grawer Napisano %s o %s Napisano %s o %s Witam, mam prośbę w celu identyfikacji gardy szabli, może ktoś z Was rozpozna. Z góry dziękuję za pomoc
0 Erih Napisano %s o %s Napisano %s o %s Jak dla mnie, współczesna robota gdzieś z południowej półkuli. Popatrzyłbym po krajach które mają mewę/alkę w herbie. Numeracja kabłąka może wskazywać na regulaminową produkcję (jakaś szabla np paradna) poza tym może mi się wydaje ale widzę ślady złocenia, z drugiej strony ślady obróbki pilnikiem nawet zgrubnie nie wyrównane. Na dwoje babka wróżyła, ale obstawiałbym tanią kopię na ścianę.
0 grawer Napisano wczoraj o 06:11 Autor Napisano wczoraj o 06:11 Dziękuję za zainteresowanie lecz nie wygląda na wyrób współczesny, tym bardziej że jest wykonana z brązu ze śladami złoceń. Doczytałem się że szable paradne były wykonywane indywidualnie na zamówienia oficerów. może ktoś jeszcze coś napisze
0 karpik Napisano wczoraj o 09:58 Napisano wczoraj o 09:58 (edytowane) Kupiłeś w ciemno na portalu. Samo zdjęcie z allegro z jakimiś innymi, a'la starymi elementami broni w tle, śmierdzi szukaniem frajera. Edytowane wczoraj o 10:00 przez karpik
0 abcd Napisano wczoraj o 10:17 Napisano wczoraj o 10:17 (edytowane) Może wojska lotnicze Królestwa Jugosławii . Edytowane wczoraj o 10:22 przez abcd
0 abcd Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu Na guziku mewka ma łeb w drugą stronę , z reszta jugosłowiańskie pochodzenie mojego guzika to hipoteza . Co do gardy jakieś klimaty lotnicze z lat 20tych . Przyzwyczailiśmy się ze lotnicy noszą na galowo kordziki ale może gdzieś było inaczej .
0 grawer Napisano 21 godzin temu Autor Napisano 21 godzin temu Ja tego nie kupiłem, sąsiad to kupił i zaproponowałem mu że mogę tu na forum spytać, kupił klingę francuską 188... i rzeźbi. Dzięki za zainteresowanie.
0 Jedburgh_Ops Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu W dniu 13.04.2026 o 18:44, grawer napisał: Witam, mam prośbę w celu identyfikacji gardy szabli, może ktoś z Was rozpozna. Z góry dziękuję za pomoc Jeśli ten przedmiot ma coś wspólnego z ceremoniałem sił powietrznych jakiegoś państwa to być może słusznie powyżej zwraca się uwagę na heraldykę. Trzeba by szukać sił powietrznych, które mają w nazwie „królewskie” i mają w symbolice koronę oraz ptaka z głową skierowaną w lewą stronę. Lotnictwo holenderskie ma takie symbole, ale rzecz jasna nie wysnuwam tu żadnej teorii, że ten przedmiot jest holenderski.
0 Erih Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu 5 godzin temu, grawer napisał: Ja tego nie kupiłem, sąsiad to kupił i zaproponowałem mu że mogę tu na forum spytać, kupił klingę francuską 188... i rzeźbi. Dzięki za zainteresowanie. No widzisz. To może pokaż zdjęcia tej głowni, będzie się dało dopasować rękojeść (sporo tego lata po internecie) i sąsiad wyrzeźbi sobie składaka ale przynajmniej zgodnego. PS Z wymiarami i napisem na grzbiecie koniecznie!
0 abcd Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu (edytowane) Holandia Koninklijke Luchtmacht ,trafiłeś w sedno https://www.sabels.net/sabels-overige-legeronderdelen?view=article&id=18&catid=9 Edytowane 15 godzin temu przez abcd
0 grawer Napisano 15 godzin temu Autor Napisano 15 godzin temu Bardzo dziękuję za pomoc, na Was zawsze można liczyć-dzięki. Odnośnie klingi wkleję jak mi przyniesie.
0 Erih Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Godzinę temu, abcd napisał: Holandia Koninklijke Luchtmacht ,trafiłeś w sedno https://www.sabels.net/sabels-overige-legeronderdelen?view=article&id=18&catid=9 No fajnie, ale co tam robią te ślady skrobania pilnikiem?! Albo ktoś cholera wie po co zniszczył porządną oprawę, albo mamy do czynienia z niewykończonym półproduktem, tylko po cholerę ktoś by miał go częściowo pozłocić? Jak dla mnie to jakaś kombinatoryka garbata.
0 Landszaft Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu To nie półprodukt i kombinatoryka tylko garda była w użyciu i widać ktoś nie szanował instrumentu i była ciorana , mosiądz wystarczy że zostanie potraktowany o np ścianę i rysy zostają , możemy różne dywagacje snuć kto ja pouszkadzał i jak i czym. W każdym razie garda prawidłowa teraz tylko czy sztych od niej i czy posiada pochwę.
0 Erih Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Popatrz na łezkę kabłąka. Zdarta pilnikiem na płasko, i to zdaje się obustronnie.
Pytanie
grawer
Witam, mam prośbę w celu identyfikacji gardy szabli, może ktoś z Was rozpozna. Z góry dziękuję za pomoc
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi