trotyl1995 Napisano 6 Listopad 2010 Autor Share Napisano 6 Listopad 2010 Witam Wszystkich!Jestem nowy na odkrywcy.Od niedawna interesuje się II wojną światową i poszukiwaniami. Ostatnio będąc u cioci w Zakopanem, dowiedziałem się o ciekawej informacji. Ciocia wspominała swojego znajomego zakonnika z Poznania, który opowiadał jej o zakopanym koło jego klasztoru niemieckiego czołgu. Jest to podobno pantera z tego co mówiła czołg wkopany jest 5m w ziemię nad nim postawiono mur a z ziemi wystaje kawałek lufy. Ciocia mówiła też, że zakonnik wspomniał o Niemcu , który proponował 5 amerykańskich czołgów za tego jednego lecz zakonnicy nie zgodzili się na wydobycie i czołg pozostał w ziemi. Ja osobiście nie wierzę w tą historię ale wole się upewnić. W związku z tym mam dwa pytania.Czy ktoś wie coś o tym czołgu, czy on istnieje?Jeśli istnieje czy znalazł by się ktoś kto podjął by się jego wydobycia? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr916 Napisano 7 Listopad 2010 Share Napisano 7 Listopad 2010 Witam!Zakonnik chyba nie ściemnia!Chociaż czort ich tam wie.Jeśli to w Poznaniu to mjr.Ogrodniczuk zajął by się tym na pewno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cebermen Napisano 7 Listopad 2010 Share Napisano 7 Listopad 2010 Jeszcze nie słyszałem o czołgu, który ma 5 metrową lufę, a wystaje z ziemi żeby załoga, która w środku gra w karty miała czym oddychać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cebermen Napisano 7 Listopad 2010 Share Napisano 7 Listopad 2010 Zakonnicy pewnie nie zgodzili sie na wydobycie bo Niemiec dawał za mało czołgów bo tylko 5 sztuk jakby dał 7 to na pewno by się dogadali bo zakonnikom są niezbedne do życia czałgi ale tylko w duzych ilościach o czym durny Niemiec nie wiedział Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kicereb Napisano 7 Listopad 2010 Share Napisano 7 Listopad 2010 A w pobliżu jest zakopany stug III Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trotyl1995 Napisano 7 Listopad 2010 Autor Share Napisano 7 Listopad 2010 cebermen jeśli go odkopiesz będziesz pewnie mógł zagrać z tymi Niemcami może zgarniesz niezłą pulę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 7 Listopad 2010 Share Napisano 7 Listopad 2010 wschodzące słońce prześwieca przez liść klonu załamując się na jego krawędziach mgły poranne rozmywają widocznośćsłaby promyk błyska na witrażu snopem wpada do sali ORATORIUM wyłuskując z trudnością zarysy postaci mnichów pogrążonych w porannej celebracji JUTRZNInieśmiało pojawiają się pierwsze dźwięki Era - Amenopo kilku minutach nastroju kontemplacji fragment boazerii sali uchyla się i z ukrytego przejścia wyłania się nowa postać...w grupie mnichów lekkie poruszeniekilku wstaje i wchodzą do ukrytego przejścia...płonące pochodnie towarzyszą im w przemierzaniu ciemnych wąskich średniowiecznych korytarzy...odgłosy kroków powiększone echem zabytkowego wnętrza zgrywają się z muzyką Eryrytm nabiera spójności - krok się wyrównuje...celem jest mroczna sala...podchodzą do drewnianego podestu...po skrzypiących ze starości schodkach równym krokiem wchodzą na platformę sylwetki pochylają się - akcja na moment zamiera...ciszę przerywa metaliczny pisk- w półmroku widać jak podnoszą ciężką klapę otwierającą małe wejście jakby studzienki...zgodnie z rytmem muzyki po kolei znikają w jej wnętrzu...pozostawione pochodnie chybotliwym płomieniem muskają ceglane ściany i filary ogromnej komnaty...muzyka przechodzi do FORTE...włącza się niski mruczący potężny dźwięk ...przy kolejnym akcencie muzycznym - cała komnata zalana zostaje światłem silnych świateł halogenowych ...oślepiony obserwator słyszy zgrzyt dartego kamienia...ogromny cień wbija się w gotycką ścianę, w towarzyszącym łoskocie osypujących się cegieł...opadający pył zwalnia przestrzeń światłu dziennemu w którym widać postać mnicha wysuniętego z wieżyczki pędzącej pantery...Powiew wiatru zsuwa mu kaptur habita odsłaniając furażerkę Waffen SS...podniesiona ręka opuszcza się...Ameno w grande Finale - rozlega się strał z KwK 42błysk - huk i dym - literki koniec klipu...koniec muzyki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patton12 Napisano 7 Listopad 2010 Share Napisano 7 Listopad 2010 Zawsze można zobaczyć czy nie kryje czegoś ciekawego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jozfig Napisano 7 Listopad 2010 Share Napisano 7 Listopad 2010 Jeśli to w Poznaniu to mjr.Ogrodniczuk zajął by się tym na pewno"Zostawcie w spokoju tego Ogrodniczuka, gdzie on biedny pomieści te wszystkie tanki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 7 Listopad 2010 Share Napisano 7 Listopad 2010 kopijnik2 biorę ten scenariusz, tylko zamiast SS-mana wsadzimy tam Iwana a panther zmienimy na t-34, zgadzasz się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wm71 Napisano 7 Listopad 2010 Share Napisano 7 Listopad 2010 Jak zwykle miło" przywitaliście panowie nowego na forum!Może zamiast głupio-świesznych tekstów ,należy napisać by trotyl1995 szukał wiarygodnych informacji na temat tej opowieści?Sądze że trzeba poradzić mu żeby poszukał tego zakonu i zapisków o wojskach niemieckich stacjonujących w pobliżu.Pewnie ta opowieść to kolejna bajka i czołgu nie ma , ale jest kolejny pasjonata tajemnic historycznychZniechęcacie młodego ,(sądząc po nicu) człowieka wyśmiewając go i jego zapał do odkrywania zagadek przeszłości... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 7 Listopad 2010 Share Napisano 7 Listopad 2010 ja się zgadzam...ale mój zmysł estetyczno - historyczny trochę oniemiały byłby w takim przewrocie...powiązanie - średniowiecze - zakon - ritter - Hitler ritter - SS pantera" - w nawiązaniu do Ameno jest czytelnepod teciaka i RKKA - trudniej - ale można coś wymyślić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 7 Listopad 2010 Share Napisano 7 Listopad 2010 No jak?Wraża pancerna łapa wyciągnięta w chrześcijańską stronę... Ziemia się rozstąpiła i ukryła w swych trzewiach czerwonego potwora.Pasuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 7 Listopad 2010 Share Napisano 7 Listopad 2010 mam jusz pomysła...dzięki yeti Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trotyl1995 Napisano 7 Listopad 2010 Autor Share Napisano 7 Listopad 2010 Ten zakon to Klasztor Karmelitów Bosych. Wiem jeszcze,że koło rejonu klasztoru stacjonowały dwa tygrysy i dwie pantery. Gdy zbliżał się front Niemcy ewakuowali tygrysy i jedną panterę tej drugiej nie zdążyli. To tyle informacji jakie znam a tak wogóle to jestem z Podkarpacia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 7 Listopad 2010 Share Napisano 7 Listopad 2010 Acz ta cała historia wydaje się być zupełnie nieprawdopodobna, to należy zauważyć, że o Poznaniu od lat krąży wiele pancernych legend". Sam znam tak ze 3-y o 100% miejscówkach, tyle że dotyczą albo StuG-ów, albo IV-rek. Oby chociaż jedna z nich okazała się prawdziwa! Swoją drogą to trochę dziwne dla mnie jest, że w Poznaniu [Pozdrawiam Poznaniaków] jest cały wysyp" kotów, a o takim Wrocławiu na ten przykład zupełna cisza... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek55 Napisano 7 Listopad 2010 Share Napisano 7 Listopad 2010 skoro były dwie to możliwe że jedną zakopali ze względu na oszczędność benzyny żeby druga z zapasami paliwa mogła pomykać dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 7 Listopad 2010 Share Napisano 7 Listopad 2010 Balans- nie wiem, do jakiego stopnia w Poznaniu rozgryziono ilość i rodzaj sprzętu pancernego, którym dysponowali obrońcy". W przypadku stolycy zDolnego Śląska dokładnie ( mam takie wrażenie ) wiadomo co i jak walczyło pod Ahlfenem i Niehoffem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Catadero Napisano 7 Listopad 2010 Share Napisano 7 Listopad 2010 No oczywiście, Piotrusiu-Niemcy jedną Panterkę zakopali, by druga mogła pomykać dalej. Bo nic łatwiejszego jak pod ogniem wroga wykopać dołek, w którym zmieści się 45 ton żelastwa o wymiarach: dł. prawie 10m, szer. blisko 3,5m i wys. 3m.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.tommy Napisano 8 Listopad 2010 Share Napisano 8 Listopad 2010 Catadero nie wiesz że niemcy wszystko co cenne uciekająć z Polski zakopywali, podziękujcie im w końcu dzięki temu pomysłowi istnieje to forum ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Catadero Napisano 8 Listopad 2010 Share Napisano 8 Listopad 2010 Nie wszystko zakopywali. Część (większą) zatapiali, niby to przypadkowo, w bagnach, stawach, rzekach i jeziorach ;-}C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trotyl1995 Napisano 8 Listopad 2010 Autor Share Napisano 8 Listopad 2010 Gdzie w Polsce można obejrzeć panterę w całej jej okazałości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
les05 Napisano 8 Listopad 2010 Share Napisano 8 Listopad 2010 Więcej wiary Panowie. Lufa z ziemi wystaje.... :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 8 Listopad 2010 Share Napisano 8 Listopad 2010 Gdzie w Polsce można obejrzeć panterę w całej jej okazałości?nigdzie jedyna w miarę kompletna wyemigrowała polować do USA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trotyl1995 Napisano 8 Listopad 2010 Autor Share Napisano 8 Listopad 2010 Co za kraj...:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.