miroslav Napisano 1 Styczeń 2018 Napisano 1 Styczeń 2018 222 - czołg PR36 ....Moim zdaniem większość zdjęć pokazuje ściągnięte z pola czołgi przy drodze w okolicy szkoły .Ciekawe czy kolejnych pięć na widoku ogólnym to te same maszyny czy kolejne ?Nasz sprzęt - z koniem mniej lub bardziej uwiązanym - Nie mnożę bytów , Brzytwa Ockhama " .Jeśli mam we wspomnieniach informacje zbieżne z widokiem na obrazieto naturalnie używam ich do wyjaśnienia tego co widzę .A widzę działko ze śladami gąsienic dookoła - miało być rozjechane po oddaniu kilku strzałów .Tyle że nasi mogli to widzieć z Mokrej II więc z powodu odległości wielu szczegółów nie znali .Chyba wszyscy czujecie dynamikę tej sceny ze śladami czołgowych gąsienic prowadzących przez działo ???- i taniec " wyrytych bruzd wokół . Cytuj
formoza58 Napisano 1 Styczeń 2018 Napisano 1 Styczeń 2018 Istotnie, gdybym spojrzał na ten kadr, a nie ten wcześniejszy z Twoimi naszkicowanymi kształtami, pewnie bym się przekonał odnośnie działka, jego przodka i taczanki i uniknęli byśmy różnicy zdań w tym temacie. Tutaj kurcze, widać jakby odtańczyli chocholi taniec" nad ofiarami. Istne Litle Big Horne po walce, wokoło ślady indiańskich kopyt, w środku 7 th cavarly leżący pokotem". Budzi smutne refleksje :-(... Prawdopodobnie z Hollakiem wyszły dwa boforsiki, więc jeśli ten padł" na polu, to drugi wziął udział w walkach w Mokrej II i z niego pochodził zamek wyniesiony po walce we wsi przez jednego z ułanów.Wrócę jeszcze do tej fotografii, przedstawiającej rejon szkoły w Mokra II. Zapewne jaszcze 1 baterii zniszczone przez samoloty niemieckie, przed wycofaniem jej ze stanowisk.Czy te trzy czy cztery widoczne od lewej w głębi czołgi, to wspomniane przez Ciebie wraki ściągnięte po bitwie, czy rozbite w walce z 1 baterią i 3 szwadronem? Cytuj
miroslav Napisano 3 Styczeń 2018 Napisano 3 Styczeń 2018 Zastanawiałem się jak jedno działko w otwartym terenie uziemiło" 9 pojazdów .Zmierzyłem odległość około 150 m - czyli zasięg URa .Może mamy na fotce bezpośredni dowód ich skuteczności w boju . Cytuj
formoza58 Napisano 3 Styczeń 2018 Napisano 3 Styczeń 2018 Tak, jak działko Kawiaka unieruchomiło 7 maszyn, równie niemal na otwartym terenie. Ja z kolei zastanawiam się, czy te dziewięć to ewidentne wozy trafione stojące 2 września przy tym gospodarstwie?I co z tymi wozami w rejonie szkoły? Trafione w walce, czy zwiezione po bitwie? Cytuj
miroslav Napisano 3 Styczeń 2018 Napisano 3 Styczeń 2018 Zdjęcia się zazębiają " Jedno potwierdza następne . Jestem pewny .Nawet jeśli na mapie WIG brakuje wrysowanego następnego gospodarstwa obok spalonego czołgu i anteny" .Muzeum i Grupa wsparcia " mogą sprawdzić podany teren . Jakiś ślad musiał pozostać .Łuska z URa na wagę złota ...o ile zostanie udokumentowana .Wiem że mogli zniszczyć wiele czołgów ale tu znajdowali się pod skoncentrowanym ogniemkarabinów maszynowych . Jak celnym ? Dosyć by pozostał jedynie skrajny koń w zaprzęgu .Jak długo przetrwali - kilka , kilkanaście minut . Na wcześniejsze pytanie nie potrafię odpowiedzieć . Może w przyszłości jakiś program 3Dprzekształci fotografie w spójny wielowymiarowy obraz . Cytuj
miroslav Napisano 6 Styczeń 2018 Napisano 6 Styczeń 2018 jw. - spalony" z anteną . Jak przeglądacie większą ilość zdjęć na forum ? Te miniaturki są zabójcze dla wzroku :) Cytuj
formoza58 Napisano 6 Styczeń 2018 Napisano 6 Styczeń 2018 Nie przeglądam, słabe mam już szkła w lornetce". Do tego wątku mam jeszcze trochę w magazynku", w moich starych archiwalnych folderach... Cytuj
miroslav Napisano 8 Styczeń 2018 Napisano 8 Styczeń 2018 jw.515 ,532 ...Ktoś potrafi odczytać tekst ?Zdjęcie oznaczone ostrog2-2 " może wystarczy poszukać innych o tej nazwie ? Cytuj
formoza58 Napisano 8 Styczeń 2018 Napisano 8 Styczeń 2018 Jakoś dyskutujemy tylko o tych niemieckich wrakach na polu bitwy, a w zasadzie flauta" na temat naszego, szczególnie 5 rozbitych i pozostawionych tam armat 2 DAK-u.Znana jest seria zdjęć jednego, tego samego. Prawdopodobnie jednego z dwóch 3 baterii pozostawionych na terenie leśniczówki. Ale patrząc na ścianę lasu od strony nasypu kolejowego czasami zaczynam myśleć, że to jedyne działo 1 baterii pozostawione na pozycji w Mokra II... Cytuj
MarekA Napisano 8 Styczeń 2018 Napisano 8 Styczeń 2018 Zabite konie i przodek za nimi wskazują na próbę ewakuacji działa. Na stanowisku ogniowym znajdowało się działo i jaszcz. Tu brakuje jaszcza, możliwe że zdołał odjechać. Przodki działa i jaszcza były w pobliżu, w ukryciu. Obok fragment regulaminu artylerii konnej. Cytuj
miroslav Napisano 8 Styczeń 2018 Napisano 8 Styczeń 2018 Układając te puzzle" piszę o naszych Chłopakach . Pierwsza moja prośba na tym forum mówiła o zdjęciu działonu ...Może jeszcze nie mam tego ujęcia ale palce wkładane w przestrzeliny na wieży środkowego czołgu też wiele o Nich mówią . UR .Na jakimś forum wyczytałem irytujący post - Mokra to propaganda bo istnieje tylko kilka zdjęć " Przypadkowo mogę udowodnić że jest inaczej . Odwrotnie niż na załączonej fotce .Niestety liczyłem na nieco inne oznaczenia pojazdów ,na dodatek ktoś złośliwie" otworzył właz na pierwszym planie .Na dzisiaj to sztab 2 Batalionu ( dla mnie laika :) ) a dalej zobaczymy w przyszłości..,. Cytuj
formoza58 Napisano 8 Styczeń 2018 Napisano 8 Styczeń 2018 Dlatego zastanawiam się nad tą jedyną zostawioną armatą 1 baterii. Tam podczas ewakuacji nadciągające zaprzęgi zostały zaatakowane przez niemieckie samoloty. Plutonowy Rzepecki tak to przedstawia w swojej relacji:...Wyszliśmy na otwarte łąki. Zauważyłem, że na baterii powiewają czymś jakby kocami. To znaki" przodki na baterię. Ledwieśmy rozwinęli marsz galopem, wyskoczyły dwa nieprzyjacielskie samoloty. Obniżają lot. Padły trzy konie, z których jeden z zaprzęgu... samoloty odleciały. Krzyczę do Wójcika- Z konia, odcinaj pasy pociągowe!Biedak nie dał rady zeskoczyć z konia...Po zaporządkowaniu galopem, już bez większych przeszkód, bateria w trzy działa dotarła do lasu." Cytuj
miroslav Napisano 10 Styczeń 2018 Napisano 10 Styczeń 2018 Nie wiem czy mogę kontynuować wykopaliska " na forum .Wątki nieco się rozeszły :)Forsowanie Liswarty . Sztab II Batalionu .Zdjęcia uzupełniają udostępnione wspomnienia Pana J.Dobrowolskiego Cytuj
miroslav Napisano 10 Styczeń 2018 Napisano 10 Styczeń 2018 Ta sama ? 600 " kilka godzin później ? ze śladami ostrzału .Może tego pojazdu szukałem do kompletu z lotniczymi.( Jeśli nie - sie wytnie ) Cytuj
formoza58 Napisano 10 Styczeń 2018 Napisano 10 Styczeń 2018 A czemu uważasz, że wątki się rozeszły? Przecież posty tutaj do tej pory zamieszczane, dotyczą li tylko zdjęciom z pola bitwy. Cytuj
miroslav Napisano 10 Styczeń 2018 Napisano 10 Styczeń 2018 Wolałem się upewnić :) Nie lubię przeszkadzać w rozwijanej myśli .Zdjęcie 600 " z kilku przyczyn uważam za pewne na 90% .Jest to ostatni pojazd z pierwszej grupy .Będę wdzięczny za informację jeśli Ktoś natrafił na lepsze ujęcie . Cytuj
miroslav Napisano 10 Styczeń 2018 Napisano 10 Styczeń 2018 Wybacz :) - czasem myślę na skróty - przestrzennie "ale kilku Znajomych którzy mnie znają i mają namiar na Forumdobrze się bawi czytając wpisy , przy okazyi pozdrawiam Ich serdecznie .Pierwsza grupa - czyli pierwsze 4 czołgi których zbliżenie lotnicze wrzuciłem.( doszedłem do 3 rozpoznanych i pokazanych na zdjęciach teraz czwarty )Pozostała druga grupa z sdkfz - to większy kłopot bo nie mogę dopasować .Propaganda ??? zawsze była po obu stronach . Teraz temat Mokrej nieco iemodny " .Nasze intencje i przekaz ten sam - niestety net nie przenosi informacji niewerbalnych :)Czyli łatwo wzajemnie się nie zrozumieć, co jest niemożliwe w bezpośredniej rozmowie .No i znowu marudzę - przepraszam :) Cytuj
formoza58 Napisano 10 Styczeń 2018 Napisano 10 Styczeń 2018 Tośmy pogadali... Pozdrawiam również Znajomych Miroslava, dobrze bawiących się czytając Jego wpisy ;-)Jeszcze jedno zdjęcie kultowego" działa 2 DAK-u Cytuj
miroslav Napisano 12 Styczeń 2018 Napisano 12 Styczeń 2018 Równie kultowe . Mokra czy Lipsko ?Sporo zdjęć ale czy ktoś to zweryfikował ?Może trzeba zmienić ekspozycję ? :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi