Skocz do zawartości

Nowosci z kampanii wrzesniowej!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ten w czarnym i z broda to wyglada na popa, wiec albo wschodnia czesc polski np ukraincy, albo po wejsciu do ZSRR (ale czy tam jeszcze popi sie ostali?)
Napisano
Witam.
Na pewno nie nasi, trochę kultury w narodzie było i nikt by gości" na bosaka nie witał, że o pozowaniu do zdjęcia nie wspomnę.
Abir.
ps.A zwróciliście uwagę na kobietę po prawej, w/g mnie to sprawia wrażenie że aparat fotograficzny widzi pierwszy raz w życiu :)
Napisano
No entuzjazm niesamowity ! Nawet reki w pozdrowieniu hitlerowskim nie potrafia wyciognąć. Typowo propagandowe zdjęcie.
Napisano
jeśli dobrze widzę, stół z chlebem i solą (?) przykryty jest pasiastym ręcznikiem, co sugeruje wschodnie tereny.
A może znawcy umundurowania by się wypowiedzieli na temat kurtek dwóch facetów po lewej? Czy to nie są byłe mundury zaadaptowane do potrzeb cywilnych?
Napisano
Entuzjazm byl i to w wielu przypadkach. Po wkroczeniu wojsk niemieckich do Warszawy , przedstawiciele gminy żydowskiej witali Niemców na Dworcu Gdańskim chlebem i solą.
Bartek
Napisano
Fjna fotka ,ale na naszych rodaków to mi oni nie wyglądają...podchodzi mi to pod wschodnie tereny II RP ,jeżeli rzeczywiście to Polska... Może Ukraińcy?
Istna sielanka...

bjar_1
Napisano
Taa .... Goście w koszulach typu ruskiego albo białoruskiego tzw. rubaszki, z rozpięciem tylko częściowym (co prawda brak ozdobnych haftów, ale te tylko w koszulach świątecznych), a i gospodyni na taką wygląda. A co do butów to bym się kłócił. Na dawnych kresach ( a i w centralnej Polsce, to buty dopiero przed wejściem do Kościoła się wkładało). Część chłopów ma bluzy wojskowe - tu niech wypowiedzą się znwacy umundurowania. Może ubrali sobie porzucowne przez ..

pzdr woyta
Napisano
no ujęcia z wochenschau to nie przypomina. jakoś niemrawo witają" nowych panów, szczególnie tych dwóch siedzących mają miny jak bohaterowie programu Fajbusiewicza.
Napisano
A wiadomo co i jak? moze za fotografem stali SSmani z wycelowanymi w nich MP-40 i Krzyczeli Machać". Np dla propagandy robione zdjęcie.
Napisano
Jeżeli to rzeczywiście jesień 1939 roku ,to stali z MP-38 :) Pewnie tak było ,czyli zdjęcie jest wybitnie przegięte i super propagandowe :)
Napisano
propos propagandu: kupiłem kiedyś zdjęcie z obozu na Majdanku, to doiero propaganda... wieźniarka ze 120 kg stała z uśmiechem na twarzy w otoczeniu 2 ss-manek. Na 100% nie jest to nowe zdjęcie, bo widać jeszcze stare krematorium, które zostało zniszczone w lipcu 1944 roku. Zdjęcia niestety już nie mam, bo sprzedałem.
Napisano
Skąd wiadomo, że witają? Może żegnają? - na transparencie jest napisane azi fuck off", a zdjęcie jest z 44-ego.
Tak naprawdę, to taka proniemieckość byłaby chyba możliwa po VI 41-ego na pol. terenach, które przez chwilę były ZSRR-em. (to chyba sugerował Mietek)
Napisano
Czy sa jakies przesłanki aby być pewnym że to są Polacy. Jest kilka zagadek na tym zdjęciu: jeżeli tam jest pop to są to prawosławni, to dlaczego na płotnie obok swastyki nie jest to krzyż prawosławny (co w ogóle ma znaczyć to zastawienie symboli), dlaczego nie wszyscy podnoszą ręce.
Napisano

Przyglądałem się temu symbolowi na płutnie i wydaje mi się że jest to coś takiego jak narysowałem na zdjęciu. Zastanawiająca jest też czapka człowieka zaznaczonego kółkiem. Czy w Polsce takie noszono?

Napisano
Też na to zwróciłem uwagę, choć mimo powiększenia myślałem, że jest to tylko krzyż (nieudolnie zrobiony niemiecki), bowiem nie dojżałem reszty - więc dzięki. Nad czapką też się zastanawiałem, trąci dla mnie wschodem, czy Bałkanami.
Napisano
Jakoś podejrzewam że to zdjęcie jest trochę poprawione. Mnie na myśl przychodzi Rumunia, nie wiem czy nawet nie używano tam kiedyś symbolu swastyki w jakichś oddziałach. A może Serbowie?
Napisano
Serbów już sprawdzałem, nie trafiłem na identyczny znak. Był jedynie podobny (ale ledwo) o zabarwieniu religijnym.
http://flagspot.net/flags/cs-spc.html#mea
Czapki tego typu są na zdjeciach partyzantów jugosławiańskich.
W każdym razie o ile to pop to jakieś prawosławie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie