wojwoj Napisano 28 Styczeń 2010 Napisano 28 Styczeń 2010 Drugie podejście nie dało żadnych rezultatów.Wojtek
Boxster Napisano 5 Styczeń 2011 Napisano 5 Styczeń 2011 Czy temat jest zupełnie wyczerpany i można z całą pewnością stwierdzić, że Tygrysa już ktoś wypłoszył"?Bardzo mnie ten temat zainteresował, tym bardziej, że znajomy - starszy człowiek - mieszka ok 5 km o miejsca gdzie prowadzone były walki. Opowiadał m.in. jak jeden z czołgów prowadził z pobliskiego wzniesienia ostrzał przez okres ok 10. Z jego relacji wynika też, że pojazd ten był uszkodzony - zerwana gąsienica.
CzarnyPoznań Napisano 26 Styczeń 2011 Napisano 26 Styczeń 2011 Ja proponuję zrobić poważną składkę na taką operacje i to sprawdzić.Sam z zaciekawieniem śledzę wszystkie wątki dotyczące niemieckich pozostałości sprzętów ciężki na ziemiach Polskich.Bo na pewno jeszcze jest coś do odkrycia na skale światową.Cały czas trzymam kciuki,że może jakiś tygrys,albo pantera czai się w ziemi chociaż jakieś części.
WST 1939 Napisano 26 Styczeń 2011 Napisano 26 Styczeń 2011 Również myślę że sprzętu jest w Polsce, wiadomo Tygrys czy Pantera to legendy, ale cieszą inne pojazdy, a tak naprawdę każdy czy chociażby podwozie, jak te które stoi ponad 5 lat w Gdańsku, przy T-32 (?) i nic z nim się dalej nie dzieje.
CzarnyPoznań Napisano 26 Styczeń 2011 Napisano 26 Styczeń 2011 Dobrze że stoi anie zostało sprzedane!Kurcze chociaż coś jakieś nowe fakty albo badania w danym kierunku.Mam nadzieje że dożyje jakiegoś ciekawego odkrycia na skale polski chociaż.Trzymam kciuki!!!
WST 1939 Napisano 26 Styczeń 2011 Napisano 26 Styczeń 2011 To zobacz mój temat, może podziel się informacjami, chodzi o pzkpfw II, myślę że to byłoby konkretne znalezisko :).
jacek1962 Napisano 31 Styczeń 2011 Napisano 31 Styczeń 2011 Na skalę światową to do odkrycia już nic nie ma.Je mają Rosjanie w Kubince.Reszta to bardzo popularny sprzęt do zobaczenia np w Niemczech.
Cronos Napisano 31 Styczeń 2011 Napisano 31 Styczeń 2011 Ten znowu swoje... Tak, w Niemczech w każdym ogródku stoi Tygrys i co najmniej 3 Panther'y.
Czlowieksniegu Napisano 31 Styczeń 2011 Napisano 31 Styczeń 2011 U Jacka w ogródku, i na parapecie, nie tylko takich odkryć można dokonać.Matko i córko- Ty widzisz i nie grzmisz.
numi5 Napisano 31 Styczeń 2011 Napisano 31 Styczeń 2011 Cronos napisał prawdę:w Niemczech w każdym ogródku stoi Tygrysi co najmniej 3 Panther'y.http://www.hartziel.de/index.htm?/standort.htm
KRUSZYNA Napisano 31 Styczeń 2011 Napisano 31 Styczeń 2011 Jacek1962 proste pytanie-Ile i gdzie na świecie są do zobaczenia sprawne Tygrysy?pozdrawiamkruszyna
bjar_1 Napisano 31 Styczeń 2011 Napisano 31 Styczeń 2011 Tygrysów i Panther w Niemczech wiele, ale jeszcze więcej tych wcześniejszych - I, II, III i IV. Tych I najwięcej ;)
balans Napisano 31 Styczeń 2011 Napisano 31 Styczeń 2011 Z Tygrysów to chyba Niemiaszki mają tylko jednego - królewskiego" zresztą.
krzysiek2407 Napisano 31 Styczeń 2011 Napisano 31 Styczeń 2011 Jedynkę też mają ale plastikową :)http://www.youtube.com/watch?v=NRR2_2y03Qw&feature=watch_response
kloki Napisano 1 Luty 2011 Napisano 1 Luty 2011 No właśnie nie wiem czemu się przyjelo ze Tygrys" jest bohaterem I planu. Jednak Panter więcej się ostało
KRUSZYNA Napisano 1 Luty 2011 Napisano 1 Luty 2011 Pytanie było konkretne oTygrysy"w stanie jezdnym na świecie.Tylko dwa-z każdego podgatunku po jednym,Królewski" w Samur izwykła" VI w Bovington-obecnie w trakcie generalnego remontu.Oba jeżdżą po kilka godzin rocznie z uwagi na unikatowość i dbałość o tak cenne eksponaty.Reszta zachowanych pojazdów do obejrzenia pod tą bardzo znaną linką:http://the.shadock.free.fr/Surviving_Panzers.htmlpozdrawiamkruszyna
matp7mef Napisano 1 Luty 2011 Napisano 1 Luty 2011 W Panzermuzeum w Thun w Szwajcarii przywracają obecnie Królewskiego do stanu jezdnego.
balans Napisano 1 Luty 2011 Napisano 1 Luty 2011 Trochę to dziwne, ale Tygrysów I zachowało się dużo mniej niż tych królewskich". Najwięcej , bo podobno 4-y Tygrysy I były w Rosji, tyle że jednego podobno przehandlowali [do UK?].A może ktoś wie gdzie wylądował" ostatecznie Tygrys I z poligonu na Białorusi?
CzarnyPoznań Napisano 1 Luty 2011 Napisano 1 Luty 2011 A ja mam pytanko co do liczby tygrysów w Polsce?Czy są jakieś rzetelne informacje na temat liczby w 1945 roku pozostawionych przez Niemców.W poznaniu był jeden i dwie Pantery całkiem ciekawa historia jest z nim związana.Opisana w książce z cyklu Festung posen Tygrys z Poznania.Gorąco polecam.
Trooper85 Napisano 2 Luty 2011 Napisano 2 Luty 2011 A ja mam pytanko co do liczby tygrysów w Polsce?Czy są jakieś rzetelne informacje na temat liczby w 1945 roku pozostawionych przez Niemców."Na tą chwile z tego co mi wiadomo takiego zestawienia nie ma. Ale po trochu się robi :)
matp7mef Napisano 2 Luty 2011 Napisano 2 Luty 2011 Tygrysów I było naprawdę sporo w Polsce w 1945. Poznań, Częstochowa. Wiem też ze kilka tygrysów zostało straconych w końcowej fazie operacji Bagration na Lubelszczyźnie. Miały one ochraniać drogę pomiędzy Kraśnikiem a przeprawą pod Zawichostem. Znane są miejsca rozbicia tych Tygrysów, w okolicach Janowa Lubelskiego znane mi to pola w okolicy Branwi, Godziszowa, miejsca potwierdzone zostały znalezione tam min koła, włazy,i kilka innych fragmentów. Pewnie teraz są gdzieś na zachodzie sporo tego poszło po 2000, gdy zdrożał złom.
KRUSZYNA Napisano 2 Luty 2011 Napisano 2 Luty 2011 Królewskie walczyły także w Trójmieście.Słynne zdjęcie zzapadniętym".pozdrawiamkruszyna
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.