Skocz do zawartości

Polacy" - tylko z nazwy

traper6

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Traper, poluzuj mankiety, nie ma się o co wk..., bo stanowisko pana magistra" jest oficjalnym stanowiskiem naszego różowego rządu. Skoro już jesteśmy w Niemieckich Socjalistycznych Stanach Jewropy, to musimy być politycznie poprawni. We wspomnianym przez któregoś z moich znakomitych przedmówców podręczniku do historii (napisanym pod auspicjami tuskowego rządu!) mówi się wyraźnie o wypędzeniu nieszczęsnych Niemców, ale już wojnę wywołali NAZIŚCI, a nie Niemcy. Podobnie nie było niemieckich obozów koncentracyjnych, lecz nazistowskie. To pytam się, w jakim języku jest ten napis na bramie Auschwitz- w nazistowskim???? We wspomnianym podręczniku nie ma mowy o Powstaniu Warszawskim, za to szczegółowo i szeroko omówiono antyhitlerowski ruch oporu w Niemczech". HA HA HA, Niemcy walczyli przeciw Hitlerowi i nazistom, dobre, co nie? Najgorsze jest to, że polski rząd, prowadząc bezmyślną, wasalną politykę wobec Niemiec i Eurokołchozu (co na jedno wychodzi), daje Niemcom przyzwolenie na relatywizację historii, co bardzo wyraźnie widać po zmianie stosunku niemieckiego rządu do Eryki Steinbach i jej centrum wypędzonych"- po wyborach w Polsce kanclerzyca Aniela Merkelowa zaczęła oficjalnie wspierać projekt.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 09:57 20-05-2008
  • Odpowiedzi 59
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Tak się śmiesznie składa że pracuję z tym podręcznikiem. Traktuję go jako uzupełnienie i jest to bardzo pomocna i dobrze napisana praca. Oczywiście można się czepiać szczegółów semantycznych, można jak kolega musamman operować sloganami, jednak moim skromnym zdaniem jako lektura uzupełniająca jest to doskonały materiał poglądowy. I na koniec jeszcze jedna uwaga, w brew temu co się większości wydaje w Niemczech funkcjonowała dość silna opozycja antyhitlerowska, czego najlepszym przykładem są plany i próby zamachów na Hitlera (w brew pozorom zamach w Wilczym Szańcu nie był jedynym).

Wracając do patriotyzmu. Dla mnie patriotyzm to nie tylko znajomość hymnu, praca na rzecz kraju (w miarę możliwości) działalność społeczna, znajomość historii, ale także świadomość grzechów narodowych.
Jestem dumny z tego że jestem Polakiem, jestem dumny z historii mojego kraju, jestem dumny z postaci takich jak Piłsudzki, Mościcki, jestem dumny z Solidarności, ale jednocześnie wstydzę się Jedwabnego, Kielc, Zaolzia. To jest dla mnie prawdziwa świadomość narodowa i patriotyzm. Natomiast zachowanie tych którzy widzą tylko i wyłącznie to co chwalebne, a wszelkie próby pokazania ej ciemnej strony Polski" traktują jako atak, wywołujący niczym nie uzasadnioną agresję uważam za mniej lub bardziej ale jednak nacjonalistów, a moim zdaniem nacjonalizm z patriotyzmem nie za wiele ma wspólnego.
Napisano
Jestem dumny z tego że jestem Polakiem, jestem dumny z historii mojego kraju, jestem dumny z postaci takich jak Piłsudzki"...
Napisano
Molke,

Po pierwsze nie chodziło mi o kończenie studiów, bo napisałem także o złapaniu fachu w ręce". To jest najważniejsze! Brakuje przede wszystkim rzetelnych pracowników z wykształceniem zawodowym, będących mistrzami w swym fachu.

Co do wynagrodzenia - to każdy z nas jedzie na tym samym wózku. Ja też mogę narzekać, że powinienem zarabiać dwa razy tyle. A mam mniej niż niejeden wykwalifikowany fachowiec.

Ale jeśli ktoś całymi dniami nic nie robi i tylko marudzi, to dla mnie powinien chwytać się każdej pracy. Żeby nie ulec degeneracji do reszty.

Stawka, którą oferowałem za robotę była i tak wyższa niż podpowiedzieli mi zaprzyjaźnieni ludzie z tamtej wsi. Najpierw zapytałem się ich, ile tu się za taką robotę płaci, a potem zwiększyłem nieco sugerowaną przez nich stawkę, bo chciałem mieć pracę zrobioną szybko. I co? I dupa. Kosa tej trawy nie brała". A do robienia kosą naprawdę nie trzeba nawet podstawówki - tylko chęci. Podobnie było przy stawianiu ogrodzenia.

Mogli dzieci nie robić". Pewnie. Często tak mówię. Zwłaszcza kiedy słyszę o dziesięcioosobowej rodzinie, zrobionej w byłym PGR z nudów i ciemnoty. Co rok to prorok. Szkoda tych dzieci.

Nigdzie nie piszę o własnych uzdolnieniach, bo są one przeciętne. Nie wiem czemu tak to odebrałeś. Po prostu każdy odpowiada za siebie i jak mu nie upierdzieliło rączek, to może znaleźć sobie w dzisiejszych realiach zajęcie. Ale skoro komuś wystarcza na piwo z emerytury/renty matki, to jest to jego wybór, i niech nie narzeka na Polskę, bo ona mu nic nie da.

Uwierz mi - tam gdzie jeżdżę, znalezienie fachowca - z umiejętnościami, chętnego do pracy i słownego - któremu z przyjemnością będzie można wypłacić godziwe wynagrodzenie - graniczy z cudem. W mieście zresztą też, wystarczy poczytać o branży budowlanej. A każdy z tych włóczących się meneli miał kiedyś swoją szansę zdobycia fachu. Nie wykorzystał jej.

M.
Napisano
Okłamywanie w podrecznikach jest conajmniej niesmacznie smieszne.

..szczegółowo i szeroko omówiono antyhitlerowski ruch oporu w Niemczech". HA HA HA, Niemcy walczyli przeciw Hitlerowi i nazistom, dobre, co nie? ..

No nie wiem co jest w tym wszystkim takie smieszne i dziwne bo jak dla mnie to samo dzialo sie w naszym kraju podczas komuny" gdy polacy stawali przeciw polakom czyz nie tak? w tym wypadku historia ma oceniac Ciebie jako komucha itp.. no bo jak inaczej skoro rzady twojego panstwa byly takie a nie inne? to znaczy ze kazdy polak to komunista?

Zgadzam sie z Toba ze przykre jest iz o powstaniu warszawskim nie ma slowa ale uwazam ze jak by bylo to powinno byc umieszczone i o jednych i o drugich tylko milo by bylo jakby niektorzy przestali bagatelizowac opozycje antyhitlerowska bo jak kolega wyzej stwierdzil zamach nie byl jeden (jak dobrze pamietam to chyba 4), nie pomijajac mlodych osob jak np. Sophie Scholl (22lata) , ktora zginela chyba w slusznej i tej samej sprawie czyz nie tak? Albo chociazby osoba z wyzszego szczebla Wilhelm Canaris.

Rozumiem iz jest ogromne rozgoryczenie spowodowane gloryfikowaniem swoich" a zapominaniem o aszych" ale uwazam ze nie nalezy bagatelizowac spraw a tym samym wysmiewac osob ktore zginely za ta sama sprawe i jesli mialbym odpowiedziec na twoje pytanie ..Niemcy walczyli przeciw Hitlerowi i nazistom, dobre, co nie? .. " to powiem ci szczerze ze nie jest to dla mnie smieszne a conajmniej nie smaczne i tu wychodzi Twoja nieznajomosc historii. Dla mnie sprawa jest rownie smieszna jak Polska rok 1981 gdzie przesmiewczo ktos by mogl stwierdzic po twojemu ze smieszna sprawa gdzie polacy walczyli przeciw komunista.. niestety a dla niektorych moze stetybylismy pod takimi rzadami i nie kazdemu sie to podobalo ale czy przez to kazdy byl komunista i nalezal do partii?
Napisano
Piłsudski od majątku Piłsudy (starolitewskie Pilsotas) koło Rosień na Żmudzi
Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski Piłsudski PiłsudSKI
Napisano
grba-dobrze, dobrze!!! Magius napisał-Tak się śmiesznie składa że pracuję z tym podręcznikiem". Też uważam, że śmiesznie. Przypuszczam, że jest nauczycielem, chociaż sam niedouczony. A wbrew" to zupełnie co innego niż w brew" panie Nygus. O sorry-magius.
C.
Napisano
Panowie po co takie emocje. Kol. musamman2 nie pisze zeby obrzucac sie zaraz blotem ale nie rozumiem na jakiej zasadzie a byc moze z jakich zródeł korzystales mowiac tu o mitycznosci opozycji antyyhitlerowskiej w niemczech?

.. Żadnej opozycji nie było, naziści zostali wybrani przez NARÓD niemiecki w wolnych wyborach i byli fanatycznie popierani przez ten ten naród do samego końca wojny..

Z tego co mi wiadomo to partia hitlera zyskala 44% (jesli sie pomylilem to prosze o poprawienie) a 44% okreslilbym conajwyzej nie cala polowa narodu i z tego co jeszcze pamietam to wladze przejal na podstawie testamentu w roku 1934. Z tego co mi wiadomo nie do konca jest jasne czy owy testament nie byl sfalszowany. (jesli cos zle napisalem prosze o korekte) Ciekawi mnie poprostu jakim cudem nazywasz 44% calym NARODEM? Zapewne to co napisalem to tez pewnie jakas propaganda lewicowa badz inna.

Jesli moge cie prosic kol.musamman2 to prosze odpowiedz mi na to pytaie a wrazie mojej potyczki prosze o skorygowanie.

Pozatym czy wspomniana przezemnie wczesniej Sophie Scholl tez wedłog ciebie jest wytworem propagandy albo zakłamania?

...występowali w tak śladowych ilościach, że nie warto o nich wspominać, zresztą w dużej części byli to komuniści...

Moze to co powiem zabrzmi niepoprawnie ale dla mnie warto wspominac o kazdym ktory działal w imie slusznej sprawy bo wedlog mnie kazde zycie ktore dziala w slusznej sprawie jest na wage zlota a to czy byli to komunisci to nie jest dla mnie wazne bo czy komunista walczacy o swoje nie ma na tym swiecie prawa bytu? dzialal w tym samym celu.

..Zamachy, takie jak ten w Kętrzynie, nie były przejawami ruchu oporu, lecz walki o przejęcie władzy..

O przejecie władzy celem..? Bo z tego co ja wyczytalem nie w gazetach lecz w ksiazkach to celem przejecia bylo ratowanie niemiec od agresywnej polityki hitlera ktora miala zapobiec temu co w efekcie koncowym sie stalo. Czy to tez jest jakas lewicowa propaganda? Wedłog mnie jest to nadal zwane opozycja antyhitlerowska ale ciekawy jestem jaka ty masz na to definicje bo dla mnie bycie przeciw komos jest ewidentnie postawa anty.
Napisano
Faktycznie. Celem przejecia [władzy] bylo ratowanie niemiec od agresywnej polityki hitlera ktora miala zapobiec temu co w efekcie koncowym sie stalo".
Tylko z tego co pamiętam, to zamachowcy planowali zawarcie pokoju z mocarstwami zachodnimi, przy jednoczesnym kontynuowaniu wojny na wschodzie.
Pozdro!
PS. A gdzie leży Polska?
Napisano
Ale czy nie jest to zwane opozycja antyhitlerowska? Nie gdybajmy co by było gdyby bo do tego nie doszlo a czyny ludzi bedacych ANTY sa powszechnie uwazane za opozycje antyhitlerowska czy to sie komos podoba czy nie ale tu tez pewnie ktos dostrzeze propagande. Jesli można prosic to prosze o zrodla ksiazkowe w ktorych znajde poparcie teori ze zamachowcy , spiskowcy i roznie ich nazywajac z kregou hitlera nie naleza do grona opozycji antyhitlerowskiej.
Napisano
Bardzo ucieszył" mnie merytoryczny poziom tej dyskusji sprowadzony w większości ostatnich postów do wytykania literówki.
kol. musmman podręcznik ten daje możliwość do otwarcia dyskusji na temat wielu elementów wspólnej historii i sposobów jej przedstawiania przez poszczególne nacje.
Na marginesie dodam, że z utęsknieniem czekam, na podręcznik do historii wydany w Polsce i napisany przez Polaków, otwarcie mówiący o zbrodniach typu Jedwabne. Ale do tego ten naród jeszcze niestety nie dorósł, czego wielu użytkowników forum jest najlepszym dowodem.
Napisano
Tak za paręnaście lat będziemy słyszeć o zorganizowanym niemieckim ruchu oporu skierowanym przeciw nazizmowi. Jakoś nikomu w Niemczech za rządów Hitlera, kiedy to sztucznie była napędzana gospodarka zwycięstwami wojennymi, oraz zdobywając łupy w całej Europie nie przyszło do głowy protestować i sprzeciwiać się polityce Hitlera. Wszyscy byli szczęśliwi, że żyją jak pączki w maśle na koszt Europy. Dopiero kiedy zaczął się odwrót to co poniektórzy zaczęli myśleć o obaleniu Hitlera – żałosne. A tak w ogóle to temat jest o patriotyzmie.
Napisano
Do kolegi beaviso oczywiście masz racje że jest dużo nie robów, sam znam takich wielu. I znam także kilka osób co pracują u gościa który przejął PGR, i płaci im takie pieniądze że ledwie starcza im kasy na jedzenie. Oni pracują u niego bo nie mają wyjścia a nie mają ponieważ:
a) ojciec i matka za komuny też pracowała w PGR
b) nie mają żadnych znajomości za granicą i w Polsce żeby przeprowadzić się za chlebem.
c) nie mają kasy na bilet dalej niż do Białegostoku (okolice Olecka)
d) sąsiad też nie pomoże bo ma taką samą sytuację
e) nie ma żadnego wykształcenia, co się wiąże z punktem A bo ojca nie był stać wysłać syna na studia ba nawet na technikum nie było stać.
Piszę o swoim najlepszym koledze z podstawówki, ma żonę, dwójkę dzieci i nie ma żadnych perspektyw.

Ostatnio był raport na temat ubóstwa w Polsce. Szok raport stwierdza że PRACA W POLSCE NIE CHRONI PRZED UBUSTWEM.
Pozdro.
Napisano
NSDAP miała 8mln członków, jak się doda do tego rodziny członków to wyjdzie całkiem spora grupa zwolenników i czerpiących przywileje z tego.
Będac w armii nie można było chyba być członkiem partii?

Patrząc na zamach na Hitlera to chyba nie można mieć dobrego zdania o uchu oporu", dość nieudacznie się zachowali.
Napisano

Po pierwsze wypowiedzi i hasła typu Sram na to, mieli pecha.Ja mogę szczekać nawet po niemiecku, tylko żebym lepiej zarabiał" powinno być niezwłocznie tępione, a czyny ręczne i w tym bezpłatne usługi dentystyczne są jak najbardziej na miejscu.

Po drugie nie wiem jak ktokolwiek może mówić o tym ze w Niemczech funkcjonowała dość silna opozycja anty-hitlerowska. Może chodzi o siłę w mięśniach bo liczbowo to mówimy tu o 20-stu osobach co pracowały w Rote Kapele sponsorowane przez Moskwę, albo naiwnej grupie studentów (w tym Sophie Scholl) w organizacji (to dumnie brzmi kiedy mówimy o 6-cisu ludziach) Weiße Rose. A w wypadku „opozycji” która zorganizowała zamach w Kętrzynie, to jak to już trafnie zostało napisane nie była to zadna opozycja tylko próba przejęcia władzy przez mundurowych, a celem nie było ratowanie Polski, tylko ratowanie interesów Rzeszy niemieckiej, a w tym terytorium Generalnej Guberni. Równie dobrze można tu napisać ze zamach na Regana w USA był zamachem opozycji amerykanskiej.
I co z tego ze TYLKO 44 procent Niemców głosowało na partie NSDAP (załączam tu zdjęcie pokazujące 44 procent Niemców głosujących prawa ręką)? Trzeba pamiętać ze 99 procent Niemców się Hitlerowi nie sprzeciwiało, a wystarczająca większość tego oszołoma popierało i dla tego można powiedzieć ze Hitler był popierany przez naród niemiecko jezyczny (czyli Niemcy i nie zapomnijmy, że austryjacy też bardzo aktywnie swojego rodaka popierali).

Napisano
To jest mój kraj, bo tu się urodziłem i tutaj pewnie umrę, ale dlaczego mam sie cieszyć, że to jest mój kraj, bo tu się urodziłem i ..."

Jacy Polacy? Jacy patrioci? Poza szumnymi sloganami większość dalej niż poza czubek własnego nosa nie patrzy. Jeden drugiemu nawet już nie wilkiem, ale w łyżce wody by utopił. Każda oddolna inicjatywa szybko sprowadzana do parteru. Większość elyt mocno i skutecznie skłócona, a większość autorytetów zochydzona i zmieszana z błotem. Politycy traktują społeczeństwo jak stado matołów ( sobie mogą nawzajem oczy wydłubać, trąca mnie to ). Wiecznie nabijani w butelkę i waleni w rogi ludzie mają kochać swój Kraj i rodaków?
Pozdrawiam.
Napisano
J prosze o zrodla ksiazkowe na ktorych poparte sa te przejawy tego iz kazdy" niemiec popieral polityke hitlera prosze nie podpierac swoich wypowiedzi wybiorczymi zdjeciami z wyborow , wiecow itp bo tu akurat czesto jest podpieranie sie propaganda ale niestety goebelsa . Pozatym mowie o opozycji antyhitlerowskiej w niemczech a nie o ich dzialaniu na rzecz Polski. Ja doceniam prace ludzi ktorzy polegli za sluszne idee a naiwniactwem rownie dobrze mozna nazwac niektorych polakow ktorzy tak samo naiwnie robili jak grono o ktorym wspomniales i rownie naiwnie gineli. Moze zanim zaczniemy wytykac komos nieudolne dzialania jak zamach w wilczym szancu to zastanowmy sie nad polskimi dzialaniami czy wszystkie byly tak bardzo fachowe i szczegolowo zaplanowane.

... powinno być niezwłocznie tępione, a czyny ręczne i w tym bezpłatne usługi dentystyczne są jak najbardziej na miejscu...

wedlog mnie w pierwszej kolejnosci takie srodki zdrowotne powinny zostac zastosowane w kierunku ludzi mniej cywilizowanych z ktorego regionu tych ziem pozwole sobie nie przytoczyc. moze po takiej terapi nauczyli by sie szanowac cudze zdanie. Sklada sie tak ze prawie kazdy utracil tu kogos i kazdy ma prawo mowic swoje zdanie a swoje machanie piesciami albo szabelka mozesz sobie wsadzic wiesz gdzie bo tak to chyba tylko bylo w tych rejonach w ktorych powinno sie tego uzywac.

Kol.M164U nie wiem ile masz lat ale ta twoja wypowiedz pasuje mi do chlopaka z gimnazjum ktory swoje racje chce udowadniac sila bo nikt nie zachwyca sie jego popisami.Daruj sobie czlowieku te texty z tepieniem i czyny reczne bo trafi kosa na kamien i okarze sie komu beda potrzebne uslugi dentystyczne. Pozatym nie zyjesz w sredniowieczu wiec wrzuc troche na luz.

Moi przodkowie nie przelewali krwi za czcze gadanie jakim to jest wielkim patriota tylko za WOLNOSC , WOLNOSC SLOWA , a przedewszystkim o GODNE warunki ZYCIA w swoim kraju. Moze niektorych przodkowie walczyli o sprawe by tluc kogos w morde nawet 60 lat po wojnie bo on wielki patriota a w dodatku pewnie i szlachcic wiec nikt mu nei bedzie podskakiwal ani myslal inaczej niz on sam bo w innym wypadku wezmie szabelke i zrobi porzadek.

Podpieracie sie Pilsudskim który ciesze sie ze tych czasów nie dozyl bo było by mu naprawde przykro tak jak wielu osoba ktore przelaly krew bo niejeden sie w grobie przewraca gdy jego zona / corka / siostra .... nie ma za co recepty wykupic. Mysle ze nie o to walczyl Piłsudski i mysle ze nie o to walczyli moji przodkowie. Nie ma szacunku polak do polaka (pomijam juz wyzsze stolki) nawet na zwyklej ulicy lub jak ktos wspomnial w sasiedztwie. To co panstwowe to niczyje on panstwowego nie bedzie robil bo to nie jest jego. Okres wyludzaczy w prywatnych firmach chyba sie skonczyl ale ile lat bylo wyzyskow robionych polak na polaku? O to walczyli?

Mi wystarcze ze spojrze do albumu na zdjecia gdy odgruzowywano miasto w ktorym mieszkam czyli Wrocław i widze usmiechniete twarze ludzi ktorzy wiedzieli ze panstwowe = nasze wtedy potrafili zebrac sie w kupe i cos zrobic a teraz jak nie jego prywatne to ma gleboko.

Myśle ze ludzie ktorzy przelali krew mieli by w d.. jakies slowa jak kto by szczekal bo ja przynajmniej tak bym mial. Kazdy ktory zrobil cos dla tego kraju chcialby by jego rodzina w przyszlej Polsce miala pewny byt.
Napisano
Ot, jakieś dwa lata temu przeczytałem pewien komentarz, nie pamiętam już dokładnie do jakiej sprawy, postanowiłem go zapisać dla potomnych". Trochę się przypasowuje do tego wątku...

Drogi budować, chorych przenieśc z korytarzy, patrioci w podartcyh portkach !

Już widzę to stroszenie się w husarskie pióra, tę szabelkę ułańską pukającą do okienka Tygrysów, ten kondukt historycznych pretensji, że Jałta, że zdrada aliantów, że wolność wasza i nasza. A w tym czasie nasi bracia Czesi korzystając z przyjaznych stosunków z Niemcami wyposażą Skodę Super B w nowy system antypoślizgowy. Słowacy bez zająknięcia sprzedadzą ziemię pod fabrykę podzespołów Volkswagenowi dla nowego sytemu Skody. Francuzi usiądą z Niemcami i wypija szampana, za zdrowie dzieci, którym do głowy nie przychodzi powielać błędów rodziców. Anglicy zasłonią się tajemnicą, w sprawie Gibraltaru i stosunki dyplomatyczne zostaną zamrożone. Znów będziemy chodzić i pukać do drzwi wszystkich sąsiadów by z rozdartą koszulą pokazać bliznę po szwabskiej kuli, patrz świecie to Polak bohater do ciebie przyszedł, widzisz jaka wielka blizna, co ty wiesz o życiu, dałeś kiedyś Niemcowi w mordę? I pójdziemy na cmentarze by złożyć kwiaty na grobach Warszawskich Dzieci, które zginęły od głupoty i politycznego awanturnictwa, a Niemcy tylko wykonali wyrok. Nad grobami stanie polski patriota, jeśli będzie padał deszcz ochroniarz przytrzyma parasol, ale nie padnie `przepraszam Cie Polska młodzieży, za to, że Wasze życie zgasło w bezsensownej walce, przepraszamy, że w wyniku politykierskich szaleństw nie dożyliście czasów wolnej Polski i obiecuje, że to sie już nie powtórzy'. Na grobach padnie: `dziękujemy wam dzieci, że na rozkaz szaleńców szliście z butelką benzyny na czołg i prosimy o więcej, wstańcie z grobów, Ojczyzna wzywa, jakaś Helga powiesiła parę fotografii w galerii'.

A potem zgasną znicze, zwiędną kwiaty, wyniesie sie trybuny i posprząta papierki po chipsach. Następnego dnia ruszy dumny Polak do Frankfurtu by ściągnąć z niemieckiego drzewa Golfa II, następnego dnia wsiądzie 1000 Polaków do tanich linii lotniczych, by w Anglii pozmywać gary. I będą mijać dumni Polacy Czecha w Skodzie Super B, jak jedzie do Niemiec nie po Golfa II, a zwiedzić sobie Berlin i będzie widział Polak Francuza pijącego szampana ze Słowakiem w czasie ślubu Niemca i Rosjanki i zakrzyknie Polak; `Zdrada', to wnuk Ribbentropa i córka Mołotowa, a ten Francuz to tchórzliwy `sojusznik'. Popatrzy na Polaka Anglik i odeśle do garów, albo na bruk, uśmiechnie się z politowaniem Francuz, siwy dym z tłumika zostawi sobie Czech w niemieckiej Skodzie, a Niemiec i Rosjanka pójdą skonsumować noc poślubną. Natomiast ja zaraz usłyszę, że Ojczyzna, że honor, że duma narodowa, że płytko o mamonie, że zdrada, że Żyd, że sprzedał Polskę Niemcom za samochód. Usłyszę to tylko ja i nikt inny tego słuchać nie będzie, a na pewno Czech, Niemiec, Słowak, Francuz, Anglik i Rosjanka, dziś jest weekend pójdą razem na piwo lub szampana, pewnie wspomną, o tym, że dziwny to był czas, w którym żyli dziadkowie strzelający do siebie w imie idiotycznej polityki, ideologii i `dumy narodowej', a potem wrócą do domów i będą żyli długo i szczęśliwie, za boga nie pojmując wiecznego polskiego nieszczęścia i martyrologii w połatanych portkach.
Napisano

A przy okazji nie rozumiem dla czego ktokolwiek z tak wielkim utęsknieniem czeka na podręcznik wydany w Polsce który mówi o zbrodniach w Jedwabne popełnionych podczas okupacji przy pomocy i przy podżeganiu Niemców?
W takim razie ja z równym utęsknieniem czakam na podręcznik wydany w Niemczech opisujący Pawiak, Babi Jar, czy też czyny doktora Mengele.
I tym samym utęsknieniem czekam na podręcznik wydany w Paryżu o tym jak to kolaboranci i Francuzki rząd systematycznie i nadgorliwie współpracowali z Niemcami, i aktywnie, i otwarcie pomagali „deportować” dziesiątki tysięcy swoich żydowskich obywateli do obozów śmierci i o tym co się działo w Drancy?
Tak samo długo będę czekał na podręcznik napisany w Moskwie który będzie opisywał pogromy w tym pięknym kraju. I to nie jeden pogrom, ale cykliczne i systematyczne pogromy które działy się przy przymrużeniu oka lub wręcz za sprawa ówczesnych władz?
A już chyba nigdy nie doczekam się podręcznika napisanego w Riyadhadzie opisującego teraźniejszą Judejce w słowach innych niż zgniły syjon, czy diabelski naród (przy okazji my jako biali europejczycy i nie muzułmanie też jesteśmy w dzisiejszych książeczkach dla saudyjskich dzieci opisywani jako śmierdzący niewierni albo krwawi krzyżowcy - tu zalaczam zdjecie Hamas-owskiej myszki Miki ktora na dobranoc pokazuje dziecią arabskim jak uzywac AK-47 http://www.guardian.co.uk/world/2007/may/09/usa.israel).

Napisano
Kolego Mleko, ja nie muszę siedzieć w gimnazjum ani w bibliotece aby wiedzę zbierac. Akurat tak się złożyło ze siedziałem parę lat w Reichu i KAŻDY niemiec który ze mną rozmawiał, miał przychylne zdanie co do swojego Fuerera. Może któregoś dnia wydam książkę ze wspomnieniami i wtedy będziemy wyżej wymieniona statystykę na literaturze opierać:)

Mój wiek nie jest ważny, lecz moje nastawienie do Polski i Polaków (jak ostatnio sprawdzałem to Polak pisze się nadal z dużej litery). Tych co szanują swój kraj ja też szanuje, a ci co na niego plują, to samo mogą odemie oczekiwac.

Wolność słowa jest piękna, i na tym forum jak i na innych forach mamy możliwość ja uprawiac. Ale wolność idzie parę w parę z odpowiedzialnością a wypowiedzi typu „Sram na to, mieli pecha...” jest wypowiedzią pełni nie odpowiedzialna, tak samo jak upieranie się, że w 3 rzeszy była aktywna i szeroko rozległą czy też systematyczna opozycja (chyba ze jesteś spokrewniony z Erichem Honeckerem, wtedy rozumiem twój upór).

Pozdrawiam!
Napisano
Najpierw poprawnie napisz moj nick jesli piszesz cos do mnie. No wybacz ale ja wole szczekac to co mi sie podoba niz najpierw czyscic buty" w reichu a pozniej narzekac na niemca i na ich poglady bo karalne to powinno byc takie cos. Tak Ci pieknie tutaj to po jakiego .. jezdziles do nich i jeszcze masz tupet odzywac sie na temat kogos kto ma zle zdanie na temat tego kraju. Tak Ci tutaj pieknie to trzeba bylo nie wyjezdzac a kark zginales przed Twoim wyimaginowanym wiecznym wrogiem helmutem ktorego idolem byl sam hitler za tzw.garsc srebrnikow. Wkurza Cie gdy ktos narzeka to siedz w tym kraju pracuj na swoich i staraj sie zmieniac ten kraj zamiast wyjezdzac. Bo wszedzie fajnie gdzie nas nie ma. Tak jak znajomi rodowici niemcy twierdza ze nie ma piekniejszego kraju od Polski wtedy gdy przyjada tutaj ze swoimi euro a wczesniej markami ale gdy przeliczy ile zarobilby tutaj to ten kraj przestaje miec tak piekne i wyrazne kolory. Masz zastrzezenia do czyichs slow to siedz tutaj i charuj tutaj i wtedy miej wogole pretensje o czyjes slowa. Madrze jest gadac ale oiro dla niektorych polakow silniejsze niz wieczne wasnie ktore po przyjezdzie beda roztrwaniac.

Z tego co mi wiadomo to nie tylko polak ale i niemiec pisze sie z duzej litery tak samo jak nazwiska. Niektore bledy robie niechcacy a niektore specjalnie jesli to kogos razi to przepraszam.
Napisano
Drogi kolego nie płacz tak gorzko nad rozlanym mlekiem:) Widzę, że szanownemu kolędzie na piętę nadepnąłem, bardzo za to przepraszam:)))

Co do butów to nikomu do tej pory nie czyściłem, a w rajchu pracowałem jako inżynier (nie sanitacyjny tylko techniczny) w dużej firmie niemieckiej która ma swoje zakłady w Polsce. Bedac tam przed nikim też karku nie zginąłem, nosiłem biały kask, i wszyscy niemcy w niebieskich i żółtych kaskach przdemna kark zginali. Teraz już tam nie pracuje bo miałem sztabów dosyć, ale zresztą nie czuje abym musiał się przed nikim usprawiedliwiać, tylko chce pokazać ze nie koniecznie będąc Polakiem trzeba dla niemca kible myć.

A przy okazji jak też celowo pisze niemiec z małej litery, bo jak do tej pory wszyscy niemcy i volksdeutsche których poznałem zrobili na mnie małe wrażenie, i za to wcale nie przepraszam.

Pozdrawiam wszystkich odkrywców!
Napisano
Chyba trzeba ci powiedziec to najprosciej jak sie da bo nie rozumiesz chyba znaczenia metafory.

zginac kark" czy czyscic" buty to metafora czyli inaczej przenosnia mowiac ze czysciles buty czy zginales kark mam na mysli to ze pracowales dla niemca w firmie niemieckiej znajdujacej sie w niemczech za niemieckie marki lub tez ogolne euro.

Dla mnie to moglbys tam byc nawet prezesem ale i tak w moim mniemaniu jestes tym samym co polonia w stanach czyli tym ktory ma najwiecej do powiedzenia a sam decyduje sie na wyjazdy bo tak jest latwiej/szybciej/wygodniej/uczciwiej..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie