Skocz do zawartości

Cała Europa odetchnęła z ulgą po wyborach w Polsce...

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 370
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Pomsee, nie zwykłem wykładać łopatą, ale dla ciebie uczynię wyjątek. Otóż - skup się - panowie z PO nie mają pojęcia o tym, czym jest liberalizm. Popierając eurokołchoz, czyli twór w swej naturze marksistowski i dążąc do szybkiego przyjęcia KPP, dają świadectwo tego, że nie są liberałami, lecz libertynami. Wiesz już chyba, w czym rzecz, więc nie będę się dalej produkował, liczę na twoją inteligencję.
Napisano
Ohhh tak, powiązanie libertynizmu z marksizmem naprawdę trafne, oj naprawdę ma się to do rzeczywistości, że ojej. Uwaliłeś koncepcje że hej...

na marksizmie o ile mi wiadomo nie da się w ogóle utrzymać gospodarki bo wcześniej czy później diabli ją biorą i już kilka takich eksperymentów padło (niektóre z ogromnym hukiem...), a UE jakoś przędzie, (boli cię, że ZSRR upadło, a 'euro kołchoz' przędzie czy co??) Ponadto gdzie ty widzisz bolszewicką próbę zniesienia podziałów? Owszem jest jakiś socjal w tym kołchozie, ale już im to wszystkim bokiem wyłazi pomału. I każdy sobie może w dosć dużym zakresie być kim chce i robić co chce, czego u Marksa raczej nie było.

łatwo rzucać porównaniami UE=ZSRR, a to się ma tak do siebie, że no naprawdę.... śmiech na sali... a Libertynizm do tego wplotłeś.... no brak mi słów.

jak już, to panowie z PO to chyba chcą liberalizmu GOSPODARCZEGO, powtórz proszę:
GO-SPO-DAR-CZEGO. No, ładnie.
Libertyni to liberałowie ogólni do kwadratu, którzy... cholewa obejrzyj sobie zatrute pióro" poznaj sylwetkę Markiza de Sade to zrozumiesz pojęcie LIBERTYN.

W ogóle to się z tobą zgadzam, że dzisiejsi politycy są różowi, to wszystko pokłosie Magdalenki/Stołu (gdzie braciszkowie K. też dawali czadu, a teraz się plują) więc tu na razie normalnie nie będzie dopóki ich się od władzy nie odsunie, ale nie miksuj pojęciami.
Napisano
Herbstnebel, ty to mnie potrafisz rozśmieszyć. Liberalizm GO-SPO-DAR-CZY w Unii??? Czy ty nie widzisz, że w eurokołchozie istnieje tylko gospodarka sterowana centralnie, do tego obciążona rakiem biurokratycznym? Rozdawanie zasiłeczków na prawo i lewo, w tym milionom uciekinierów z Afryki i Azji to też według ciebie liberalizm? Wykształcanie w społeczeństwie postaw roszczeniowych też? A może patologiczną political correctness też nazwiesz liberalizmem? Jeśli chodzi o libertynów, to użyłem tego terminu w kontekście KPP. Jest to bowiem akt libertyński, a więc każdy jego zwolennik jest libertynem. Ale właściwie dlaczego ja wam to tłumaczę, jesteście inteligentni (według moich obserwacji), więc wiecie, co miałem na myśli, używając inkryminowanych określeń. Wiecie też, że w ocenie PO to ja mam rację, tyle tylko, że wywołuje to w was dysonans poznawczy, bo głosowaliście na PO. Pozdro.
Napisano
ech napisałbym jakiegoś smęta ale krótko - wyolbrzymiasz pewne aspekty UE. Np to, że są jakieś limity np. na odłów ryb - to chyba wg. Ciebie centralne sterowanie? No ale przecież te 'limity' są weryfikowane przez rynek i dobry towar naprawdę daje sobie radę w Unii. Niby tak źle miało być dla rolnictwa!!! Takie limity mieliśmy dostać, a polskie szynki, mięcha, mleko, sery, wóda, chleb, schodzi w Unii BO JEST DOBRE. Nie wiem czy wiesz, ale nawet polskie sklepy są otwierane w UE i to bynajmniej nie w miastach gdzie są rzesze uchodźców z Polski.

jakby to było sterowane, to by centrala powiedziała - won, mamy swoich sklepów multum i zablokować powstawanie kolejnych.

Więc jakoś rynek weryfikuje to twoje centralne sterowanie", chociaż ono w jakiś sensie funkcjonuje, ale na pewno nie tak jak w PRLu czy coś. Przecież to porównania w ogóle nie ma? Kolego proszę.... :>

Biurokracja jest - owszem, ale ciągle się nad tym pracuje, każdy nowy kraj członkowski może zrobić coś dobrego - czy w ZSRR oprócz racjonalizatorów w hutach i kopalniach grzebano coś w ustawach żeby polepszyć życie ludzi??

Socjal dla uciekinierów się im odbija już pomału, jest to efekt przejściowy i nie zawsze w Unii był taki stan że zasiłeczek tu i tam. Zresztą na głębszą metę jest to przejaw cywilizowania społeczeństwa - zresztą żeby nie było, Polska i Europa jest zalewana kolejnymi projektami dla ludzi (młodych szczególnie) żeby ruszyć firmę, uczyć się i działać samemu tworząc kolejny, własny element właśnie tej gospodarki, którą nazywasz sterowaną, a która nią nie jest, bo naprawdę daje możliwość jej zmiany w jakimś stopniu przez każdego z nas. Że Ci tylko wymienię kształcenie ustawiczne wspierane przez UE, Deklaracja Bolońska, spoglądające z plakatów Matki pracujące i kobiety z hasłami ie będę czekała na księcia z bajki", pierwsza praca i w cholewę innych programów mających na celu to, żeby ruszyć dupsko i ZLIKWIDOWAĆ postawę roszczeniową.

Więc nie panikuj kapitalisto, jest dobrze :>

Jeśli chodzi o libertynów, to użyłem tego terminu w kontekście KPP"

Libertynów charakteryzowała postawa laicka, wolnomyślicielska i sceptyczna. Ruch skierowany był przeciwko autorytetom religii, a zwłaszcza myśleniu scholastycznemu, tradycyjnej obyczajowości i katolicko-feudalnemu ideałowi życia"

Nooo jeśli w takim sensie to bym się zgodził, tyle że jest to jakieś drugorzędne znaczenie słowa libertynizm ta definicja :) Ale znowu nie przesadzajmy. Szukamy swoich wspólnych korzeni, a kończymy na średniowiecznej Europie?? Wolność jest więc czemu zakazać neopogaństwa np? To jednak nie ZSRR gdzie nakazuje się odgórnie nie wierzyć :>

W ogóle nieźle operujesz i miksujesz zarzutami i pojęciami, nie wiem za bardzo o co ci chodzi, może i jestem inteligentny, ale ciężko mi zrozumieć kogoś kto paruje libertyńską wolność z marksistowskim pojęciem świata...
Napisano
jeśli chcesz mnie czasem skontrować, że taka właśnie jest Unia czy tam eurokołchoz, że w swojej naturze jest marksistowski ale jednocześnie libertyńska przez to chora i skazana na wymarcie, to ja się ciebie pytam dlaczego mimo wszystko to dalej działa :>
Napisano
Najwyraźniej w Unii doszli do wniosku ze ważniejsze jest w miarę komfortowe życie niż neoliberalny wyścig szczurów..W dodatku taczeryzm w Brytanii ogłosił klapę... Życie zweryfikowało teoretyków i nagle okazuje się że dobry socjal jest niezbedny..
Inna sprawa że nadregulacja też Europie ( w tym i nam) wyjdzie bokiem. Ale tak się toczy ten świat - na zasadzie wachadła.
Napisano
Jak to miło, że zawsze można się na forum dowiedzieć coś nowego.
Może nie jestem zbyt błyskotliwy, ale z ostatnich postów wywnioskowałem właśnie, że Marks był LIBERTYNEM. To zupełnie coś nowego, bo Libertyn = człowiek rozwiązłych obyczajów, rozpustnik i niedowiarek [wg. Słownika Wyrazów Obcych M. Arcta z 1936 roku, a nie jakiegoś słownika eurokołchozowego"].
Czyli komuna + wolna miłość! Co Wam to Panowie przypomina?
Tak macie rację - to ruch hippisowski z lat 60-tych!
Czyli Marks był pierwszym hippisem na świecie! Teraz już wiem dlaczego takie długie włosy nosił...
Napisano
Twoja teoria może być słuszna- na przykład komunistyczne Chiny i ilu ich się tam namnożyło. Problem jednak z lewicowo-liberalno-libertyńską Europą i jej ( de facto ) ujemnym przyrostem naturalnym i potwornym starzeniem się społeczeństw. Chyba, że wyjdziemy z założenia, że ( dobrobyt+wolna miłość )- ( narkotyki+kawior+szampan+BMW ) = kłopoty.
Napisano
E kilku krajach UE po wprowadzeniu mocniejszego socjalu przyrost naturalny zaczął rosnąć. I nie jest to obota" imigrantów !
Napisano
Nie rozumiem co komuś szkodzi KPP czyli Karta Praw Podstawowych , będąca prostym rozwinięciem Karty Praw Człowieka ?
Napisano
Panowie, tu nie chodzi o argumenty czy jakies racjonalne podstawy poglądów. Chodzi tylko i wyłącznie o hasła - wytrychy dla mało rozgarniętych i przesiąknietych nienawiscią tak aby mogli nazywać to czego nie lubią, nie rozumieją i nie chcą rozumieć. Po co czytać i zastanawiać sie nad czymkolwiek, po co szukać prawdy? Wystarczy jakies zjawisko negatywnie naznaczyć zbitką słów w istocie bez znaczenia ale pełne wymowy dla zainteresowanego.
Napisano
Kol. Pomsee dodam od siebie do Twojej poprzedniej wypowiedzi, że za tymi hasłami - wytrychami dla mas" [niestety część ludzi to kupuje] kryją się ogromne pokłady hipokryzji. Hipokryzji, która pozwala np. wygrażać jedną ręką zaciśniętą w pięść eurokołchozowi", a jednocześnie drugą rękę w tym samym czasie wyciągać bezwstydnie po wielomilionowe dotacje właśnie z tego eurokołchozu".
Dodam jeszcze, że niestety dużo nam brakuje do społeczeństw zachodu, społeczeństw które się nauczyły rozliczać rządzących z efektów ich rządów: żyje mi się lepiej - popieram rząd, pogorszyło mi się - politycy lądują na śmietniku historii!
U nas bardzo wielu dalej nabiera się na ideologię straszenia, na ideologię grania naszymi narodowymi fobiami, kompleksami i strachami.
Cho..ra, całe życie mnie straszono, a to imperialistami, a to odwetowcami, a to warchołami [do których sam się zresztą nieskromnie zaliczyłem], a to eurokołchozem", a to Putinem. Dość mam już tego straszenia, chcę w końcu żyć na stare lata w normalnym kraju, kraju gdzie politycy mają co dzień udawadniać, że służą swoim obywatelom aby im się żyło lepiej, a nie na każdym kroku straszyć. Straszyć aby ukryć swoją własną nieudolność i indolencję, a przy okazji zbić kapitał polityczny.

balans
Napisano
Panowie szanowni. W ramach bicia piany takie moje spostrzeżenie a propos dyskusji ( w granicach zdrowego rozsądku przedmiot sporu nie ma znaczenia ). Gdy tylko spotkają się dwa zwalczające" się sposoby myślenia, gdy w dyskusji biorą udział osoby znacznie różniące się wiekiem i doświadczeniem życiowym pointa może być jedna. Spokojny temat zamienia się w karczemną awanturę, dyskusję bez argumentów merytorycznych ale za to z wyzwiskami ( np ty czytelniku GW :-), wycieczkami osobistymi, oskarżeniami o deptanie wartości narodowych, podejrzeń o kołtuństwo i obrażania się jak w piaskownicy.
Aha, każdy kto stoi ( podobno ) po przeciwnej stronie barykady to musi być bardzo zły człowiek ( a może i zomowiec ? ).
Pozdrawiam w piękne niedzielne popołudnie.
Napisano
Pomsee i Czlowieksniegu: oczywiście, że jest to bicie piany, nie sądzicie chyba, że będę się z wami wdawał w merytoryczną dyskusję :) Wszak przez każdego z was przemawia Michnik, mówicie sloganami rodem z tuskowej propagandy sukcesu, sypiecie złotymi myślami maoisty Jose Barroso, słowem- eurosowiet zawrócił wam w głowie. Proszę zwrócić uwagę na tytuł tego wątku- Cała Europa itd...". Już więc sam tytuł jest demagogiczny i nieprawdziwy, ba- obrażający miliony Polaków. Jeśli chodzi o KPP, to Erih- nie masz o niej bladego pojęcia. Przeczytaj sobie raport Instytutu X. Piotra Skargi dotyczący tego libertyńskiego dokumentu". Zakładam, że z tekstem KPP już się zapoznałeś. Bez odbioru.
Napisano
zastanawiam sie co zrobic - wywalic watek w piguly czy uspokoicie sie w nastepnych postach? 2 dni mnie nie bylo a tu taki dym - Panowie szanujcie sie!!!
Napisano
Musamman 2 jeżeli ów instytut posiada stronę w necie to poproszę o linka. Bardzo jestem ciekaw jakie to wątki libertyńskie znalazły się w KPP.
Niestety obawiam się że instytut mający za patrona jednego z głównych szermierzy polskiej kontrreformacji nie przedstawi niczego z czym mógłbym się zgodzić :(( Niemniej z chęcią przeczytam , może choć sposób argumentacji będzie ciekawy ! Godny patrona!
@ Czlowieksniegu , przesadzasz , np ja i kol.pomsee staliśmy swego czasu po przeciwnych stronach barykady , a jednak ja kolegę na podstawie tego co pisze bardzo szanuję ! Co nie znaczy że każdorazowo się z nim zgadzam ;)
@ Woytas , drogi modzie , dyskusja choć gorąca jest jak na razie na poziomie !

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie