Skocz do zawartości
  • 0

Geoportal identyfikacja

Pytanie

Napisano

Cześć.

Przeglądam moją okolicę na LIDAR w Geoportal i trafiłem na dość interesująco wyglądające miejsce. Co to może być? Stanowiska artylerii? Jakieś okopy punktowe? Będę wdzięczy na pomoc.

uas.PNG

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

Jeśli chcesz pomocy to sam też udziel wyczerpujących informacji. 

Dodaj odpowiedni opis miejsca i zdjęcia. 

Co uważam po oględzinach tylko jednego zdjęcia? 

Doły wyglądają na świeże, symetryczne, nie obsypane, regularne, usytuowane przy drogach, w sumie do każdego jest widoczny dojazd, żadna droga nie jest zatarta przez czas. 

W koło sporo dziurek i dziur charakterystycznych dla szkółek leśnych i młodych sadzonych lasów. 

Obstawiam, że to wykopane przez leśników dziury do dołowania sadzonek a w koło jest młody las i szkółki. Dosyć sporo ich ale nie wykluczone, że dołowali na jakąś większą akcje. 

• 0
Napisano

Na moje oko to nie są doły na sadzonki - są zbyt gęsto ulokowane, są zbyt starannie zrobione i zbyt głębokie. Widać że to jakiś podmokły teren, w części droga jest podwyższona. Na pozostałej części szlaki technologiczne do zrywki ściętego drewna powstały pózniej, tak żeby omijały doły, a że teren podmokły to się zaznaczyły z czasem. 

Wojsko raczej się nie okopywało w bagnie, moim zdaniem to jakieś obiekty melioracyjne dawnej technologii, ale najlepiej zobaczyć w terenie

• 0
Napisano

Na czołgi to nie bardzo rozmieszczenie. W pobliżu Anielina (Hubal) są bardzo podobne, tylko miej, wykopy carskie z 1 wś. coś ok 4x8 m pełno blach po konserwach amo, mośków, guzików i kopiejek a nawet klamry. Też obstawiałem magazyny przyfrontowe bo na bliskim zapleczu frontu nad Pilicą. Na fotce widać ostrzał mniejszym kalibrem artyl. a na dole od lewej czymś większym. Lotnctwo? 

• 0
Napisano

Jak napisałem - przyfrontowe magazyny amunicyjne. Na tym zdjęciu u mnie, z lata 1944 r. Asortyment - amunicja artyleryjska, nebele, miny talerzowe.

capture1.jpg

• 0
Napisano

A ja mam inne pytanie . Kiedyś na Geoportalu było wytłumaczone prosto i klarownie jak wejść w Lidar. Tak samo na youtube pokazywano jak wejść na lidar. Obecnie Geoportal przeszedł duże zmiany i nawet jak jest opisywane jak wejść to nie ma tam tego co opisują. Kompletnie teraz się pogubiłem jak krok po kroku wejść na lidar. Może ktoś opisze jak poustawiać aby wejść i korzystać z lidarar. Nawet w gminie nikt z pracowników gminy po tych zmianach nikt nie jest w stanie pomóc bo sami nie wiedzą. 

• 0
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Landszaft napisał:

A ja mam inne pytanie . Kiedyś na Geoportalu było wytłumaczone prosto i klarownie jak wejść w Lidar. Tak samo na youtube pokazywano jak wejść na lidar. Obecnie Geoportal przeszedł duże zmiany i nawet jak jest opisywane jak wejść to nie ma tam tego co opisują. Kompletnie teraz się pogubiłem jak krok po kroku wejść na lidar. Może ktoś opisze jak poustawiać aby wejść i korzystać z lidarar. Nawet w gminie nikt z pracowników gminy po tych zmianach nikt nie jest w stanie pomóc bo sami nie wiedzą. 

Jak apka to tutaj masz po kolei. 

Musisz zaznaczyć 3 wskazane maski. 

Na stronie zrobię ci późniejszym wieczorem 

IMG_20250626_185215.jpg

IMG_20250626_185006.jpg

IMG_20250626_185042.jpg

Edytowane przez Kee
  • 0
Napisano

Jeśli możesz nie na apce tylko na kompie - bo z kompa mogę sobie druknąć aby potem porównać z kartką w terenie, w terenie często nie ma zasięgu i wtedy nic nie pobiorę. dlatego wole  wszystko ściągać z komputera . Jak będziesz miał czas podaj krok po kroku , na pewno więcej osób z tego skorzysta . 

• 0
Napisano (edytowane)

Otwieramy geoportal, na panelu bocznym szukamy "Rzeźba terenu" potem "numeryczny model terenu"  i ostatecznie "cieniowanie WMTS" trzeba jeszcze kliknac prawym przyciskiem myszy i ustawić "przezroczystość"

Screenshot_1.png

Screenshot_2.png

Screenshot_3.png

Edytowane przez canabis.dw