skyluke Napisano 16 Lipiec 2008 Share Napisano 16 Lipiec 2008 Dzieki za informacje, za mało wiem aby podejmować dyskusję o poruszonych problemach. Ważne że broń załogi znajdzie się na ekspozycji razem z resztą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jc1234 Napisano 16 Lipiec 2008 Share Napisano 16 Lipiec 2008 Balans ja nie rozróżniam zabytków lepszych i gorszych. Problem jest jeden co udowodniło życie. Broń jaka by ona nie była wywołuje u niektórych silne emocje. Jej pojawienie się w momencie kiedy do konserwacji jest tak ogromna rzecz jaką jest pojazd wielkości czołgu było po prostu niefortunne. My nie mamy w tej chwili na to czasu. Zabawa w konserwację jednego czy paru egzemplarzy - z historycznego punktu widzenia bardzo ciekawych- egzemplarzy broni zajmuje ogromne ilości czasu. A ludzi jest tylu ilu jest. Tylko proszę nie mówcie mi że mogliśmy komuś to dać to by to zrobił. Musimy wybierać co zabezpieczamy w pierwszej kolejności. Zdecydowaliśmy że cenniejszy jest Stug i jego elementy. Broni typu: MP 44, mauser, CZ jest na świecie kilka tysięcy. Ile jest peryskopów do Stuga IV ? Peryskopy pękają, a my czyścimy Stg.Bo gdyby rozleciał się Stg to byście wypłakiwali żal po nim jeszcze parę lat. Elementy skórzane i drewniane będą konserwowane albo przez Pracownię KZ lub pod nadzorem pracowników KZ. Pozdrawiam Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 16 Lipiec 2008 Share Napisano 16 Lipiec 2008 Jc1234, dlatego ja wyraziłem jedynie zdziwienie, że te wszystkie drobne elementy wyposażenia nie trafiły od razu do odpowiedniej placówki KZ, a obciążają Was tam w Poznaniu dodatkową pracą. Zdaję sobie sprawę, że bezwzględny priorytet ma sam pojazd, ale w takiej Rosi" np to nawet listy udało się zabezpieczyć i odpowiednio zakonserwować, nie licząc setek innych drobnych elementów. A w takim saperze" to pewnie takich drobnych" zabytków zabezpieczyli i odpowiednio zakonserwowali ze dwa razy więcej niż w Rosi".Ale żeby nie być typowo polskim malkontentem podkreślę jeszcze raz: To co tam wspólnie żeście dokonali w Grzegorzewie i to co obecnie robicie tam w Poznaniu, to dla mnie osobiście Wielkie Święto! Pozdrawiambalans Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bil Napisano 16 Lipiec 2008 Share Napisano 16 Lipiec 2008 Zostałem poproszony o udostępnienie numeru KONTA BANKOWEGO za pośrednictwem którego można dokonywać wpłat na REMONT STUGA IV.proteus: pozwolilem sobie usunac numer konta bo niestety nie bylo napisane kto jest wlascicielem a jak wiemy kazdy przelew musi miec swojego adresata. Dlatego prosze osobe o loginie Bil o ewentualne ponowne wpisanie calego konta wraz z nazwa wlasciciela. Jednoczesnie przyjacielsko radze by uwazac z taka prezentacja osobistego konta na forum bo nie wiadomo do czego ktos moze wykorzystac takie dane. Proponuje zamiast prezentacji konta umiescic adres mail gdzie potencjalni ofiarodawcy uzyskaja info na priva.pozdrawiam proteusW internecie pojawi się lista osób wspierających" projekt(o ile nie będą to osoby anonimowe)PozdroBilPost został zmieniony ostatnio przez moderatora proteus 16:27 17-07-2008 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg1 Napisano 17 Lipiec 2008 Share Napisano 17 Lipiec 2008 Kol Jc1234, oczywiście znaleziona broń nie jest unikalna, tak jak unikalny jest Stug, słusznie zatem dla Was (wielki szacunek przy okazji) priorytetem jest praca przy Stugu, ale wyeksponowanie w przyszłości, np w gablocie hangaru (trochę tam mało miejsca, ale myślę , że zanalazłoby się) rzeczy znalezionych w Stugu włącznie z bronią załogi jeszcze bardziej podwyższy rangę tego co zrobiliście - to niesamowite świadectwo historii. Liczy się kontekst historyczny" jak mówią archeolodzy, takiej broni czy butów:} jest pełno, ale ten zestaw znalezisk jest unikalny sam w sobie, związany z konkretnym miejscem, wydarzeniem i czasem historycznym. To może przemawiać lepiej do wyobraźni niż cały zestaw broni srzeleckiej w gablocie jakiegoś muzeum, ale bez kontekstu historycznego.Pozdrowienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziej Napisano 17 Lipiec 2008 Share Napisano 17 Lipiec 2008 No greg1 ma rację. Opowiastka o łamiącym się lodzie pod stugiem pobudza wyobraźnię. Ale czy to będzie to samo mp44 czy inne, kto ze zwiedzających to sprawdzi i czy wogóle będzie go to interesowało(ekspozycje można wykonać na różne sposoby). Oczy wydobywców zwrócone są ku stugowi, bo on tu jest najważniejszy, a tych dwóch ludzi mogło robić przy nim, a nie przy broni(zresztą pewnie by woleli). Macanie klawiatury to fajna robota nie kurzy się i rączki takie gładkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg1 Napisano 17 Lipiec 2008 Share Napisano 17 Lipiec 2008 Kol. Dziej, jeśli mógłbym nawet w skromnym zakresie w jakichś prostych pracach w miarę moich możliwości być pomocny? Mój e-mail jest do dyspozycji :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudzin Napisano 17 Lipiec 2008 Share Napisano 17 Lipiec 2008 Dziej, nie dzielmy znów ludzi na lepszych (tych, co fizycznie robią przy stug-u) i gorszych (pozostałych). Myślę, że każdy zainteresowany na miarę swoich możliwości pomoże. Praca tych przy stug-u jest tak samo ważna, jak moja cywilna dzięki, której będę mógł wpłacić pieniądze na jego renowację, by więksi zapaleńcy mogli działać. A jeżeli ktoś siedząc w archiwum odkryje konkretnie, co to był za stug i do tego dołoży listę nazwisk załogi, to również dołoży swoją cegiełkę. Postarajmy się, by było to NASZE WSPÓLNE WIELKIE DZIEŁO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jc1234 Napisano 17 Lipiec 2008 Share Napisano 17 Lipiec 2008 Ta zapalniczka pojawiła się dziś. Moim zdaniem rzecz o wyjatkowej wartości. W trakcie przeszukiwania pojemników z elementami wysupłała sie z jakiejś rury. Mamy juz dwa nazwiska -prawdopodobnie- członków załogi. Dziś wysłałem do Bociana płytę ze zdjęciami ok 350.Pozdrawiam Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jc1234 Napisano 17 Lipiec 2008 Share Napisano 17 Lipiec 2008 Numery skrzyni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jc1234 Napisano 17 Lipiec 2008 Share Napisano 17 Lipiec 2008 Kolejny drobiazg któregoś członka załogi. W pierwszej chwili wszyscy mieliśmy nadzieję na zdjecie. Puzdrko było jednak puste. Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jc1234 Napisano 17 Lipiec 2008 Share Napisano 17 Lipiec 2008 Skrzynia biegów po zdjęciu bocznej osłony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jc1234 Napisano 17 Lipiec 2008 Share Napisano 17 Lipiec 2008 Skrzynia od strony sprzęgła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jc1234 Napisano 17 Lipiec 2008 Share Napisano 17 Lipiec 2008 Tak wyglądał przedział mechanika dwa dni temu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jc1234 Napisano 17 Lipiec 2008 Share Napisano 17 Lipiec 2008 Jeden z akumulatorów. W komplecie są cztery. Wszystkie w takim stanie. Były montowane za kierowcą po lewej stronie w drewnianej skrzyni. Wykazują dużą chęć do życia" Producent VARTA. Korki które pokazały się na alegro nie są nasze. Dzisiaj sprawdziłem są wszystkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jc1234 Napisano 17 Lipiec 2008 Share Napisano 17 Lipiec 2008 Pierwsza grupa rekonstrukcji historycznej biorąca udział w konserwacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jc1234 Napisano 17 Lipiec 2008 Share Napisano 17 Lipiec 2008 Pierwszy raz po 60 latach zdejmowana jest głowica. Ta własnie jest uszkodzona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jc1234 Napisano 17 Lipiec 2008 Share Napisano 17 Lipiec 2008 Numer na burcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jc1234 Napisano 17 Lipiec 2008 Share Napisano 17 Lipiec 2008 Rozmiar tłoka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba37 Napisano 18 Lipiec 2008 Share Napisano 18 Lipiec 2008 Jeszcze ja nie gratulowałem, co czynię teraz :)Ok, co z tym kontem bankowym ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudzin Napisano 18 Lipiec 2008 Share Napisano 18 Lipiec 2008 vide:http://www.odkrywca.pl/datki-na-remont-stuga-iv,638008.html#638008 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bocian Napisano 18 Lipiec 2008 Share Napisano 18 Lipiec 2008 No i jest, poczta mnie zaskakuje.http://www.odkrywca.pl/galeria,stug-iv-grzegorzewo,542.htmlFotki zostały zamieszczone w dobrej rozdzielczości i rozmiarze 1024x768 Powinno wystarczyć żeby obejrzeć szczegóły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pni Napisano 18 Lipiec 2008 Share Napisano 18 Lipiec 2008 Przyłączam się do gratulacji, przesłałem już pieniążki do czego zachęcam innych. Jednocześnie moim zdaniem mimo wszystko dobrze że nie wywaliliście do mułu znalezionej broni. W przyszłości wszystkie znalezione przez was przedmioty mogą dać piękną i kompletną ekspozycję a jej zabezpieczenie możne być przecież wstępne. Życzę powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazda1010 Napisano 18 Lipiec 2008 Share Napisano 18 Lipiec 2008 Czy wiadomo z jakiej jednostki pochodzi, numery taktyczne, załoga lub coś z jego historii? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 18 Lipiec 2008 Share Napisano 18 Lipiec 2008 Właśnie o takie drobiazgi mi chodziło jak ta zapalniczka, but [sic], osobista broń czy to puzderko. To świadkowie historii, tej konkretnej historii. Historii tego konkretnego StuG'a i jego załogi. To ten kontekst historyczny" miał na myśli kol. Greg1 w swoim poście. Bo sam unikalny StuG jest na pierwszym miejscu [i bardzo słusznie], ale właśnie takie drobiazgi cyt. podwyższą rangę tego co robicie" i w tę ryłę stali" tchną życie. Sorry, trochę się zbytnio rozczuliłem...Jeszcze raz wyrazy podziwu i szacunku za to, co tam zrobiliście i robicie.balans Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.