Skocz do zawartości

Tajemnica Westerplatte"

piotr916

Rekomendowane odpowiedzi

Sakralia i dewocjonalia to moze pozostawmy w kosciolach. Mnie interesuje historia, ta prawdziwa, jaka by ona nie byla. Prawda, a nie ta spreparowana przez ministerstwo oswiaty papka ktora indoktrynuje sie mlodziez z podrecznikow.
W sumie masz racje, z historia jest jak z religia, gdzie sie nie pojedzie wyglada ona inaczej i kazdy wierzy w co innego. Podobnie w przypadku podrecznikow, polskich niemieckich czy rosyjskich - niewiele maja ze soba wiele wspolnego chociaz opisuja te same fakty.
Poza tym troche dystansu - Quentin Tarantino wyrezyserowal swietnych Bekartow Wojny", pomimo ze historii sie to do konca nie trzymalo jak dla mnie bomba.
Mam nadzieje ze to bedzie ciekawy film o ludziach a nie kolejny gniot o walczacych w 1939r rycerzach Jedi czy terminatorach nadwislanskich T-800. No offens ja tylko chce bez sciemy, sakraliow i dewocjonaliow ; )

• Odpowiedzi 379
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Sądząc po scenariuszu będzie to film nie historyczny a parahistoryczny. Prawda tak objawiona będzie zapewne podobna do prawdy o naszych cichociemnych z Czasu Honoru" ktorzy zostali zrzuceni do PL żeby między innymi podrywać laski.

cugi, bez urazy, ale bękarty wojny to film mocno tendencyjny i polityczny, więc twoje roche się historii nie trzymało", jest mniej więcej tym samym o czym mówisz w pierwszej części swojego wpisu, czyli indoktrynacją, tylko tu zastosowano inny rodzaj przekazu propagandy.
Przyjemniejszy że tak powiem..

ps. mam nadzieję że ten badziew chochlewa nigdy nie zostanie wyemitowany w Polsce i w żadnym innym kraju..

I powtarzam po iksty raz - jak sie pisze scenariusz beletrystyczny oparty o fiktyczne postacie na tle historycznym to co innego a jak sie przedstawia faktycznych ludzi (ktorzy maja rodziny, znajomych) i ich faktyczne czyny to jest cos innego i wymaga nieskonczenie wiekszej dbalosci i rzetelnosci.

To ze w Polsce jest iks procent zlodzieji nie upowaznia mnie do przedstawienia w filmie kol Cugi dla przykladu jako zlodzieja :). Sadze ze bardzo slusznie podalby mnie do sadu........

• 3 weeks later...
12. Stowarzyszenie Blogmedia24.pl

Maryla, śr., 26/09/2012 - 22:06
Stowarzyszenie Blogmedia24.pl Olsztyn, 26 września 2012 r.

11-041 Olsztyn

ul. Rzędziana 32

Polski Instytut Sztuki Filmowej
Dyrektor Instytutu
Agnieszka Odorowicz

ul. Krakowskie Przedmieście 21/23
00-071 Warszawa
pisf@pisf.pl

WNIOSEK O UDOSTĘPNIENIE INFORMACJI PUBLICZNEJ

Działając w imieniu Stowarzyszenia Blogmedia24.pl z siedzibą w Olsztynie, wnoszę o udostępnienie informacji publicznej w sprawie rozliczenia dofinansowania filmu Tajemnice Westerplatte" oraz wywiązania się z warunków zawartej nowej umowy przez PISF z producentem Film Media S.A .
W nawiązaniu do naszej wcześniejszej korespondencji w sprawie wsparcia finansowego dla twórców filmu Tajemnica Westerplatte" datowanej od 27 sierpnia 2008 r. ( ostatnia Państwa odpowiedź z dnia 30.11.2011 r.) oraz informacji medialnych, wnosimy ponownie o udzielenie informacji w związku z publikacją wywiadu z nowym producentem Jackiem Samojłowiczem.

W piśmie z dnia 30.11.2011 r. poinformowali nas Państwo, że wykonanie kopii wzorcowej filmu przewidziane jest w umowie na dzień 20 lipca 2011 r., zaś premiera filmu przewidziana jest przez Dystrybutora na wrzesień 2012 r.
Z wywiadu udzielonego dla Newsweeka dowiadujemy się :

http://kultura.newsweek.pl/krajobraz-po-bitwie-o-westerplatte,95386,1,1....

1 lutego 2013 r. zakończy się trwająca niemal cztery lat wojna, w której paru się poddało, kilku zdezerterowało, a wielu odniosło ciężkie rany. Tego dnia wejdzie do kin „Tajemnica Westerplatte” Pawła Chochlewa. Film jest teraz na etapie postprodukcji. (...)
"Niektórzy za kłopoty winili także Pawła Chochlewa (już wcześniej fakt przyznania sporej dotacji debiutantowi, który ma jedynie wykształcenie aktorskie, a nie reżyserskie, krytykowali Juliusz Machulski i Władysław Pasikowski), nawet zaproponowano mu, by zrezygnował z funkcji reżysera.

"Chochlew jest już na ostatniej prostej, choć do zapłacenia pozostaje wciąż sterta rachunków, a do udobruchania spora grupa współtwórców, wśród których jest choćby Mirosław Baka. – Prawie całą zapisaną w scenariuszu rolę kaprala Grabowskiego udało mi się zagrać w tym pierwszym okresie zdjęciowym w Polsce i na Litwie – mówi „Newsweekowi” aktor. – Została jedna, ale bardzo istotna dla roli scena, nad zwłokami zastrzelonych żołnierzy. Niestety, twórcy filmu zdecydowali się nakręcić ją beze mnie, przebierając w mój mundur statystę. Za pracę wykonaną niemal trzy lata temu dostałem połowę gaży. Część kolegów dostała pieniądze, część nie. Był czas, kiedy cieszyłem się, że biorę udział w tym przedsięwzięciu. Ale minął.
Jacek Samojłowicz, producent wykonawczy „Tajemnicy”, tłumaczy: – W tej chwili nie mamy środków, będziemy mogli spłacać ludzi dopiero z wpływów. W pierwszej kolejności aktorów, scenarzystę, reżyserów, osoby odpowiedzialne za twórczą część przedsięwzięcia – deklaruje.

W naszym piśmie z dnia 17 listopada 2011 r. pytaliśmy o rozliczenie się firmy Pleograf sp. z o.o. z aktorami i ekipą techniczną :" Ponieważ według naszej wiedzy aktor Bogusław Linda został przez Pleograf zapłacony za całą rolę, należy domniemywać, że zdjęcia z postacią majora Sucharskiego trzeba nakręcić od nowa, a koszt produkcji tej państwowej produkcji znacznie wzrośnie w związku z nową obsadę aktorską i nową ekipą realizacyjną, ponieważ z realizacji tej produkcji wycofał się np. scenarzysta Alan Starski.

W świetle wypowiedzi Jacka Samojłowicza : "W tej chwili nie mamy środków, będziemy mogli spłacać ludzi dopiero z wpływów. W pierwszej kolejności aktorów, scenarzystę, reżyserów, osoby odpowiedzialne za twórczą część przedsięwzięcia zwracamy się z pytaniem, czy PISF jest informowany przez Film Media S.A o możliwej, a nawet pewnej możliwości zablokowania premiery filmu przez osoby, w stosunku do których "do zapłacenia pozostaje wciąż sterta rachunków ?

Stowarzyszenie Blogmedia24.pl jest w posiadaniu dokumentu, zwanego "POROZUMIENIE , rozesłanego przez FILM MEDIA Spółka akcyjna, działającej w imieniu własnym oraz spółki "PLEOGRAF SP. Z O.O. i koproducentów filmu pt. roboczym Tajemnica Westerplatte" - na podstawie upoważnienia udzielonego postanowieniami umowy z dnia 28 października 2011, a 'Twórcą i PLEOGRAF SP. z o.o.

Według naszej wiedzy 'Twórcy" otrzymawszy ten dokument i po konsultacji z prawnikami uznali go za kuriozalny" i nie zgadzają się na zawarcie proponowanego przez FILM MEDIA S.A. porozumienia.

W związku z powyższym zwracamy się o udzielenie informacji publicznej, czy PISF po raz kolejny udzielił zgody na przesunięcie terminu wprowadzenia filmu do kin i czy znane są Państwu problemy nowego Producenta z uzyskaniem cesji autorskich praw majątkowych , tu cytat z POROZUMIENIA : w zakresie rozporządzania i korzystania tymi prawami na terytorium całego świata, na czas trwania tych praw jak również ich przedłużenia i odnowienia ".

Z poważaniem

Prezes Zarządu

Elżbieta Szmidt

Maryla

------------------------------------------------------

Stowarzyszenie Blogmedia24.pl

- konto bankowe

• 2 months later...
  • 3 weeks later...
Nawet nie chce mi sie komentować tej produkcji"
Gebhardt...możesz obejrzeć tydzień przed premierą na
myhit.ru :)

Ten gniot bedzie czymś w rodzaju antypolskiego W ciemnosci"
I bynajmniej nie chodzi mi o genialną grę aktorską Więckiewicza.

Ten gniot bedzie czymś w rodzaju antypolskiego "W ciemnosci\"

Mam nadzieję, że będzie przynajmniej tak dobry, jak doskonałe W ciemności", a realizatorzy nie poszli ścieżką gniotów typu „Historia Roja”. W sumie, jakoś tak się ostatnio to układa, że kiedy skrajna pawica (nie, to nie błąd, ani nie przejęzyczenie) nazywa film antypolskim, to wiem, że warto iść na niego do kina.

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
Zauważyłem że w Polskich filmach najbardziej widowiskowy"jest tylko trailer.

Wiedeń W ciemności 1920..
Wszystko godne zobaczenia było zamknięte w 2minutowym trailerze.Bardzo to zachęcające
A reszta to dno..
Więc tylko propagandę mamy doskonale rozbudowaną skoro po trailerze skusiłem się na większość ww filmów.
Sądzę że pakowanie rozpoznawalnych już do bólu aktorów do każdego filmu jest już przesadą wywołującą odruch wymiotny.
Ale na ten pójdę.Z ciekawości:)
Ale w środę,gdy bilety są tańsze.Żeby nie było żal wychodzić w połowie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie