Skocz do zawartości

Tankietka - ciekawe zdjecie?

jotes

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wpadło mi w ręce takie zdjęcie, może ktoś potrafi powiedzieć coś więcej. Oczywiście nie chodzi o pierwszy plan ;)

Pzdr,

jotes

Napisano
to włoska tankietka cv 3/35 link do muzuem w belgradzie (foto galeria) zamieszczałem na forum głównym maja ta masę uniklnego sprzętu Skode 35, Panzera 2,włoskiego M15/12 działa skody, kruppa i schneidera i oczywiście naszego tk-3 a czy wiadomo gdzie się podziewa wegierski TKS ??
Napisano
Tadek 79 mialem na mysli Pojazd stojacy za TK(czyli FT 17)ten przed TK jest jak juz napisales Cv 33/35.Yak juz Grzesio napisal ze to TKF to je na Bank.

Pzdr
sten
Napisano
Czy jest to TKF czy TK-3 to bym się nie zakładał bo przy braku silnika trudno to jednoznacznie stwierdzić. Chyba tylko oględziny płyty podłogowej (mocowań pod jednostkę napędową) mogłyby dać odpowiedź.
Napisano
Utarlo sie twierdzenie, ze TK z Kalemegdan to TKF.Rzeczywiscie - bez wgladu na loze silnika - rozroznienie byloby chyba niemozliwe.Nawet numer seryjny nie na wiele by sie chyba zdal - chyba, ze juz sie ktos w archiwum dogrzebal weryfikowalnej numeracji serii (ile ich w koncu wyprodukowano?18?19?21? plus prototypowy 1221).Magnuski pisze, ze #1460 znajdowal sie we wrzesniu 1939r. w Ursusie, mozna by wiec wnioskowac, ze np. ostatnie kilkanascie egzemplarzy serii (trzecia setka tankietem zakonczyla sie numerem 1461) bylo w standardzie TK-Fiat.
Jesli zachowala sie w pojezdzie tabliczka znamionowa, to wszystko byloby jasne.Jesli nie, to wszysce przyjmuja zdanie p. Lalaka za pewnik.

Pozdrowienia
Grendel
Napisano
A ja właśnie myślę, że jest duża szansa na to, że w środku jest tabliczka fabryczna.
Niestety, z braku materiałów pod ręką, muszę trochę pospekulować. Ale wydaje mi się, że TKF można odróżnić z zewnątrz od zwykłego" TK. Pierwsze różnice jakie przychodzą mi na myśl, to tłumik i chyba szersze gąsienice. Tak mi się kołacze po głowie, choć może to zupełna bzdura.
Sprawdzę z czasem.

Pzdr,

jotes
  • 3 years later...
Napisano

A oto i nasz polski akcent - pojazd został poddany konserwacji i ma tabliczkę z nazwą (jako jeden z niewielu eksponatów w tej części muzeum). Podobno byli w Kalamegdanie polscy specjaliści go fotografować, oglądać, mierzyć i rysować. Ktoś wie po co?

Napisano
Na tvp lublin był obszerny reportaż na temat tej tankietki , niestety ale stan jej zachowania jest kiepski ( podoga jest już wstadium rozkładu .pozdr.
Napisano
kiedyś w Było nie minęło mierzył ją Pan Sikorski. jakieś blachy z tyłu nie mogli zrekonstruować i pojechali do tego muzeum, pomierzyli, odcinek nakręcili i pojechali do domu:)
  • 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie