Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

"Badacze - dzięki danym gromadzonym przez ukraińskich żołnierzy na froncie i przez wolontariuszy w innych częściach Ukrainy - sprawdzili, jak zmieniła się populacja dziko żyjących psów na obszarach frontowych. Skala zmian jest ogromna. Przeżywają głównie nieduże, zdrowe psy o cechach „typu dzikiego”." ...

"Zespołowi udało się zbadać głównie te psy, które liczą na pomoc człowieka. Jednak nagrania z dronów wojskowych dowodzą istnienia grup psów całkowicie samodzielnych, żyjących w stadach i polujących lub żywiących się padliną.

- Potwierdziły się doniesienia o psach zjadających ciała poległych żołnierzy, których zwłoki nie są zabierane z pola walki. Choć brzmi to drastycznie, psy, podobnie jak wilki, są fizjologicznie przystosowane do żywienia się martwymi zwierzętami i mogą żywić się również martwymi ludźmi w sytuacji braku innego pokarmu – zaznaczyła dr Pilot. Badania nie rozstrzygnęły jeszcze, czy zjadanie przez psy szczątków ludzkich to zachowanie ekstremalne, czy może raczej typowe w tak trudnych warunkach."

https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/news%2C111358%2Cbrutalna-selekcja-na-froncie-badanie-wojna-blyskawicznie-zmienia-populacje

Napisano

11-12.01.2026

Wielka Brytania podejmuje zdecydowane działania wobec "floty cieni"
Wielka Brytania deklaruje gotowość do zatrzymywania statków naruszających zachodnie sankcje. Działania te są skierowane przede wszystkim w Rosję, ale także w Iran i Wenezuelę.

Wielka Brytania planuje przejmowanie tankowców „floty cieni” – przygotowano podstawy prawne

Niestety jak się ma nieprzychylną sobie telewizję to pojawia się taka informacja 

BBC Verify poinformowała w piątek, że tylko od 11 stycznia 42 tankowce, objęte brytyjskimi sankcjami w odpowiedzi na inwazję Rosji na Ukrainę, przepłynęły przez kanał La Manche, pomimo zapewnień rządu w Londynie o podjęciu „asertywnych działań”.

Napisano

Tak kompromitująco działają służby zrujnowane przez PiS i przekonwertowane na policję polityczną. Odbudowa tych służb to będą dekady.

Decyzja sądu w sprawie Ukraińca zatrzymanego na lotnisku z zagłuszarką. „Testował system”

O dwa miesiące został przedłużony areszt dla Illii S., obywatela Ukrainy, który został zatrzymany przez służby z zagłuszarką na Lotnisku Chopina w Warszawie. Jak informowaliśmy, mężczyzna przebywał na lotnisku przez wiele dni. W tym czasie miało dochodzić tam do awarii systemów komunikacji.

Ukrainiec z zagłuszającym sprzętem przebywał na lotnisku co najmniej od dziewięciu dni. Kiedy w końcu pracujący na lotnisku funkcjonariusze zlokalizowali go, przez wiele godzin nie mogli doprosić się u swoich przełożonych, aby ci wydali formalny nakaz zatrzymania mężczyzny. Przejęciem Ukraińca nie były zainteresowane policja, ABW i SKW.

Napisano

Wczoraj na jakimś Onecie minęła mi w jakimś artykule (poszukam) wzmianka że SU-57 coraz śmielej pojawiają się na froncie. Nie kojarzę chyba? Czy coś mi minęło?

Napisano
Godzinę temu, Cronos napisał:

Wczoraj na jakimś Onecie minęła mi w jakimś artykule (poszukam) wzmianka że SU-57 coraz śmielej pojawiają się na froncie. Nie kojarzę chyba? Czy coś mi minęło?

Tak, Ukraińcy meldują, że Su-57, nawet trójkami, usiłują polować na jakikolwiek ukraiński samolot, ale niczego nigdy nie upolowały, bo Ukraińcy dobrze się pilnują.

Napisano
3 godziny temu, Cronos napisał:

3 dni temu w WP

Ze słów ukraińskiego pilota wynika, że obecnie Su-57 pojawiają się w okolicach frontu zdecydowanie rzadziej. 

co źródło , to inne informacje .

Napisano (edytowane)
12 minut temu, bodziu000000 napisał:

Może marchew w przypływie szczerości lub z niewiedzy, że mówi to nie do końca wtajemniczonemu, pogratulował mu bycia wiernym sojusznikiem i przyczółkiem rosyjskiego świata w Europie i dzielnej realizacji planów jego przyjaciela z kremla.

Tylko czy on by się tego przestraszył?

Edytowane przez karpik
Napisano
6 minut temu, karpik napisał:

Może marchew w przypływie szczerości lub z niewiedzy, że mówi to nie do końca wtajemniczonemu, pogratulował mu bycia wiernym sojusznikiem i przyczółkiem rosyjskiego świata w Europie i dzielnej realizacji planów jego przyjaciela z kremla.

Tylko czy on by się tego przestraszył?

Przede wszystkim pomarańczowy powiedział Ficy, że zna się na Ameryce Południowej i że to bardzo dobrze, że państwo Ficy tam właśnie leży, bo to rokuje na dobrą współpracę gospodarczą. To klasyka tego bęcwała.

Napisano
20 minut temu, bodziu000000 napisał:

myślę , że coś takiego wyszło .

Taki żarcik

Trump: hitler był niemcem

Macron: nie , hitler był austryjakiem

Trump: No co ty ? A widziałeś jakieś zdjęcie hitlera z kangurem albo bumerangiem ?

Napisano
5 godzin temu, Jedburgh_Ops napisał:

Tak, Ukraińcy meldują, że Su-57, nawet trójkami, usiłują polować na jakikolwiek ukraiński samolot, ale niczego nigdy nie upolowały, bo Ukraińcy dobrze się pilnują.

Do obwodu kurskiego nadal dolatują ukraińskie bomby więc raczej  wycofania lotnictwa gdzieś głębiej nie ma.

Napisano
1 godzinę temu, Cypis napisał:

myślę , że coś takiego wyszło .

Taki żarcik

Trump: hitler był niemcem

Macron: nie , hitler był austryjakiem

Trump: No co ty ? A widziałeś jakieś zdjęcie hitlera z kangurem albo bumerangiem ?

Myślę że pomylił z Słowenią i przekazał pozdrowienia od Melanii (słowenki) :p

• Haha 1