formoza58 Napisano 27 Listopad 2018 Share Napisano 27 Listopad 2018 Potwierdza to relacja dowódcy szwadronu KM 12 pułku, rtm. Antoniego Kropielnickiego. Człowieka, który trwał na pozycji obrony przy przepuście kolejowym od początku do zakończenia walk i jako jedyny chyba przekazał najbardziej wiarygodny opis piekła", które się działo na tej pozycji. Zresztą, wiem od Jego Syna, z którym jestem w kontakcie, że ten bój nie skończył się dla Niego w dniu 1 września. Do ostatnich chwil swojego życia, ten dzień krwi i chwały swojego pułku spędzał Mu sen z powiek. Świadczy o tym min., że mieszkając w Anglii spowodował, że Jego zmarła, ukochana żona spoczęła w Kwaterze Wojennej w Miedźnie. A gdy On odszedł do Niebieskiego Garnizonu", spoczął obok niej i ułanów, którymi dowodził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 27 Listopad 2018 Share Napisano 27 Listopad 2018 To zdjęcie pozwala uściślić położenie . Słup telefoniczny - czyli droga Mokra 2-3 .( o ile nie istniały odgałęzienia , należy sprawdzić książki telefoniczne )Być może obok krzyżówki z drogą w kierunku lasu .Skąd padł strzał każdy sam rozważy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RDW60 Napisano 28 Listopad 2018 Share Napisano 28 Listopad 2018 Następny dylemat. Na zdjęciu od bodzia (2018-11-20 19:12:50) polegli polscy żołnierze są piechociarzami w adrianach, czy kawalerzystami z plecakami piechoty? Obuwia nie widać na fotce, a ja mam wrażenie, że poległy po lewej ma gołą stopę. Niemcy w przeciwieństwie do bolszewików nie obdzierali zabitych przeciwników z obuwia. Jakieś sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 28 Listopad 2018 Share Napisano 28 Listopad 2018 Myślę, że to jednak kawalerzyści, lub artylerzyści konni. W pierwszym porywie, zasugerowałem się tymi plecakami i nie zwróciłem uwagi na hełmy. Jak pobawiłem się większa rozdzielczością, to wyszło szydło z worka".Torba jest prawdopodobnie techniczna, np. na narzędzia, natomiast kostki" należą do np. woźniców wozów lub przodków. Widać na tym zdjęciu totalny nieporządek z betami, ktoś te plecaki i torbę penetrował. Pewnie Niemcy, bo sporo rzeczy z płaszczem zostały.Na wielu ( niemieckich) zdjęciach naszych poległych widać ślady rewizji. Rozpięte kurtki mundurowe, wypatroszone kieszenie spodni i drobiazgi osobiste rozrzucone obok. Ale przypadku, że polegli są pozbawieni butów, nie widziałem.Nie wiem, co było po zrobieniu zdjęcia. Znam natomiast nieliczne przypadki, że polegli spoczywali w pierwszych pochówkach bez butów :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 5 Grudzień 2018 Share Napisano 5 Grudzień 2018 Parę zdjęć z ebaya, które są opisane tak samo jak te co ostatnio zamieściłem. Proszę o pomoc w identyfikacji, nie wiem czy są z okolic Mokrej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 5 Grudzień 2018 Share Napisano 5 Grudzień 2018 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 5 Grudzień 2018 Share Napisano 5 Grudzień 2018 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 5 Grudzień 2018 Share Napisano 5 Grudzień 2018 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 5 Grudzień 2018 Share Napisano 5 Grudzień 2018 No właśnie, wstrzymałem się ze wrzuceniem tej serii, mimo że opis jest Mokra, rej. Kłobucka". Te poprzednie nie podlegają dyskusji co do miejsca, w przypadku tych ostatnich nie jestem pewien... Odnośnie fotografii 1 i 4, kojarzy się z przepustem kolejowym z Mokrej I do Miedźna.Tylko tam ( wg. map) nie było gospodarstwa przy torach.Na zdjęciu 2 widać kupę zebranego oporządzenia min. piechocińskie salamandry". Hmm, no sam nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 5 Grudzień 2018 Share Napisano 5 Grudzień 2018 c.b.d.d - (informacja zwrotna) - jest zapotrzebowanie są zdjęcia ...Koncepcja zelektryfikowania okolicy i budowy bocznicy kolejowejprzez centrum bardzo mi się podoba . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 5 Grudzień 2018 Share Napisano 5 Grudzień 2018 p.p.t ( refleksja własna)- bywa, że milczenie jest niekiedy złotem. --------------------------------Najbardziej obfotografowane miejsce na pobojowisku.Z małym detalem jako novum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 5 Grudzień 2018 Share Napisano 5 Grudzień 2018 ppt - refleksja odnosi się do Pańskiej Osoby czy do mojej ?- która poniekąd jest mi znacznie bliższa :)))to aby czytelnicy opacznie nie pojęli przesłania :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 6 Grudzień 2018 Share Napisano 6 Grudzień 2018 Metoda działania niektórych sprzedawców z ebaya: ostatnio poszły mi dobrze foty Mokra", więc kolejne też Mokra" poopisuję. I tak to czasem działa. Tak, że byłbym ostrożny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 9 Grudzień 2018 Share Napisano 9 Grudzień 2018 dolne zdjęcie :ebay.pl/itm/X397-3-Fotos-Russland-Panzer-Jager-Einheit-PAK-Stellung-Geschutz-Kanone/401650404421?hash=item5d843acc45:g:zT4AAOSwz05cBpl0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 10 Grudzień 2018 Share Napisano 10 Grudzień 2018 Mokra - źródło Eb . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 21 Grudzień 2018 Share Napisano 21 Grudzień 2018 241 z widokiem na Mokrą IIz zasobów forum . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 22 Grudzień 2018 Share Napisano 22 Grudzień 2018 W zależności od ujęć obok drogi ,widzę 3 do 5 czołgów w tym jeden bez wieży .Problem w tym że na części zdjęć są one oświetlone przez drogę od strony domyślnie północnej.Czyli raczej nie mogą stać w miejscu zaznaczonym na szkicu .Co więcej na zdjęciu lotniczym brak drzew od strony pól w kierunku Mokra III .Jednocześnie jedna z charakterystycznych koron jest podobnado ujęć z tła działonu . Może to druga część Mokrej 2 w kierunku przepustu ?Im więcej zdjęć tym więcej wątpliwości :)Być może wraki z załączonego zdjęcia lotniczego nie są tożsame z czołgami przy drodze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 22 Grudzień 2018 Share Napisano 22 Grudzień 2018 Właśnie, na zdjęciu lotniczym ta grupa stoi jakby dalej od drogi. Przy tym, który powinien być jako 241 pierwszy od lewej , nie ma drzewa.. Nie widać również budynku gospodarskiego, stojącego dosłownie przez drogę. Albo inne, albo jeszcze nie ściągnięte z pobojowiska.Patrzę również na te zdjęcia zrobione grupie tych czołgów od strony drogi. I też mam wątpliwość, czy wszystkie są wrakami. Mógł do nich przytulić się sprawny czołg jak to po bitwie. Z pododdziału technicznego, lub kamraci tych unieruchomionych. Ciężka sprawa :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 22 Grudzień 2018 Share Napisano 22 Grudzień 2018 Oraz - zdjęcia nr.222 na tle lasu ...Dobre pytanie czasem lepsze niż odpowiedź :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 22 Grudzień 2018 Share Napisano 22 Grudzień 2018 Ogólnie się zgadzamy :) trzeba dalej szukać .Poza tym - dodatkowe kilka czołgów udokumentowanych zdjęciami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 22 Grudzień 2018 Share Napisano 22 Grudzień 2018 Jeszcze w temacie 241, widocznego jako pierwszy od prawej. To zdjęcie zrobione jest zza opłotków gospodarstwa widocznego na zdjęciu wrzuconym ostatnio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 22 Grudzień 2018 Share Napisano 22 Grudzień 2018 Zdjęcie wg. opisów przedstawiające zniszczone przodki 1 baterii, z budynkiem szkoły w Mokra II i wrakami co najmniej trzech maszyn. Po pojawieniu się na wątku zdjęcia lotniczego, zastanawiam się, czy jeden z tych wraków nie jest na nim widoczny na kolejnym kadrze, zaznaczony żółtą strzałką? Pozostałe przesłonięte są koronanmi drzew wokół kościółka Judy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 22 Grudzień 2018 Share Napisano 22 Grudzień 2018 Jw. Widoczny na kadrze w górnym prawym rogu jasny dom nie jest pokazanym wyżej budynkiem szkoły, który stał dalej poza kadr wzdłuż, przy widocznej drodze do Działoszyna.Z tymi końmi artyleryjskimi to by się zgadzało, leżą bowiem mniej więcej w pobliżu współczesnego kościoła. Z opowiadań mieszkańca Mokrej II, dowiedziałem się , że pochowano je wzdłuż drogi, między kościołami, wraz innymi padłymi w tym rejonie końmi, prawdopodobnie z 3 szwadronu 12 P.Uł. Spory czas wiało tam grozą, coś prychało", póki nie wyszły z padliny gazy. Ziemia się tam zapadła i trzeba było wyrównywać teren. Ot, taka smutna ciekawostka :-(... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 23 Grudzień 2018 Share Napisano 23 Grudzień 2018 Celne uwagi . Zatem należy odnaleźć około 5 do 8 zdjęć naziemnych tych pojazdów .Co do wrakowiska - prawdopodobnie znajdowało się w miejscu oznaczonym na mapce . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miroslav Napisano 23 Grudzień 2018 Share Napisano 23 Grudzień 2018 ...odnaleźć zdjęcia naziemne 5-8 pojazdów :)formuła forum korekty nie przewiduje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi