woytas Napisano 10 Wrzesień 2012 Napisano 10 Wrzesień 2012 Już zaczynam.Piszemy póki" a nie puki".Nigdzie nie pisałem, że grupa o której piszesz składała kwiaty pod pomnikiem zbrodniarzy. I proszę spokojniej.
razwiedczik Napisano 10 Wrzesień 2012 Napisano 10 Wrzesień 2012 Szkoda ze nie zwracałeś uwagi użytkownikom kiedy leciały epitety pod adresem owej grupy. z mojej strony KONIEC.
steell Napisano 10 Wrzesień 2012 Napisano 10 Wrzesień 2012 razwiedczik nie denerwuj się, tu masz informacje kim byli ci których tak bronisz i wychwalasz.http://www.odkrywca.pl/polski-ulan-lezy-w-rowie,709003.html#709003Resztę swojego wpisu wykasowałem bo znowu mnie ponosi.
Gebhardt Napisano 10 Wrzesień 2012 Napisano 10 Wrzesień 2012 Hmm ciekawa dyskusja szkoda ze nie mozna jej przeprowadzic na kulturalnym poziomie ale trudno. W koncu przeciez to chyba sprawa smaku, gustu i momentu. Spiewanie 'Czerwone maki na Monte Cassino' zadko powoduje mocniejsza emocje i chyba nikt w tym gronie by tej piesni nie potepial. Jednak spiewanie tej piesni w obecnosci matki ktora na stokach owego Monte Cassino pozostawila obu synow, okazalo sie mniej niz szczesliwym wyborem materialu artystycznego. I chyba o to chodzi ze mamy tu do czynienia z aktem artystycznym. Przeciez w teatrze, literaturze, malarstwie a szczegolnie kinematografii takie sceny (i stokroc drastyczniejsze) sa na codzien i nie wywoluja tego typu sporow. Moze w rekonstrukcji bardziej niz w innych mediach widz identyfikuje sie z artystami - byc moze dlatego ze bez tradycyjnych 'opraw' trudniej zachowac dystans.
Czlowieksniegu Napisano 10 Wrzesień 2012 Napisano 10 Wrzesień 2012 Gebhardt- gdyby to się tylko do rekonstrukcji, historii, wojskowości ograniczało, to nie ma sprawy...Gorzej, jeśli ktoś epatuje w życiu hasłami Adiego, symbolami III Rzeszy, itp.Co oczywiście nie oznacza postawienia znaku = między kretynami a środowiskiem rekonstruktorów.Co innego odtwarzanie postaci i realiów historycznych a co innego skandowanie H.h-Polska dla Polaków", dla przykładu.
sonicsquad Napisano 10 Wrzesień 2012 Napisano 10 Wrzesień 2012 A ja się przyznam, że i owszem zapaliłem raz znicz na grobie niemieckich żołnierzy. Samotny grób był w lesie i od mieszkańców wsi dowiedziałem się o nim. Nie gloryfikuję i nie popieram tego co robili - ot po prostu lampka na opuszczonym grobie.
Czlowieksniegu Napisano 10 Wrzesień 2012 Napisano 10 Wrzesień 2012 Wiesz- ja co roku w okolicach 1 listopada palę znicze na paru zapomnianych cmentarzach cywilnych niemieckich ( a nie mam klamry Gott mit Uns ) i na Karkonoskiej ( a daleko mi do sowieckiego patrzenia na Świat )...Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 19:58 10-09-2012
bastus0 Napisano 10 Wrzesień 2012 Napisano 10 Wrzesień 2012 ....osobiście jednym słowem ...eda żygoł"......
bastus0 Napisano 10 Wrzesień 2012 Napisano 10 Wrzesień 2012 sorry za dubla ale net do bani...aha 2 słowami miało byc
Gebhardt Napisano 10 Wrzesień 2012 Napisano 10 Wrzesień 2012 No tak Yeti ale przeciez tu dyskutujemy o rekonstrukcji... chyba ze cos nie doczytalem ;)
Pyra75 Napisano 10 Wrzesień 2012 Autor Napisano 10 Wrzesień 2012 Nie, nie o rekonstrukcji, bo jakoś nikt nic nie ma do grup odtwarzających tych złych" jak i dobrych". Dyskusja dotyczy zachowania POMIĘDZY rekonstrukcjami i upajaniem" się odtwarzaną formacją.Ktoś pisał że nie wiemy o tym by weteran" kogoś zamordował, ok, ale należał do ZBRODNICZEJ organizacji i jako taki został tak zakwalifikowany, z drugiej strony, kto zaręczy że tak NIE BYŁO ?
woytas Napisano 10 Wrzesień 2012 Napisano 10 Wrzesień 2012 Wiesz padnie, że masz udowodnić swoją tezę - bo wyroki trybunału norymberskiego to za mało.
Gebhardt Napisano 12 Wrzesień 2012 Napisano 12 Wrzesień 2012 Woytas - wyrokami Norymberskimi to bym akurat zbytnio sie nie podpieral jako arbitrami co bylo a co nie bylo organizacja zbrodnicza. Jakos NKWD nie znalazlo sie dla przykladu na tej liscie - chyba wszyscy wiemy czemu ;).
woytas Napisano 12 Wrzesień 2012 Napisano 12 Wrzesień 2012 chyba do końca nie wiesz. Trybunał norymberski był podmiotem powołanym do osądzenia zbrodni niemieckich więc na jakiej podstawie miał oceniac NKWD ?
Gebhardt Napisano 12 Wrzesień 2012 Napisano 12 Wrzesień 2012 Dokladnie - o to chodzi - czemu niemieckich a nie wojennych?
Czlowieksniegu Napisano 12 Wrzesień 2012 Napisano 12 Wrzesień 2012 a/ procesy trwałyby do dziś;b/ z musu objęły by wszystkie walczące strony;c/ bo zazwyczaj sądzą zwycięzcy...
Lipek Napisano 12 Wrzesień 2012 Napisano 12 Wrzesień 2012 Bo niestety zwycięzców się nie sądzi, a Alianci mieli krótką pamięć i zapomnieli, że Sowiety wywołały wojnę ramię w ramię z austriackim malarzem :(
Gebhardt Napisano 12 Wrzesień 2012 Napisano 12 Wrzesień 2012 I jezeli zbrodnia Katynska byla oficjalnie 'zbrodnia niemiecka' to czemu zostala szybko zmieciona z agendy? Chyba tez wszyscy wiemy.
Radek.s Napisano 12 Wrzesień 2012 Napisano 12 Wrzesień 2012 Taka ciekawostka .W Norymberdze nie sądzono również członkówSS-Reiterei no bo jak można osadzić za przynależność np ojca obecnej królowej Holandii księcia Bernharda- znanych nazwisk było tam znacznie więcej.
Czlowieksniegu Napisano 12 Wrzesień 2012 Napisano 12 Wrzesień 2012 Radek.s (703 / 1) 2012-09-12 14:45:29W Norymberdze nie sądzono również członków SS-Reiterei"Raczej sądzono ( choć nie pod postacią poszczególnych członków )- uznano ich iezależność" od SS i nie uznano SS-Reiterei za organizację zbrodniczą...Co nie zmienia faktu, że od stryczka uratowała ich błękitna krew.
krism Napisano 12 Wrzesień 2012 Napisano 12 Wrzesień 2012 A ja sie zastnawiam nad obiektywizmem artykulu - nie zarzucam iz problem jest wymyslony ale kazdy z nas wie ze czesto dziennikarze szukaja sensacji nie do konca bezstronnie, sam mam przyklad z przed tygodnia kiedy w Rybniku rozbila sie awionetka po awarii silnika -kolega ladowal(planowo sie rozbijal) w luce pomiedzy domami i mu sie to nawet udalo( fakt ze samolot zapalil sie chwile po uderzeniu). Lecz dla dziennikarzy istotne bylo tylko to czy w tym miejscu mogly by dzieci z pobliskiego przedszkola oraz to jak wielka byla by tragedia gdyby szla tam akurat wycieczka uczniow , probowano nas namowic do dyskusji jak bardzo niebezpieczne jest takie latanie (nie chcialo nam sie z nimi gadac, wiec podpuscili goscia z pod baru ktory owe fakty potwierdzal z tym ze ubaw byl niezly -gosciowi sie gadanie platalo wiec odpuscili). Tak czy inaczej w eter poszla wiadomosc ze rozbil sie tuz bok przedszkola (poniekat fakt iz tuz przed plotem, a budynek byl ze 50 m.)Takze badzmy ostrozni bo tez moze zdazyc sie nam ze ktos z nas znajdzie sie w miejscu gdzie akurat jest fotograf"
steell Napisano 12 Wrzesień 2012 Napisano 12 Wrzesień 2012 @krism w dziale rekonstrukcyjnym forum prowadziliśmy już dyskusję na ten temat zanim powstał jakikolwiek artykuł na ten temat. Mod uznał że zaśmieciliśmy temat założony przez rekonstruktora z F..... i posprzątał więc śladu nie ma, a szkoda.
Pyra75 Napisano 13 Wrzesień 2012 Autor Napisano 13 Wrzesień 2012 steell, ja tam też pisałem, widać mod urzędował kiedyś na ul. Mysiej w W-wie. Albo F. tak umieja lobbować.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.