Czlowieksniegu Napisano 28 Grudzień 2011 Autor Napisano 28 Grudzień 2011 Na kilka godzin robotnicy musieli wstrzymać prace przy budowie stacji metra Powiśle. Wszystko przez militarne znalezisko, a dokładnie długie na 40 centymetrów pociski. Zabrali je saperzy razem ze znalezioną we wtorek dużą lufą.- Po godz. 8 operator koparki odsłaniając kolejną warstwę gruntu natrafił na niezidentyfikowane przedmioty – relacjonuje Mateusz Witczyński, rzecznik konsorcjum AGP budującego centralny odcinek II linii metra. Teren został ogrodzony, wezwano policję, i okazało się, że będzie potrzebna pomoc saperów.Wstrzymali prace na kilka godzin- Od naszych inspektorów mam informację, że wydobyto niewybuchy - mówi Krzysztof Malawko, rzecznik metra. Pociski pochodzą najprawdopodobniej z czasów II wojny światowej. – Łącznie znaleziono 9 pocisków każdy o długości 40 centymetrów – precyzuje Witczyński.Wybuchowe znalezisko saperzy wywieźli razem z lufą. - Znaleziono ją wczoraj. Prawdopodobnie jest od działka przeciwlotniczego - precyzuje Witczyński.Przez ok. 3-4 godziny prace przy budowie stacji Powiśle były wstrzymane.Władze metra zaznaczają, że tego typu iespodzianki" mogą się zdarzać – w szczególności przy budowie stacji metra po śródmiejskiej stronie, gdzie były prowadzone działania wojenne.http://www.tvnwarszawa.pl/informacje,news,9-pociskow-i-lufa-na-budowie-metra,353290.htmlFiu fiu...
acer Napisano 28 Grudzień 2011 Napisano 28 Grudzień 2011 Wygląda na lufę przeciwlotniczego Boforsa 40 mm i amunicja toże od niegoJakie ma to znaczenie i tak pewnie roz.....ane na poligonie
karabin Napisano 28 Grudzień 2011 Napisano 28 Grudzień 2011 To nie niewybuchy a więc zasilą jakąś kolekcję prywatną,takich rarytasów się nie niszczy:)
HUBERTUS 1656 Napisano 29 Grudzień 2011 Napisano 29 Grudzień 2011 Pytam się: Gdzie było MWP ?"A gdzie było Biuro Stołecznego Konserwatora Zabytków znany ze skuteczności w ich ratowaniu:) :) :) ?No gdzie?
woytas Napisano 29 Grudzień 2011 Napisano 29 Grudzień 2011 Na boforsika mi wyglądała - pewnie zaginie w całym tym zamieszaniu...gdzieś...
karabin Napisano 29 Grudzień 2011 Napisano 29 Grudzień 2011 @bjar,mocno wątpliwe,przecież została zniszczona (na papierze)a papier wszystko przyjmie.Szkoda.
HUBERTUS 1656 Napisano 29 Grudzień 2011 Napisano 29 Grudzień 2011 a kolega wie że doły wysadzeniowe po zniszczeniu niewybuchów się sprawdza łopatami-czy wszystko poszło i taki kawał lufy powinien tam mimo wszystko zostać?
Oskarus Napisano 29 Grudzień 2011 Napisano 29 Grudzień 2011 Koledzy ja wiem gdzie jest wkopana podobna lufa jako rura do pastucha :) kaliber podobny tylko trzeba chwili czasu by się ją zainteresować
steell Napisano 30 Grudzień 2011 Napisano 30 Grudzień 2011 Oskarus foty i wymiary, bo rury od CO nikt kopać nie będzie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.