bodziu000000 Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s W dniu 1.08.2026 o 19:52, Jedburgh_Ops napisał: podrzędnej dwupasmówce
Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Napisano %s o %s Cześć Ci i chwała Bodziu, bo robisz z tymi DOL-ami wspaniałe rzeczy kompletnie obnażające: a) bezdenną głupotę polskich MON/SP w postaci całkowitego lekceważenia operacji z DOL-i, gdy świat, widząc wojnę na Ukrainie, gwałtownie wraca do tego; b) najskrajniejszy zanik wstydu polskich MON/SP w postaci przechwalania się operacjami na groteskowym, żałosnym pseudoDOL-u Wielbark widocznym z kosmosu; c) chamską, prostacką propagandę MON/SP na bazie pseudoDOL-u Wielbark, jacy to rzekomo jesteśmy „gotowi” do rozśrodkowania lotnictwa w razie „W”; d) niekompetencję polskich mediów, które zamiast wyśmiać pseudoDOL Wielbark i pokazywać prawdziwe DOL-e w USA, Izraelu i w Europie na marnych drogach to podniecają się Wielbarkiem i propagują cały ten MONowski kit z nim związany.
beaviso Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu ^^^ Gen. Nowak osobiście lądował na DOL Wielbark we wrześniu 2023. Ciekawe jak bardzo stara się o rozwinięcie sieci nowych, mniejszych... Od niedawna jest DORSZ-em, wcześniej z-cą, a przed tym od marca 2023 Inspektorem SP (od stycznia 2022 z-cą Inspektora.) Jakby nie patrzeć - ma wpływ. M.
Jedburgh_Ops Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 2 godziny temu, beaviso napisał: ^^^ Gen. Nowak osobiście lądował na DOL Wielbark we wrześniu 2023. Ciekawe jak bardzo stara się o rozwinięcie sieci nowych, mniejszych... Od niedawna jest DORSZ-em, wcześniej z-cą, a przed tym od marca 2023 Inspektorem SP (od stycznia 2022 z-cą Inspektora.) Jakby nie patrzeć - ma wpływ. M. Jakiś mundurowy (zapomniałem teraz który) kiedyś chlapnął, że DOL-e w Polsce nie są potrzebne, bo w razie „W” w minutę zostaną zmilitaryzowane wszystkie porty lotnictwa komunikacyjnego, których jest w Polsce 15. I będzie tak, że wojo będzie miało 15 swoich dotychczasowych lotnisk, 15 eks-cywilnych portów lotniczych oraz 3 obecne lotniska, w których wojsko jest współużytkownikiem. Czyli na wypadek „W” wojo będzie miało 33 lotniska. Mamy 47 F-16. Ich serviceability wynosi 35-38%, czyli od 16 do 18 samolotów, ale powiedzmy, że w jakimś heroicznym zrywie niech to będzie 20-21 samolotów. I te 21 samolotów będzie miało do dyspozycji 33 lotniska z pasami full professional dla F-16. No to po co Siłom Powietrznym DOL-e? Taka jest teraz obowiązująca w tutejszej krainie filozofia. 60% uziemionych ef-szesnastek zostanie pod bombami, dronami i cruise'ami, a zdatne do lotu ~40% będzie stale przemieszczać się między 33 lotniskami w miarę ich używalności i napraw po atakach przez ruskie ŚNP. Dla miłośników „silnych, zwartych i gotowych” można oczywiście dorzucić 48 FA-50 z serviceability taką samą, jak w przypadku F-16, co daje ~40 samolotów lotnictwa taktycznego na 33 lotniskach. A dla jeszcze żarliwszych miłośników „silnych, zwartych i gotowych” można dorzucić 32 F-35 z ich typowym amerykańskim „fully mission-capable rate” = 25% (oby chociaż tyle było w Polsce, w co mocno wątpię), czyli doszłoby jeszcze ~8 F-35 (reszta zostaje pod bombami). Łącznie na wypadek „W” mamy do walki ~20 + ~20 + ~8 samolotów = ~48 WSB na 33 lotniskach + lotnisko Wielbark. Średnio wychodzi 1,5 samolotu na jeden obiekt z pasem zdolnym przyjąć WSB. Czyż to nie rewelacja? No luksus, można walczyć. Po co komu DOL-e? Taka w kraju z rozmoczonej ligniny jest teraz filozofia.
Sedco Express Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu do powyższego - czyli co, wyższe szkoly wojskowe, akademie, uczelnie zagraniczne są psu na budę ? !
Jedburgh_Ops Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 3 minuty temu, Sedco Express napisał: do powyższego - czyli co, wyższe szkoly wojskowe, akademie, uczelnie zagraniczne są psu na budę ? ! Nie, nie są. Ci, którzy będą mieli czym walczyć (albo raczej kim dowodzić) na pewno wykorzystają wiedzę z The United States Air Force Academy w Colorado Springs, aczkolwiek jest ich w Polsce liczba laboratoryjna.
Sedco Express Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu OK , ale mnie chodziło o wiedzę w zakresie planowania, strategi, rozwoju sil zbrojnych, zakupów etc, bo jak sądzę lotniska, DOL- e wchodzą w zakres tej tematyki. Z powyższych w wątku wpisów wynika (wg mnie), że w/w sprawy leżą na amen. Skoro jest źle, to po co się kształcili (kadra dowódcza, sztabowcy tip.)
Jedburgh_Ops Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu (edytowane) 2 godziny temu, Sedco Express napisał: OK , ale mnie chodziło o wiedzę w zakresie planowania, strategi, rozwoju sil zbrojnych, zakupów etc, bo jak sądzę lotniska, DOL- e wchodzą w zakres tej tematyki. Z powyższych w wątku wpisów wynika (wg mnie), że w/w sprawy leżą na amen. Skoro jest źle, to po co się kształcili (kadra dowódcza, sztabowcy tip.) Nie mam trafnej/prawidłowej/odpowiedniej do sytuacji odpowiedzi. To pytanie, które od wielu, wielu lat zadają publicyści lotniczy i nie uzyskują odpowiedzi. Mam tylko odpowiedź moją prywatną po zajmowaniu się przez 40 lat lotnictwem wojskowym, ale taka odpowiedź nikogo nie obchodzi. Tak samo, jak nikogo w MON/WP/SP nie obchodzi odpowiedź płk. pil. K. Zięcia na pytanie o to, dlaczego odszedł z wojska, chociaż nie chciał. Taki mamy klimat. Edytowane 8 godzin temu przez Jedburgh_Ops
Woodhaven Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Me 109 National Air and Space Museum Washington. Zostawiam to tutaj bez komentarza. Komentarze i tak nie pomieściłyby mojego niedowierzania.
Rekomendowane odpowiedzi