Skocz do zawartości

Słowacja kontra Ogień.

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 127
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Spór o Ognia" jest bardzo podobny do sporu o Burego",tyle tylko,że żaden z dostojników państwowych nie firmował pomnika Burego".Odpowiedź na pytanie,czy walka z komunizmem usprawiedliwia iegodziwości" /czyt. zbrodnie/ normalnemu człowiekowi nie nastręcza trudności.
Niejaki Leon Degrelle do końca życia utrzymywał,że walka z komunizmem usprawiedliwia wszystko to,co zrobił.Można znaleźć też innych,którzy uważają,że cel uświęca środki.
Napisano
Kto jak kto, ale Słowacy mają do tego największe prawo. Gdzie bohaterowie z września 1939 roku, palący i grabiący wsie i miasteczka południa Polski. Bohaterowie rozprawiający się z mniejszością polską na Słowacji czy wyłapujący polskich kurierów, których przekazywano SD. A może wysyłający Romów i Żydów słowackich (news dla gazety) do komór gazowych. Wreszcie bohaterowie walczący ramię w ramię ze swoim sojusznikiem na wschodzie. Już osądzeni?
Sam bym im - krowy i nie tylko - ukradł...
Napisano
Strzelanie do cywilów ( świadome) jest zbrodnią , niezależnie której strony żołnierz ją popełnia. Tak samo słowacki na żydach , niemiecki na Polakach czy rosyjski na Niemcach.
O ile mnie pamięć nie myli to Kuraś uważał się za żołnierza ?
Napisano
Gdybyż to było takie proste... Niemniej Kuraś jest postacią dwuznaczną" ( nie dla mnie , pochodzę z terenów gdzie on działał i na podstawie relacji świadków mam o nim wyrobione , negatywne zdanie ). Słowacy mają również swoich ohaterów wplątanych w ich czasy" a Kuraś jest jednym z nich.
Napisano
Wątek wyczyszczony ze złotych myśli kolegów na temat Dody, gazet różnego autoramentu, Urbana oraz różnych innych aspektów życia.
Panowie przypominam: To wątek o Józefie Kurasiu ps. Ogień"
Napisano
Dla mnie to oni wszyscy dorobili sobie ideologię do bandyckiego życia.
Bo tu czas się wziąć do roboty, pracować uczciwie, a tu las, wolność, karabin i prawo które sam stanowię. Znacznie łatwiej napadać, kraść i palić usprawiedliwiając to walką z ustrojem.
Napisano
wogóle cała ta walka z okupantem o wolnośc to do niczego. Lepiej spokojnie oddać sie w ręce UB i i wytłumaczono że trzeba budować socjalizm i podporżadkować sie ludowemu prawu. Parowóz zapewne ma nam mysli bohaterów z GL i Ub...
  • 1 month later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie