Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
14 minut temu, Woodhaven napisał:

...oraz pochylenia zawieszenia podwozia głównego i przedniego.

PS

Chciałoby się powiedzieć... litości. O czym to jest? Bo nie o lotnictwie.

Napisano
3 godziny temu, bjar_1 napisał:

Nie używałem, tylko namiot miałem, jeszcze po tacie. Nawet jeden Woodstock zaliczył ;)

Czaderski jest numer telefonu - Legionowo 02 :classic_smile:

A namioty z Legionowa były jak najbardziej cool.

Co do spadochronów - PRL i jej Zarząd Główny Aeroklubu wysłał do Reichu dwie delegacje (do byłej amerykańskiej strefy okupacyjnej). Jedna delegacja miała odebrać od Amerykanów Pipery Cuby; druga delegacja miała odebrać od Amerykanów linki spadochronowe i torby spadochronowe. Mój ojciec był w tej drugiej delegacji, mimo że w Zarządzie Głównym Aeroklubu był od latania tym, co ma skrzydła, a nie tkaninę. Mam do dziś trochę tych linek. Są super do reko, bo to linki drugowojenne, a używano ich także do różnych elementów oporządzenia wojennego. Ale główna partia tych linek poszła do Legionowa i do produkcji spadochronów.

Napisano
4 godziny temu, bjar_1 napisał:

FB_IMG_1788883809427.jpg

PS

Część reklamy po francusku była pisana (jak nieraz w międzywojniu, bo już to relacjonowałem w wątku o szybownictwie II RP) nie przez Francuza, tylko raczej przez kogoś, kto francuskiego się uczył. Są dwie literówki w tej reklamie.

Napisano
11 godzin temu, Jedburgh_Ops napisał:

Elektronika „łańcuchowo-zębatkowa” MiG-a-29. Po raz pierwszy usłyszałem ten termin w 1. PLM w roku 1991.

Pamiętam je ze Skrzydlatej Polski w nowej szacie graficznej, wydanie nr 1-2, rok właśnie chyba 1991.
Dotyczyło reportażu z Mińska Maz. i komentarza o "zaawansowaniu technicznym i użyteczności" trenażera zwanego szumnie symulatorem MiGa-29.

M.

Napisano
26 minut temu, beaviso napisał:

Pamiętam je ze Skrzydlatej Polski w nowej szacie graficznej, wydanie nr 1-2, rok właśnie chyba 1991.
Dotyczyło reportażu z Mińska Maz. i komentarza o "zaawansowaniu technicznym i użyteczności" trenażera zwanego szumnie symulatorem MiGa-29.

M.

To, co podlinkowałem, to głównie elektronika zębatkowa. Elektronika łańcuchowa jest głównie w tym trenażerze - tak przynajmniej w '91 mówili mi (z dużymi uśmiechami) w 1. PLM jeden podpułkownik i jeden pułkownik (personalia pomijam).

Made in Хорошо.

A jeśli pamiętasz Skrzydlate Polski z tamtych czasów to zapewne pamiętasz peany towarzysza lektora PZPR wypisywane wówczas na cześć MiG-a-29. I ten facet do dziś publikuje. Za to, co napisał w jednej z książek, że „MiG-21bis jest odpowiednikiem F-16A” powinien być skreślony raz na zawsze i towarzysko, i zawodowo w mediach lotniczych. Ale jak widać towarzysz ma się dobrze.

• 2 weeks later...
Napisano

„Jedź na wakacje do Chorwacji - twój śmigłowiec już tam jest” 🤣

Złodzieje poszli w nocy do hangaru i po prostu odlecieli śmigłowcem. Ślad po tym statku powietrznym zaginął nad Chorwacją. Pikanterii sprawie dodaje fakt, że helikopter należy do byłego mistrza w skokach narciarskich. Poszkodowanym okazuje się Thomas Morgenstern.

To naprawdę dobre. Ciekawe, do jakiego przestępstwa posłuży ten śmigłowiec? Do uprowadzenia kogoś? Do przemycenia czegoś? Do jakiegoś aktu terroryzmu? Do lotniczej picerni na części?

Na żadnym lotnisku ten śmigłowiec nie wyląduje, bo w kilka sekund go namierzą, że to ten skradziony Morgensternowi. Latać nielegalnie będzie musiał wyłącznie kosiakiem poniżej linii tzw. horyzontu radarowego, bo inaczej go namierzą i lotnictwem wojskowym zmuszą do lądowania, jeśli nie zestrzelą.

Napisano

Jest jeszcze możliwość że zamelinują w dziupli na części. Czy taka możliwość jest praktykowana?

Napisano

Poczet wybitnych polskich pilotów śmigłowcowych najsilniej związanych z partią PiS:

● gangus Sylwester Suszek - poległ w wannie z kwasem solnym;

● gangus Marian W. pseudonim „Maniek” - jeszcze żyjący.

Obaj pasjonaci latania i śmigłowców. Nie można wykluczyć, że FAI nagrodzi ich niebawem za promocję lotnictwa śmigłowcowego.