damian. Napisano 24 Wrzesień 2014 Share Napisano 24 Wrzesień 2014 A jakieś aktualne zdjęcia depozytu są możliwe do przedstawienia tutaj? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostoja Napisano 24 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 24 Wrzesień 2014 Tylko to co pokazano w odcinku z 30 maja... Firma chce najpierw zakończyć prace aby wszystko w całości opracować i przekazać do zainteresowanego muzeum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
finucha Napisano 27 Wrzesień 2014 Share Napisano 27 Wrzesień 2014 5 lat konserwacji trochę długo.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostoja Napisano 29 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2014 No właśnie -pytanie czy to wszystko musi tak długo trwać? Ustawa nie narzuca terminów a placówka konserwatorska to wykorzystuje. Rozumiem, że budżet na konserwację jest ograniczony ale część przedmiotów tj. te z metalu od razu były zakonserwowane i gotowe do przekazania jakiemuś muzeum. Może jest inna przyczyna: biurokracja?Najważniejsze, że depozyt nie zaginął:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
finucha Napisano 29 Wrzesień 2014 Share Napisano 29 Wrzesień 2014 Zasadnicze pytanie ile można konserwowac czyścić odznakę?jak wykonana ze srebra to tydzień max z procedurami a koszt jaki? Coś tu śmierdzi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz70 Napisano 30 Wrzesień 2014 Share Napisano 30 Wrzesień 2014 - No, długo jeszcze będziecie konserwować?- Pięć lat, ale będziemy apelować...Sorry za offtopa, ale tam mi się jakoś skojarzyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodan Napisano 30 Wrzesień 2014 Share Napisano 30 Wrzesień 2014 Zrobienie dobrych kopii tych wszystkich przedmiotów,może trochę potrwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriczer Napisano 30 Wrzesień 2014 Share Napisano 30 Wrzesień 2014 no tak szczególnie ktoś będzie kopiował bagnet...A znając życie depozyt będzie nadal deponowany i konserwowany kolejne 5 lat aż się koło zamknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skyluke Napisano 30 Wrzesień 2014 Share Napisano 30 Wrzesień 2014 Weźcie pod uwagę że była tam skóra, papier i inne organiczne a to już nie tak szybko. Ale i tak 5 lat to o połowę za długo. Ale widać nikomu już nie zależy na czasie, odkopywanie medialne i na szkle - konserwacja już nie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
finucha Napisano 30 Wrzesień 2014 Share Napisano 30 Wrzesień 2014 Skórę długo się robi ale 5 lat.a może depozyt juz w innym depozycie i myślą co tu dalej robić.2 odznaki oficerskie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrV Napisano 30 Wrzesień 2014 Share Napisano 30 Wrzesień 2014 Skóra nie konserwuje się pięć lat. Dokumenty też nie. Nie wspominam o reszcie - każdy z was wie ile trwa konserwacja, nawet ta najbardziej pieczołowita. Pamiętam tamten odcinek BNM, liczyłem na kontynuację wątku, szczególnie jeśli chodzi o dokumenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian. Napisano 30 Wrzesień 2014 Share Napisano 30 Wrzesień 2014 Ja też liczyłem, że jeszcze go ujrzę. Zwłaszcza dokumenty. W Archiwum Akt Nowych zrobiono by to od ręki", jak pokazano w jednym z ostatnich odcinków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wonpiotrus Napisano 30 Wrzesień 2014 Share Napisano 30 Wrzesień 2014 Prawie dwa lata temu znalazłem tą rzadką monetkę http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=710057#1493317 i przekazałem ją do muzeum Zamku w Łańcucie choć nie powiem miałem ciekawe oferty kupna od chętnych na nią ale chciałem żeby była wystawiona na wystawie poświęconej pułkowi co obiecał mi sam dyrektor i wiecie co dzieje się z nią dzisiaj? leży skatalogowana w szufladzie i czeka na konserwacje. Taka ciekawostka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostoja Napisano 30 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 30 Wrzesień 2014 Zaznaczyłem sobie w kalendarzu na 2015,żeby na wiosnę (21 marca ;) ) skontaktować się z firmą. Nie będę zdziwiony, gdy okaże się, że nic się nie zmieniło. A w to, że całość depozytu będzie do wglądu - już chyba nie wierzę. To było jedno z ciekawszych odkryć wrześniowych" ostatnich lat a przeszło bez echa. Nawet ekipa BNM ma to gdzieś. Tydzień temu w poniedziałek zadzwoniłem do TVP w Lublinie z prośbą o kontakt z Panem Adamem Sikorskim (na maila nie odpisał). Telefon odebrał jakiś miły Pan i powiedział, że Pan Adam jest nieobecny ale zapisał sobie mój tel. i powiedział, że przekaże niezwłocznie redaktorowi BNM jak tylko pojawi się w biurze. I tyle by było. Cisza w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
finucha Napisano 30 Wrzesień 2014 Share Napisano 30 Wrzesień 2014 Historia trochę podobna..mój znajomy swego czasu przekazał. Na wystawę pamiątki po ojcu oficerze września-pamiętnik pisany na bieżąco w trakcie kampanii.niestety znajomy niespodziewanie zmarł.po rozmowie z rodziną okazało się ze szukają tego pamiętnika a muzeum mówi ze nie ma. Ponoć papiery na wypożyczenie dali ale o pamiętniku cisza.dobrze ze xero kiedyś zrobiłem.2.kolega na wystawę pożyczył szturm ogólny wytlaczana dzieci zwinely bo to muzeum oświatowe a dyrekcja muzeum na to sorry przykro nam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostoja Napisano 2 Październik 2014 Autor Share Napisano 2 Październik 2014 Jeśli temat depozytu ucichnie na dłuższy czas to może się okazać, że za kolejne 5 lat znajdzie się na zagranicznym Ebayu. I wtedy nie tylko będzie można go obejrzeć ale nawet nabyć na własność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
finucha Napisano 2 Październik 2014 Share Napisano 2 Październik 2014 Wypadało by się pochwalić w mediach jak prace idą w końcu 75 rocznica września.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spartan200 Napisano 3 Październik 2014 Share Napisano 3 Październik 2014 Tylko że media też są w całą sprawę zamieszane, skoro sam redaktor Adam Sikorski nie zabiera głosu w sprawie, to coś tu nie gra. Można a nawet trzeba zażądać od archeologów zdjęć z przebiegu konserwacji, jako instytucja publiczna pracownia archeo powinna chyba takie informacje przekazać, o ile nie ma nic do ukrycia... Nagłaśniać trzeba w internecie, na forach, bo 5 lat na konserwację to wystarczająco dużo czasu. A nawet za dużo" takie przedmioty jak skóra czy papier po wyjęciu z ziemi powinny bezzwłocznie zostać poddane konserwacji, już w pierwszych dniach, miesiącach. I archeolodzy chyba o tym wiedzą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
finucha Napisano 3 Październik 2014 Share Napisano 3 Październik 2014 Może pismaki redaktorzy będą w niedziele w woli na obchodach może publicznie coś powiedzą jak się nie boją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 3 Październik 2014 Share Napisano 3 Październik 2014 Wcale bym się nie zdziwił, gdyby okazało się, że przedmioty te wsiąkły"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Dąbrowski Napisano 3 Październik 2014 Share Napisano 3 Październik 2014 Zaraz tam wsiąkły. Po prostu ich stan mógł być tak zły że w czasie konserwacji uległy destrukcji.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 3 Październik 2014 Share Napisano 3 Październik 2014 Jedyna nadzieja w kol. Ostoji, że będzie gniótł tych typków i sprawa się wyjaśni. Choć mój nos podpowiada mi, że coś jest nie tak ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feld Napisano 3 Październik 2014 Share Napisano 3 Październik 2014 Znaczyt -normalne zachowanie-w cudzysłowiu...kto przy korycie-ten.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
finucha Napisano 3 Październik 2014 Share Napisano 3 Październik 2014 Może teraz program będzie się zwac Było-Minęło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Einherjer Napisano 3 Październik 2014 Share Napisano 3 Październik 2014 heh a co było w dołku czego program ie objął" to już na pewno nie zobaczy nikt:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi