steell Napisano 6 Sierpień 2011 Share Napisano 6 Sierpień 2011 trzeba by tu poszukać, jeżeli masz wstępny pomysł jaka to może byc jednostka byłoby łatwiej weryfikowaćhttp://www.wwiidaybyday.com/emblems/heer/unitnumbers.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyg-zag Napisano 6 Sierpień 2011 Share Napisano 6 Sierpień 2011 Gratulacje. Jak wszystkim zajmie się MBP CSWL i Pan Ogrodniczuk,to jestem spokojny o pomyślny finał rekonstrukcji.Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 6 Sierpień 2011 Share Napisano 6 Sierpień 2011 Sporo znaków taktycznych jednostek jest też na tej stronie, niestety nie znalazłem jak narazie nic takiego jak na wykopanym sdkfzhttp://forum.axishistory.com/viewtopic.php?f=47&t=81014&start=405 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
El Camino Napisano 6 Sierpień 2011 Share Napisano 6 Sierpień 2011 No i pięknie - gratuluję sukcesu i na całe szczęście że sd kfz trafi do speców - będzie ładnie wyglądał koło Stuga IV. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
db Napisano 6 Sierpień 2011 Share Napisano 6 Sierpień 2011 gratuluje i ciesze się ze to Poznań, Stugiem udowodnili że warto w ich wierzyc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
les05 Napisano 6 Sierpień 2011 Share Napisano 6 Sierpień 2011 Trochę nowości. Relacja majora Tomasza Ogrodniczuka na onecie. http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/poznan/muzeum-chce-odrestaurowac-wylowiony-pojazd-pancern,1,4814899,region-wiadomosc.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominikp199217 Napisano 6 Sierpień 2011 Share Napisano 6 Sierpień 2011 Przeciez to 10 Km od mojego bylego domu :) a nam zawsze opowiadali ze to ciezarowka tam lezy kolo chatki ornitologa ... a moze jest tam jeszcze jeden pojazd ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
les05 Napisano 6 Sierpień 2011 Share Napisano 6 Sierpień 2011 Ze zdjęć widać, że stan zachowania pojazdu jest podobny do Sd.Kfz. 7 wydobytego kilka lat temu przez MWP. Pracy przy nim będzie chyba dużo więcej niż przy StuG IV. Ale wierzę, że rekonstrukcja zakończy się sukcesem i zabytek nie skończy jak ten wydobyty przez Rekina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skyluke Napisano 6 Sierpień 2011 Share Napisano 6 Sierpień 2011 Podobny, nawet tamten byl bardziej kompletny. Z tą ważną różnicą że tamen z Pilicy był po pożarze :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 6 Sierpień 2011 Share Napisano 6 Sierpień 2011 A wie ktoś co z tym niemieckim ciągnikiem artyleryjskim znalezionym nie tak dawno u gospodarza na Pomorzu? Z tego co pamiętam był chyba wyprodukowany we Wrocławiu. Został poddany restauracji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piokot20 Napisano 7 Sierpień 2011 Share Napisano 7 Sierpień 2011 http://epoznan.pl/news-news-26854-Ciagnik_z_czasow_II_WS_juz_wyciagniety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 7 Sierpień 2011 Share Napisano 7 Sierpień 2011 pamięta ktoś jeszcze tego znajdka?było na pewno na forum, miał chyba trafić do Fortu Gerhardjestem ciekaw jego dalszych losów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sil3nt Napisano 9 Sierpień 2011 Share Napisano 9 Sierpień 2011 Ruszyły prace zabezpieczające ...http://muzeumbronipancernej.pl/pl/component/content/article/182-sdkfz-6-czyszczenie-i-zabezpieczenie-wraku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klemens Forel Napisano 9 Sierpień 2011 Share Napisano 9 Sierpień 2011 Czy to ten model został wydobyty bo przypadkiem na takie zdęcie trafiłem..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 9 Sierpień 2011 Share Napisano 9 Sierpień 2011 Nie,na Twojej fotce jest SD.Kfz 10. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 9 Sierpień 2011 Share Napisano 9 Sierpień 2011 SD.Kfz 10 też jest w Polsce w renowacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek.s Napisano 9 Sierpień 2011 Share Napisano 9 Sierpień 2011 Jak najbardziej jest i czeka na swoja kolej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzerhrabia Napisano 9 Sierpień 2011 Share Napisano 9 Sierpień 2011 super że trafił do Poznania :) że będzie jeździł to raczej jestem pewien, kwestia tylko kiedy ? robimy zakłady?ja obstawiam koniec przyszłego roku tak około grudnia...pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skyluke Napisano 9 Sierpień 2011 Share Napisano 9 Sierpień 2011 Nie byłbym takim optymistą (z natury nie jestem :P )Brakuje sporo elementów silnika i około niego. Sam silnik chyba też w nienajlepszym stanie ( na 3 ?) Stawiam najpierw na bryłę, może za 2-3 na jazdę :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skyluke Napisano 9 Sierpień 2011 Share Napisano 9 Sierpień 2011 ps. lata oczywiście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 10 Sierpień 2011 Share Napisano 10 Sierpień 2011 A ja się obawiam, że to właśnie odtworzenie karoserii będzie największym wyzwaniem. No chyba, że trafi się jakiś magik od rzeźbienia w metalu jak ten od silnika w Stug-u. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzerhrabia Napisano 10 Sierpień 2011 Share Napisano 10 Sierpień 2011 Odnośnie karoserii, ktoś kiedyś tutaj na forum podsyłał linki do firmy nie pamiętam czy z Czech czy Słowacji która się specjalizowała właśnie w nadbudówkach do sdkf-zetów i ze zdjęć pamiętam że widziałem tam takie zrobione nadwozie do SD.Kfz. 6 pewnie ktoś to pamięta..pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Korowiow Napisano 10 Sierpień 2011 Share Napisano 10 Sierpień 2011 Nowe wieści odnośnie wraku:http://www.muzeumbronipancernej.pl/pl/component/content/article/182-sdkfz-6-czyszczenie-i-zabezpieczenie-wraku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
El Camino Napisano 10 Sierpień 2011 Share Napisano 10 Sierpień 2011 Panzerhrabia - a nie chodziło czasem o firmę która robiła nadbudowe do FAMO ? Kiedyś Lewy opisywał tą historię wraz ze zdjęciami i faktycznie był kawał dobrej roboty. I bardzo dobrze że Muzeum na bieżąco aktualizuję Swoją stronę - miło widzieć Sd Kfz już po wstępnym czyszczeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
draco Napisano 10 Sierpień 2011 Share Napisano 10 Sierpień 2011 Witam,Zapewne panom chodzi o pana Vladimira Lehara z Czech?W googla wystarczy wpisać Lehar i SdKfz to wyskoczy strona. ;)Jeśli pamięć mnie nie myli to robi części do 251, 7, 9, 10, Ketta, Horchów, Schimma, Kibla oraz motocykli.Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.