Tuszek Napisano 1 Czerwiec 2008 Autor Napisano 1 Czerwiec 2008 Witam.Znalazłem takie foto. Jeżeli jest oryginalne, to jestem pod wrażeniem odwagi tego ułana.Jakie macie odczucia co do tej sytuacji na zdjęciu?Pozdrawiam.
kopijnik2 Napisano 1 Czerwiec 2008 Napisano 1 Czerwiec 2008 ale sytuacja niepiękna...http://odkrywca-online.pl/utwor-szwedzkiego-zespolu-o-bohaterskich-polakach,636157.html#636157dudzinoraz http://odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=485690#487022
herbstnebel Napisano 1 Czerwiec 2008 Napisano 1 Czerwiec 2008 Jest to scena z rekonstrukcji w Nowogrodzie w 2006 r. Na motorze chłopaki z Grajewa, a kawalerzysta bodajże z Grabowa. Na oryginalnym nagraniu słychać normalnie jak szabla uderza o hełm..."Prowadzącemu motor mam nadzieję, nic się nie stało??????
Tuszek Napisano 1 Czerwiec 2008 Autor Napisano 1 Czerwiec 2008 Kopijnik, lipa w sensie, że nie z frontu :)
blackdog Napisano 1 Czerwiec 2008 Napisano 1 Czerwiec 2008 ale trzeba przyznać że zdjęcie ma w sobie pewną dawkę romantyzmu :) mi się bardzo podoba
liha Napisano 6 Czerwiec 2008 Napisano 6 Czerwiec 2008 hahahahaha pamiętam, że o to niezła awantura była, że niby zbyt realne podejście do sprawy hehehehehehe. zdjęcie fajne.liha
herbstnebel Napisano 6 Czerwiec 2008 Napisano 6 Czerwiec 2008 To jednak musiało kolesia nieźle boleć co liha? :)
zbyniek Napisano 6 Czerwiec 2008 Napisano 6 Czerwiec 2008 W boju z Niemcem, sam nie wiem czy by siły nie użył(samo to że ma Niemiecki mundur rodzi we mnie nienawiśc)ale zdjęcie super.
woytas Napisano 6 Czerwiec 2008 Napisano 6 Czerwiec 2008 bo Niemiec za bardzo sie w role wczuwal to i zarobil w garnek :)
jacenty2004 Napisano 7 Czerwiec 2008 Napisano 7 Czerwiec 2008 Dobrze ,że chociaż chabeta była apolityczna i nie walnęła z kopyta w ten niemiecki garnek :)
Catadero Napisano 7 Czerwiec 2008 Napisano 7 Czerwiec 2008 Dziwię się komentarzom. Traktujecie zdjęcie, jakby zrobione było w czasie wojny i obrazowało atak POLAKA na NIEMCA. A to atak POLAKA na POLAKA-i to wcale nie udawany.2007.07.23. Witam.Ja na temat polskiej kawaleri ( a dokładniej panów z lublina) to co pokazali to czysta głupota...Szkoda że nikt z nich nie pomyślał że jeździ się na trzeźwo...I że jak masz szablę to nie tnie nikogo się po głowie (bez względu czy ma hełm czy nie)...Dobrze że koledze który dostał w hełm szablą nic się nie stało (po za omdleniem) i dobrze że ja nie dostałem po głowie (bo byłem w furażerce)...Myślę że reszta uczestników z sekscji motocyklowej też się wypowie na ten temat.No i najwarzniejsze PANOWIE NIE POTRAFILI PRZYJŚĆ I POWIEDZIEĆ PRZEPRASZAM tylko za nich zrobili to organizatorzy.pozdr.wolff"Catadero.
abcd Napisano 7 Czerwiec 2008 Napisano 7 Czerwiec 2008 Kiedyś rozmawiałem z członkiem grupy ludzi profesjonalnie przebierających się w zbroje rycerskie i inscenizujących bitwy średniowieczne w Polsce oraz za granicą,w jego opowieściach przewijały się historie o obciętych palcach czy wybitym oku, gdy ten czy ów rycerz przebieraniec zbyt naturalnie podszedł do inscenizacji,nie wiem czy mu wierzyć,ale jeżeli tak to przynajmniej nie wszystko jest dla picu, a widzowie mają dobre przedstawienie.
MaciekC Napisano 7 Czerwiec 2008 Napisano 7 Czerwiec 2008 witamA niedawno w Iłży podczas pokazu krew sie polała z pod opancerzonej rękawicy jednego rycerza. Mimo treningow wypadki się zdarzają. Sam dostałem drewnianym mieczem pod oko na jednym z pokazów. W koncu to kontaktowy sport :)
Trooper85 Napisano 8 Czerwiec 2008 Napisano 8 Czerwiec 2008 Co innego wypadek, a co innego z premedytacją rąbnać kogoś szabla przez łeb. Tłumaczenie że to kontaktowy sport jakoś do mnie nie trafia. Idąc tą droga następnym razem rekonstruktorzy odtwarzający jednostki niemieckie mogli by a wszelki wypadek" pójśc do akcji z bagnetami na karabinach. Pewnie od razu by była zadyma w różnych mediach, że przebrani za niemców bandyci" chcą pokaleczyć dobrych, polskich rekonstruktorów."jeżeli tak to przynajmniej nie wszystko jest dla picu, a widzowie mają dobre przedstawienie."To może dać rekonstuktorom prawdziwą broń i ostrą amunicję??? Będzie super realizm. Albo w scenie" brania jeńców porządnie ich skopać i stłuc kolbami.Kolega Catedro ma rację, niektórzy chyba zapomnieli, że wojna się skończyła w '45. Ciekawe co by było, gdyby ten rekonstruktor miał na głowie nie stalowy garnek ale jakąś laminatową replike???Zauważyłem, że trwa najazd na iemieckich" rekonstruktorów, polegający na sugerowaniu, że prawie każdy z nich to głupek zafascynowany nazizmem i hitlerem. Dlaczego nie było po tej historii takiego najazdu (poza forum) na tych kawalerzystów"??? Czy noszenie przez stwarzającego zagrożenie dla otoczenia głupka polskiego munduru jest wystarczającym powodem do ozgrzeszenia"???
zbyniek Napisano 8 Czerwiec 2008 Napisano 8 Czerwiec 2008 Członek grupy reko. Polskiego Września dlatego nie jest Niemcem bo tego nie lubi i dlatego wali w łby pasjonatów nazizmu.
mowglyn Napisano 8 Czerwiec 2008 Napisano 8 Czerwiec 2008 Sprawa 1) To nie był żaden wypadek. Widać to było a żywo", widać też na zdjęciach. Sprawa 2) Dość anonimowych ułanoidów"! Ujawnić nazwisko i przydział tego gnoja! Pozdro!PS. Dobrze, że nie było śmiertelnych ofiar...
herbstnebel Napisano 8 Czerwiec 2008 Napisano 8 Czerwiec 2008 właśnie o to pytałem bo słyszałem o tym omdleniu na motorze... heh teraz wiem już wszystko po tej fotce :) mam nadzieję, że się kolesie nie wywalili z tym motorem...
Catadero Napisano 8 Czerwiec 2008 Napisano 8 Czerwiec 2008 Tu macie wszystko-trzeba czytać od początku, razem ze zdjęciem ego gnoja". http://odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=485690#487022C.
woytas Napisano 8 Czerwiec 2008 Napisano 8 Czerwiec 2008 Panowie pilnujcie slownictwa bo za chwile posypia sie kartki!
sudajew Napisano 13 Czerwiec 2008 Napisano 13 Czerwiec 2008 tak z ciekawości jest może gdzieś filmik tego incydentu z szablom???
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.