godzin temu, Sedco Express napisał:

To jeszcze bardziej pogrąża  autora

zgadza się.

17 godzin temu, Sedco Express napisał:

....błędnym opisem firmując zdjęcia z MLP wg statusu (m.in) placówki naukowej, podważając jej wiarygodność.

co ma piernik do wiatraka!!!!!

Muzeum może udostępnić zdjęcia (nawet najdokładniej opisane) ale nie ma najmniejszego wpływu jak je opisze autor w publikacji. Tenże może otrzymane grupowe zdjęcie lotników opisać jako: "lokalny zespół pieśni i tańca".

I co mu może zrobić muzeum? najwyżej skoczyć na puklerz. No i następnym razem nie udostępniać zdjęć.

I tyle.

Napisano
W dniu 18.09.2020 o 13:07, otton1 napisał:

Tenże może otrzymane grupowe zdjęcie lotników opisać jako: "lokalny zespół pieśni i tańca".

Może, czasem i nieświadomie, z niewiedzy lub niechlujstwa.

Kiedyś, w jakimś opracowaniu (tytuł zmilczę) zamieszczono fotografię podpisaną "Pociąg na dworcu w Nowym Sączu".

Fakt, na fotografii byly pokazane prostokąciki, coś na kształt wagonów tyle, że znawcy na forum zlokalizowali miejsce jako rynek w Nowym Sączu a nie dworzec. No i zastanawialiśmy się na forum czas dłuższy skąd się wzięły te wagony na rynku.

Poszukałem w swoim archiwum i dotarłem do skanu oryginału tej fotografii podpisanej po niemiecku "Train in Neu Sandec".

No i sprawa się wyjaśniła; opisujący fotografię był bardziej anglo-niż niemieckojęzyczny i przetłumaczył bezmyślnie z języka angielskiego: Train = pociąg. Nie zastanowił się, że fotografia jest opisana po niemiecku a tym języku: Train = treny = tabory.

A te prostokąciki to nie były wagony a wozy taborowe.

Napisano
11 minut temu, formoza58 napisał:

Godło osobiste gen. Rayskiego.

lot godlo gen rayskiego.JPG

Tak jest, godło osobiste na osobistym jego samolocie Lublinie R-XIIIS (rejestracja cywilna SP-AFD).Samolot malowany na biało z czerwonymi dodatkami.

• 2 weeks later...
Napisano

Dzień dobry.

Mój znajomy kolekcjonuje odznaki eskadr lotniczych II RP. Chcę zaznaczyć, że nie pułków bo tych było 6 ale eskadr które działały w ramach tych pułków. I tu jest moja prośba, poszukuje on wszelkich informacji o wymiarach odznak eskadr lotniczych II RP.
Może ktoś mógłby mu pomóc?
Napisano

Kolega nie do końca mnie zrozumiał.

Nie chodzi mi o zasady oraz wymiary godła eskadry malowana na kadłubach samolotów i owe "0,8 m maksymalna wielkość liter", ale o miniaturowe godła eskadr noszone przez pilotów na prawej górnej kieszeni mundurów. Owe godła były wpisane  w obręb figur geometrycznych i tak:

- eskadry 1 pułku - były wpisane w trójkąt lub koło [ np. 111 eskadra myśliwska]

- eskadry 2 pułku - w kwadrat

- eskadry 3 pułku - w romb

- eskadry 4 pułku - w pięciokąt foremny

- eskadry 5 pułku - w krzyż równoramienny

- eskadry 6 pułku - w koło

Pytanie dotyczyło miniaturowych odznak noszonych przez lotników na mundurze... Osobiście byłbym skłonny optować za sugestią, że wielkość owych odznak został powielony w odznakach noszonych w Anglii podczas II wojny światowej i tak:

133 eskadra [Puchacz]  jej odpowiednik w UK miał wymiar 25 x 25 mm [ w UK 316
112 eskadra [Walczący kogut] w UK miał wymiar 25 x 25 mm [w trójkącie] [ w UK 315
151/152 eskadra [Kondor ] w UK był wykonany w wielkości 30 x 35 mm  [ w UK 317
121 eskadra [ skrzydlaty grom] w UK miał wymiar 35 x 35 mm   [ w UK 308
131/132 eskadra [kruk - kolory skrzydeł] w UK miał wymiar 25 x 35 mm   [ w UK 302
141/142 eskadra [ kaczka w locie/ podwójna] w UK miała wymiar 40 x 45 mm  [ w UK 306

Dla przykładu załączam foto tablicy z takimi odznaczeniami:

IMG_6106.JPG

Napisano

Uzupełnienie do wcześniejszej odpowiedzi. Z tym, że znalazłem to nie książce pana Kowalskiego...

Znalazłem w książce Z. Sawickiego Odznaki wojska polskiego Lotnictwo. Wojska techniczne 1921-39
I pułk lotniczy:
11 eskadra [1928-1931]  biały X w kwadracie czerwonym                                                               - wymiar 15,5 x 15,5 mm
11 eskadra liniowa - biegnąca dziewczyna w czerwono-białej sukni  w trójkącie ze srebrną obwódką - wymiar 22 x 22 mm
12 eskadra liniowa - lis trzymający bombę w trójkącie ze srebrną obwódką -                                   - wymiar 22 x 22 mm
13 eskadra t-obser. - zielony pasikonik  na okrągłej tarczy                                                             - wymiar 19 x 17 mm    wyk. Michrowski Warszawa
111 eskadra [kościuszkowska                                                                                                      - wymiar 23 x 23,5 mm  wyk. Michrowski Warszawa
112 eskadra myśliwska - czarny kogut w trójkącie                                                                         - wymiar 19 x 19 mm     wyk. Michrowski Warszawa 
113 eskadra myśliwska - puchacz                                                                                                - wymiar 19 x 15 mm                    
114 eskadra myśliwska - jaskółka w locie                                                                                      - wymiar 19 x 17 mm
2 pułk lotniczy:
22 eskadra liniowa bombowa - konik morski w kwadracie niebieskim                                               - wymiar 20 x 17 mm     wyk. Nagalski   Warszawa
122 eskadra myśliwska - papierowy konik w kwadracie niebieskim                                                  - wymiar 37 x 34 mm     wyk. Knedler - Warszawa
121 eskadra myśliwska - stylizowana strzała w niebieskim kwadracie                                              - wymiar 25 x 25 mm     wyk. Knedler Warszawa
3 pułk lotniczy:
brak danych
4 pułk lotniczy:
41 eskadra liniowa/rozpoznawcza - czerwony gryf pomorski w pięcioboku                                         - wymiar 17 x 16 mm   wyk. Knedler Warszawa
42 eskadra       - czerwony słoń w pięcioboku                                                                                 - wymiar 17 x 15 mm    wyk. Knedler Warszawa
141-142   eskadra myśliwska - kaczka w pięcioboku                                                                       - wymiary 29,8 x 21,5 mm wyk. Knedler Warszawa
43 eskadra towarzysząca - chrząszcz w pięcioboku                                                                        - wymiar 21 x 16 mm   wyk. Knedler Warszawa
5 pułk lotniczy:
55 eskadra bombowa - tygrys w krzyżu równoramiennym                                                                 - wymiar 45 x 35 mm
151/152 samodzielna eskadra bombowa - kondor w krzyżu                                                              - wymiar 28 x 25 mm wyk. Knedler Warszawa
6 pułk lotniczy:
5 eskadra lotnicza - ikar w wieńcu                                                                                                 - wymiar 60 x 48  wyk. Buszek - Lwów
581 eskadra francuska - moskit - mocowania na agrafkę                                                                 - wymiar 60 x 15

7 eskadra myśliwska [kościuszkowska ]                                                                                        - wymiar 33 mm  wyk. Unger
1 batalion balonowy - kraków                                                                                                         - wymiar 40 x 26 mm  wykonanie Preisner Kraków

Napisano
2 godziny temu, Naturszczyk napisał:

Mam prośbę od znajomego:

"Atelier Hadzi

Czy ma ktoś kolorowe zdjęcie odznaki 55 eskadry liniowej z Ra? Nie interesuje mnie rysunek, chyba, że sprzed 39. Z góry dziękuję za pomoc. "

Nie (tak jak napisał KayFranz) 55.EL a 54.EL. Zdjęcie kolorowe ? raczej nie było takiego, bo przed 1939 r. jeżeli już, to zdjęcia czarno-białe kolorowano, więc oryginalnego nie będzie. Rysunek sprzed 1939 r. ? Rysunki i zdjęcia godła RA najwięcej na Bre XIV z 66.Esk Bre i Bre XIV z 4.EW.