Skocz do zawartości

Wojna na Wschodzie vol. 1/12

Rekomendowane odpowiedzi

21 minut temu, bodziu000000 napisał:

Jeśli to nie fejk (bo wygląda toto jak produkt z Gotham City) to Ukraińcy osiągnęliby mistrzostwo świata w szybkości opracowywania nowych typów broni. Jeśli oczywiście to wszystko prawda. A te 10 ludków we wnętrzu tego wynalazku to należy rozumieć, że to The Ukrainian Navy SEALs?

Ale coś mi się wydaje, że to kit mający na celu odstraszanie samym swoim widokiem ruskiej floty czarnomorskiej. Za bardzo mi to przypomina polskiego PZL-230...🤣

12 minut temu, Czlowieksniegu napisał:

Właśnie o tym pisałem wcześniej. Nie ma tak dużych pieniędzy jakie kreml teraz i długoterminowo nie wyda na sianie propagandy i dezinformacji. Dla nich każde ziarenko teraz, jeżeli nie będzie systemowego zapobiegania, będzie kwitnąć wśród pożytecznych idiotów, interesownych cwaniaków i co nieuniknione- wśród polityków. 

2 minuty temu, karpik napisał:

...każde ziarenko teraz, jeżeli nie będzie systemowego zapobiegania, będzie kwitnąć wśród pożytecznych idiotów, interesownych cwaniaków i co nieuniknione- wśród polityków. 

Dokładnie.

Wyciągam czterdziestkę piątkę na dźwięk tego (w 99 proc. kobiet), jak to moi znajomi przygotowują sobie „plecaki ucieczkowe”.

Dziś nawet zobaczyłem reklamę jakiejś polskiej firmy, która oferuje plecaki ucieczkowe od razu z zawartością. Ta firemka od razu powinna iść do kontroli przez ABW i/lub SKW.

13 minut temu, Czlowieksniegu napisał:

PS

Już prawie kosiliście łąki, na których można by było McDonaldsa postawić...

Zobaczymy, zobaczymy.

Niech bydło zbombarduje w sposób nienaprawialny (jak niedawną elektrownię) następne dwie, trzy, cztery elektrociepłownie i niech w grudniu br. zaczną z powodu hipotermii umierać Ukraińcy w miastach, noworodki umierać na zapalenie płuc i też z hipotermii itp.

Na Bałkanach NATO też długo mówiło, że nigdy przenigdy nie będzie interweniować, aż w końcu poszło jak po maśle...

52 minuty temu, Jedburgh_Ops napisał:

Wyciągam czterdziestkę piątkę na dźwięk tego (w 99 proc. kobiet), jak to moi znajomi przygotowują sobie „plecaki ucieczkowe”.

Nie rozumiem co cię bulwersuje - może poza nazwą. Też mam przygotowany taki zestaw dla mnie i dla Leśniczówki, tylko nasze zawierają typowo wojskowy szpej, w dużej części nieprzydatny dla cywila. Ale minimum przetrwania w nim oczywiście jest.

Bo ja jakoś tak niespecjalnie liczę na jakość "przydziałowego" ekwipunku.

Teraz, Erih napisał:

Nie rozumiem co cię bulwersuje...

Bulwersuje mnie fakt, że rosja Polski nie zaatakuje, ale takie różne Pałkiewicze z jego książką i jemu podobni robią biznes na straszeniu ludzi wojną i doprowadzają ludzi niemal do histerii, co mogę obserwować w moim kręgu towarzyskim. Sposoby na zarabianie na wojnie są różne - i etyczne, i nieetyczne.

12 minut temu, bjar_1 napisał:

W dobie dronów z termo- i noktowizją to może Ci się za bardzo nie przydać ten plecak ;)

Mam i receptę na drony z termo i noktowizją. Przetestowaną, skuteczną i dosyć tanią.

A plecak przyda się zawsze, choćby żeby biwakować bezstresowo gdzieś po drodze.

22 minuty temu, Jedburgh_Ops napisał:

Bulwersuje mnie fakt, że rosja Polski nie zaatakuje, ale takie różne Pałkiewicze z jego książką i jemu podobni robią biznes na straszeniu ludzi wojną

Po pierwsze, nie ma pewności czy Rosjanom nie odpalmi i po wygranej na Ukrainie (w co akurat niespecjalnie wierzę) nie zaatakuje państw bałtyjskich/Mołdawii/Polski by odtworzyć swoją dawną strefę wpływów. Choroba ich wie.

Po drugie, realnie się liczę z tym że jak się zacznie walić i palić, to jestem w pierwszej kolejności do mobilizacji, bo sprzed ponad ćwierć wieku mam nadal przydział i na bank pójdę w kamasze. A wtedy wolę z własnym szpejem a nie z zapleśniałymi zapasami mobilizacyjnymi.

Po trzecie, posiadanie takiego plecaka jest też przydatne w warunkach klęsk naturalnych, które niestety nie tylko w Rosji się zdarzają. Jakoś w 1998 się mi sprawdził, a od tego czasu możliwość zaopatrzenia się w niezbędne rzeczy zdecydowanie wzrosła. Nie wiem czy pamiętasz propagowane w Świecie Młodych zestawy "anty-Pilsko". Takie minimum pozwalające przetrwać w terenie nagłe załamanie pogody. Mnie ze dwa razy zestawy złożone podług tych recept (plus trochę demobilu) tyłek uratowały jak się szlajałem po rozmaitych niezbyt człowiekowi współczesnemu przyjaznych miejscach.

Insza inszość, że rozmaici celebryci kręcą na tym kasę, no ale taki już jest ten nasz postnowoczesny świat.

Godzinę temu, Erih napisał:

Po pierwsze, nie ma pewności czy Rosjanom nie odpalmi i po wygranej na Ukrainie (w co akurat niespecjalnie wierzę) nie zaatakuje państw bałtyjskich/Mołdawii/Polski by odtworzyć swoją dawną strefę wpływów. Choroba ich wie.

Po drugie, realnie się liczę z tym że jak się zacznie walić i palić, to jestem w pierwszej kolejności do mobilizacji, bo sprzed ponad ćwierć wieku mam nadal przydział i na bank pójdę w kamasze. A wtedy wolę z własnym szpejem a nie z zapleśniałymi zapasami mobilizacyjnymi.

Po trzecie, posiadanie takiego plecaka jest też przydatne w warunkach klęsk naturalnych, które niestety nie tylko w Rosji się zdarzają. Jakoś w 1998 się mi sprawdził, a od tego czasu możliwość zaopatrzenia się w niezbędne rzeczy zdecydowanie wzrosła.

Broń panie boże nie wyśmiewam idei plecaka ucieczkowego/ewakuacyjnego/survivalowego, czy jak go tam nazywać. Tylko że wszystko zależy od kontekstu i okoliczności i wszystko bez histerii. Jeśli ktoś mieszka w Polsce w miejscu, w którym nie ma żadnej najmniejszej szansy na klęskę żywiołową to nie uważam, że ma sobie taki plecak przygotować, bo niby po co? Rzecz jasna co innego, jeśli mieszka się na jakichś terenach zalewowych albo w okolicy wału przeciwpowodziowego nawet takiego, który nigdy w historii nie pękł i ma ogólnie dobrą reputację z powodu doglądania go i konserwowania.

Żadnej wojny Polski z Rosją nie będzie i nie będę tutaj pisał elaboratu na temat tego, dlaczego. Więc także z tego powodu nie należy tracić pieniędzy i energii na stworzenie sobie plecaka ucieczkowego/ewakuacyjnego/survivalowego, czy jak go tam nazywać.

Ale gdyby jednak jakimś fatalnym cudem… Jak tak sobie patrzę na Ukrainę to też, jak Ty, myślę, że mogę być mobilizowalny, bo po 1) gdzieś powinny leżeć kwity na temat tego, gdzie i co zrobiłem dla wojska, głównie lotnictwa; po 2) gdzieś leżą kwity, że umiem coś samodzielnie pilotować, więc mogę mieć przechlapane i w razie „W” kamasze mogą na mnie czekać, choćby do droniarstwa (a myślę, że świetnie bym się w tym odnalazł). Ale mimo wszystko ani mi w głowie robić sobie plecak do wojska, mimo że mam duży plecak (coś à la Bergen brytyjskich komandosów z II w.ś.) jeszcze ze ś.p. Składnicy Harcerskiej :-)

Survivalowego szpeju do plecaka i na siebie mam dla całej rodziny i wszystkich sąsiadów. Nawet jak tu siedzę i piszę te słowa to w zasięgu od 1 do 9 metrów ode mnie mam wszystko, żeby w trybie alarmowym spakować siebie i żonę i wyjść na… nie wiem na co, bo schronów przecież w Polsce nie ma.

Ale plecaka ucieczkowego/ewakuacyjnego/survivalowego, czy jak go tam nazywać robić nie zamierzam i śpię spokojnie. I nie zamierzam korzystać z oferty mojej rodziny w Teksasie, że prawie już chcą nas „ewakuować”; nie wiem z czego. Ale moja koleżanka w akcie paniki już uciekła z Polski na jedną z wysp Archipelagu Balearów i tam zamieszkała. Taką właśnie robotę robią kretyni straszący tutaj wojną.

51 minut temu, Erih napisał:

Nie wiem czy pamiętasz propagowane w Świecie Młodych zestawy "anty-Pilsko". Takie minimum pozwalające przetrwać w terenie nagłe załamanie pogody.

Tego nie pamiętam. Ze „Świata Młodych” wycinałem namiętnie tylko jedną rzecz - wszystko o Formule 1.

Załamaniom pogody nie podlegam. :-) Mam paskudne przyzwyczajenie z lotnictwa i jak idę na grubszą wyprawę to zawsze mam sprawdzoną prognozę i mapę pogody z rodzajami chmur. Lata zdawania egzaminów państwowych z meteorologii ryją dekiel i bez tego nie ruszam się z domu :-) Czyli robię to, czego w survivalu uczy mjr Kups - nie biorę udziału w kłopotach :-)

8 godzin temu, karpik napisał:

Ad1 wszystko co sprzyja kremlowi wydalić z terytorium UE

To poniżej masz kandydata. To ten sam, co bohater tego postu.

image.thumb.jpeg.60d10f6516b6a98763d40b6533db4633.jpeg

Tylko gdzie ich wyrzucać, na jaki Madagaskar? Bo w sąsiednich krajach jest to samo. Do poczytania, jak za ruskie pieniądze robi się lipne magisterki i doktoraty, a potem ta pseudoakademicka pisowska hołota jest ruską agenturą wpływu. Na Słowacji jest to samo. Rosja dobrze wie, że hołota jest łasa na tytuły „naukowe” i wydała byłym demoludom wojnę hybrydową z tym związaną.

6 godzin temu, M81 napisał:

Biznesowo to pomysł niemiecki i izraelski. Politycznie- niemiecki.

czyli w domyśle ruski , bo niemcy to siedzą ruskim w kieszeni , a izrael to w 50% ruskie żydy.

5 godzin temu, Jedburgh_Ops napisał:

Jeśli to nie fejk (bo wygląda toto jak produkt z Gotham City) to Ukraińcy osiągnęliby mistrzostwo świata w szybkości opracowywania nowych typów broni. Jeśli oczywiście to wszystko prawda. A te 10 ludków we wnętrzu tego wynalazku to należy rozumieć, że to The Ukrainian Navy SEALs?

Ale coś mi się wydaje, że to kit mający na celu odstraszanie samym swoim widokiem ruskiej floty czarnomorskiej. Za bardzo mi to przypomina polskiego PZL-230...🤣

Ale przecież te zdjęcia to OP Kronos wyprodukowany i testowany przez jaką firemkę ze ZEA . http://highlandsystems.me/kronos-submarine/

5 godzin temu, Jedburgh_Ops napisał:

Tylko gdzie ich wyrzucać, na jaki Madagaskar? Bo w sąsiednich krajach jest to samo. Do poczytania, jak za ruskie pieniądze robi się lipne magisterki i doktoraty, a potem ta pseudoakademicka pisowska hołota jest ruską agenturą wpływu. Na Słowacji jest to samo. Rosja dobrze wie, że hołota jest łasa na tytuły „naukowe” i wydała byłym demoludom wojnę hybrydową z tym związaną.

Do poczytania:

Afera wokół Collegium Humanum. Politycy KO z dyplomami, znamy nazwiska

https://wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/9455142,afera-wokol-collegium-humanum-politycy-ko-z-dyplomami-znamy-nazwiska.html#google_vignette

52 minuty temu, Kazik.S napisał:

Rozumiem, że w Polsce jest  możliwość weryfikacji tych osób przez zwykłe sprawdzenie wiedzy osobników? 

To najłagodniejszy sposób, bo mi się marzy program w tv, gdzie tumanuhumulusy publicznie są testowani. Ci, którzy odmówią oddają dyplomy, zarobki uzyskane dzięki nim(z nawiązką) i zakaz sprawowania funkcji publicznych.

• Super 1
  • Tak trzymać 1

10 godzin temu, Jedburgh_Ops napisał:

Zobaczymy, zobaczymy.

Niech bydło zbombarduje w sposób nienaprawialny (jak niedawną elektrownię) następne dwie, trzy, cztery elektrociepłownie i niech w grudniu br. zaczną z powodu hipotermii umierać Ukraińcy w miastach, noworodki umierać na zapalenie płuc i też z hipotermii itp.

Na Bałkanach NATO też długo mówiło, że nigdy przenigdy nie będzie interweniować, aż w końcu poszło jak po maśle...

Charków jest na krawędzi upadku. Cała sieć energetyczna może zostać zniszczona. To jest bardzo rozpaczliwa sytuacja - stwierdził republikański szef komisji spraw zagranicznych Izby Reprezentantów USA Michael McCaul, mówiąc o pakiecie wsparcia dla Ukrainy. Jak dodał, „świat stoi w ogniu, a historia nas osądzi przez pryzmat naszych czynów”.

I dlatego to się tak łatwo nie skończy, tzn. natowskim siedzeniem na kanapie i przyglądaniem się, jak ludzie w Europie umierają bez gazu, wody i ogrzewania.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie