Skocz do zawartości

ko-ko-ko-ko reko-(nie)-spoko... czyli o tym jak nie odtwarzać W.P. `39

Rekomendowane odpowiedzi

lew_1988, do tego czeski chlebak, łapki w polu i granatnik razem z karabinem.. ładownice rozpięte hehehe..
Bagnet to nowoczesna w epoce osłona klejnotów" ;-)

ps. na foto grupowym tej kawalerii mamy zbiorowy przykład pokemonizmu stosowanego.. jak widzę takie zdjęcia, jestem za tym aby tę szopkę nazwaną inscenizacją zdelegalizować..

Rekonstruktorzy zapewnili bardzo wysoki poziom całej imprezy."

Żart roku 2012.

• Odpowiedzi 369
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Według Autora artykuły w szarży uczestniczyło 120 konnych. Pomyśleć że tyle forsy poszło na organizacje tego badziewia jakim są Krojanty. Bo inaczej się tego nie da nazwać. Tyle lat już impreza cyklicznie się powtarza bez jakiejkolwiek poprawy.

Panowie rozmawiamy o tym samym od lat, nic się nie zmienia na plus a nawet sądzę, że pogarsza. Jedynie porządnie umundurowani byli oficerowie WP jako zaproszeni goście. I naprawdę żal pieniędzy wywalonych w błoto-właściwie wywalanych co roku ?!
Ma ktoś na to jakąś receptę-pomysł-???

Filmik z inscenizacji w Starogardzie Gdańskim mnie urzekł. Sam nie wiem co pisać. Tam wszystko jest przepiękne. Babol na babolu i babolem pogania. The best dla mnie jest paczka L&M lights, którym częstują się polscy żołnierze. Choć przyznam że wyrób boforsopodobny jest tez niezły. Baloty słomy z kombajnu jako osłony dla strzelców to stały punkt programu każdej imprezy rokoko. Jak dla mnie gównometr osiągnął 9 w 10- stopniowej skali...

PANOWIE.
to ,że takie inscenizacje się odbywają to tylko nasza zasługa" . Przykre ale prawdziwe. Środowisko jak to w Polsce nie potrafi się dogadaći skaczemy sobie do gardeł. Oczywiście są przypadki owocnej współpracy renomowanych Grup odtwarzających rozmaite formacje i narodowości ale przeważa faworyzowanie siebie , swojej Grupy i konflikty. Mamy w naszym grajdole Grupy pierwszoligowe , które powinny dawać przykład, kreować środowiskowe relacje i reprezentować konkretne formacje na głownych wiodących imprezach. Ponieważ rekonstrukcja to hobby wymagające kasy, wiedzy i zaangażowania wielu kandydatów " nie daje rady w Grupach profesjonalnych i szuka drogi na skróty. Nie każdego bawia wielogodzinne manewry, ćwiczenia topograficzne, medyczne, BHP posługiwania się bronią, ćwiczenia postaw strzeleckich, taktyki a nawet gry aktorskiej..... dla nich reko koko to strzał w 10 ! zadnego rygoru, tylko dobra zabawa ! To co widać na tych i setkach innych radośnie pakowanych na fora filmików to żenada i rozpacz , operacja chaos , czy jak to nazwać. Zachowanie ludzików w mundurkach juz nawet nie jest śmieszne , jest to rozpacz i tragedia, do tego fantazyjne fryzurki zarościki ala Brylant itp stylizacje. Kawaleria nie potrafiąca się zachować , kręcącą się w koło bez sensu ( a są Grupy które potrafią walczyć konno w naszym kraju - wide Gostyńskie pokazy !) Dobry sprzęt kosztuje czy to osobisty czy ciężki więc powstaja domowej roboty działka, rkm, ckm, wozy pancerne . adaptuje się wszystko co ma koła i wojskowe pochodzenie a jak ma gąsiennice to już rewelacja, że z innej bajki , epoki , galaktyki co tam dla publiki wsio rawno!
Teraz pozostaje pytanie czemu Grupy renomowane nie uczestniczą w takich imprezach ?
odpowiedzi jest kilka:
konflikty środowiskowe
nielubiany organizator
brak współpracy z gorszymi " grupami ,które juz zadeklarowały swój udział
hermetyczny - rekopolowy dobór uczestników tylko z tej półki
braki organizacyjne
nadmiar imprez
brak siły przebicia zawodowców do oganizatorów i sponsorów

może znacie inne.
Wrzesień to tradycyjnie okres rocznicowych obchodów 1939 roku, w każdej gminie odbyw się jakaś uroczystość i najfajnej jak odbędzie się inscenizacja , skoro są miejsca gdzie można się pokazać mnożą się rekopolowcy 2, 3, 4 i dalszych kategorii i zawsze znajdą się dla nich sponsorzy i miejsce do pokazów, już za późno aby coś zmienić bowiem mamy kilka nurtów w rekonstrukcji" i są one od siebie już całkowicie niezależne.
Tak jak w rekonstrukcji US mamy kilka wiodących Grup, kilka dążących do dobrego poziomu i uczących się , mamy też spadaków zlotowych, piwnych, jeepowych ( sorry za przytyk do środowiska ale czasem mając super fajny pojazd warto poświęcić trochę czasu i kasy na stylizację która nie psuje nakładów na pojazd) tak samo jest w WH, WP ..... szczególnie klimaty 1939 roku sprzyjają rozwojowi pseudo inscenizatorów oddających swym brakiem profesjonalizmu cześć bohaterom... pchających się przed kamery i mikrofonyi ględzących bzdety i bzdury nieziemskie, a media mają co publikować, nawet naukowcy się zajmuja już tym tematem tworząc totalnie absurdalne teorie ( jestem z jednego z posiadanych mgr'ów etnografem, miałem okazję do ponania zasad prowadzenia badań terenowych, i to co czytam obecnie to dowód na to ,że o rekopolowcach pisują rekobadacze ) najgorsze jest to ,że patałachy ze zdjęć i rekonstruktorzy dbający o przysłowiowy koszerny guzik są ładowani do tego samego wora. To przykre ale naszym pisaniem i sporami niczego już chyba nie zmienimy ? a może się mylę?!

[Filmik z inscenizacji w Starogardzie Gdańskim mnie urzekł. Sam nie wiem co pisać. Tam wszystko jest przepiękne. Babol na babolu i babolem pogania. The best dla mnie jest paczka L&M lights, którym częstują się polscy żołnierze]

A nie zdziczały BTR i kierowca dający komuś w warunkach bojowych znaki przez otwarte okno boczne?

[Teraz pozostaje pytanie czemu Grupy renomowane nie uczestniczą w takich imprezach ?
odpowiedzi jest kilka:
konflikty środowiskowe
nielubiany organizator
brak współpracy z gorszymi " grupami ,które juz zadeklarowały swój udział
hermetyczny - rekopolowy dobór uczestników tylko z tej półki
braki organizacyjne
nadmiar imprez
brak siły przebicia zawodowców do oganizatorów i sponsorów]

Jest jeszcze jedna odpowiedź: bo to jest, excusez le mot, poniżej ich godności. My jesteśmy nie byle kto, pierwsza liga, i byle gdzie nie jeździmy. Szkoda czasu na odpusty, udenerwuje się czlowiek, a potem jeszcze będą o nas inni pierwszoligowcy za oczy gadać, że jeździmy a podwórkowe imprezy" albo wszędzie, gdzie są zwroty".

http://www.pancerni.eu/ dostałem tego linka w mailu od kolegi i przyznam, że znajduję się pod dużym wrażeniem. Po pierwsze nie wiem co ci dżentelmeni odtwarzają, ale przyznam, że lektura zakładki arsenał to jest coś !!!!!!!! Czy wiecie, że istnieje silnik bęzynowy? po tym wszystkim w zakładce odznaczenia zaprezentowany jest puchar za oryginalne mundury", zdecydowanie się należy !!!!!!!

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Dunczyk 12:08 06-09-2012

Określenie znajdować się pod dużym wrażeniem", nie oddaje tego co widzą oczy i mózg stara się przyswoić! Każdy oglądający znajdzie tu coś dla siebie", ale zdecydowanie podobnie jak Moderator jestem za... pucharami !!!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie