Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
Napisano

Z sensem lub nie ale dodam uwagę :)
Dno rzeki jest w ciągłym ruchu .Przy wcześniejszym wydobyciu wraku z Nidy
przesunięcie obiektu względem położenia pierwotnego wynosiło 50-100 m w okresie ok. 60 lat .
Taką informację otrzymałem od Pana H.G. Pracował nad tematem więc sądzę dane sprawdzone .
Jak to się ma do Wisły gdzie nurt bywa wielokrotnie silniejszy ?
Jeśli były tam stosunkowo lekkie elementy samolotów odległość może być w kilometrach .

a i czołgów należy szukać znacznie dalej .

Napisano (edytowane)

Rzeka jest w ruchu, owszem, zmienia koryto, nanosi piasek itp. Sam pamiętam jak w ciągu 20 lat zmieniły się rzeki u mnie. No ale wraki czołgów nie poruszają się o 50-100 metrów, tylko koryto rzeki ;)

Edytowane przez bjar_1
Napisano

Dolina rzeki przemieszcza się zależnie od głębokości poniżej dna  ale zawsze .
Jeśli wyobrazisz sobie obiekt "pływający" (zatopiony) w piasku dna rzeki będzie się poruszał razem z nim . Niestety prawa fizyki i przyrody nie znają pojęcia litości :)))
I tak - nie są to moje odkrycia:) - kiedyś interesując się sprawą przeczytałem literaturę naukowo wypowiadającą się w temacie .
Jeśli chcesz podważyć musisz przeprowadzić własne badania ;) .

Napisano

Jeśli np. czołg zatonie 3 metry od filara mostu, to i po 100 latach będzie leżał 3 m od tego filara, przecież nie spłynie z nurtem 100 metrów. Chyba, że ja czegoś nie wiem o cudownym przenoszeniu 50-tonowych kawałków żelaza.  

Napisano

Cenię zdania odrębne aczkolwiek nie mogę się z nimi zgodzić . Pozostaje wrzucić do Wisły tonę złomu i mierzyć .

To się da zrobić- zdemontuj u znajomych kilka żeliwnych kaloryferów i experyment startuje. :))))

mój stary wózek byłby lepszy ale ochrona środowiska itp choć dla NAUKI poświęceń nigdy dość :)

Napisano

Wyciągałem kiedyś z wody mniejsze rzeczy typu >panie, ja to wrzuciłem tutaj i tutaj< i te mniejsze rzeczy były w tym miejscu, więc mniejszych rzeczy woda nie przenosi? ;)

Napisano

Drobna uwaga- metr sześcienny mokrego piasku 1,6 T mimo to piasek dociera z gór do Gdańska :)
Objętość czołgu  (dane dla małego obiektu, dosyć przypadkowe:) 4x3x 2=24 m sześcienne razy 1.6 T= 38 ton piasku minimum. :)
Czyli czołg ma zbliżoną "gęstość" do otaczającego piasku .(o ile nie został uszkodzony )
Czyli również z czasem dotrze na wybrzeże - choć nieco wolniej :)
Owszem waga ma znaczenie ale historycznie całe Himalaje skał 3 krotnie spłynęły do Zatoki Bengalskiej .
Więc zakładam że i u nas fizyka działa podobnie :)) a przynajmniej takiej normalności pragnę :)))

Napisano
1 godzinę temu, bjar_1 napisał:

Jeśli np. czołg zatonie 3 metry od filara mostu, to i po 100 latach będzie leżał 3 m od tego filara, przecież nie spłynie z nurtem 100 metrów. Chyba, że ja czegoś nie wiem o cudownym przenoszeniu 50-tonowych kawałków żelaza.  

Tak Brjar, będzie leżał 3 metry od filara mostu, bez względu czy leżał przy skrajnych  czy przy filarze w nurcie. Rzeczy lżejsze często zalegają w miejscu, gdzie zatonęły. Przykładem są np. zdobne elementy z Zamku Krolewskiego, zagrabione kilkaset lat temu  przez Szwedów, lufy armatnie itp. ect.

Nurkowałem lat niemało nazad w Wiśle nierzadko i na wskazanej lokalizacji historycznych zdarzeń, rzeczy nie uciekły z nurtem w kierunku Gdańska ;-)

Napisano
12 minut temu, miroslav napisał:

Ło Boziu -tego się obawiałem :) tego gościa fizyka nie dotyczy :))) a nurkuj dalej byle głęboko powiedz kiedy popatrzę będzie doping :)))

Łoo, nie z Tobą gadałem, więc się nie dekoncentruj, tylko odpowiedz konkretnie Brjarowi, a nie ironizuj sobie.;;;Jak zawsze, kiedy ktoś zaneguje Twój " występ"...

A Twojego dopingu nie potrzebuję, bo na odległość ' pachnie"  dotykiem Jonasza, w piątek trzynastego :-))))

Napisano
11 minut temu, miroslav napisał:

I to całkiem prywatnie - formoza czy łaskawie możesz się odp. od tematów w których się wypowiadam ?

Nurek z ciebie może i owszem -szambowy. Na luzie ja nie muszę tu pisać ale nie wiem dlaczego masz wbudowany patologiczny przymus pierdo..nia.

Już cię z kilku forów usunęli . Chyba mieli powody . Owszem usunę ale możesz zachować dla potomności :))))

Jeszcze raz powtarzam, nie z Tobą gadałem i nie jest to wątek którego jesteś moderatorem. To całe " szambo" które zawarłeś w ww . poście jeszcze raz świadczy, że ten " patologiczny przymus p...a"  że to raczej Twoja autorefleksja".

:-) To jeszcze wymień choć jedno forum , z którego mnie usunęli. Pomogę,," Do Broni" nie licz, bo tam admini sami go rozjechali. A teraz jedź dalej...

Napisano

Tia -do broni się nie obroni jeśli zasypiesz swoją produkcją :) Dziękuję że nie pozwoliłeś zaginąć w odmętach netu moim przyziemnym wpisom :)

Uważam cię za profil który nie potrafi funkcjonować bez zgnojenia wszystkich w okolicy . Czyli agresja i pisemna paranoja .:)))

Najlepiej zasypać każdy wpis choćbyś pół nocy szukał kolejnego obrazka . Zagłuszyłeś wszystkie tematy które mnie interesowały . Czyli niezależnie co napiszesz służysz obcym  lub własnemu zrytemu ego .

Napisano (edytowane)

Bo trochę mi się rozjechało , i nie wiem czy się dołączyć do dyskusji , to wątek jest o samolotach , czołgach , piasku , fizyce czy napierdalaniu się . Bo jak o napierdalaniu się to ja tradycyjnie bym się podłączył .

Edytowane przez Cypis
Napisano (edytowane)
11 godzin temu, bjar_1 napisał:

No dobra, kamyki, żwir - okej. Ale czołgi ważące kilkadziesiąt ton? ;)

W czym problem? Odpowiednia masa i prędkość wody ma potężną moc. Fala powodziowa znosi domy o masie większej niż czołg. Czołg w rzece to trochę inny wielki głaz. Obecnie niestety możemy sobie pooglądać niszczycielska moc wody.

Nie interesowałem się hydrologią. Może się mylę. Mamy przekrój poprzeczny rzeki 1 m2. Rzeka ma 100km długości i woda w niej płynie z prędkością 1 m/s. Mamy poziomy "słup" wody o masie 100 000T i prędkości 1 m/s. Przecież to jest ogromna siła. Coś w kościach czuję że to nie do końca tak 😎

Niemniej woda ma moc 🙂

Edytowane przez MarekA
  • Tak trzymać 1