Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Z FB: Misja Skarb:

Właśnie dowiedzieliśmy się, że z miejsca, na które posiadamy pozwolenie od Konserwatora Zabytków ktoś wydobył przed nami i sprzedał za granicę wieżę od Tygrysa Królewskiego !!!

Mówimy stanowcze NIE wywożeniu za granice zabytków związanych z Polską Historią!

Zdjęcia otrzymane od naszych informatorów i "strażników historii".

Źródło:

https://www.facebook.com/photo?fbid=573638238096092&set=a.226885159438070

315862888_573638318096084_2295932132348260496_n.jpg

Napisano
Teraz, piokot20 napisał:

że z miejsca, na które posiadamy pozwolenie od Konserwatora Zabytków ktoś wydobył przed nami i sprzedał za granicę wieżę od Tygrysa Królewskiego

Skoro mieli już te śmieszne kwitki od WKZ to dlaczego jej nie wyciągnęli?

Napisano

Bo myśleli że informacja o tym nigdy nie ujrzy światła dziennego i handlarze o tym nie mają szans się dowiedzieć więc czekali aż znikło , Tak samo jak ćmoki i fujary rozpropagowały gdzie leży wieża od Panharda i że jest do sprzedania dla gościa z grubszym portfelem, a tych u nas nie brakuje.

Napisano (edytowane)
11 minut temu, Landszaft napisał:

Bo myśleli że informacja o tym nigdy nie ujrzy światła dziennego i handlarze o tym nie mają szans się dowiedzieć więc czekali aż znikło , Tak samo jak ćmoki i fujary rozpropagowały gdzie leży wieża od Panharda i że jest do sprzedania dla gościa z grubszym portfelem, a tych u nas nie brakuje.

Na Zachód wykradli tę wieżę od Tygrysa ludzie związani z SB - ci sami, którzy wywieźli Panterę. Tak mi ćwierkają wszystkie ptaszki, a ja zwierzolubny, więc im wierzę.

Ja już od kilku lat nie mam legitymacji prasowej, żeby mieć prawo do skorzystania z archiwum IPN, ale jeśli red. nacz. „Odkrywcy” mający taką legitymację, tego nie zrobi to będzie to wyraźny sygnał, co się dzieje, jak się dzieje, w jaki sposób się dzieje i za sprawą jakiego układu się dzieje.

Edytowane przez Jedburgh_Ops
Napisano

Dlatego znikło stare archiwum odkrywcy. Kto ma dostęp do starego archiwum Odkrywcy ten ma dostęp do informacji często prawdziwych gdzie co leży , a jak wiemy informacja to kasa. Dlatego głupotą jest tu informować co się znalazło bo nigdy nie wiadomo kiedy następne archiwum zniknie po jakiś przemianach

Napisano

Ja zasadniczo sobie siądę z boku z flakonem cieczy niewiadomego pochodzenia i czekam aż chór zakrzyknie "Warsiu, Warsiu, Warsiu!"

I zjawi się on w lśniącej zbroi jako żywo przypominając paladyna Arturiusa*

*kto pamięta "magię i miecz" z lat 90tych XX wieku pojmie w lot. 

Napisano
8 minut temu, Merill_Marauder napisał:

Ja zasadniczo sobie siądę z boku z flakonem cieczy niewiadomego pochodzenia i czekam aż chór zakrzyknie "Warsiu, Warsiu, Warsiu!"

I zjawi się on w lśniącej zbroi jako żywo przypominając paladyna Arturiusa*

*kto pamięta "magię i miecz" z lat 90tych XX wieku pojmie w lot. 

Tiaaa...

Ja sobie zasiądę i popatrzę, jak red. nacz. „Odkrywcy” idzie do IPN, sprawdza tamtejsze teczki dwóch panów o prawie identycznym DNA i jak łączy ciąg faktów począwszy od „wyeksportowania” Pantery aż po obecny „eksport” wieży Tygrysa.

Napisano
15 minut temu, Merill_Marauder napisał:

...czekam aż chór zakrzyknie "Warsiu, Warsiu, Warsiu!"

No i dobrze.

Moja żona pracuje w takiej kancelarii prawnej, że i „Warsiu” i każda inna obserwacja prawna na takie tematy się przyda, a kancelarię tę już dawno na to uczuliłem.

Napisano

Ale gdyby ta wieża została w Polsce , to ktoś by jeszcze ją odnowił , pomalował (nie daj boże z jakimś tam hakenkroizem) i postawił w jakimś ogólnie dostępnym  miejscu , i ludzie to by oglądali. Przecież to byłoby jawne gloryfikowanie nazizmu i byłoby jawnie proniemieckie . 

Napisano

Biorąc pod uwagę patologię tego, co tutaj się odwala w kwestii poszukiwań zarówno zabytków jak i złomiarstwa z wykrywaczem to cieszy mnie, że ta wieża jest lub jedzie za granicę. Wolna od papierów, wkztów, polskiej patologii. Mam nadzieję, że przyozdobi jakiegoś tygrysa na zachodzie. 

Napisano
11 godzin temu, bjar_1 napisał:

To to samo?

315862888_573638318096084_2295932132348260496_n.jpg.5c2b1be39c68a8fd2eb1ea07a3e6d9fa.jpg

20221119_073609.jpg.3f90ca94b00c80f382b9f6c0fbc69955.jpg

Nie wygląda na te same , chyba , że na drugim zdjęciu już po usunięciu ogryzka lufy i jakimś wstępnym piaskowaniu.