polsmol Napisano 13 Listopad 2012 Share Napisano 13 Listopad 2012 Żeby była jasność. Ja nie kwestionuję odpowiedniości rąk". Po prostu obawiam się, że stan czołgu może się pogorszyć. Szczerze mówiąc liczyłem, że ktoś rozwieje moje obawy. Niestety czujny nadzór konserwatora zabytków jakoś mnie nie uspokaja. W końcu w kilku muzeach dogorywają pod chmurką równie cenne zabytki podlegając taki sam nadzór. I znowu dla jasności. Ja nie twierdzę, że kolekcja Pana Kopczyńskiego jest jak MOB czy MWP. Aluzja dotyczy wyłącznie kondycji nadzoru konserwatorskiego nad zabytkami techniki w naszym kraju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lina_90 Napisano 18 Listopad 2012 Share Napisano 18 Listopad 2012 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 18 Listopad 2012 Share Napisano 18 Listopad 2012 Witam kolegów,Tak jak wyżej koledzy -,,forttravel, husky1 i muzz,, pozwolę sobie wrzucić kilka zdjęć w/w pojazdu.W Tygodniku ,,Żołnierz Polski,, z roku 1969 w serii ,,Oręż Żołnierza Polskiego,, jest przedstawiony czołg ,,Valentine ,, MK III -/przypomnę, było 11 wersji tego pojazdu/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 18 Listopad 2012 Share Napisano 18 Listopad 2012 Opis czołgu ,,Valentine,,Nieliczne pojazdy otrzymały niektóre jednostki pancerne WP w ZSRR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 18 Listopad 2012 Share Napisano 18 Listopad 2012 Korzystając z podręcznej bogatej biblioteki pozwolę sobie na kilka skanów w/w pojazdu z książki ,,Wielikaja Otieczestwiennaja,, - pamiątki po PGWAR w Legnicy z 1984r.Na zdjęciu ,,bojec,, Oswobodzimy Europę z łańcucha faszystowskiego robactwa,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 18 Listopad 2012 Share Napisano 18 Listopad 2012 Czołg ,,Valentine,, Mk IV z 5 Armii Pancernej Gwardii - 1943r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 18 Listopad 2012 Share Napisano 18 Listopad 2012 Czołgi w natarciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 18 Listopad 2012 Share Napisano 18 Listopad 2012 Inne ujęcie czołgu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 18 Listopad 2012 Share Napisano 18 Listopad 2012 Inne ujęcie czołgu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 18 Listopad 2012 Share Napisano 18 Listopad 2012 Czołg ,,Valentine,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 18 Listopad 2012 Share Napisano 18 Listopad 2012 Wojska 1 Frontu Ukraińskiego forsują rzekę PrutWidoczny ,,Studebaker,, US 6DODGE52 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osyjan Napisano 19 Listopad 2012 Share Napisano 19 Listopad 2012 Na facebookowej stronie Archeologii Wojennej" pojawiła się galeria fotografii Valentine zrobionych po przewiezieniu czołgu na miejsce przechowywania ale przed (chyba) jej oczyszczeniem. Kto ma fejsa" niech ogląda :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schneider44 Napisano 20 Listopad 2012 Share Napisano 20 Listopad 2012 http://www.youtube.com/watch?v=sraI1bOmc4M Taki film znaleziony na yt odnośnie remontu Valentine z warty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spetsnaz Napisano 21 Listopad 2012 Share Napisano 21 Listopad 2012 Bardzo ciekawy reportaż, sporo wyjaśnia :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osyjan Napisano 21 Listopad 2012 Share Napisano 21 Listopad 2012 Ciekawe ile jeszcze pojazdów w takim stanie kryją polskie rzeki, jeziora i bagna :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
husky1 Napisano 29 Listopad 2012 Share Napisano 29 Listopad 2012 A takie Walentynki mozna spotkac w Australii :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sahara47 Napisano 29 Listopad 2012 Share Napisano 29 Listopad 2012 Tak, ile z tych historii o których słyszeliśmy jest prawdziwych? Też mam ogólny pogląd na to taki że gdzie się nie obracałem w naszym kraju to wszędzie mówili że w tej czy tamtej rzece, jeziorze, stawie, bagnie leży czołg który w czasie zimowej przeprawy pod koniec wojny utopił się w mule.Byłem długo sceptykiem tych teorii. Jednak jak wskazują ostatnie lata to coś faktycznie można wydobyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
husky1 Napisano 30 Listopad 2012 Share Napisano 30 Listopad 2012 Zdobyta na Sowietach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
husky1 Napisano 30 Listopad 2012 Share Napisano 30 Listopad 2012 Ta chyba nie niemiecka -wegierska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukas P Napisano 30 Listopad 2012 Share Napisano 30 Listopad 2012 Niemiecka, z 7 pułku pancernego ze składu 10 DPanc. Tylko ma nietypowe krzyże belkowe. Węgierskie miały trzy kolory z tego co pamiętam. Albo czarne tło i biały krzyż na nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 30 Grudzień 2012 Share Napisano 30 Grudzień 2012 Trwa remont czołgu Valentine wydobytego pod koniec października ze starorzecza rzeki Warta, koło miasteczka Warta w powiecie sieradzkim. Czołg jest własnością Jacka Kopczyńskiego, łódzkiego kolekcjonera militariów, który sfinansował wydobycie maszyny.http://www.dzienniklodzki.pl/artykul/729285,rekonstrukcja-czolgu-wydobytego-z-dna-warty-zdjecia,1,2,id,t,sm,sg.html#galeria-material Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 30 Grudzień 2012 Share Napisano 30 Grudzień 2012 Wiadomo już co w kanistrze tak miło chlupotalo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
les05 Napisano 31 Grudzień 2012 Share Napisano 31 Grudzień 2012 Na zdjęciach widać, że Valentine otrzymał barwy pustynne. I bardzo dobrze, bo tam zaczęła się jego kariera. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubulek Napisano 31 Grudzień 2012 Share Napisano 31 Grudzień 2012 To jest specjalna powłoka z tlenków żelaza zabezpieczająca goły metal.Najnowsza technologia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarat88 Napisano 8 Styczeń 2013 Share Napisano 8 Styczeń 2013 Mam pytanko-- wie moze ktos czy jest szansa zobaczyć czołg na zimowym MWB ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi