pionier305 Napisano 1 Marzec Napisano 1 Marzec Cześć. Przeglądam moją okolicę na LIDAR w Geoportal i trafiłem na dość interesująco wyglądające miejsce. Co to może być? Stanowiska artylerii? Jakieś okopy punktowe? Będę wdzięczy na pomoc.
0 Kee Napisano 1 Marzec Napisano 1 Marzec Jeśli chcesz pomocy to sam też udziel wyczerpujących informacji. Dodaj odpowiedni opis miejsca i zdjęcia. Co uważam po oględzinach tylko jednego zdjęcia? Doły wyglądają na świeże, symetryczne, nie obsypane, regularne, usytuowane przy drogach, w sumie do każdego jest widoczny dojazd, żadna droga nie jest zatarta przez czas. W koło sporo dziurek i dziur charakterystycznych dla szkółek leśnych i młodych sadzonych lasów. Obstawiam, że to wykopane przez leśników dziury do dołowania sadzonek a w koło jest młody las i szkółki. Dosyć sporo ich ale nie wykluczone, że dołowali na jakąś większą akcje.
0 travollino Napisano 2 Marzec Napisano 2 Marzec Na moje oko to nie są doły na sadzonki - są zbyt gęsto ulokowane, są zbyt starannie zrobione i zbyt głębokie. Widać że to jakiś podmokły teren, w części droga jest podwyższona. Na pozostałej części szlaki technologiczne do zrywki ściętego drewna powstały pózniej, tak żeby omijały doły, a że teren podmokły to się zaznaczyły z czasem. Wojsko raczej się nie okopywało w bagnie, moim zdaniem to jakieś obiekty melioracyjne dawnej technologii, ale najlepiej zobaczyć w terenie
0 Tyr Napisano 2 Marzec Napisano 2 Marzec Na czołgi to nie bardzo rozmieszczenie. W pobliżu Anielina (Hubal) są bardzo podobne, tylko miej, wykopy carskie z 1 wś. coś ok 4x8 m pełno blach po konserwach amo, mośków, guzików i kopiejek a nawet klamry. Też obstawiałem magazyny przyfrontowe bo na bliskim zapleczu frontu nad Pilicą. Na fotce widać ostrzał mniejszym kalibrem artyl. a na dole od lewej czymś większym. Lotnctwo?
0 bjar_1 Napisano 2 Marzec Napisano 2 Marzec Jak napisałem - przyfrontowe magazyny amunicyjne. Na tym zdjęciu u mnie, z lata 1944 r. Asortyment - amunicja artyleryjska, nebele, miny talerzowe.
0 travollino Napisano 2 Marzec Napisano 2 Marzec U mnie mnóstwo tego w lasach, ale po tylu latach po wojnie wszystko się zaciera
0 Landszaft Napisano 26 Czerwiec Napisano 26 Czerwiec A ja mam inne pytanie . Kiedyś na Geoportalu było wytłumaczone prosto i klarownie jak wejść w Lidar. Tak samo na youtube pokazywano jak wejść na lidar. Obecnie Geoportal przeszedł duże zmiany i nawet jak jest opisywane jak wejść to nie ma tam tego co opisują. Kompletnie teraz się pogubiłem jak krok po kroku wejść na lidar. Może ktoś opisze jak poustawiać aby wejść i korzystać z lidarar. Nawet w gminie nikt z pracowników gminy po tych zmianach nikt nie jest w stanie pomóc bo sami nie wiedzą.
0 beaviso Napisano 26 Czerwiec Napisano 26 Czerwiec U mnie na iPhone aplikacja umarła już dawno i reinstalacja jej nie ożywiła... M.
0 Kee Napisano 26 Czerwiec Napisano 26 Czerwiec (edytowane) 1 godzinę temu, Landszaft napisał: A ja mam inne pytanie . Kiedyś na Geoportalu było wytłumaczone prosto i klarownie jak wejść w Lidar. Tak samo na youtube pokazywano jak wejść na lidar. Obecnie Geoportal przeszedł duże zmiany i nawet jak jest opisywane jak wejść to nie ma tam tego co opisują. Kompletnie teraz się pogubiłem jak krok po kroku wejść na lidar. Może ktoś opisze jak poustawiać aby wejść i korzystać z lidarar. Nawet w gminie nikt z pracowników gminy po tych zmianach nikt nie jest w stanie pomóc bo sami nie wiedzą. Jak apka to tutaj masz po kolei. Musisz zaznaczyć 3 wskazane maski. Na stronie zrobię ci późniejszym wieczorem Edytowane 26 Czerwiec przez Kee
0 Landszaft Napisano 27 Czerwiec Napisano 27 Czerwiec Jeśli możesz nie na apce tylko na kompie - bo z kompa mogę sobie druknąć aby potem porównać z kartką w terenie, w terenie często nie ma zasięgu i wtedy nic nie pobiorę. dlatego wole wszystko ściągać z komputera . Jak będziesz miał czas podaj krok po kroku , na pewno więcej osób z tego skorzysta .
0 Kee Napisano 27 Czerwiec Napisano 27 Czerwiec Kurcze to wymaga odpalenia lapka :) postaram się znaleźć chwilę jak najszybciej.
0 kolczyk96 Napisano 27 Czerwiec Napisano 27 Czerwiec Kee ja również poproszę o wytyczne na lapa . Też zginąłem na Geoportalu. Pozdrawiam! Marek.
0 canabis.dw Napisano 27 Czerwiec Napisano 27 Czerwiec (edytowane) Otwieramy geoportal, na panelu bocznym szukamy "Rzeźba terenu" potem "numeryczny model terenu" i ostatecznie "cieniowanie WMTS" trzeba jeszcze kliknac prawym przyciskiem myszy i ustawić "przezroczystość" Edytowane 27 Czerwiec przez canabis.dw
Pytanie
pionier305
Cześć.
Przeglądam moją okolicę na LIDAR w Geoportal i trafiłem na dość interesująco wyglądające miejsce. Co to może być? Stanowiska artylerii? Jakieś okopy punktowe? Będę wdzięczy na pomoc.
18 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi