Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
10 godzin temu, karpik napisał:

Moździerz z pociskiem o wadze 160kg. Jak to się ładuje?🤪

"M-240 to broń zaliczana do moździerzy ciężkich, ładowana od strony wlotowej. Wyposażono go w lufę z przewodem gładkim, której wlot jest zamykany zamkiem tłokowym z uszczelniaczem plastycznym. Lufę zamontowano w przedniej części ramy, na czopach, umożli­wiających obrót w płaszczyźnie pionowej. Wewnątrz ramy mieszczą się amortyzatory odrzutu. Aby załadować moździerz tylną część lufy podnosi się do góry (do położenia poziomego, a po załadowaniu sprowadza się lufę do położenia począt­kowego."

https://www.zabytki-techniki.org.pl/index.php/muzeum-artylerii-w-toruniu-wirtualny/246-artyleria-torun/1674-240-mm-mozdzierz-m-240

Napisano

We wczesnych godzinach porannych Ukraina z powodzeniem zaatakowała bazę lotniczą Engels, na którym znajduje się wiele rosyjskich bombowców strategicznych dalekiego zasięgu. Mieszkańcy donoszą o uszkodzeniach pobliskich domów spowodowanych falą uderzeniową po potężnej eksplozji. Słychać również wybuchy wtórne. Na razie nie ma informacji o zakresie szkód, poza mocnym podejrzeniem, że eksplodował magazyn amunicji.

• Tak trzymać 1
Napisano
1 godzinę temu, Czlowieksniegu napisał:

GmdeuVzXUAAkmR7.jpg

Szmata się przydaje, na ścierwie wyhodujesz robaczki dla wędkarzy, a  żywy kowalski ... Nic nie przychodzi mi do głowy. 

Napisano
15 minut temu, karpik napisał:

Szmata się przydaje, na ścierwie wyhodujesz robaczki dla wędkarzy, a  żywy kowalski ... Nic nie przychodzi mi do głowy. 

Nadaje się na obiekt do ćwiczeń praktyczny dla studentów psychiatrii.

Napisano
Godzinę temu, bjar_1 napisał:

We wczesnych godzinach porannych Ukraina z powodzeniem zaatakowała bazę lotniczą Engels, na którym znajduje się wiele rosyjskich bombowców strategicznych dalekiego zasięgu. Mieszkańcy donoszą o uszkodzeniach pobliskich domów spowodowanych falą uderzeniową po potężnej eksplozji. Słychać również wybuchy wtórne. Na razie nie ma informacji o zakresie szkód, poza mocnym podejrzeniem, że eksplodował magazyn amunicji.

Miodzio. Jeżeli stały tam samoloty to nie ma co zbierać.

Napisano (edytowane)
13 minut temu, Cronos napisał:

Mnie rozwalają kamerki monitoringu na tych slumsach, co oni się obawiają ze im ktoś azbest z dachu zwinie?

Ja na ten przykład patrzę czy buraki równo rosną i czy pomidory już czerwone.😏

1742462860420.jpg

1742463145303.jpg

Edytowane przez karpik
Napisano

Pięknego grzyba Ukraińcy posadzili w tym Engelsie i na ładnym dystansie. Tylko od Charkowa to jest 1030 km, a przecież na pewno miejsce odpału tego efektora musiało być grubo dalej, pewnie coś około 1500 km. Ciekawe, czy to np. był Neptun Long, bo grzyb naprawdę czaderski 👍

A slumsy przy takiej „prestiżowej” bazie lotniczej - miodzio.

Napisano (edytowane)
13 minut temu, Cypis napisał:

Podobno trafili w magazyn rakiet .

photo_2025-03-20_09-23-29.jpg

To by była spora ciekawostka, ponieważ:

1. Oznaczałoby, że a) ruskiego WRE tam nie było |albo| b) ruskie WRE ma efektywność żadną.

2. Być może kowboje nie odcięli Ukraińców od wojskowego GPS, bo sam system INS tak dokładnie by nie trafił. INS, owszem, bardzo dużo wniósł do statków powietrznych i jest świetny pod jednym względem, natomiast odchyłki na długości lotu (tzn. na zadanym kursie) ma takie, że nie pozwalają one trafiać w coś z dokładnością ±0,5 m, jak w wojskowym GPSie.

Tak, czy siak, dzicz na pewno zawyła 👍

Edytowane przez Jedburgh_Ops
Napisano
1 godzinę temu, karpik napisał:

Ja na ten przykład patrzę czy buraki równo rosną i czy pomidory już czerwone.😏

Heh, A ja doglądam koty przychodzące do karmnika, który raz na tydzień ktoś uzupełnia. I czasem straszę borsuki, które też żyją na działce i wyżerają kotom :D Na tę zimę koty w ogóle miały lux, bo dwa domki z dodanym styropianem, wiatrołapy chroniące też od śniegu (konstrukcja w sumie wyglądała jak duży schron pod radar Jagdschloss), to tego oba domki z matą grzejną podłączoną pod zasilanie na zewn. budynku. Chińszczyzna, ale działa już 4. miesiąc.

M. 

Napisano
Godzinę temu, Jedburgh_Ops napisał:

To by była spora ciekawostka, ponieważ:

1. Oznaczałoby, że a) ruskiego WRE tam nie było |albo| b) ruskie WRE ma efektywność żadną.

2. Być może kowboje nie odcięli Ukraińców od wojskowego GPS, bo sam system INS tak dokładnie by nie trafił. INS, owszem, bardzo dużo wniósł do statków powietrznych i jest świetny pod jednym względem, natomiast odchyłki na długości lotu (tzn. na zadanym kursie) ma takie, że nie pozwalają one trafiać w coś z dokładnością ±0,5 m, jak w wojskowym GPSie.

Tak, czy siak, dzicz na pewno zawyła 👍

tej nocy Ukraińcy wysłali ponad 130 różnego rodzaju dronów , więc WRE miało co robić.

Napisano
14 minut temu, beaviso napisał:

Heh, A ja doglądam koty przychodzące do karmnika, który raz na tydzień ktoś uzupełnia. I czasem straszę borsuki, które też żyją na działce i wyżerają kotom :D Na tę zimę koty w ogóle miały lux, bo dwa domki z dodanym styropianem, wiatrołapy chroniące też od śniegu (konstrukcja w sumie wyglądała jak duży schron pod radar Jagdschloss), to tego oba domki z matą grzejną podłączoną pod zasilanie na zewn. budynku. Chińszczyzna, ale działa już 4. miesiąc.

M. 

Mechanizacja 🤪 Dzięki wbudowanemu mikrofonowi można słuchać rano ptaszków, a dzięki głośnikowi gadać z sąsiadami i wkurzać psa z poziomu miejsca pracy 🤪

Napisano
2 godziny temu, Jedburgh_Ops napisał:

Pięknego grzyba Ukraińcy posadzili w tym Engelsie i na ładnym dystansie. Tylko od Charkowa to jest 1030 km, a przecież na pewno miejsce odpału tego efektora musiało być grubo dalej, pewnie coś około 1500 km. Ciekawe, czy to np. był Neptun Long, bo grzyb naprawdę czaderski 👍

A slumsy przy takiej „prestiżowej” bazie lotniczej - miodzio.

Napisano
3 minuty temu, Czlowieksniegu napisał:

Chciałem zobaczyć źródło zdjęć, ale to jest tak oderwane, że grafika google tego nie wykrywa 😁

Napisano
14 minut temu, bodziu000000 napisał:

No ciekawe, czy to ten Trabant posadził tego pięknego grzyba po bardzo fartownym trafieniu w cruise'oskład/bomboskład, czy może coś bardziej wyrafinowanego?

A wiocha miodzio - normalny wczesny Gomółka; nie wiem, czy są jeszcze w Polsce takie miejsca...

Dzięki Bodziu.

Napisano (edytowane)
18 minut temu, Czlowieksniegu napisał:

No i git, ja se pożyję - Kongresówka (z grubsza) zostaje.

bjar_1 chyba też pożyje, jeśli się nie mylę. Będzie z kim pójść na piwo z jakiegoś ocalałego browaru.

:classic_biggrin:

Edytowane przez Jedburgh_Ops