2A Napisano 13 Grudzień 2004 Autor Share Napisano 13 Grudzień 2004 Jakeśmy oglądali wtedy to było wszytko OK a teraz..widzę i niewieru: jaka dbałość o szczegóły, prawie bezbłędnie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2A Napisano 13 Grudzień 2004 Autor Share Napisano 13 Grudzień 2004 ..no i tu ile fajnusów :0)pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stedke Napisano 13 Grudzień 2004 Share Napisano 13 Grudzień 2004 no dobra...albo jestem slepy albo naprawde upilem sie 4 piwami:)o co chodzi w tym temacie bo nierozumiem??;)pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 13 Grudzień 2004 Share Napisano 13 Grudzień 2004 Raczej Janek Kos (i niewidoczny Olgierd Jarosz vel Wasyl Semen, albo po prostu Romek).To moja ulubiona scena w całych Czterech Pancernych! Obsadzenie unieruchomionego niemieckiego czołgu pod Studziankami przez Janka i Olgierda. Zawsze ekscytował mnie ten detal - fotka niemieckiego dowódcy na ścianie i wypisany gotykiem szlak bojowy.- Tam na dole, koło siedzenia mechanika, jest właz desantowy. Znajdź go i otwórz, jak otworzysz - melduj!- W porządku, jest przejście!- Przygotuj pociski, niech będą pod ręką. Ile ich masz?- 21- Ładuj!Z pamięci piszę :))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frost Napisano 14 Grudzień 2004 Share Napisano 14 Grudzień 2004 Mnie tez bardzo podobała się ta scena. Do dziś szukam tegowłazu desantowego w Pantherach ;) Może założyć wątek p.t. Wpadki naszych filmowych konsultantów historycznych" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feeder Napisano 14 Grudzień 2004 Share Napisano 14 Grudzień 2004 Nie mogę przeczytać nazwy jednej miejscowości za Kosem. Chodzi o trzecią na liście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luger Napisano 14 Grudzień 2004 Share Napisano 14 Grudzień 2004 Frost, tego włazu powinieneś szukać w tygrysach bo Olgierd z Jankiem właśnie z tygrysa prowadzili celny ogień pod Studziankami. Prawdopodobnie nie ma takiego włazu i tygrys a cała scena kręcona była w zmodernizowanym" odpowiednio wnętrzu T34 (moja subiektywna opinia).Pozdrawiam wszystkich prawdziwych miłośników załogi Rudego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LeoN_39-45 Napisano 14 Grudzień 2004 Share Napisano 14 Grudzień 2004 Panowie nie tylko w polskich filmach są wpadki nie daleko szukac w szeregowcu mozecie sie przyczepic ze Tygrys byl na podwoziu T 34 albo innej T ale napewno nie bylo niemieckie ale to nie jest post o wpadkach fimowych Pozdrawiam LeoN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiku Napisano 14 Grudzień 2004 Share Napisano 14 Grudzień 2004 Radiostacja w tle za Jankiem to rosyjska 10-RT, standartowe wyposażenie T-34 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 14 Grudzień 2004 Share Napisano 14 Grudzień 2004 Motyw z włazem jest zarówno w filmie jak i w książce.Ale: W filmie mowa o Tygrysie, zaś w książce - o Panterze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berthie Napisano 14 Grudzień 2004 Share Napisano 14 Grudzień 2004 Trzecia miejscówka to Czernigów-Czernihów-Tschernigow na Ukrainie.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalczewski Napisano 14 Grudzień 2004 Share Napisano 14 Grudzień 2004 No jak to by byl Panzer IV to mozna by uwierzyc ze jest tam wlaz ale powinien byc chyba prostokatny :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gandalf de Grey Napisano 14 Grudzień 2004 Share Napisano 14 Grudzień 2004 Salve,Mnie tez sie czasami ckni za tymi pancernymi chlopakami ale po chwili przychodzi refleksja, ze za duzo tam Armii Czerwonej. Doszlo nawet do sceny kiedy dwoch (chyba - lub trzech) polskich zandarmow wojskowych zostalo przepedzonych przez sowieckich bojcow.... tak wspanialy material na patriotyczne nastawienie polskich maluchow...A nikt do tej pory nie postaral sie o nakrecenie filmu z innych pancernych z podobnymi lub nawet lepszymi przygodami ale pochodzacymi z II czy nawet i I Korpusu Polskiego PSZ na Zachodzie. Jest tyle pamietnikow i wspomnien z tego okresu... no ale co ja tu o jakichs filmach na ktorych kasy nie ma....PozdrawiamGandalf de Grey Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 14 Grudzień 2004 Share Napisano 14 Grudzień 2004 Może to i lepiej że nie ma, bo znowu by powstał taki gniot jak Quo Vadis lub Ogniem i mieczem. Lepiej żeby nasi filmowcy nie brali się na razie za poważne historyczne produkcje i pozostali przy Złotopolskich, Posterunku 13 i innych takich to chociaż wszystkie gospodynie domowe będą zadowolone:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gandalf de Grey Napisano 14 Grudzień 2004 Share Napisano 14 Grudzień 2004 Salve,No moze i tak, niech sie i nie biora- ale wtedy niech nie puszczaja bylo nie bylo bolszewickiej propagandy.Lepiej niech daja Wojodyjowskego, Kmicicow etc ale w starej wersji, gdzie mozna bylo bic Kozakow i Turkow...PozdrawiamGandalf de Grey Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler Napisano 14 Grudzień 2004 Share Napisano 14 Grudzień 2004 Gospodynie zadowolone przed telewizorami a my po cichutku .....cmyk do lasu a przynajmniej do ogrodka.Nie ma jak Terminator.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frost Napisano 14 Grudzień 2004 Share Napisano 14 Grudzień 2004 Wracając do ulubionych scen w Czterech pancernych" i w książce i w filmie jest kawałek,który zawsze rzuca mnie na kolana. Rudy" już z dowodzony przez Janka dojeżdża do morza w rejonie Oksywia i zaczyna się mój ulubiony dialog:Pierwszy odezwał się West.-W tym miejscu,19 września 1939 r.,hitlerowcy zdusili ostatni punkt oporu na wybrzeżu, oddział czerwonych kosynierów.-A jo żech myślał,że Westerplatte najdłużej-powiedział Jeleń.-Nie, Westerplatte broniło się 7 dni. "I jak tu nie kochać Przymanowskiego.. ;))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2A Napisano 14 Grudzień 2004 Autor Share Napisano 14 Grudzień 2004 fiku - bingo ! mg oraz tromle poniżej radiostacji chwilowo w jarzmie po diektiariewie jak widać.Wnętrze to Rudy. Dzisiaj zagadka z odc. 1 czyli ussuryjskij striełok poluje na grubego zwierza ( Kiler => mowa moja, dziadów czy nie na pewno też Kalwaryjskich ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2A Napisano 14 Grudzień 2004 Autor Share Napisano 14 Grudzień 2004 Panowie, co to za maszynka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2A Napisano 14 Grudzień 2004 Autor Share Napisano 14 Grudzień 2004 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2A Napisano 14 Grudzień 2004 Autor Share Napisano 14 Grudzień 2004 Jakim nożem spadochroniarz chce powiększyć szparę między zębami Janka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frost Napisano 14 Grudzień 2004 Share Napisano 14 Grudzień 2004 Maszynka wygląda na Bergmanna MP 28. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galicya Napisano 14 Grudzień 2004 Share Napisano 14 Grudzień 2004 Witam.Nóż wygląda na sowieckiego ZIK-a.Zgadłem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 14 Grudzień 2004 Share Napisano 14 Grudzień 2004 To nie bergman ale angielski Lanchester Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2A Napisano 15 Grudzień 2004 Autor Share Napisano 15 Grudzień 2004 Nożyk jest krajowy, znany i lubiany choć łatwo rdzewiejący, ale oczywiście pochodnym od Zika a co do maszynki do mięsa - nie wiem nic. jacenty czy masz rysunki czy zdjęcia takiej maszynki?pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.