Skocz do zawartości
  • 0

Geoportal identyfikacja

Pytanie

Napisano

Cześć.

Przeglądam moją okolicę na LIDAR w Geoportal i trafiłem na dość interesująco wyglądające miejsce. Co to może być? Stanowiska artylerii? Jakieś okopy punktowe? Będę wdzięczy na pomoc.

uas.PNG

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

Jeśli chcesz pomocy to sam też udziel wyczerpujących informacji. 

Dodaj odpowiedni opis miejsca i zdjęcia. 

Co uważam po oględzinach tylko jednego zdjęcia? 

Doły wyglądają na świeże, symetryczne, nie obsypane, regularne, usytuowane przy drogach, w sumie do każdego jest widoczny dojazd, żadna droga nie jest zatarta przez czas. 

W koło sporo dziurek i dziur charakterystycznych dla szkółek leśnych i młodych sadzonych lasów. 

Obstawiam, że to wykopane przez leśników dziury do dołowania sadzonek a w koło jest młody las i szkółki. Dosyć sporo ich ale nie wykluczone, że dołowali na jakąś większą akcje. 

• 0
Napisano

Na moje oko to nie są doły na sadzonki - są zbyt gęsto ulokowane, są zbyt starannie zrobione i zbyt głębokie. Widać że to jakiś podmokły teren, w części droga jest podwyższona. Na pozostałej części szlaki technologiczne do zrywki ściętego drewna powstały pózniej, tak żeby omijały doły, a że teren podmokły to się zaznaczyły z czasem. 

Wojsko raczej się nie okopywało w bagnie, moim zdaniem to jakieś obiekty melioracyjne dawnej technologii, ale najlepiej zobaczyć w terenie

• 0
Napisano

Na czołgi to nie bardzo rozmieszczenie. W pobliżu Anielina (Hubal) są bardzo podobne, tylko miej, wykopy carskie z 1 wś. coś ok 4x8 m pełno blach po konserwach amo, mośków, guzików i kopiejek a nawet klamry. Też obstawiałem magazyny przyfrontowe bo na bliskim zapleczu frontu nad Pilicą. Na fotce widać ostrzał mniejszym kalibrem artyl. a na dole od lewej czymś większym. Lotnctwo? 

• 0
Napisano

Jak napisałem - przyfrontowe magazyny amunicyjne. Na tym zdjęciu u mnie, z lata 1944 r. Asortyment - amunicja artyleryjska, nebele, miny talerzowe.

capture1.jpg